Principalele dificultati la adresa ratingului de credit al Romaniei includ politica fiscala expansionista si deteriorarea deficitului de cont curent, se arata in raportul anual al agentiei de evaluare financiara Moody's Investors Service, care previzioneaza o crestere a economiei romanesti de 3,3% in 2019 si de 3,5% in 2020 sustinuta de o cerere interna solida.
Profilul de creditare al Romaniei ("Baa3", perspectiva stabila) echilibreaza perspectivele favorabile de crestere pe termen mediu ale tarii in raport cu sporirea vulnerabilitatilor fiscale si externe, se arata in raport.
Principalul sprijin al ratingului de credit al Romaniei il reprezinta potentialul sau de crestere economica de aproximativ 4%, unul din cele mai ridicate din regiunea CEE (Europa Centrala si de Est) . Potrivit Moody's, cererea interna rezilienta va sprijini o crestere a PIB-ului de 3,3% in 2019 si de 3,5% in 2020.
"Economia Romaniei beneficiaza de pe urma polurilor de excelenta in industriile strategice si diversificarea sectoriala. Calitatea ridicata a capitalului uman atrage companiile straine care si-au exprimat angajamentul pe termen lung fata de tara", a apreciat Olivier Chemla, vicepresedinte Moody's si coautor al raportului.
Principalele dificultati la adresa ratingului de credit al Romaniei includ politica fiscala expansionista, care a erodat castigurile obtinute din consolidare de la criza financiara globala din 2008-2009. Absorbtia relativ scazuta a fondurilor europene si... mai mult
Miercuri, 24 Iulie 2019, ora 10:34
Liberalul Florin Citu a precizat, sambata, ca Guvernul va creste taxele (si nu va scadea cheltuielile) daca ratingul Romaniei va ajunge in categoria junk. Motivul? Statul nu se va mai putea imprumuta pentru a finanta deficitul bugetar.
Opinia politicianului de la PNL vine dupa ce Standard & Poor's (S&P) a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung si scurt in valuta si moneda locala ale Romaniei la "BBB minus/A-3".
Insa a anuntat ca perspectiva asociata acestor ratinguri va fi anuntata in doua saptamani, in contextul in care Guvernul a facut apel la decizia luata de cea mai mare agentie de evaluare financiara.
"Spre disperarea lui Dragnea, criza economica este confirmata oficial! Trebuie sa va intrebati de ce este asa disperat Dragnea sa opreasca decizia S&P de a schimba perspectivei de la stabil la negativ. Putea foarte simplu sa spuna, asa cum o face de fiecare data, ca este o consipiratie globala iar agentia de rating este infiltrata de agenti ai multinationalelor, statului paralel etc. Asa cum face cand il critica Comisia Europeana, Parlamentul European, opozitia politica, etc.
Inainte sa va explic, trebuie sa intelegeti un lucru foarte clar. PSD+ALDE sunt cei care guverneaza acum Romania. Tot ce se intampla negativ este responsabilitatea lor. Peste tot in Romania, inclusiv la Bucuresti. Sa nu mai existe dubii. Cei care ii ajuta sa ascunda dezastrul sunt partasi la distrugerea Romaniei", isi incepe pledoaria Florin Citu pe Facebook.
El arata... mai mult
Duminica, 03 Martie 2019, ora 12:55
Standard & Poor's (S&P) a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung si scurt in valuta si moneda locala ale Romaniei la "BBB minus/A-3", perspectiva asociata urmand sa fie anuntata in doua saptamani, dupa ce Guvernul a facut apel la decizia luata de cea mai mare agentie de evaluare financiara.
Ratingurile Romaniei continua sa fie sprijinite de nivelul moderat al datoriei sale private externe si publice si perspectivele de crestere inca solide. In opinia S&P, eficacitatea institutionala a Romaniei ramane slaba, totusi, ceea ce constrange ratingurile, se arata intr-un comunicat al S&P.
Desi Romania continua sa beneficieze de pe urma pozitiilor solide fiscale si ale rezervei externe, agentia crede ca adancirea semnificativa a deficitelor fiscale si externe ar putea in timp afecta aceste buffere (rezerva financiara), iar economia Romaniei ar deveni mai vulnerabila la incetinirea cresterii.
In ce priveste perspectiva ratingului, care urma sa fie negativa, reprezentantii Guvernului de la Bucuresti s-au aratat nemultumiti de deciziile agentiei si au facut apel. Agentia a acceptat aceasta solicitare. S&P a stabilit ca au fost indeplinite conditiile pentru un astfel de apel, in concordanta cu politicile si procedurile agentiei. In consecinta, S&P se va abate de la datele de publicare a ratingurilor din calendarul pe 2019 pentru a rezolva acest apel. S&P intentioneaza sa rezolve aceasta problema in termen de doua saptamani. S&P nu a detaliat ce contine apelul... mai mult
Sambata, 02 Martie 2019, ora 00:38
Agentia de rating Standard&Poor's va scadea azi rating-ul Romaniei, de la perspectiva stabila la una negativa, a anuntat Cristian Socol, strategul economic al PSD.
El a gasit insa si vinovatul: "forta lobby-ului bancar/energie/comunicatii din Romania". Totodata, Socol afirma ca decizia Standard&Poor's "este rezultatul aproape exclusiv al afectarii intereselor anumitor sectoare private din Romania si al argumentelor aduse in discutie de reprezentantii bancii centrale".
"Vor fi costuri certe inca din prima zi - cresterea costurilor de finantare, cresterea cheltuielilor bugetare, cresterea deficitului bugetar, reducerea ISD, reducerea veniturilor bugetare, cresterea dobanzilor si deprecierea cursului de schimb al leului, probabila cadere a bursei.
Incertitudinea va creste, economia va merge cu frana trasa. Cresterea nivelului de bunastare pentru romani va fi probabil mai mica", avertizeaza Cristian Socol pe Facebook.
Standard&Poor's ar fi trebuit sa ne scada ratingul de mai multa vreme
Profesorul de economie Bogdan Glavan explica, insa, ca vina apartine exclusiv Guvernului, mai ales prin introducerea ordonantei 114. Mai mult, afirma el, tinand cont de comportamentul Executivului din ultimele luni, Standard&Poor's ar fi trebuit sa scada ratingul Romaniei inca de anul trecut.
"Parerea mea este ca aceasta inrautatire a ratingului Romaniei trebuia sa se fi produs mai demult. Ce s-a intamplat in ultima vreme sunt niste evenimente socante, care sigur ca schimba... mai mult
Vineri, 01 Martie 2019, ora 15:54
Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul Romaniei, la nivelul BBB-, cu perspectiva stabila, datorita nivelului moderat al datoriei publice si a indicatorilor economici care corespund acestui calificativ.
Avertizeaza insa ca relaxarea fiscala si majorarea rapida a salariilor, care depaseste ritmul cresterii productivitatii, reprezinta riscuri pentru stabilitatea macroeconomica.
Plafonul de tara al Romaniei a fost confirmat la "BBB plus", iar calificativul pe termen scurt in valuta si moneda locala a fost confirmat la "F3".
Politica fiscala expansionista a slabit finantele publice ale Romaniei. Fitch estimeaza ca deficitul bugetului general al Romaniei a atins 3% din PIB in 2017, nivel neschimbat fata de 2016, dar este peste cel de 0,8% consemnat in 2015.
Pragul unui deficit bugetar de 3% din PIB prevazut in tratatul de la Maastricht este o ancora de politica importanta pentru guvern. Cu toate acestea, performantele fiscale din 2017 au fost sustinute de cresterea economica foarte puternica, despre care Fitch considera insa ca este nesustenabila.
"Tinta bugetara a fost atinsa prin realizarea a doar jumatate din cheltuielile de capital planificate. Taierile de taxe au redus raportul dintre venituri si PIB la unul dintre cele mai reduse nivele din regiune, in timp ce cresterea in trepte a salariului minim, a salariilor din sectorul public si a pensiilor a marit cheltuielile de baza", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Pentru 2018,... mai mult
Sambata, 13 Ianuarie 2018, ora 11:17
PSD a anuntat marti ca agentiile internationale de evaluare financiara si-au rectificat prognozele privind Romania, iar social-democratii constata "cu satisfactie" ca acestea indica cifre foarte apropiate de valorile estimate in programul de guvernare. Insa fostul premier Sorin Grindeanu remarca faptul ca performanta e a guvernului sau si intreaba, astfel, cat de corecta a fost remanierea.
"Saptamana aceasta, agentia americana Fitch si-a imbunatatit perspectiva de crestere a economiei Romaniei in 2017 de la 4,8% in evaluarea anterioara din luna ianuarie, la 5,1% in iunie, in principal datorita avansului semnificativ al Produsului Intern Brut inregistrat in primul trimestrul. Prognoza oficiala a guvernului roman pentru 2017 are in vedere o crestere economica de 5,2%", se arata in comunicatul citat.
Potrivit PSD, "Fitch este ultima dintre agentiile internationale care recunoaste eficienta programelor economice promovate de Guvernul Romaniei, dupa ce Banca Mondiala, Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare au luat decizii similare".
PSD: Romania se incadreaza in tinta de deficit bugetar de 3%
Purtatorul de cuvant al PSD, Adrian Dobre, a afirmat ca "estimarile economice pe care a fost fundamentat Programul de Guvernare propus de PSD se dovedesc corecte si sunt confirmate si de organismele financiare internationale care si-au revizuit prognozele sceptice de la inceputul anului, iar acum indica cifre mai... mai mult
Marti, 18 Iulie 2017, ora 16:55
Agentia de evaluare financiara Standard&Poor's Ratings Services a anuntat miercuri ca demisia premierului Victor Ponta nu are un impact imediat asupra ratingului de tara al Romaniei (BBB minus cu perspectiva stabila), informeaza un comunicat de presa al S&P.
Capital Economics: Demisia premierului Victor Ponta poate afecta economia Romaniei
"Nu ne asteptam ca aceasta demisie sa duca la alegeri anticipate. Cu toate acestea, nu excludem posibilitatea unor noi masuri de relaxare fiscala, avand in vedere ca partidul fostului premier ar putea incerca sa recupereze o parte din popularitatea pierduta, inaintea alegerilor parlamentare programate pentru 2016", se arata in comunicatul S&P.
Ponta si-a dat demisia: Economia, victima colaterala - Analiza Stratfor
Agentia de evaluare subliniaza ca deja a luat in calcul o deteriorare a deficitului guvernamental pana la 2,7% din PIB in 2016 de la nivelul de 1,2% din PIB preconizat pentru 2015, ca ...citeste mai departe despre "S&P, despre demisia lui Ponta: Nu are un impact imediat asupra ratingului Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2015, ora 21:46
Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a confirmat, vineri, ratingul 'BBB minus' atribuit pentru datoriile pe termen lung in valuta ale Romaniei precum si cel pentru datoriile in moneda locala la 'BBB', perspectiva asociata pentru ambele ratinguri fiind una stabila, informeaza un comunicat de presa.
De asemenea, Fitch a confirmat plafonul de tara al Romaniei la 'BBB plus' precum si ratingul 'F3' pentru datoriile pe termen scurt in valuta.
Ratingul ar fi influentat pozitiv de accelerarea cresterii economice si imbunatatirea increderii ca Romania reduce diferenta de venit fata de celelalte state UE, evolutii care ar putea fi sustinute, spre exemplu, de reforme structurale in zona companiilor de stat, a sistemului de sanatate publica si a administratiei publice, se spune in comunicat.
Totodata, o reducere mai accelerata a gradului de indatorare externa ar influenta pozitiv ratingul Romaniei, noteaza agentia.
Pe de alta parte, ratingul ar fi influentat negativ de "o relaxare fiscala semnificativa care ar pune in pericol stabilitatea finantelor publice".
De asemenea, "incetinirea sustinuta a implementarii reformelor structurale cheie, cauzata spre exemplu de instabilitatea politica", ar afecta calificativul de credit al Romaniei.
In plus, ratingul Romaniei este vulnerabil la aparitia unor socuri macroeconomice sau geopolitice externe. mai mult
Vineri, 07 Martie 2014, ora 10:34
Ratingul de credit al Romaniei este limitat de perspectivele slabe de crestere economica si de vulnerabilitatea la socuri financiare externe, iar imbunatatirea calificativului depinde totodata de continuarea consolidarii fiscala si imbunatatirea calitatii activelor bancare, potrivit Moody's.
Moody's atribuie Romaniei ratingul "Baa3", cel mai redus nivel din categoria "investment grade" (active recomandate pentru investitii pe termen lung), cu perspectiva negativa.
"Ratingul Baa3 al obligatiunilor guvernamentale ale Romaniei tine cont de consolidarea fiscala reusita in ultimii doi ani, insa este in continuare limitat de cresterea economica slaba din ultima perioada de perspectiva slaba de crestere", se arata intr-un comunicat transmis de Moody's.
Moody's avertizeaza ca, pe termen scurt, relatiile stranse dintre economia romaneasca si UE reprezinta un factor de vulnerabilitate.
Desi integrarea Romaniei cu pietele dezvoltate din Europa de Vest va genera probabil pe termen mediu cresteri ale veniturilor si productivitatii in tara, revenirea economiei romanesti va fi "moderata" pe termen scurt de expunerea pe Europa, iar rata de crestere a PIB va ramane probabil in urmatorul an mai redusa fata de dinamica altor economii cu rating similar din afara Europei, se arata in comunicat.
Dependenta de finantare externa, un alt factor de vulnerabilitate
Un alt factor care limiteaza ratingul de credit al Romaniei este expunerea la volatilitatea pietelor financiare... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 13:55