Agentia de evaluare financiara S&P a confirmat ratingul de tara al Romaniei la nivelul "BBB-", cu perspectiva negativa, ceea ce reprezinta un semnal si pentru celelate doua agentii, Fitch si Moody's, care deruleaza evaluari ale ratingului Romaniei. S&P estimeaza ca deficitul bugetar va urca la 8% din PIB si considera ca Guvernul va majora pensiile in luna septembrie, dar cu 10%, nu cu 40%, asa cum era asteptat.
Ministrul Finantelor, Florin, Citu a reactionat intr-o postare pe Facebook: "Agentia de rating Standard and Poor's CONFIRMA rating-ul de tara al Romaniei - Investment Grade".
"Desi ne asteptam ca efectele negative economice si fiscale induse de COVID-19 sa impinga datoria publica neta a Romaniei la 43% din PIB in 2020, iar cheltuielile cu dobanzile sa creasca pana la aproape 5% din veniturile fiscale, anticipam o consolidare fiscala semnificativa dupa alegeri", se arata in raportul agentiei.
Agentia de evaluare estimeaza ca deficitul bugetar va urca la 8% din PIB, chiar daca pensiile nu vor fi majorate cu 40%.
"Declinul economiei, alaturi de masurile de stimulare si declinul veniturilor fiscale vor adanci deficitul bugetar in acest an. Ca raspuns la efectele restrictiilor legate de COVID-19, autoritatile au lansat o serie de masuri economice si fiscale pentru a proteja companiile si angajatii. Desi masurile pot atenua in mod eficient o parte din efectele negative, credem ca vor rezulta intr-un deficit semnificativ, de circa 8% din PIB, inclusiv pe fondul... mai mult
Sambata, 06 Iunie 2020, ora 07:00
Inrautatirea perspectivei ratingului Romaniei de catre agentia S&P, de la stabila la negativa, ar putea duce si la amanarea sau chiar la renuntarea unor decizii de a investi in tara noastra, potrivit Departamentului de Cercetare al BCR.
"Decizia S&P de revizuire a perspectivei Romaniei la negativa, de la stabila, se va reflecta cel mai probabil in primele de risc cerute de investitori pentru investitiile in active romanesti. Inrautatirea situatiei deficitelor gemene (deficitul de cont curent mare si deteriorarea deficitului bugetar), precum si posibilitatea excluderii Romaniei din grupul tarilor recomandate pentru investitii de catre agentiile de rating au fost partial incorporate in primele de risc solicitate Romaniei de catre investitori, aspect reflectat, de exemplu, in randamentele obligatiunilor pe termen lung emise de Romania in euro, net superioare celorlalte tari din regiune. Exista totusi posibilitatea ca, in urma deciziei de astazi, aceste prime de risc solicitate sa creasca, ceea ce s-ar traduce in costuri mai mari de finantare a Romaniei pe pietele externe. Pe piata secundara locala, randamentele obligatiunilor de stat denominate in lei pe termen mediu si lung au crescut astazi cu circa 5-6 puncte de baza fata de nivelurile de inchidere inregistrate in sesiunea de tranzactionare precedenta. De asemenea, inrautatirea perspectivei Romaniei ar putea duce si la amanarea sau chiar la renuntarea unor decizii de a investi in tara noastra, ceea ce inseamna pierderea... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 16:06
Decizia Standard&Poor's de miercuri, de a inrautati perspectiva ratingului Romaniei de la stabila la negativa, a fost usor pripita si, cu siguranta, nu va avea efecte pozitive, a declarat, pentru AGERPRES, Razvan Nicolescu, partener in cadrul companiei de consultanta Deloitte.
"Nu e o veste buna pentru economia noastra. Desi sunt niste semne ingrijoratoare, cred ca cei de la S&P s-au grabit putin, luand, probabil, mai in serios decat e cazul anumite controverse politice", a spus Nicolescu.
In opinia sa, lucrurile se pot indrepta odata cu cresterea investitiilor publice.
"Am incredere ca in curand vom putea creste absorbtia de fonduri structurale si vom relansa investitiile publice. Daca vom reusi acest lucru, efectele se vor vedea rapid", a adaugat reprezentantul Deloitte.
Intrebat daca decizia S&P va avea efecte imediate negative pentru economia tarii, el a raspuns:"Greu de spus cat de mari vor fi. Cu siguranta nu vor fi insa efecte pozitive".
Standard&Poor's (S&P) a anuntat marti ca a inrautatit perspectiva ratingului Romaniei de la stabila la negativa, din cauza cresterii deficitului, si a confirmat calificativul "BBB-/A-3" pentru datoria pe termen lung si scurt in valuta si in moneda locala, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
"Abaterile cauzate de cheltuielile masive ale fostului guvern au fortat actuala conducere a Romaniei sa revizuiasca obiectivele fiscale pentru 2019 si 2020, pe fondul incetinirii economiei.... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 16:05
Decizia Standard & Poor's de a inrautati perspectiva ratingului Romaniei de la stabila la negativa, din cauza cresterii deficitului fiscal si a celui de cont curent, ar putea pune presiune suplimentara pe cursul de schimb si pe randamentele obligatiunilor guvernamentale, deoarece in urmatoarele zile s-ar putea observa posibile vanzari de active, a apreciat miercuri divizia de cercetare a UniCredit.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a publicat, marti seara, proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020, care prevede pentru anul viitor un deficit bugetar de 3,6% si de 3,34% pentru 2021.
Conform analistilor UniCredit, nu sunt anuntate in proiect masuri majore de consolidare fiscala, in pofida asteptarilor pietelor (doar majorarea accizei la tigarete si interzicerea cumulului pensiei cu salariul in sectorul public, fara un impact semnificativ asupra veniturilor bugetare).
Mai mult, MFP a revizuit de doua ori in cateva zile tintele de deficit pentru 2019 si 2020, ceea ce a provocat incertitudine pe piete, sustin analistii UniCredit.
Tinand cont de calendarul finantarii datoriilor, MFP trebuie sa imprumute pana la finalul anului inca 3,1 miliarde de lei, prin urmare este de asteptat o crestere a randamentelor, a apreciat divizia de cercetare a UniCredit. mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 13:37
Standard & Poor's (S&P) a inrautatit perspectiva ratingului Romaniei de la stabila la negativa, din cauza cresterii deficitului, si a confirmat calificativul "BBB-/A-3" pentru datoria pe termen lung si scurt in valuta si in moneda locala, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
"Abaterile cauzate de cheltuielile masive ale fostului guvern au fortat actuala conducere a Romaniei sa revizuiasca obiectivele fiscale pentru 2019 si 2020, pe fondul incetinirii economiei. Planificatele majorari de pensii si salarii vor contribui la adancirea deficitului de cont curent deja substantial inclusiv in 2020", se arata in raportul S&P.
Desi agentia se asteapta ca anul viitor sa demareze un proces de consolidare fiscala semnificativa, structura rigida a bugetului si volatilitatea mediului politic reprezinta riscuri fata de aceasta ipoteza. Prin urmare, Standard & Poor's a decis sa revizuiasca perspectiva ratingului Romaniei de la stabila la negativa si sa confirme calificativul "BBB-/A-3" pentru datoria pe termen lung si scurt in valuta si in moneda locala, se precizeaza in comunicat.
"Inrautatirea perspectivei ratingului reflecta riscurile la adresa stabilitatii economice si fiscale a Romaniei daca autoritatile nu reusesc sa stabilizeze si sa consolideze strategia bugetara, inclusiv in urma planurilor de a implementa noi majorari de pensii de anul viitor", apreciaza S&P.
De asemenea, S&P avertizeaza ca ar putea revizui in scadere in urmatoarele 24 de... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 10:36
Agentia de rating Standard & Poor's a anuntat ca a revizuit perspectiva Romaniei de la stabila la negativa, unul dintre motive fiind depasirea tintei de deficit bugetar pentru acest an.
"S&P Global Ratings si-a revizuit perspectiva asupra Romaniei la negativa, de la stabila. In acelasi timp, am mentinut ratingul de credit suveran in moneda straina si pe termen scurt la "BBB- / A-3", se arata in comunicatul agentiei.
Consecintele acestei decizii sunt imprumuturi mai scumpe pentru tara noastra.
Totodata, S&P avertizeaza ca majorarea pensiilor si salariilor va duce la cresterea deficitului de cont curent al Romaniei.
"Cheltuielile majore ale guvernului anterior au fortat acutualul executiv sa isi revizuiasca obiectivele fiscale pentru 2019 si 2020, fe fondul unei economii care isi incetineste cresterea. Majorarea planificata a pensiilor si salariilor va duce la cresterea deficitului de cont curent al Romaniei pana in 2020", mai precizeaza comunicatul.
Standard & Poor's mai precizeaza ca revizuirea perspectivei reflecta riscuri din ce in ce mai mari pentru stabilitatea economica si fiscala a Romaniei.
Totodata, agentia avertizeaza ca ar putea sa scada ratingul Romaniei in urmatoarele 24 de luni daca:
Dezechilibrele fiscale si externe continua sa se deterioreze si persista mai mult decat ne asteptam, cu absenta consolidarii fiscale rezultand datorii publice si externe mai mari decat am prevazutLipsa sincronizarii politicilor economice duce la o... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 09:48
Moody's a imbunatatit perspectiva ratingului Baa3 al Romaniei de la negativa la stabila, anticipand ca evolutia buna din 2013 a indicatorilor macroeconomici va continua, in timp ce riscurile privind cresterea economica si finantarea au scazut datorita redresarii zonei euro.
Agentia de evaluare financiara a mentinut ratingul Romaniei pentru datoriile pe termen lung la nivelul Baa3, iar cel pentru datoriile pe termen scurt la P-3, considerand ca avansul PIB va fi sustinut de cresterea exporturilor si absorbtia fondurilor europene, chiar daca consumul intern si creditarea ar putea ramane sub nivelul anterior crizei in viitorul apropiat, se arata intr-un comunicat al Moody's.
Ratingul Baa3 se afla la cel mai redus nivel din categoria investment grade.
Moody's noteaza faptul ca deficitul bugetar si nivelul moderat al datoriei publice atenueaza o parte din riscurile reprezentate de dependenta Guvernului de finantarea externa.
Agentia considera totodata ca accesul Romaniei la ...citeste mai departe despre "Veste buna pentru Romania de la Moody's" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 26 Aprilie 2014, ora 08:53
Calitatea activelor din sectorul bancar romanesc va continua sa se deterioreze in prima parte a anului viitor, fiind necesare provizioane suplimentare care vor afecta ratele de adecvare a capitalului, iar profitabilitatea bancilor se va mentine la un nivel slab in 2014, potrivit unui raport Fitch.
Intr-un mediu economic dificil, cu o revenire fragila, profitabilitatea se va imbunatati usor fata de 2013 odata ce nivelul creditelor neperformante se va stabiliza, anticipeaza analistii agentiei de rating.
Contrar estimarilor prezentate de Fitch cu un an in urma, situatia din sistemul bancar al Romaniei a continuat sa se deterioreze in primele noua luni din acest an, cu o crestere a creditelor neperformante in ritm similar cu primele noua luni din 2012. Totodata, ritmul de crestere a creditului neperformant a fost accentuat de scaderea soldului creditelor.
Mai putine credite neperformate in 2014
Fitch anticipeaza ca rata de crestere a creditelor neperformante va incetini anul viitor. Totodata, o revenire mai larga nu pare probabila, avand in vedere ca revigorarea activitatii economice va fi moderata, iar bancile se concentreaza pe rezolvarea problemei creditelor neperformante, si nu pe creditare.
Ratele creditelor neperformante ar putea creste in trimestrul al patrulea, dupa ce BNR a initiat o reevaluare a clasificarii creditelor si provizionarii, noteaza Fitch.
Riscurile legate de ponderea ridicata a creditelor in valuta nu se vor tempera curand, avand in... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 12:40
Agentia de rating Fitch a reconfirmat rating-ul Romaniei la "BBB- " pentru obligatiunile pe termen lung emise in moneda straina si locala, cu perspectiva stabila, mentinand astfel rating-ul in categoria investment grade.
"Aceasta mentinere a Romaniei in categoria tarilor cu risc scazut pentru investitii si reconfirmarea rating-ului cu perspectiva stabila trebuie interpretate ca fiind un semnal, in sensul ca Romania trebuie sa continue sa intareasca ceea ce a realizat pana acum. Este evident ca trebuie sa continuam procesul de consolidare fiscala si sa acceleram reformele structurale", a declarat Secretarul de Stat in ministerul Finantelor Publice, Claudiu Doltu.
Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a confirmat, miercuri, ratingul "BBB-" acordat Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta, cu perspectiva stabila, subliniind ca riscurile privind cresterea economica sunt in scadere, iar Guvernul va respecta tinta de deficit bugetar pentru acest an.
De asemenea, Fitch a confirmat si ratingul pentru datoria pe termen lung in moneda nationala la "BBB", de asemenea cu perspectiva stabila. Agentia de rating a confirmat si calificativul F3 pentru datoriile pe termen scurt, precum si plafonul de tara "BBB+".
Perspectivele de crestere economica si consolidarea fiscala, bile albe pentru Romania
Mentinerea Romaniei in categoria tarilor cu risc scazut pentru investitii a avut in vedere atat perspectivele de crestere economica, cat si continuarea... mai mult
Joi, 28 Iunie 2012, ora 18:40