Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a confirmat vineri ratingul datoriei suverane a Italiei la Baa2 si a ridicat perspectiva acestuia de la negativa la stabila, transmite AFP.
Agentia, care in vara lui 2012 a retrogradat ratingul Italiei de la A3 la Baa2, scoate in evidenta 'rezilienta puterii financiare a guvernului italian'.
Pentru 2014, Moody's Investors Service preconizeaza o 'stabilizare' a procentului datoriei publice a statului italian.
Agentia 'se asteapta ca datoria publica sa se mentina la un maxim 135% din PIB (...), daca se va relua o crestere modesta, autoritatile vor redresa bugetul asa cum este prevazut, iar costurile de finantare nu se vor majora'.
Demisia, vineri, a premierului Enrico Letta si probabila lui inlocuire cu Matteo Renzi 'nu schimba cu nimic asteptarile noastre in acest domeniu', a adaugat Moody's Investors Service. mai mult
Sambata, 15 Februarie 2014, ora 10:05
Testele de stres pregatite de Banca Centrala Europeana (BCE) vor dezvalui probabil deficite de capital la cinci banci din Italia, ridicand posibilitatea ca acestea sa aiba nevoie de ajutor de stat, a avertizat agentia de rating Moody's.
Bancile Monte dei Paschi di Siena, Banco Popolare, Banca Carige, Banca Popolare di Milano si Credito Valtellinese sunt vulnerabile, din cauza deficitului de capital sau calitatii slabe a activelor, arata un raport Moody's, citat de Reuters.
Cele cinci institutii de credit vor avea dificultati sa atinga pragul de 8% pentru rata de adecvare a capitalului anuntat de BCE saptamana trecuta ca unul dintre criteriile care vor fi folosite in evaluarea bancilor pe parcursul anului urmator.
"Va fi o provocare pentru aceste banci sa-si acopere deficitele de capital din surse private, situatie care ridica posibilitatea unei interventii a statului si in cele din urma pe un ajutor financiar", afirma analistii Moody's.
O astfel de situatie ar putea avea efect negativ pentru investitorii care detin obligatiuni fara prioritate la plata emise de aceste banci, intrucat ar putea fi nevoiti sa suporte o parte din pierderile rezultate din procesul de recapitalizare.
Bancile care cer ajutor de stat pentru a-si consolida capitalul trebuie sa impuna pierderi investitorilor care detin obligatiuni fara prioritate, conform unor reglementari convenite de Uniunea Europeana in acest an.
Monte dei Paschi, a treia mare banca din Italia, a primit un ajutor... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 07:41
Rezultatul neclar al alegerilor din Italia ar putea determina Moody's sa reduca ratingul tarii, au anuntat reprezentanti ai agentiei de evaluare financiara.
Parlamentul divizat are un impact negativ asupra bonitatii statului, deoarece ar putea conduce la alegeri anticipate, care nu ar garanta insa rezolvarea impasului.
Alegerile din Italia arunca tara "intr-o situatie politica problematica"
"In loc sa imbunatateasca vizibilitatea tarii in privinta directiei politice, recentele alegeri au crescut riscul privind incetinirea si chiar stagnarea reformelor structurale initiate in mandatul premierului Mario Monti", au afirmat analistii Moody's, potrivit Bloomberg.
Problemele din Italia, a treia mare economie a zonei euro, ar putea agrava din nou criza datoriilor la nivelul uniunii monetare, cu impact mai puternic asupra statelor vulnerabile financiar, precum Spania si Portugalia.
Coalitia de stanga condusa de catre Pier Luigi Bersani, favorabila respectarii angajamentelor privind reformele, a obtinut 29,5% din voturi si isi adjudeca majoritatea mandatelor in Camera Deputatilor (340 din cele 630 de mandate), ca urmare a unui sistem care acorda 54% din mandate formatiunii care se claseaza pe primul loc.
In Senat, unde prima majoritatii este acordata la nivelul fiecarei regiuni in parte, rezultatele prezinta coalitiile de centru si de stanga departe de majoritatea absoluta de 158 de mandate. Stanga politica a obtinut 31,63% din voturi, iar dreapta 30,71%.... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 13:49
Agentia de evaluare financiara americana Moody's a anuntat luni ca a retrogradat nota a 13 banci italiene, printre care UniCredit si Intesa Sanpaolo, la cateva zile dupa ce a revizuit in scadere ratingul datoriei statului italian.
"Coborarea notei de indatorare pe termen lung a Italiei (cu doua trepte) implica un risc crescut ca guvernul sa nu fie in masura sa ofere sprijin financiar bancilor sale in mare dificultate financiara", a precizat agentia intr-un comunicat.
UniCredit are astfel ratingul coborat cu doua trepte, de la A3 la Baa2, ceea ce inseamna o calitate mai scazuta medie de titlu, din cauza expunerii sale mari la piata interna.
De asemenea degradata cu doua trepte, la Baa2, asupra Intesa Sanpaolo planeaza o incertitudine legata de gradul de sprijin sistemic pe care guvernul i l-ar putea acorda in caz de turbulente financiare.
Joi, Moody's a degradat nota Italiei de la A3 la Baa2 si a mentinut perspectiva negativa din cauza situatiei din zona euro si riscului de contagiune din Spania si Grecia. mai mult
Marti, 17 Iulie 2012, ora 10:59
Agentia de rating americana Moody's a degradat joi nota Italiei cu doua trepte, de la A3 la Baa2, mentinand perspectiva negativa din cauza deteriorarii situatiei in zona euro, in special in Spania si Grecia.
"Italia este mult mai probabil sa cunoasca o crestere brusca a costurilor sale de finantare sau sa nu mai aiba acces la pietele financiare... din cauza increderii tot mai fragile a pietelor si riscului de contagiune provenit de la Grecia si Spania", a scris agentia intr-un comunicat, citat de AFP.
"Riscul iesirii Greciei din euro a crescut, iar sistemul bancar spaniol va suferi mai multe pierderi decat era de asteptat", adauga agentia, care considera de asemenea ca perspectivele economice pe termen scurt pentru Italia s-au "deteriorat".
Potrivit Moody's, Italia ar putea cunoaste o crestere economica "slaba" si un "somaj mai ridicat", impiedicand-o sa-si indeplineasca obiectivele de reducere a deficitelor si care ar naste riscul ca tara "sa nu se mai poata finanta pe pietele financiare". mai mult
Vineri, 13 Iulie 2012, ora 10:01
Moody's a initiat o evaluare a ratingurilor a 21 de banci din Europa Centrala si de Est si Comunitatea Statelor Independente, subsidiare ale unor grupuri financiare internationale, in Romania fiind vizate Banca Comerciala Romana (BCR) si Raiffeisen Bank.
Ratingurile BCR, controlata de grupul austriac Erste, pentru credite pe termen lung in moneda locala (Baa2) si moneda straina (Baa3) au fost plasate sub evaluare pentru retrogradarea de la perspectiva stabila, se arata intr-un comunicat transmis de Moody's.
Totodata, ratingul BCR pentru datoriile pe termen scurt in moneda locala (Prime-2) si moneda straina (Prime-3) sunt evaluate in vederea retrogradarii.
Perspectiva stabila a ratingului de stabilitate individuala (BFSR) al BCR este de asemenea revizuita in vederea retrogradarii.
In cazul Raiffeisen Bank SA, parte a grupului austriac cu acelasi nume, ratingul depozitelor pe termen lung in moneda locala Baa3 este evaluat in vederea modificarii perspectivei pozitive, iar calificativul Baa3 pentru datoriile pe termen lung in valuta ar putea pierde perspectiva stabila.
Ratingul Raiffeisen Bank pentru datorii in moneda locala si straina Prime-3 este evaluat in vederea retrogradarii, iar perspectiva stabila atribuita ratingului BFSR "D" ar putea fi modificata in sens negativ.
Anuntul Moody's afecteaza subsidiare din regiune ale Erste, Raiffeisen (Austria), ING (Olanda), Banco Comercial Portugues (Millennium), Commerzbank (Germania), Intesa Sanpaolo (Italia),... mai mult
Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 14:30
Moody's a avertizat joi ca ar putea cobori ratingurile de credit a 17 banci de anvergura globala si a 114 institutii financiare europene, tragand un semnal de alarma privind impactul crizei datoriilor de stat asupra sistemului financiar global.
Agentia a anuntat ca evalueaza ratingurile datoriilor pe termen lung si calificativele atribuite situatiei financiare "pe cont propriu" (fara a lua in calcul posibilitatea interventiei actionarilor sau a statului in sprijinul institutiei) pentru mai multe banci, transmite Reuters.
"Firmele care actioneaza pe pietele de capital se confrunta cu dificultati in continua evolutie, precum conditii de finantare mai fragile, cresterea costurilor de credit, conditii regulatorii tot mai dificile si conditii operationale mai grele", se arata intr-un comunicat al Moody's.
Printre institutiile financiare afectate s-ar putea numara gigantii elvetieni UBS si Credit Suisse, dar si banca americana de investitii Morgan Stanley, cele trei grupuri riscand sa piarda pana la trei trepte din ratingul datoriilor pe termen lung, avertizeaza agentia.
Bank of America, cea mai mare banca americana dupa numarul de sucursale, si grupul japonez Nomura ar putea pierde cate un nivel.
Moody's a retrogradat luni sase tari din zona euro, inclusiv Italia, Spania si Portugalia, si a avertizat ca ar putea cobori ratingurile maxime triplu-A ale Frantei, Marii Britanii si Austriei.
Agentia rivala Standard & Poor's a retrogradat inca din luna ianuarie... mai mult
Joi, 16 Februarie 2012, ora 14:22
Agentia Moody's a plasat in perspectiva negativa ratingurile Marii Britanii, Frantei si Austriei, ceea ce inseamna o avertizare ca aceste trei tari si-ar putea vedea redus ratingul maxim din prezent (Aaa).
In acelasi timp, Moody's a retrogradat ratingurile Italiei (A3 de la A2), Portugaliei (Ba3 de la Ba2), Spaniei (A3 de la A1), Slovaciei (A2 de la A1), Sloveniei (A2 de la A1) si Maltei (de la A3 la A2), toate avand perspectiva negativa.
Agentia a precizat intr-un comunicat ca aceasta ajustare a ratingurilor reflecta "susceptibilitatea in fata unor riscuri financiare si macroeconomice tot mai mari care provind din criza zonei euro".
Evaluarea Moody's intervine dupa ce luna trecuta, Standard and Poor's a retrogradat ratingul maxim (triplu A) in cazul Frantei si Austriei, in timp ce Italia, Spania, Portugalia, Cipru, Malta, Slovacia si Slovenia si-au vazut ratingurile retrogradate si mai mult, spre nemultumirea oficialilor europeni. mai mult
Marti, 14 Februarie 2012, ora 09:29
Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a confirmat luni ratingul suveran "AAA" atribuit Frantei si a prelungit examinarea perspectivei stabile a ratingului, transmit AFP si Reuters.
In 17 octombrie 2011, Moody's a anuntat ca va analiza in urmatoarele trei luni daca se impune o revizuire a perspectivei de rating a Frantei, pe care pentru moment o considera stabila.
Moody's avertizeaza ca profilul datoriei Frantei si potentialele datorii contingente pun presiune asupra perspectivei stabile a ratingului 'AAA' atribuit Frantei, iar agentia ar putea revizui in acest trimestru calificativul Frantei.
"Deteriorarea profilul datoriei si potentialul pentru alte datorii contingente pot aparea ca urmare a presiunilor exercitate asupra perspectivei stabile a ratingului severan 'AAA' atribuit Frantei", sustine Moody's.
Agentia avertizeaza de asemenea ca ratingul 'AAA' atribuit Frantei ar putea fi sub presiune daca continua sa creasca nivelul datoriei sau daca se va inrautati criza datoriilor din Europa.
S&P a retrogradat in 13 ianuarie ratingurile 'AAA' atribuite Frantei si Austriei cu o treapta, la 'AA plus', cu perspectiva negativa, si a confirmat ratingurile unor tari ca Germania, Belgia si Olanda.
De asemenea agentia de evaluare financiara a revizuit in scadere ratingurile Italiei, Spaniei si Ciprului cu doua trepte si a retrogradat Malta, Slovacia si Slovenia cu o treapta.
Analistii S&P au apreciat ca decizia de a revizui in scadere... mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 14:37