Fitch a confirmat vineri ratingul de top "AAA" al Germaniei, cu perspectiva stabila, subliniind reducerea datoriei de stat pentru cea mai mare economie europeana.
"Germania continua sa prezinte componentele unui trend descendent al datoriei publice. Economia creste, dar pozitia bugetului este relativ favorabila, iar dobanzile nominale sunt scazute", se arata intr-un comunicat al Fitch, citat de Bloomberg.
Standard & Poor's a confirmat de asemenea pe 10 ianuarie ratingul "AAA" al Germaniei si perspectiva stabila.
Moody's a inrautatit in luna iulie a anului trecut perspectiva ratingului Germaniei la negativa.
Guvernul condus de cancelarul Angela Merkel vrea sa reduca la zero deficitul structural al guvernului federal in acest an si sa inceteze incepand de anul viitor sa genereze datorii noi.
Produsul Intern Brut al Germaniei a crescut in trimestrul al treilea cu 0,3% fata de trimestrul anterior, respectiv cu 0,6% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut.
Germania a incheiat anul 2012 cu un deficit bugetar de 2,38 miliarde euro, reprezentand 0,1% din PIB, fata de 0,8% in 2011, respectiv 4,2% in 2010, potrivit datelor Eurostat. Datoria publica a Germaniei era de 2.160 miliarde euro la finele anului 2012, adica 81% din PIB, dar a scazut la 2.146 miliarde euro in primul semestru din 2013, respectiv 79,8% din PIB. mai mult
Vineri, 24 Ianuarie 2014, ora 14:35
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's Ratings Services a confirmat vineri ratingul 'AAA', cea mai buna nota posibila, atribuit pentru datoria pe termen lung a Germaniei, perspectiva asociata fiind una stabila.
In prezent doar 10 tari din intreaga lume, dintre care sapte in Europa (Suedia, Norvegia, Danemarca, Elvetia, Germania, Luxemburg si Finlanda) mai beneficiaza de un rating 'AAA', din parte tuturor celor trei mari agentii de rating: Standard & Poor's, Fitch si Moody's.
"Ratingul Germaniei reflecta opinia noastra cu privire la economia sa moderna, competitiva si cu grad mare de diversificare precum si performantele guvernului in ceea ce priveste politica fiscala prudenta si disciplina in domeniul cheltuielilor. In plus, credem ca economia germana si-a demonstrat capacitatea de a absorbi mari socuri economice si financiare", subliniaza Standard & Poor's.
Standard & Poor's estimeaza ca economia germana va creste cu 1,5% in 2014-2016
Agentia de evaluare estimeaza ca dupa o incetinire a ritmului de crestere pana la 0,5% in 2013, economia germana va inregistra un ritm mediu de crestere de peste 1,5% in 2014-2016. Modelul economic german, bazat pe exporturi, a permis tarii sa inregistreze excedente comerciale si de cont curent. Cu toate acestea, S&P se asteapta ca o parte din marii parteneri comerciali ai Germaniei sa continue sa-si reduca datoriile, ceea ce ar urma sa reduca cererea externa pentru bunuri si servicii germane. In consecinta, S&P... mai mult
Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 14:19
Fitch Ratings a confirmat miercuri ratingul triplu A al Germaniei, cu perspectiva stabila, datorita depasirii unora dintre obiectivele fiscale, cu un excedent bugetar structural obtinut in 2012, pentru prima oara dupa unificare.
Agentia de evaluare financiara considera ca raportul dintre datorii si PIB a atins nivelul maxim, iar economia "are toate ingredientele" pentru o tendinta descendenta a datoriei publice, transmite MarketWatch.
Ponderea de 81,9% a datoriei in PIB, la nivelul anului 2012, este ridicata, avand in vedere o medie de 49% la nivelul tarilor cu rating triplu A, totusi corespunde acestei categorii.
Fitch estimeaza ca riscurile legate de zona euro au scazut, iar o posibila nevoie de sprijin guvernamental suplimentar pentru bancile germane reprezinta un pericol nesemnificativ.
In Germania vor avea loc alegeri generale in luna septembrie, dar Fitch apreciaza ca politica germana va ramane in mare neschimbata, la nivel intern si european. mai mult
Joi, 08 August 2013, ora 09:05
Germania reuseste sa-si pastreze ratingul maxim de "Aaa", acordat de Moody's, agentia confirmand cu aceasta ocazie si perspectiva negativa a acestuia.
Potrivit raportului anual Moody's in legatura cu Germania, ratingul acestei tari este sustinut de economia sa moderna, diversificata si extrem de competitiva, precum si de politicile sale macroeconomice axate pe stabilitate. In plus, Germania se bucura de un nivel ridicat de incredere in randul investitorilor, ceea ce se reflecta in costurile de finantare foarte mici.
"Cresterea ridicata a productivitatii, moderatia salariala si cererea globala puternica pentru produsele germane au permis tarii sa puna la punct o baza economica larga, a carei rezistenta este sustinuta de excedentul de cont curent", se arata in raportul Moody's.
De asemenea, agentia de rating subliniaza progresele realizate de Germania in domeniul consolidarii fiscale, evidentiate de faptul ca in 2012 Germania a inregistrat primul sau surplus bugetar de dupa 2007.
Cu toate acestea, perspectiva asociata ratingului Germaniei ramane una "negativa", in principal ca urmare a incertitudinii asociata cu impactul crizei datoriilor din zona euro si a riscurilor care ar putea aparea de pe urmei unei posibile iesiri a unei tari membre din zona euro. mai mult
Joi, 18 Aprilie 2013, ora 09:57
Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a coborat luni la "negativa" de la "stabila" perspectiva pentru ratingul "Aaa" atribuit Uniunii Europene, avertizand ca ar putea retrograda nota atribuita blocului comunitar daca va decide sa coboare ratingul unuia din cei patru mari contributori la bugetul UE: Germania, Franta, Marea Britanie si Olanda.
In luna iulie a acestui an, Moody's a modificat perspectiva pentru Germania, Olanda si Luxemburg la "negativa", in conditiile in care criza datoriilor din Europa arunca un semn de indoiala asupra celor mai bine cotate tari de pe continent, transmite Reuters.
Germana, Olanda si Luxemburg sub perspectiva negativa (Moody's)
Perspectiva pentru Franta si Marea Britanie este la "negativa" inca din luna decembrie 2011.
"Perspectiva negativa asociata ratingurilor pe termen lung ale UE reflecta perspectiva negativa asociata ratingurilor "Aaa" pentru statele membre cu contributii mari la bugetul UE: Germania, Franta, Marea Britanie si Olanda, care impreuna sunt responsabile pentru 45% din veniturile la bugetul UE", a anuntat agentia de rating.
Moody's a subliniat ca ratingul UE depinde de orice modificare a ratingurilor acestor patru state membre care beneficiaza de un rating "Aaa", sugerand ca orice retrogradare a celor patru state ar putea conduce la o coborare a ratingului UE.
In sens invers, Moody's a informat ca perspectiva pentru ratingul UE ar putea reveni la "pozitiva" daca perspectivelor celor patru... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 09:55
Agentia de evaluare financiara Moody's a coborat de la stabil la negativ perspectiva ratingului pentru datoria publica a Germaniei, Olandei si Luxemburgului ca urmare a 'incertitudinii in crestere' asupra deznodamantului crizei datoriilor din zona euro, transmite AFP.
Agentia atrage atentia intr-un comunicat in special asupra 'probabilitatii tot mai mare ca Grecia sa iasa din zona euro' si asupra impactului pe care un asemenea eveniment l-ar avea statelor membre ale zonei euro. 'Chiar daca acest eveniment va fi evitat, este tot mai probabil sa fie nevoie de un ajutor pentru alte state din zona euro, in special Spania si Italia', adauga Moody's, precizand ca aceasta 'povara'ar urma sa afecteze statele considerate cele mai solvabile din zona euro.
Datoriile Germaniei, Olandei si Luxemburgului sunt evaluate de Moody's cu AAA, cea mai buna nota, ce reflecta increderea investitorilor in solvabilitatea acestor state.
La jumatatea lunii iulie, Moody's a retrogradat de la A3 la Baa2 nota privind solvabilitatea Italiei, avertizand asupra riscului unei 'contagiuni' a crizei din zona euro.
In urma anuntului Moody's, ministerul german de Finante a emis un comunicat in care afirma ca 'Germania va continua sa-si exercite rolul de ancora de stabilitate in zona euro' si 'va face totul posibil inpreuna cu partenerii sai pentru a depasi cat mai repede criza datoriilor'.
In comunicatul ministerului german se mai afirma ca "riscurile din zona euro sesizate de agentia de... mai mult
Marti, 24 Iulie 2012, ora 09:25
Germania nu poate fi retrogradata nici macar daca va intra in recesiune, spun reprezentantii agentiei de evaluare Standard&Poor (S&P). Agentia a redus calificativele mai multor tari europene, printre care Franta, Italia si Austria.
"Noi credem ca Germania se afla intr-o situatie puternica si ca ar putea face fata unei recesiuni fara sa fie nevoita sa isi piarda ratingul suveran de tara", a spus un analist din cadrul S&P, citat de cotidianul german Bild si preluat de Reuters.
S&P a retrogradat vineri ratingurile a noua state din zona euro, coborand inclusiv calificativele maxime AAA ale Austriei si Frantei cu o treapta, la AA+. Germania este singurul stat neafectat de decizia agentiei.
S&P a coborat luni si ratingul Fondului European de Stabilitate Financiara de la AAA la AA+, deoarece mecanismul este garantat de statele cu nota AAA din zona euro, acum in numar de patru. mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 20:59
Guvernele Frantei si Germaniei au ajuns sa accepte faptul ca era rating-urilor de triplu A se apropie de sfarsit, insa o retrogradare la inceput de an ar putea sa agite Franta mai grav decat Germania.
Pietele s-au pregatit pentru o retrogradare a rating-ului francez si a altor membri puternici din zona euro, dupa ce Standard & Poor's a avertizat la inceputul lunii decembrie ca ar putea retrograda in masa rating-urile statelor europene din cauza crizei datoriilor suverane care se inrautateste.
O astfel de decizie ar obliga tarile sa se imprumute mai scump si ar creste temerile investitorilor.
In cazul in care Franta va suferi o retrogradare inainte de Germania, asa cum a sugerat agentia de evaluare Fitch, egalitatea care a existat pana acum intre cele doua economii ar putea fi rupta.
"Se va naste cu siguranta o intrebare cu privire la echilibrul de putere in cazul in care Franta va fi retrogradata prima", a declarat Mark Wall, economist sef la Deutsche Bank din Londra.
"In cazul in care ratingul Frantei nu va mai fi de triplu A, vor fi germanii nevoiti sa care in spate singuri intreaga Europa? Acest lucru ar putea avea un impact politic puternic", mai spune economistul.
Franta este vazuta ca fiind tara cea mai vulnerabila care ar putea sa-si piarda rating-ul de triplu A din cauza nivelului deficitului si a ingrijorarii cu privire la capacitatea sa de a-si indeplini obliectivul de micsorare a deficitului. mai mult
Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 19:50
Germania, cea mai mare economie din zona euro, ar trebui sa fie pregatita sa adopte o reducere a ratingului sau, care acum este la nivelul maxim AAA, pentru a contribui la salvarea zonei monedei unice, sustine Charles Diebel, seful Lloyds pe strategii de piata. "V-ati alaturat acestui club, trebuie sa realizati ca este o datorie cu care mergeti mai departe", a spus el, subliniind ca Germania ar trebui sa faca o analiza a costurilor unui ajutor in acest sens. Din punctul sau de vedere, o explozie in zona euro ar fi un "scenariu cataclismic", in timp ce o scadere a ratingului Germaniei de la AAA ar reprezinta o scadere cu 0,30-0,50% a costurilor de creditare pentru tara in cauza. "Aceasta este o situatie mult mai buna deca cea in care tot sistemul bancar sa aiba probleme" a spus el, pentru CNBC.
Citeste continuarea pe ziare.com mai mult
Vineri, 22 Iulie 2011, ora 12:00