Agentia de evaluare financiara Moody's a retrogradat calificativul de tara al Frantei cu o treapta, de la nivelul maxim posibil "Aaa" la "Aa1", ca urmare a inrautatirii perspectivelor economice.
"Perspectiva economica pe termen lung a Frantei este afectata de mai multe dificultati structurale, incluzand pierderea graduala si sustinuta de competitivitate, dar si rigiditatea pietei muncii, precum si a celei de bunuri si servicii", potrivit unui comunicat Moody's, citat de MarketWatch.
Agentia de rating si-a exprimat ingrijorarea si in privinta perspectivei fiscale nesigure a Frantei. De asemenea, rezistenta Frantei la viitoare socuri din zona euro devine mai greu de anticipat, arata analistii.
Perspectiva ratingului suveran al Frantei ramane negativa.
Retrogradarea din partea Moody's urmeaza unei decizii similare a Standard & Poor's in ianuarie si creste presiunea asupra presedintelui, Francois Hollande, pentru identificarea de cai de a sustin crestera economica.
Costurile de imprumut ale Frantei au atins un minim record in august, de 2% pentru obligatiunile pe zece ani in timp ce pentru scadentele mai scurte a inregistrat chair randamente negative. Randamentul titlurilor pe zece ani se situa luni la 2,07%. mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 11:25
Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a coborat luni la "negativa" de la "stabila" perspectiva pentru ratingul "Aaa" atribuit Uniunii Europene, avertizand ca ar putea retrograda nota atribuita blocului comunitar daca va decide sa coboare ratingul unuia din cei patru mari contributori la bugetul UE: Germania, Franta, Marea Britanie si Olanda.
In luna iulie a acestui an, Moody's a modificat perspectiva pentru Germania, Olanda si Luxemburg la "negativa", in conditiile in care criza datoriilor din Europa arunca un semn de indoiala asupra celor mai bine cotate tari de pe continent, transmite Reuters.
Germana, Olanda si Luxemburg sub perspectiva negativa (Moody's)
Perspectiva pentru Franta si Marea Britanie este la "negativa" inca din luna decembrie 2011.
"Perspectiva negativa asociata ratingurilor pe termen lung ale UE reflecta perspectiva negativa asociata ratingurilor "Aaa" pentru statele membre cu contributii mari la bugetul UE: Germania, Franta, Marea Britanie si Olanda, care impreuna sunt responsabile pentru 45% din veniturile la bugetul UE", a anuntat agentia de rating.
Moody's a subliniat ca ratingul UE depinde de orice modificare a ratingurilor acestor patru state membre care beneficiaza de un rating "Aaa", sugerand ca orice retrogradare a celor patru state ar putea conduce la o coborare a ratingului UE.
In sens invers, Moody's a informat ca perspectiva pentru ratingul UE ar putea reveni la "pozitiva" daca perspectivelor celor patru... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 09:55
Moody's a initiat o evaluare a ratingurilor a 21 de banci din Europa Centrala si de Est si Comunitatea Statelor Independente, subsidiare ale unor grupuri financiare internationale, in Romania fiind vizate Banca Comerciala Romana (BCR) si Raiffeisen Bank.
Ratingurile BCR, controlata de grupul austriac Erste, pentru credite pe termen lung in moneda locala (Baa2) si moneda straina (Baa3) au fost plasate sub evaluare pentru retrogradarea de la perspectiva stabila, se arata intr-un comunicat transmis de Moody's.
Totodata, ratingul BCR pentru datoriile pe termen scurt in moneda locala (Prime-2) si moneda straina (Prime-3) sunt evaluate in vederea retrogradarii.
Perspectiva stabila a ratingului de stabilitate individuala (BFSR) al BCR este de asemenea revizuita in vederea retrogradarii.
In cazul Raiffeisen Bank SA, parte a grupului austriac cu acelasi nume, ratingul depozitelor pe termen lung in moneda locala Baa3 este evaluat in vederea modificarii perspectivei pozitive, iar calificativul Baa3 pentru datoriile pe termen lung in valuta ar putea pierde perspectiva stabila.
Ratingul Raiffeisen Bank pentru datorii in moneda locala si straina Prime-3 este evaluat in vederea retrogradarii, iar perspectiva stabila atribuita ratingului BFSR "D" ar putea fi modificata in sens negativ.
Anuntul Moody's afecteaza subsidiare din regiune ale Erste, Raiffeisen (Austria), ING (Olanda), Banco Comercial Portugues (Millennium), Commerzbank (Germania), Intesa Sanpaolo (Italia),... mai mult
Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 14:30
Moody's a avertizat joi ca ar putea cobori ratingurile de credit a 17 banci de anvergura globala si a 114 institutii financiare europene, tragand un semnal de alarma privind impactul crizei datoriilor de stat asupra sistemului financiar global.
Agentia a anuntat ca evalueaza ratingurile datoriilor pe termen lung si calificativele atribuite situatiei financiare "pe cont propriu" (fara a lua in calcul posibilitatea interventiei actionarilor sau a statului in sprijinul institutiei) pentru mai multe banci, transmite Reuters.
"Firmele care actioneaza pe pietele de capital se confrunta cu dificultati in continua evolutie, precum conditii de finantare mai fragile, cresterea costurilor de credit, conditii regulatorii tot mai dificile si conditii operationale mai grele", se arata intr-un comunicat al Moody's.
Printre institutiile financiare afectate s-ar putea numara gigantii elvetieni UBS si Credit Suisse, dar si banca americana de investitii Morgan Stanley, cele trei grupuri riscand sa piarda pana la trei trepte din ratingul datoriilor pe termen lung, avertizeaza agentia.
Bank of America, cea mai mare banca americana dupa numarul de sucursale, si grupul japonez Nomura ar putea pierde cate un nivel.
Moody's a retrogradat luni sase tari din zona euro, inclusiv Italia, Spania si Portugalia, si a avertizat ca ar putea cobori ratingurile maxime triplu-A ale Frantei, Marii Britanii si Austriei.
Agentia rivala Standard & Poor's a retrogradat inca din luna ianuarie... mai mult
Joi, 16 Februarie 2012, ora 14:22
Moody's a retrogradat luni seara sase tari europene si a acordat calificativ negativ ratingului maxim al Marii Britanii, Frantei si Austriei. Daca pana acum un an, stirea ar fi afectat indicii bursieri sau economici ai statelor vizate, in ultima perioada tarile au ramas impasibile la deciziile agentiilor de rating.
Moody's a retrogradat calificativele Italiei (A3 de la A2), Portugaliei (Ba3 de la Ba2), Spaniei (A3 de la A1), Slovaciei (A2 de la A1), Sloveniei (A2 de la A1) si Maltei (de la A3 la A2).
In plus, agentia de rating a pus sub perspectiva negativa ratingurile Marii Britanii, Frantei si Austriei.
Cititi mai multe despre Moody's mai sperie Europa? Ce efecte au produs retrogradarile in lant pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 08:33
Agentia Moody's a plasat in perspectiva negativa ratingurile Marii Britanii, Frantei si Austriei, ceea ce inseamna o avertizare ca aceste trei tari si-ar putea vedea redus ratingul maxim din prezent (Aaa).
In acelasi timp, Moody's a retrogradat ratingurile Italiei (A3 de la A2), Portugaliei (Ba3 de la Ba2), Spaniei (A3 de la A1), Slovaciei (A2 de la A1), Sloveniei (A2 de la A1) si Maltei (de la A3 la A2), toate avand perspectiva negativa.
Agentia a precizat intr-un comunicat ca aceasta ajustare a ratingurilor reflecta "susceptibilitatea in fata unor riscuri financiare si macroeconomice tot mai mari care provind din criza zonei euro".
Evaluarea Moody's intervine dupa ce luna trecuta, Standard and Poor's a retrogradat ratingul maxim (triplu A) in cazul Frantei si Austriei, in timp ce Italia, Spania, Portugalia, Cipru, Malta, Slovacia si Slovenia si-au vazut ratingurile retrogradate si mai mult, spre nemultumirea oficialilor europeni. mai mult
Marti, 14 Februarie 2012, ora 09:29
Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a confirmat luni ratingul suveran "AAA" atribuit Frantei si a prelungit examinarea perspectivei stabile a ratingului, transmit AFP si Reuters.
In 17 octombrie 2011, Moody's a anuntat ca va analiza in urmatoarele trei luni daca se impune o revizuire a perspectivei de rating a Frantei, pe care pentru moment o considera stabila.
Moody's avertizeaza ca profilul datoriei Frantei si potentialele datorii contingente pun presiune asupra perspectivei stabile a ratingului 'AAA' atribuit Frantei, iar agentia ar putea revizui in acest trimestru calificativul Frantei.
"Deteriorarea profilul datoriei si potentialul pentru alte datorii contingente pot aparea ca urmare a presiunilor exercitate asupra perspectivei stabile a ratingului severan 'AAA' atribuit Frantei", sustine Moody's.
Agentia avertizeaza de asemenea ca ratingul 'AAA' atribuit Frantei ar putea fi sub presiune daca continua sa creasca nivelul datoriei sau daca se va inrautati criza datoriilor din Europa.
S&P a retrogradat in 13 ianuarie ratingurile 'AAA' atribuite Frantei si Austriei cu o treapta, la 'AA plus', cu perspectiva negativa, si a confirmat ratingurile unor tari ca Germania, Belgia si Olanda.
De asemenea agentia de evaluare financiara a revizuit in scadere ratingurile Italiei, Spaniei si Ciprului cu doua trepte si a retrogradat Malta, Slovacia si Slovenia cu o treapta.
Analistii S&P au apreciat ca decizia de a revizui in scadere... mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 14:37
Criza datoriilor din zona euro se extinde din ce in ce mai mult si risca sa ajunga la cele mai puternice doua economii din Europa: Franta si Germania. Investitorii sunt cu ochii pe agentiile de evaluare si cu mainile pregatite sa isi puna banii la adapost.
Pietele tremura din nou, in conditiile in care Standard & Poor si Moodys sunt pregatite sa anunte o retrogradare a ratingului Frantei, care este, in acest moment, triplu A, scrie Bloomberg.
Randamentul suplimentar cerut pentru acordarea de imprumuturi pentru Franta, la actualul rating AAA, pentru 10 ani a fost evaluat la 158 puncte de baza, mai mult decat rata germana.
Obligatiunile franceze cu randamentul la 10 ani au fost de 3.5%, aproximativ la jumatatea valorii pe care o au certificatele similare emise de Olanda si Belgia.
Costurile pe care le-ar avea indatorarea Frantei depasesc cu un punct procentual costurile pe care le-ar avea, in aceleasi conditii, Regatul Unit.
"Franta nu se poarta ca si cum ar fi purtatoarea unui rating AAA", spune Bill Blain, un strateg din cadrul grupului Newedge, din Londra, care face si o recomandare.
In opinia sa, Franta ar trebui sa cumpere datoria guvernamentala a Regatului Unit, pentru ca "piata a luat deja aceasta hotarare".
Criza din zona euro care a inceput in urma cu doi ani a inghitit, pe rand, Grecia, Irlanda, Portugalia, Italia si Spania. Acum mai are foarte putin si va atrage in cursa datoriilor suverane si Franta, a doua cea mai importanta economie a... mai mult
Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 23:00
Bursele europene si-au accelerat scaderea, la peste 2% luni dimineata dupa ce agentia Moody's a avertizat ca ratingul Frantei este amenintat de cresterea dobanzilor si de perspectivele economice nefavorabile.
Agentia de rating Moody's considera ca majorarea recenta a dobanzilor obligatiunilor guvernamentale franceze si deteriorarea perspectivelor de crestere economica ar putea afecta ratingul de credit al Frantei, potrivit ziarului Le Figaro, preluat de Reuters.
"Costurile de finantare care persista la niveluri ridicate, combinate cu deteriorarea perspectivei economice, ar putea agrava dificultatile cu care se confrunta guvernul, cu implicatii negative pentru credit", potrivit afirmatiilor Moody's citate de Le Figaro.
Avertizarile agentiei de rating Moody's cu privire la ratingul Frantei a avut impact pe pietele europene, indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante actiuni europene coborand cu 2,2% pana la ora 8:52 GMT.
Pietele europene au deschis in scadere cu 0,7%, in linie cu cele asiatice, din cauza esecului iminent al "supercomisiei" din Congresul SUA de a ajunge la un consens privind masurile de reducere a deficitului bugetar si datoriei de stat.
Informatiile privind esecul comisiei din Congresul SUA au readus in atentia investitorilor divergentele politice adanci de la Washington, care impiedica implementarea unor masuri si reforme esentiale pentru asezarea finantelor publice ale SUA pe un fagas stabil si sustenabil.
Surse apropiate situatiei... mai mult
Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 13:52