Finalizarea recapitalizarii si restructurarii bancilor din Cipru ar trebui sa imbunatateasca increderea si sa contribuie la stabilitatea sistemului bancar cipriot, se arata intr-un raport al agentiei de evaluare financiara Fitch, transmite Reuters.
Totusi, bancile raman vulnerabile la riscurile legate de finantare si lichiditate si sunt expuse la presiuni semnificative privind calitatea activelor si profitabilitatea, in actuala perioada de recesiune a economiei cipriote, astfel incat ratingurile vor ramane o perioada in zona investitiilor speculative, avertizeaza agentia.
Fitch se asteapta ca economia Ciprului sa inregistreze un declin de 8,9% in 2013 si de 4,9% in 2014.
Ca urmare a pierderilor suferite de deponentii bancari, increderea in sistem s-a erodat, ceea ce a provocat o reducere a depozitelor.
Economistii se asteapta ca depozitele sa continue sa scada, urmand ca dependenta bancilor comerciale de finantarea oferita de Banca Centrala a Ciprului, care in luna august 2013 se ridica la 11,3 miliarde de euro (aproximativ 22% din depozitele bancare si 70% din PIB), sa continue sa creasca.
In schimbul unui imprumut de 10 miliarde de euro oferit de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, Cipru a fost nevoit sa accepte sa-si reduca drastic sectorul bancar, restructurand prima sa banca, Bank of Cyprus (BoC), si lichidand-o pe cea de-a doua, Laiki. Ciprul a devenit a cincea tara dintre cele 17 state ale zonei euro care va beneficia de asistenta... mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 10:29
Fitch Ratings a retrogradat ratingurile pe termen lung si scurt ale Cyprus Popular Bank la nivelul "D" (intrare in incapacitate de plata) si cele ale Bank of Cyprus la "RD" (intrare selectiva in incapacitate de plata), de la "B", din cauza pierderilor impuse creditorilor importanti, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Decizia vine in urma acordului incheiat luni dimineata intre autoritatile de la Nicosia si Eurogrup, ca o preconditie pentru furnizarea pachetului de asistenta financiara de zece miliarde de euro Ciprului.
Faptul ca Bank of Cyprus va continua sa opereze in Cipru, in timp ce Cyprus Popular Bank va fi lichidata a dus la diferentierea ratingurilor lor pe termen lung ("D" pentru Cyprus Popular Bank si "RD" pentru Bank of Cyprus).
Plafonul ratingului de suport al celor doua banci a fost revizuit la "NF" de la "B", iar ratingul de suport a fost retrogradat de la "4" la "5", ca rezultat al pierderilor impuse creditorilor importanti, apreciaza Fitch.
Hellenic Bank, suporta consecintele
De asemenea, agentia a plasat marti sub supraveghere cu implicatii negative ratingul Hellenic Bank, a treia banca din Cipru. O plasare sub supraveghere cu implicatii negative inseamna ca Fitch ar putea cobori ratingul intr-o perioada de timp relativ scurta.
Luni, un purtator de cuvant al guvernului de la Nicosia a anuntat ca depozitele Bank of Cyprus de peste 100.000 de euro (130.000 de dolari) ar putea fi impozitate cu aproximativ 30%... mai mult
Marti, 26 Martie 2013, ora 15:08
Agentia de rating Fitch a retrogradat din nou vineri Republica Cipru in categoria speculativa, scazandu-i nota cu doua trepte, de la BB la B, impingand tara la doar doua ranguri diferenta in categoria de tari considerate in incapacitate de plata.
Fitch, care a scazut deja cu doua trepte nota Ciprului la sfarsitul lunii noiembrie, considera ca sprijinul pe care statul trebuie sa il ofere bancilor cipriote ar trebui sa fie "mai important" decat cel estimat pana in prezent, noteaza AFP.
Cipru este cea de-a cincea tara din zona euro care a cerut ajutor financiar extern, iar potrivit oficialilor europeni, situatia este mai serioasa decat cea a Greciei, iar pericolul a fost, pana de curand, ignorat de pietele financiare.
Agentia Moody's a retrogradat si ea, in ianuarie 2013, ratingul Ciprului, cu trei trepte, in categoria junk, nerecomandata pentru investitii. Calificativul tarii a scazut, cu aceasta ocazie, la Caa3, de la B3. mai mult
Sambata, 26 Ianuarie 2013, ora 13:31
Fitch Ratings a revizuit in scadere, de la "BB plus" la "BB minus", ratingurile Ciprului pe termen lung, in valuta si moneda locala, cu perspectiva negativa, din cauza evolutiilor sub asteptari a bugetului si nivelul ridicat al incertitudinilor privind costurile asociate cu recapitalizarea bancilor.
De asemenea, Fitch a confirmat plafonul de tara al Ciprului la "AAA", nivel adecvat pentru statele din zona euro, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara, scrie Agerpres.
Retrogradarea ratingurilor suverane ale Ciprului reflecta inrautatirea perspectivelor macroeconomice.
Intarzierile inregistrate in negocierile cu UE, BCE si FMI privind acordarea unui pachet de asistenta financiara au contribuit la deteriorarea conditiilor economice si a sporit incertitudinile privind reformarea sectorului public si corectarea dezechilibrelor macroeconomice, se arata in comunicatul Fitch.
De asemenea, agentia apreciaza ca s-a redus flexibilitatea guvernului cipriot de finantare pe termen scurt, executivul fiind de dependent de banii de la banci pentru a-si indeplini necesitatile de finantare.
Progresele privind reducerea deficitului, recapitalizarea sectorului bancar si reformele ce vor fi adoptate pentru rezolvarea dificultatilor cauzate de imbatranirea populatiei vor conduce la o stabilizare a ratingului Ciprului, apreciaza Fitch.
In iunie Fitch a revizuit in scadere in categoria "junk" (nerecomandat pentru investitii) ratingurile Ciprului pe termen... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 11:46
Agentia de evaluare Moody's a retrogradat marti Cipru in categoria "junk" - Ba1 - nerecomandata pentru investitii, ca urmare a unei mari expuneri a bancilor cipriote in sistemul bancar din Grecia.
Totodata, agentia a atribuit obligatiunilor emise de Guvernul cipriot o perspectiva negativa, ceea ce inseamna ca este posibila o noua retrogradare.
Moody's este a doua agentie de evaluare care arunca Ciprul in categoria "junk", dupa Standard&Poor's in ianuarie, tot din cauza expunerii pe sistemul bancar din Grecia. Ratingul acordat de Fitch este doar cu un nivel inaintea categoriei "junk".
Bank of Cyprus, Marfin Popular Bank si Hellenic Bank sunt bancile cipriote cu cea mai mare expunere pe Grecia.
Grupul Marfin detine in Romania Egnatia Bank.
Retrogradarile din ultimul timp au facut aproape imposibil imprumutul de pe pietele internationale, astfel ca Ciprul s-a vazut obligat sa accepte un imprumut cu dobanza mica de la Rusia, in valoare de 2,5 miliarde de euro.
Moody's apreciaza ca Guvernul cipriot va avea probleme in a face rost de bani pentru 2013, cand va avea nevoie de cel putin 2 miliarde de euro. mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 16:25