Autoritatea pentru gestionarea datoriei publice din Grecia a anuntat luni ca a demarat procedurile pentru a emite obligatiuni pe 15 ani, cea mai lunga perioada pe care Grecia se imprumuta de la debutul crizei financiare din 2010, transmit AFP si Reuters.
Acest anunt vine la doar 48 de ore dupa ce agentia de evaluare Fitch a imbunatatit ratingul suveran al Greciei de la "BB minus" la "BB".
Daca in urma cu 10 ani Grecia era persona non grata pe pietele financiare internationale, acum intentioneaza sa imprumute intre 2 si 2,5 miliarde de euro la o dobanda de 2% prin emiterea de euroobligatiuni cu scadenta in 2035, a declarat un responsabil grec.
Autoritatea pentru gestionarea datoriei publice din Grecia a precizat ca a mandatat bancile Barclays, BNP Paribas, BofA (Bank of America Securities), Goldman Sachs International Bank, HSBC si JP Morgan sa intermedieze acest imprumut. Emisiunea ar urma sa fie lansata in viitorul apropiat, in functie de conditiile de pe piata.
Grecia vrea sa profite de nivelul redus al dobanzilor existente in prezent pe piete financiare, precum si e imbunatatirea ratingului sau suveran. Conform proiectului de buget pe 2020, autoritatile de la Atena intentioneaza sa imprumute intre patru si opt miliarde de euro de pe pietele financiare.
Dupa un deceniu de criza si mai multe planuri de asistenta internationala, economia Greciei s-a imbunatatit in ultimii ani, iar tara a revenit pe pietele financiare in luna ianuarie 2019 printr-o emisiune... mai mult
Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 17:32
Finalizarea recapitalizarii si restructurarii bancilor din Cipru ar trebui sa imbunatateasca increderea si sa contribuie la stabilitatea sistemului bancar cipriot, se arata intr-un raport al agentiei de evaluare financiara Fitch, transmite Reuters.
Totusi, bancile raman vulnerabile la riscurile legate de finantare si lichiditate si sunt expuse la presiuni semnificative privind calitatea activelor si profitabilitatea, in actuala perioada de recesiune a economiei cipriote, astfel incat ratingurile vor ramane o perioada in zona investitiilor speculative, avertizeaza agentia.
Fitch se asteapta ca economia Ciprului sa inregistreze un declin de 8,9% in 2013 si de 4,9% in 2014.
Ca urmare a pierderilor suferite de deponentii bancari, increderea in sistem s-a erodat, ceea ce a provocat o reducere a depozitelor.
Economistii se asteapta ca depozitele sa continue sa scada, urmand ca dependenta bancilor comerciale de finantarea oferita de Banca Centrala a Ciprului, care in luna august 2013 se ridica la 11,3 miliarde de euro (aproximativ 22% din depozitele bancare si 70% din PIB), sa continue sa creasca.
In schimbul unui imprumut de 10 miliarde de euro oferit de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, Cipru a fost nevoit sa accepte sa-si reduca drastic sectorul bancar, restructurand prima sa banca, Bank of Cyprus (BoC), si lichidand-o pe cea de-a doua, Laiki. Ciprul a devenit a cincea tara dintre cele 17 state ale zonei euro care va beneficia de asistenta... mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 10:29
Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a imbunatatit ratingurile pe termen lung ale National Bank of Greece (NBG), Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank Ergasias la 'B minus' de la 'CCC', perspectiva asociata fiind una stabila.
De asemenea, calificativele pe termen scurt au fost revizuite in crestere, de la 'C' la 'B', ratingurile de viabilitate au fost imbunatatite la 'b minus', de la 'f' iar ratingurile de suport au fost confirmate la '5', transmite Reuters.
Fitch a apreciat ca aceste actiuni de rating vin in urma recapitalizarii bancilor si a unui mediu macroeconomic mai stabil in Grecia, care a fost reflectat de decizia de marti a agentiei de evaluare financiara de a imbunatati ratingul Greciei la 'B minus' de la 'CCC', cu perspectiva stabila.
In urma finalizarii majorarii capitalului in urmatoarele saptamani si tinand cont de recentele achizitii ale bancilor elene din ultima perioada, ratele de adecvare a capitalului lor sunt estimate la peste 8% pentru NBG, la 10.9% pentru Eurobank, la 13.9% pentru Alpha si la 14.3% pentru Piraeus. Exceptand cazul NBG, indicele de adecvare a capitalului depaseste plafonul de minim 9% cerut de autoritati.
Bancile grecesti raman, totusi, vulnerabile
Revizuirea in crestere a ratingurilor de viabilitate reflecta si imbunatatirea nivelului depozitelor bancare si recastigarea accesului la finantarea BCE, desi lichiditatile si finantarea bancilor elene ramane vulnerabila si dependenta de finantarea Bancii Centrale a... mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 14:34
Agentia de rating Fitch a retrogradat din nou vineri Republica Cipru in categoria speculativa, scazandu-i nota cu doua trepte, de la BB la B, impingand tara la doar doua ranguri diferenta in categoria de tari considerate in incapacitate de plata.
Fitch, care a scazut deja cu doua trepte nota Ciprului la sfarsitul lunii noiembrie, considera ca sprijinul pe care statul trebuie sa il ofere bancilor cipriote ar trebui sa fie "mai important" decat cel estimat pana in prezent, noteaza AFP.
Cipru este cea de-a cincea tara din zona euro care a cerut ajutor financiar extern, iar potrivit oficialilor europeni, situatia este mai serioasa decat cea a Greciei, iar pericolul a fost, pana de curand, ignorat de pietele financiare.
Agentia Moody's a retrogradat si ea, in ianuarie 2013, ratingul Ciprului, cu trei trepte, in categoria junk, nerecomandata pentru investitii. Calificativul tarii a scazut, cu aceasta ocazie, la Caa3, de la B3. mai mult
Sambata, 26 Ianuarie 2013, ora 13:31
Agentia de evaluare financiara a confirmat ratingurile National Bank of Greece, EFG Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATEbank, argumentand ca retrogradarea statului elen saptamana trecuta la "default inevitabil" nu are efect imediat asupra calificativelor bancilor elene.
Fitch a retrogradat calificativul pentru credite pe termen lung al Greciei de la "CCC", echivalent cu un "risc substantial", la "C", reprezentand un nivel exceptional de risc si perspectiva unui "default inevitabil", ca urmare a anuntarii programului de preschimbre de obligatiuni guvernamentale.
Retrogradarea Greciei a urmat anuntului ministrilor de finante din zona euro referitor la implicarea sectorului privat in restructurarea datoriilor statului elen si prezentarea termenilor preschimbarii de obligatiuni ale statului elen. Scaderea ratingului este conforma cu anuntul din iunie anul trecut al Fitch privind abordarea preschimbarii de obligatiuni suverane.
"Fitch nu vede un impact imediat asupra ratingurilor bancilor elene din cauza retrogradarii Greciei, situatie care reflecta opinia agentiei ca FMI, UE si BCE vor continua sa asigure sprijin pe durata restructurarii datoriilor statului elen", se arata intr-un comunicat al Fitch.
Ratingurile pe termen lung ale NBG, EFG Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATEbank raman la "B-" si reflecta presupunerea ca pe parcursul si la preschimbarea datoriei statului catre creditorii privati va fi disponibil in continuare sprijin international de la... mai mult
Luni, 27 Februarie 2012, ora 17:56
Agentia de rating, Fitch considera ca Franta nu are nevoie sa consolideze capitalul bancilor franceze, potrivit declaratiilor unuia dintre reprezentantii agentiei, David Riley.
Luna trecuta, Fitch a pus sub supraveghere negativa ratingul AAA al Frantei, estimand ca este cea mai expusa tara cu nota AAA, la criza datoriilor suverane, scrie Reuters.
Daca bancile franceze sunt relativ putin expuse la datoriile suverane nationale, ele au fost expuse la criza datoriilor unor tari in dificultate, precum Italia, Grecia si Spania.
David Riley de la Fitch a declarat intr-un interviu ca nu agentia nu considera ca Franta ar avea nevoie de capitalizare pentru bancile sale.
Acesta a adaugat ca Fitch nu va schimba ratingul Frantei, cel putin nu inainte de 2013, si inainte de a cunoaste rezultatul alegerilor prezidentiale si al schimbarilor legislative.
In plus, pe termen scurt, guvernul francez a luat numeroase masuri pentru a imbunatati credibilitatea obiectivelor sale. mai mult
Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 19:25
Ratingul Ciprului a fost redus de Fitch, de la AA- la A-, cu perspectiva negativa, din cauza expunerii bancilor locale in Grecia, anunta Mediafax care citeaza Reuters. Agentia de evaluare financiara noteaza ca bancile cipriote sunt "relativ bine plasate" pentru a absorbi impactul unei restructurari a datoriilor Greciei cu o scadere de 50% a obligatiunilor datorate de statul elen, scenariul de baza luat in calcul de Fitch pentru analiza situatiei Ciprului.
Scenariile cele mai pesimiste pentru Grecia ar putea avea insa un efect de domino asupra profilului financiar al Ciprului.
"Reducerea ratingului reflecta severitatea crizei din tara vecina Grecia si riscurile ridicate de aceasta situatie pentru sistemul bancar cipriot si, in consecinta, pentru finantele publice ale Ciprului", a declarat intr-un comunicat Chris Pryce, director in cadrul Fitch Sovereign Group.
Recapitalizarea bancilor din Cipru dupa o taiere de 50% a sumelor datorate de Grecia ar putea costa doua miliarde euro, suma care ar trebui asumata doar partial de statul cipriot, noteaza agentia.
Expunerea pe Grecia este o sursa semnificativa de vulnerabilitate, care s-a intensificat odata cu retrogradarile succesive din ultimele luni ale ratingului guvernului elen.
Uniunea Europeana incearca sa ajunga la un consens pentru desenarea unui nou pachet de bailout destinat Greciei, pentru a evita default-ul (incapacitate de plata) unui stat din zona euro.
Ratingurile Ciprului au resimtit in ultimele sase luni tot mai... mai mult
Marti, 31 Mai 2011, ora 10:27
Consiliul ministrilor de finante din Uniunea Europeana (Ecofin) preseaza Banca Centrala Europeana (BCE) sa-si dezvolte propriul sistem de acordare a calificativelor pentru tarile din zona euro, scrie cotidianul german Handelsblatt, citand surse ministeriale, potrivit Les Echos, citat de NewsIn.Cotidianul financiar german citeaza un inalt functionar care estimeaza ca in acest mod tarile din zona euro nu ar mai fi dependente de notele acordate de cele trei mari agentii de evaluare financiara internationala - Standard & Poors, Moody's si Fitch."Agentiile de rating s-au inselat complet in cazul Lehman Brothers. Cine poate spune ca nu vor gresi din nou?", a spus sursa citata.Conducerea Bancii Centrale Europene a devenit sensibila la problemele sistemului actual de notare, ca urmare a dificultatilor crescute ale Greciei. BCE si Comisia Europeana nu au dorit sa comenteze.In cazul in care Moody's ar urma sa coboare ratingul Greciei sub pragul "A", asa cum au facut celelalte mari agentii de rating, bancile nu vor mai putea utiliza titlurile de stat grecesti drept colateral pentru operatiunile de refinantare ale BCE de la inceputul lui ianuarie 2011.Marti, Ewald Nowotny, membru al consiliului guvernatorilor BCE, a spus ca situatia actuala nu este acceptabila.
"Soarta Greciei, si daca vrem sa fim mai dramatici, cea a zonei euro, depinde de evaluarea unei singure agentii de rating. Este o situatie inacceptabila", a spus Nowotny. mai mult
Miercuri, 03 Martie 2010, ora 18:09
Moody's a coborat marti ratingul suveran pentru obligatiunile Greciei, de la A1 la A2, cu perspectiva negativa, dupa ce recent celelalte doua mari agentii de evaluare financiara au luat masuri similare, relateaza NewsIn.Retrogradarea nu afecteaza insa calificativele atribuite Greciei pentru plafonul de tara la obligatiuni si depozite bancare, acestea ramanand Aaa, la fel ca pentru restul statelor din zona euro.
"Noul rating A2 tine cont de riscurile foarte reduse pentru atragerea de lichiditati pe termen scurt in cazul guvernului elen, dar si de riscurile privind solventa acestuia pe termen mediu si lung", subliniaza analistii Moody's.
Pe de alta parte, acestia spun ca este foarte putin probabil ca Banca Centrala Europeana sa decida sa ia masuri neobisnuite precum nerecunoasterea titlurilor de stat ale unei tari membre a zonei euro ca garantii la operatiunile sale.
"Moody's nu considera ca dificultatile cu care se confrunta guvernul elen reprezinta un test vital pentru viitorul zonei euro, ci mai degraba o reevaluare a unor riscuri care au fost ascunse in anii de lichiditate abundenta la nivel global si de crestere peste nivelul potential", se mai arata in comunicatul agentiei de rating.
Standard & Poor's a urmat decizia Fitch si a redus, pe 16 decembrie, ratingul Greciei la 'BBB+'.
Analistii financiari si presa straina au atras atentia ca o noua reducere din partea Moody's ar putea face ca titlurile de stat grecesti sa nu fie acceptate ca garantii in cazul in... mai mult
Marti, 22 Decembrie 2009, ora 13:47