Standard & Poor's considera ca zona euro si sistemul sau bancar au intrat intr-o faza cruciala, iar alegerile din Grecia, summitul G20 si viitoarele consilii ministeriale si summituri ale UE vor juca un rol esential in definirea viitorului european.
Standard & Poor's reaminteste ca dintre cele 50 de mari banci pe care le evalueaza, 27 sunt cotate cu o perspectiva negativa din cauza complicatului climat economic si financiar european, in unele cazuri ratingul negativ fiind determinat si de perspectiva negativa a datoriilor suverane la care sunt expuse respectivele banci. Celelalte 23 de banci, in principal germane, franceze, britanice si suedeze, au primit de la Standard & Poor's un rating cu perspectiva stabila.
"Pietele raman preocupate de solvabilitatea bancilor din zona euro dupa scurtul moment de acalmie adus de injectiile de capital ale Bancii Centrale Europene in primul trimestru", subliniaza Standard & Poor's.
"Evenimentele cheie" din ultima perioada, precum paralizia electorala din Grecia, nationalizarea BFA-Bankia si imprumutul de 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea sistemului bancar spaniol au indreptat atentia pietelor asupra solvabilitatii guvernelor, capacitatii zonei euro de a reactiona si asupra riscului de contagiune in eventualitatea in care o tara ar iesi din zona euro, mai precizeaza agentia de rating.
In consecinta, alegerile din Grecia, summitul G20 si viitoarele reuniuni importante din cadrul UE vor fi determinante in decizia... mai mult
Joi, 14 Iunie 2012, ora 16:26
Tarile din zona euro risca retrogradari ale ratingurilor, inclusiv cele care mai beneficiaza de calificative maxime triplu A, respectiv Germania, Luxemburg, Finlanda si Olanda, pentru ca politicienii nu reusesc sa demonstreze ca pot pune capat crizei datoriilor, potrivit Fitch Ratings.
"Ratingurile din uniunea monetara se afla sub presiuni puternice. Daca nu va aparea in curand lumina la capatul tunelului, riscul de destramare a zonei euro va creste. Politicienii vor continua sa bajbaie, iar solutiile de ultimul moment majoreaza costul administrarii crizei", a declarat la Oslo directorul general al Fitch, Ed Parker, transmite Bloomberg.
Randamentele obligatiunilor Spaniei, Italiei si Germaniei au crescut, marti. Astfel, randamentul obligatiunilor spaniole cu maturitate in 2022 a urcat cu 0,14 puncte procentuale, la 6,65%, iar cel al obligatiunilor italiene a crescut cu 0,1 puncte, la 6,13%. In cazul obligatiunilor germane de acelasi tip, randamentul obligatiunilor a avansat cu 0,08 puncte, la 1,38%.
Liderii zonei euro au convenit la sfarsitul saptamanii trecute sa acorde Spaniei un ajutor de pana la 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor. Spania a devenit astfel al patrulea stat care beneficiaza de sprijin financiar european, dupa Grecia, Irlanda si Portugalia.
Acordul a avut loc inaintea alegerilor parlamentare din Grecia, de pe 17 iunie, care ar putea avea ca rezultat iesirea tarii din uniunea monetara.
"Am facut o evaluare a necesarului... mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 19:14
Fitch Ratings a retrogradat luni ratingul Bancii Romanesti pentru datoriile pe termen lung cu o treapta, la nivelul "B-", cu perspectiva negativa, ca urmare a dependentei mari de banca-mama National Bank of Greece pentru finantare si lichiditati.
Ratingul pentru datoriile pe termen scurt a fost mentinut la nivelul "B", cel de viabilitate a fost revizuit de la "b" la "b-", iar cel de sprijin a fost afirmat la nivelul cinci.
"Retrogradarea reflecta dependenta mare a Bancii Romanesti de finantarea si lichiditatile furnizate de National Bank off Greece si incertitudinile mari legate de continuarea disponibilitatii acestui sprijin, daca Grecia va iesi din uniunea monetara europeana", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
La sfarsitul primului trimestru, NBG asigura 42% din necesarul de finantare non-equity al Bancii Romanesti, reprezentat in cea mai mare parte de datorii pe termen scurt, in euro.
NBG ofera totodata Bancii Romanesti garantii in valuta. Aceste finantari sunt costisitoare si au un impact negativ pentru profitabilitatea si, in ultima instanta, pentru capitalizarea NBG, considera Fitch.
Cu toate acestea, facilitatile sunt esentiale pentru sustinerea lichiditatilor valutare ale bancii si mentinerea pozitiilor valutare ale acesteia in limitele stabilite de autoritatea de reglementare.
Fitch avertizeaza ca pot aparea riscuri suplimentare legate de lichiditati, in cazul inrautatirii in continuare a situatiei din Grecia, ca... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 20:48
Agentia de evaluare financiara, Moody's ar putea reduce ratingul tarilor din zona euro, pe fondul crizei din Grecia si Spania.
Evolutia situatiei din aceste doua tari ar putea determina Moody's Investors Service sa revizuiasca in scadere ratingul mai multor tari din zona euro, a avertizat agentia de evaluare financiara intr-un comunicat dat publicitatii vineri, citat de AFP.
Reprezentantii agentiei sustin ca evolutia situatiei din Spania si Grecia ar putea conduce la masuri ce vor afecta ratingul mai multor tari din zona euro, Moody's precizand ca, in cazul iesirii Greciei din zona euro, va reevalua aprecierile tarilor care, in prezent, beneficiaza de nota maxima AAA, cum ar fi Germania si Franta.
O iesire a Greciei din zona euro ar putea pune presiuni suplimentare asupra ratingurilor statelor din regiune, continua agentia.
Aceasta s-ar traduce in pierderi substantiale pentru investitorii si titlurile grecesti atat din cauza conversiei din euro in moneda locala, cat si din cauza puternicelor perturbari macroeconomice care ar urma, apreciaza Moody's.
Riscul unei iesiri a Greciei din zona euro ameninta mai ales ratingurile de credit pentru Cipru (Ba1, perspectiva negativa), Portugalia (Ba3, perspectiva negativa), Irlanda (Ba1, perspectiva negativa), Italia (A3, perspectiva negativa) si Spania (A3, perspectiva negativa).
Celelalte state ale zonei euro care beneficiaza de ratingul maxim Aaa din partea Moody's sunt Austria, Finlanda, Luxemburg si Olanda.... mai mult
Sambata, 09 Iunie 2012, ora 09:35
Verdictul mult asteptat al Standard&Poor's (S&P) privind ratingurile a 15 tari din zona euro, puse sub supraveghere in aceasta luna cu implicatii negative, este asteptat in ianuarie, au declarat vineri doua surse guvernamentale europene.
"Am primit informatii neoficiale din partea S&P ca rezultatul evaluarii ratingurilor va veni in ianuarie. Din discutiile pe care le-am avut, au lasat sa se inteleaga acest lucru", a spus unul dintre oficiali.
El a aratat ca poate vorbi doar despre tara sa, dar presupune ca toate cele 15 state evaluate vor afla decizia in acelasi timp.
Un oficial din alta tara din zona euro a spus la randul sau ca este probabil ca decizia sa aiba loc luna viitoare.
S&P a avertizat ca va retrograda tarile din zona euro daca liderii UE nu vor rezolva criza datoriilor
S&P a avertizat pe 6 decembrie ca va retrograda in bloc ratingurile tarilor din zona euro, daca liderii UE nu vor reusi sa hotarasca cum sa rezolve criza datoriilor, la summitul de pe 9 decembrie.
Deciziile anuntate la summit de liderii europeni au fost primite cu raceala de pietele financiare.
Un purtator de cuvant al S&P a refuzat vineri sa comenteze.
Pe de alta parte, directorul diviziei S&P pentru institutii financiare, Scott Bugie, a declarat vineri, intr-un interviu pentru Reuters, ca imprumuturile de 489 de miliarde de euro acordate de Banca Centrala Europeana (BCE) bancilor europene sunt un semnal pozitiv, dar nu protejeaza institutiile de credit de riscul... mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 20:10
Autoritatea Bancara Europeana a luat o hotarare de care depinde viitorul zonei euro: datoriile suverane trebuie platite, cat mai repede posibil. Multi analisti spun de mult timp acest lucru, iar acum situatia este cu atat mai grava, cu cat bancile au inceput sa se "roage" ca Europa sa nu intre in faliment.
Autoritatea Bancara Europeana le-a cerut bancilor sa isi majoreze capitalul cu 114 miliarde de euro (peste 153 miliarde de dolari), pentru a respecta minimul de 9% de capital necesar, conform prevederile din octombrie, scrie Business Insider.
In urma testelor de stres din iulie, investitorii au pus la indoiala capacitatea Autoritatii Bancare si s-au aratat sceptici ca bancile ar putea strange fonduri.
Printre bancile expuse la criza datoriilor suverane se numara mai multe institutii bancare din Italia, Germania, dar si din Spania si Irlanda.
Tinand cont de numarul mare de banci expuse la criza datoriilor, decizia S&P care a anuntat ca vrea sa retrogradeze mai multe tari din zona euro, nu mai poate fi o surpriza.
Printre bancile vizate se numara BNP Paribas, cu o expunere pe datoriile suverane de 33,92 miliarde euro, Bank of Ireland, cu o expunere de cinci miliarde euro si UBI Banca, din Italia, cu o expunere de 8,2 miliarde euro.
De asemenea, pe lista bancilor vizate se mai afla si cateva institutii bancare din Germania, printre care Commerzbank (expunere 16,26 miliarde de euro), DZ Bank (expunere 7,65 de miliarde de euro) si Landesbank... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 08:12
Decizia agentiei de evaluare Standard & Poor care a pus 15 tari din zona euro sub supraveghere, in vederea retrogradarii, ameninta stabilitatea unor programe meninte sa salveze zona euro si mai ales Fondul European de Stabilitate Financiara.
Fondul European de Stabilitate Financiara reprezinta nucleul masurilor de salvare a monedei unice europene, scrie Business Insider, care mentioneaza ca acum fondul este practic mort.
Agentia de evaluare a amenintat ca va reduce inclusiv ratingul Frantei, cu doua trepte, si sansele ca S&P sa revina asupra deciziei sunt minime. La randul lor, Moodys si Fitch au anuntat ca vor retrograda statul francez, daca si S&P va face acest lucru.
Desi analistii sunt sceptici ca S&P sau oricare alta agentie de evaluare ar putea reduce ratingul Germaniei, faptul ca statul german a fost pus sub supraveghere ramane tulburator. Mai ales ca ameninta existenta Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF).
Toate cele 17 tari din zona euro contribuie financiar la FESF cu 440 miliarde de euro, dar ratingul sau suveran depinde in egala masura de ratingul Frantei si Germaniei. In acest moment, tarile care au rating AAA contribuie cu 58% la fonduri, iar numai Franta aloca 20,3% din bani.
Daca Franta si-ar pierde ratingul, atunci si FESF ar fi retrogradat. Lipsa unui triplu A ar putea face mai riscante tranzactiile cu statul francez si ar reduce semnificativ impactul pe care l-ar avea, cu un calificativ suveran.
In plus atractivitatea... mai mult
Marti, 06 Decembrie 2011, ora 08:46
Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a anuntat marti ca are in vedere revizuirea ratingurilor pentru datoriile a 87 de banci din 15 state europene, pentru a reflecta posibila retragere a sprijinului guvernamental.
Natiunile cele mai afectate de aceasta revizuire sunt Spania (21 de banci), Italia (17 banci), Austria (noua banci), Franta (sapte banci), Olanda (sase), Norvegia (cinci) si Suedia (patru banci).
Potrivit Moody's, ratingul datoriilor subordonate ar putea fi redus cu doua trepte, iar restul cu o treapta, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.
Moody's avertizeaza si asupra riscurilor cauzate de datoriile suverante asupra tarilor care sunt in afara spatiului UE. Revizuirea va viza si pietele din Norvegia si Elvetia, care au legaturi stranse cu UE. mai mult
Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 12:51
Uniunea Europeana risca sa se destrame, sustin la unison bancile internationale si agentiile de rating, alarmate de toate dovezile care arata ca aceasta este directia inspre care se indreapta Europa, daca liderii europeni nu depun eforturi sustinute pentru a rezolva problema datoriilor suverane care apasa asupra uniunii de doi ani incoace.
In asteptarea intalnirii de saptamana aceasta a liderilor de finante din Europa si in contextul in care Italia vrea sa obtina 8,8 miliarde de euro, prin vanzari de obligatiuni, economistii de la Morgan Stanley, Nomura International, dar si OCDE spun ca guvernele si Banca Centrala Europeana trebuie sa ia atitudine si sa gaseasca urgent raspunsul pentru criza, scrie Bloomberg.
In plus, Moody's Investors Service a declarat azi ca "dezvoltarea rapida a crizei" ameninta toate ratingurile suverane din regiune.
Ceea ce Deutsche Bank numeste "o noua etapa a crizei", si Nomura eticheteaza drept "o faza mult mai periculoasa" se iveste odata cu semnele care arata ca investitorii incep sa isi faca griji si pentru Germania. Economia de baza a zonei euro nu a reusit sa gaseasca un cumparator pentru 35% din obligatiunile tarii, scoase la vanzare saptamana trecuta.
"Cel mai probabil nici in 9 decembrie liderii nu vor veni cu o solutie eficienta, iar acest lucru ar putea insemna inceputul unu scenariu si mai sumbru, care ar putea insemna o ruptura a zonei euro", a declarat Jochim Fels, economist sef la Morgan Stanley, referindu-se la summitul... mai mult
Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 18:53