Fitch Ratings a revizuit in scadere, de la stabila la negativa, perspectiva ratingurilor pe termen lung a 18 banci comerciale din Uniunea Europeana, in timp ce perspectiva ratingurilor a inca 18 institutii europene de creditare ramane negativa, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Decizia Fitch vine ca urmare a schimbarii estimarilor agentiei privind nivelul sprijinului acordat bancilor de guvernele nationale. De asemenea, agentia de evaluare financiara apreciaza ca uniunea bancara va reduce supervizarea bancilor la nivel national, iar deciziile vor fi luate de BCE.
Printre institutiile a caror perspectiva de rating a fost revizuita in scadere, de la stabila la negativa, se afla: bancile germane Commerzbank AG si Deutsche Bank AG, cele austriece Erste Group Bank AG, Raiffeisen Bank International AG si UniCredit Bank Austria AG, cele britanice Lloyds Banking Group si Royal Bank of Scotland Group Plc si grupul francez Societe Generale.
Fitch a anuntat ca perspectiva ratingurilor a inca 18 institutii europene de creditare ramane negativa. Printre ele se afla: Banco BPI si Banco Comercial Portugues (Portugalia), Bankia, Caixa Economica Montepio Geral (Spania), ING Bank NV, ING Group (Olanda). Majoritatea acestor banci este prezenta pe piata din Romania.
Institutiile de creditare care vor inregistra rezultate foarte slabe la testele de stres ce vor fi derulate in acest an de Banca Central Europeana (BCE) vor trebui sa-si inchida portile, a... mai mult
Joi, 27 Martie 2014, ora 11:49
Agentia de rating Moody's estimeaza ca bancile spaniole au un deficit de capital de 70-105 miliarde euro, aproape dublu fata de suma din auditul independent ale carui rezultate au fost prezentate saptamana trecuta de guvernul de la Madrid, potrivit Bloomberg.
Astfel, bancile din Spania ar putea avea nevoie de recapitalizari cu o valoare totala cuprinsa intre 70 miliarde euro si 105 miliarde euro, pentru a absorbi pierderile cauzate de prabusirea pietei imobiliare si declinul economic si pentru a mentine ratele de adecvare a capitalului peste minimele legale.
Raportul de audit prezentat saptamana trecuta la Madrid indica un necesar de capital de 53,7 miliarde euro, cifra primita pozitiv pe piete.
"Necesarul de recapitalizare publicat de Spania este sub estimarile la care am ajuns noi in scenariile economice adverse si foarte adverse. Daca participantii la piata vor fi sceptici in privinta testelor de stres, sentimentul negativ ar putea submina eforturile guvernului de a restaura increderea in solvabilitatea bancilor spaniole", comenteaza analistii Moody's intr-un raport prezentat marti.
Auditul bancilor spaniole a fost efectuat de compania de consultanta Oliver Wyman, care a analizat situatia a 14 institutii de credit. Expertiza independenta este una dintre conditiile acordului de finantare de 100 miliarde euro incheiat de guvernul spaniol cu UE pentu recapitalizarea bancilor.
Pierderile cauzate de prabusirea pietei imobiliare in sistemul bancar spaniol se... mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 08:42
Spania preconizeaza ca va utiliza doar 60 de miliarde din cele 100 de miliarde de euro oferite de zona euro pentru recapitalizarea sectorului bancar, a declarat ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos, intr-un interviu publicat luni de International Herald Tribune (IHT) si preluat de AFP.
Anterior, doua firme independente de audit au ajuns la concluzia ca sectorul bancar spaniol ar avea nevoie de o injectie de capital de pana la 62 de miliarde de euro.
Luis de Guindos a declarat pentru International Herald Tribune ca guvernul spaniol asteapta rezultatele analizelor altor firme de audit, care ii vor permite sa stabileasca care sunt necesitatile de capital ale bancilor spaniole.
"Nu cred insa ca cifra finala va fi foarte diferita de suma de 62 miliarde de euro", a declarat Luis de Guindos. Acesta a mai spus ca este increzator ca Banca Centrala Europeana va veni in ajutorul Spaniei prin cumpararea de obligatiuni si a reduce astfel costurile de finantare ale Spaniei.
"Guvernul spaniol accepta ca inteventia BCE pe piata secundara nu ar trebui sa relaxeze efortul de consolidare fiscala si trebuie sa dam asigurari BCE ca ne vom indeplini angajamentele pe care ni le-am asumat", a spus Luis de Guindos.
Agentii de rating si multi economisti se asteapta ca Spania sa ceara un program de sprijn complet, pe langa ajutorul oferit pentru sectorul bancar. Analistii se asteapta ca autoritatile de la Madrid sa sprijin financiar suplimentar de la Fondul European de... mai mult
Luni, 27 August 2012, ora 12:37
Moody's a retrogradat cinci banci din Olanda, iar o posibila iesire a Greciei din zona euro ar putea duce la noi reevaluari. Sucursalele bancilor olandeze din Romania sunt si ele expuse.
Moody's a stabilit o prognoza stabila pentru patru dintre institutiile financiare olandeze retrogradate, insa a mentinut prognoza negativa asupra ING Bank, fapt care inseamna ca o noua retrogradare a ratingului acesteia ar putea surveni in viitorul apropiat.
Misu Negritoiu, CEO ING Bank Romania, spune ca bankingul nu este izolat de ceea ce se intampla, iar incertitudinele sunt multiple si creeaza vulnerabilitati.
"Daca o sa va uitati la retrogradarea de catre Moody's a ING este de fapt a bancilor olandeze si cel mai mult se refera la piata olandeza si la presiunile care exista de natura recesionista", a spus Negritoiu.
Presiunile se transmit catre liderii politici
Retrogradarile de rating vor intensifica presiunea asupra liderilor europeni de a gasi o solutie la criza datoriilor suverane, principalul test al uniunii survenind la sfarsitul acestei saptamani, cand sunt organizate alegeri in Grecia.
Moody's a avertizat, de asemenea, ca, in cazul in care Grecia va parasi zona euro, va fi nevoie de noi reduceri de rating ale bancilor europene. Mult asteptata veste nu a avut un efect imediat asupra pietelor financiare din Asia, euro mentinandu-si cursul de 1,2616/dolar.
Reprezentantii Moddy's sustin ca actiunea de vineri reflecta faptul ca bancile olandeze se vor confrunta... mai mult
Vineri, 15 Iunie 2012, ora 19:06
Spania, asa cum a facut si Grecia, a cerut ajutor extern pentru recapitalizarea bancilor. Spania la fel ca Grecia a depasit pragul psihologic de 7% la randamentul obligatiunilor pe zece ani. Pana unde merg asemanarile intre situatia economica din Grecia si cea din Spania?
Potrivit analistilor economici, situatia Spaniei este departe de cea a Greciei, in special pentru ca in prima tara situata este generata de datoriile sectorului privat, iar in Grecia de nivelul datoriei publice. Cu toate acestea, solutia adoptata de UE de a recapitaliza bancile nu va rezolva problemele Spaniei, spun specialistii.
Situatia economica din Spania, considerate al patrulea "pilon" al zonei euro ridica multe semne de intrebare investitorilor. Dupa ce miercuri Moody's a retrogradat ratingul de tara cu trei trepte, Spania ajungand la acelasi nivel cu Romania, randamentul obligatiunilor pe zece ani ale Spaniei a atins joi un nou record de la intrarea tarii in zona euro, apropiindu-se de 6,9%.
In plus, discutiile legate de ajutor acordat de statele din zona euro pentru recapitalizarea bancilor continua sa puna paie pe foc.
Calca Spania pe urmele Greciei sau este vorba doar de un context nevaforabil?
Situatia economica a Spaniei nu este asemanatoare cu cea din Grecia, diferenta dintre cele doua tari fiind data de nivelul datorie publice, a declarat pentru Business24 consilierul onorific al premierului Daniel Daianu.
"Situatia Spaniei nu este similara cu cea a Greciei. Sunt cateva... mai mult
Vineri, 15 Iunie 2012, ora 08:46
Moody's a taiat ratingurile de credit pentru 16 banci din Spania, o alta lovitura pentru o tara care se confrunta cu credite neperformante in sectorul bancar, potrivit bbc.com.
De asemenea, a fost redus si ratingul de credit al Santander UK, o subsidiara a unei institutii financiare importante spaniole.
Decizia vine dupa ce actiunile unui altui creditor, Bankia, s-au redus, aproape injumatatindu-si valoarea in aceasta luna.
Bancile retrogradate includ Banco Santander si BBVA, cele mai mari institutii de credit din Spania. Zece banci au fost puse supraveghere de credit negativa ("negative credit watch"), ceea ce ce inseamna ca o este posibila o alta taiere a ratingurilor.
Moody's a redus ratingurile si pentru patru regiuni, Catalonia, Murcia, Andalucia si Extremadura, pentru care exista o probabilitate redusa ca autoritatile regionale sa poata atinge tinta de deficit in 2012.
Agentia de rating a explicat ca reducerea ratingurilor este legata de conditiile nefavorabile de operare, caracterizate de noua recesiune, criza in desfasurare din domeniul imobiliar si nivelul ridicat persistent al somajului.
Guvernul spaniol, ca urmare a dificultatilor sale de imprumut, are o capacitate redusa de a sigura suport bancilor sale, potrivit Moody's.
Spania trebuie sa plateasca rate mari ale dobanzilor pentru imprumuturile de pe piete, ceea ce conduce la ideea ca are nevoie de un plan de salvare. mai mult
Vineri, 18 Mai 2012, ora 11:31
Agentia de evaluare Standard&Poor's a retrogradat, luni, ratingul a 16 banci spaniole, pe fondul intrarii oficiale a Spaniei in recesiune.
Printre bancile afectate se numara Santander, cea mai mare banca din Spania, si subsidiara sa Banco Espanol de Credito, al caror rating a fost scazut de la A- la A-2, respectiv, de la A+ la A-1.
S&P a coborat, vineri, ratingul Spaniei cu doua trepte, de la A la BBB+, din cauza situatiei finantelor publice si a recesiunii economice.
Datele publicate luni arata ca economia spaniola a intrat oficial in recesiune. Pe primele trei luni ale anului 2012 s-a inregistrat o contractare de 0,3%, dupa o contractare de 0,4% in ultimul trimestru al anului trecut. mai mult
Luni, 30 Aprilie 2012, ora 16:48
Agentia de evaluare financiara Fitch a retrogradat ratingurile celor mai mari patru banci spaniole, iar Standard & Poor's (S&P) a taiat calificativul acordat intregului sector bancar din Spania, pe fondul temerilor privind dificultatile de finantare si conditiile economice dificile.
Fitch si S&P au retrogradat in ianuarie Spania alaturi de mai multe tari din zona euro, in contextul crizei datoriilor de stat.
S&P a coborat cu o treapta ratingul intregului sistem bancar spaniol, avertizand ca anticipeaza o profitabilitate slaba pe termen mediu, din cauza conditiilor economice si financiare nefavorabile, transmite Reuters.
"Consideram ca increderea investitorilor ramane fragila si anticipam noi episoade de lipsa de lichiditate si volatilitate pe pietele financiare, pe termen mediu. In opinia noastra, sistemul bancar spaniol este vulnerabil la turbulentele de pe pietele de capital pentru ca se bazeaza intr-o anumita masura pe finantare straina", se arata intr-o analiza transmisa de S&P.
Pe de alta parte, sistemul bancar din Spania se bucura de sprijinul autoritatilor spaniole si europene, in special prin programele de lichiditate ale Bancii Centrale Europene, subliniaza agentia.
Fitch a retrogradat totodata bancile Santander, BBVA, Bankia si CaixaBank, cu perspectiva negativa, in principal ca urmare a coborarii ratingului Spaniei in ianuarie.
"Coborarea ratingului Spaniei indica scaderea capacitatii guvernului de a sprijini cele mai mari banci", noteaza... mai mult
Marti, 14 Februarie 2012, ora 10:44
Marile banci franceze s-ar putea confrunta cu o noua saptamana de turbulente, intrucat Moody's ar putea retrograda ratingurile BNP Paribas, Societe Generale si Credit Agricole din cauza expunerii la criza datoriilor din Grecia, au declarat surse apropiate situatiei, informeaza Mediafax.O retrogradare este asteptata dupa ce Moody's a pus sub supraveghere, pentru o posibila scadere, calificativele celor trei banci la 15 iunie, iar intervalul de trei luni, in care banca isi incheie de obicei analizele, se apropie de sfarsit, au spus sursele.Posibila retrogradare ar putea alimenta temerile privind modul in care bancile europene ar suporta o noua inrautatire a crizei datoriilor suverane din zona euro.In iulie, institutiile de credit din zona euro au fost nevoite sa reduca valoarea portofoliilor de obligatiuni elene, parte a unui plan mai amplu de a sprijin Grecia. La momentul respectiv, bancile franceze au anuntat ca expunerea lor pe Grecia este redusa si bine distribuita.In august, a crescut ingrijorarea investitorilor ca bancile europene ar inregistra pierderi masive daca si alte state ar avea nevoie de aujtor financiar. Pe langa Grecia, Portugalia si Iralnda au primit pachete de sprijin financiar, iar Banca Centrala Europeana ajuta Italia si Spania sa se imprumute la costuri sustenabile."Impactul unei retrogradari nu poate fi pozitiv", a afirmat Nicolas Véron, economist la centrul de cercetare Bruegel din Bruxelles. Veron a avertizat, insa, ca pietele au fost afectate... mai mult
Duminica, 11 Septembrie 2011, ora 21:06