Agentia de evaluare financiara Standard & Poor"s a revizuit joi perspectiva pentru ratingul "AAA" atribuit Marii Britanii la "negativa" de la "stabila", ceea ce inseamna ca exista o sansa din trei ca S&P sa retrogradeze Marea Britanie daca performantele sale economice si fiscale continua sa se deterioreze, transmite Reuters.
Celelalte doua mari agentii de evaluare, Moody"s si Fitch, au pus ratingul "AAA" atribuit Marii Britanii sub o perspectiva negativa inca din prima jumatate a acestui an.
"Revizuirea perspectivei reflecta punctul nostru de vedere ca am putea retrograda ratingul Marii Britanii in urmatorii doi ani daca performantele fiscale se vor inrautati mai mult decat ne asteptam in prezent", a anuntat Standard & Poor"s intr-un comunicat. "Credem ca acest lucru ar putea sa se intample ca urmare a unei relansari economice intarziate si inegale sau a slabirii angajamentului politic fata de consolidare", adauga S&P.
Saptamana trecuta, ministrul britanic de finante, George Osborne, a anuntat prelungirea masurilor de austeritate pana in 2017/2018, in urma revizuirii in scadere a previziunilor de crestere. Ministrul finantelor a fost nevoit sa admita ca obiectivul sau de reducere a raportului datorie/PIB incepand din 2015/2016 va fi ratat si ca acesta va fi atins de-abia in 2016/2017.
Guvernul britanic a revizuit, de altfel, in scadere previziunile de crestere, de la +0,8% pentru anul in curs la o contractie de 0,1%, si de la 2% la 1,2% pentru 2013.
Potrivit... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 09:22
Standard&Poor's a reconfirmat vineri ratingul Romaniei la nivelul "BB+", cu perspectiva stabila, calificativul fiind constrans de nivelul scazut de prosperitate si vulnerabilitatea la socuri externe, dar sustinut de imbunatatirea indicatorilor fundamentali, precum scaderea deficitului bugetar.
Astfel, ratingul pentru datoriile pe termen lung in valuta si cele in moneda locala a fost reconfirmat la BB+, iar cel pentru datoriile pe termen scurt la nivelul B, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
"Ratingurile Romaniei sunt constranse de nivelul scazut de prosperitate, de vulnerabilitatea la socurile externe si de dominatia bancilor austriece si elene in sectorul bancar. Calificativele sunt insa sustinute de imbunatatirea indicatorilor fundamentali, respectiv declinul deficitului bugetar si al deficitului de cont curent, iar economia a inceput sa se echilibreze cu sprijinul programului cu FMI", potrivit S&P.
Institutiile financiare straine detin 83% din activele sectorului bancar din Romania, din care 39% de catre bancile austriece si 13% in cazul bancilor din Grecia.
S&P considera ca autonomia operationala a sucursalelor din Romania ale acestor banci limiteaza efectele de contagiune, daca increderea in sectorul bancar elen va continua sa scada. mai mult
Vineri, 25 Mai 2012, ora 20:17
Agentia de evaluare financiara Fitch a retrogradat ratingurile celor mai mari patru banci spaniole, iar Standard & Poor's (S&P) a taiat calificativul acordat intregului sector bancar din Spania, pe fondul temerilor privind dificultatile de finantare si conditiile economice dificile.
Fitch si S&P au retrogradat in ianuarie Spania alaturi de mai multe tari din zona euro, in contextul crizei datoriilor de stat.
S&P a coborat cu o treapta ratingul intregului sistem bancar spaniol, avertizand ca anticipeaza o profitabilitate slaba pe termen mediu, din cauza conditiilor economice si financiare nefavorabile, transmite Reuters.
"Consideram ca increderea investitorilor ramane fragila si anticipam noi episoade de lipsa de lichiditate si volatilitate pe pietele financiare, pe termen mediu. In opinia noastra, sistemul bancar spaniol este vulnerabil la turbulentele de pe pietele de capital pentru ca se bazeaza intr-o anumita masura pe finantare straina", se arata intr-o analiza transmisa de S&P.
Pe de alta parte, sistemul bancar din Spania se bucura de sprijinul autoritatilor spaniole si europene, in special prin programele de lichiditate ale Bancii Centrale Europene, subliniaza agentia.
Fitch a retrogradat totodata bancile Santander, BBVA, Bankia si CaixaBank, cu perspectiva negativa, in principal ca urmare a coborarii ratingului Spaniei in ianuarie.
"Coborarea ratingului Spaniei indica scaderea capacitatii guvernului de a sprijini cele mai mari banci", noteaza... mai mult
Marti, 14 Februarie 2012, ora 10:44
Agentiile de rating au inceput sa ia decizii bazate mai mult pe aspecte politice decat economice si au devenit "irationale", iar rolul acestora in indrumarea investitorilor s-ar putea sa-si fi pierdut justificarea, considera guvernatorul Bancii Frantei, Christian Noyer, transmite Reuters.
Noyer, membru in Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), a declarat pentru ziarul Le Telegramme de Brest ca retrogradarea ratingului AAA al Frantei ar fi nejustificata, transmite Reuters.
"In randul argumentelor prezentate de ei, exista mai multe chestiuni politice decat economice", a aratat oficialul, punand la indoiala utilitatea agentiilor de rating.
Ministrul francez de Externe Alain Juppe a declarat miercuri ca deciziile luate de agentiile de rating sunt "uneori subiective si politice", notand ca pierderea ratingului AAA la oricare dintre cele trei mari agentii ar fi regretabila, dar nu dezastruoasa.
Standard & Poor's va anunta in urmatoarele zile daca va retrograda vreun stat din zona euro, in urma rezultatelor summit-ului UE de joi si vineri, unde liderii europeni au convenit sa elaboreze un pact de guvernanta fiscala si coordonare a politicilor economice.
"Retrogradarea nu mi se pare justificata, tinand cont de situatia economica reala. Altfel, ar trebui sa inceapa cu retrogradarea Marii Britanii, care are deficite mai mari, datorii la fel de mari, o inflatie mai ridicata, o crestere economica mai redusa si o restrangere a creditului", a spus Noyer.... mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 11:10
Standard & Poor's va prezenta in urmatoarele trei saptamani actualizari ale ratingurilor de credit pentru cele mai mari 30 de banci ale lumii si ar putea retrograda cateva nume mari in aceasta perioada, in contextul presiunilor tot mai mari de pe pietele financiare.
Printre bancile care ar putea fi retrogradate se numara Bank of America, Citigroup si Morgan Stanley, a declarat Baylor Lancaster, analist la CreditSights Inc, citat de Reuters.
Contactati de Reuters, reprezentantii celor trei institutii de credit au refuzat sa comenteze informatiile.
Unele banci europene ar putea fi de asemenea afectate.
S&P a modificat in sens negativ, pe 9 noiembrie, perspectivele privind sectorul bancar si industria serviciilor de sanatate din mai multe tari, inclusiv Danemarca, Suedia, Finlanda si Olanda.
Actualizarea ratingurilor celor mai mari banci se incadreaza in restructurarea metodologiei S&P pentru evaluarea situatiei financiare a celor 750 de gruprui bancare pe care le monitorizeaza.
Agentia, criticata dur pentru ca a atribuit ratinguri de top derivatelor pe credite ipotecare al caror colaps a condus la criza financiara mondiala din 2008, lucreaza de peste un an la modificarea metodologiei.
Dupa ce problemele agentiei de rating au determinat compania-mama, grupul McGraw Hill, sa se divizeze, S&P incearca sa-si refaca portofoliul de produse si sa-si repare reputatia.
S&P a luat masuri pentru a pregati pietele pentru schimbarile planificate, insa prezentarea... mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 14:27