Autoritatea pentru gestionarea datoriei publice din Grecia a anuntat luni ca a demarat procedurile pentru a emite obligatiuni pe 15 ani, cea mai lunga perioada pe care Grecia se imprumuta de la debutul crizei financiare din 2010, transmit AFP si Reuters.
Acest anunt vine la doar 48 de ore dupa ce agentia de evaluare Fitch a imbunatatit ratingul suveran al Greciei de la "BB minus" la "BB".
Daca in urma cu 10 ani Grecia era persona non grata pe pietele financiare internationale, acum intentioneaza sa imprumute intre 2 si 2,5 miliarde de euro la o dobanda de 2% prin emiterea de euroobligatiuni cu scadenta in 2035, a declarat un responsabil grec.
Autoritatea pentru gestionarea datoriei publice din Grecia a precizat ca a mandatat bancile Barclays, BNP Paribas, BofA (Bank of America Securities), Goldman Sachs International Bank, HSBC si JP Morgan sa intermedieze acest imprumut. Emisiunea ar urma sa fie lansata in viitorul apropiat, in functie de conditiile de pe piata.
Grecia vrea sa profite de nivelul redus al dobanzilor existente in prezent pe piete financiare, precum si e imbunatatirea ratingului sau suveran. Conform proiectului de buget pe 2020, autoritatile de la Atena intentioneaza sa imprumute intre patru si opt miliarde de euro de pe pietele financiare.
Dupa un deceniu de criza si mai multe planuri de asistenta internationala, economia Greciei s-a imbunatatit in ultimii ani, iar tara a revenit pe pietele financiare in luna ianuarie 2019 printr-o emisiune... mai mult
Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 17:32
Moody's a retrogradat luni ratingurile pentru depozitele pe termen lung si datoriile cu prioritate la plata a cinci banci din Grecia, respectiv Piraeus Bank, National Bank of Greece si Alpha Bank, de la nivelul Caa1 la Caa2, si Eurobank Ergasias si Attica Bank, de la Caa2 la Caa3.
Totodata, ratingurile acestor banci au fost puse sub supraveghere in vederea unei noi retrogradari, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara, transmite Mediafax.
Masura a fost luata in urma punerii sub supraveghere, vineri, a ratingului Greciei, Caa1, pentru retrogradare.
Moody's a decis revizuirea in scadere a ratingurilor bancilor din cauza probabilitatii reduse a unui sprijin din partea statului elen, a incertitudinilor sporite legate de capacitatea guvernului elen de a ajunge la un acord cu creditorii internationali la timp pentru asigurarea lichiditatilor si finantarii necesare Greciei, precum si a posibilei scaderi a capacitatii Fondului Elen de Stabilitate Financiara de a sustine bancile, in caz de nevoie.
"Un posibil blocaj al negocierilor dintre guvernul Greciei cu creditorii internationali ar putea pune in pericol asigurarea necesarului de lichiditati si finantare al statului elen, limitand capacitatea de a sustine bancile, in caz de nevoie", potrivit Moody's.
In plus, Moody's considera ca exista riscul real ca mare parte din rezervele de circa 11,5 miliarde de euro ale Fondului Elen de Stabilitate Financiara sa fie folosite pentru finantarea... mai mult
Marti, 10 Februarie 2015, ora 09:43
Moody's a imbunatatit cu o treapta ratingurile pentru depozitele pe termen lung si datoria cu prioritate la plata ale National Bank of Greece (NBG), Piraeus Bank si Alpha Bank, precum si perspectiva calificativelor pentru Eurobank.
Astfel, agentia de evaluare financiara a revizuit in urcare cu o treapa ratingurile pentru depozitele pe termen lung si datoria cu prioritate la plata ale NBG, Piraeus Bank si Alpha Bank, la "Caa1" si a schimbat perspectiva acestora de la negativa la stabila, se arata intr-un comunicat al Moody's.
Evaluarea privind creditele, conform scenariului de baza al Moody's, a fost imbunatatita de la "caa3" la "caa2" pentru toate cele trei institutii de credit.
De asemenea, Moody's a confirmat ratingurile pentru depozite si datoria cu prioritate la plata ale Eurobank la "Caa2" si a modificat perspectiva acestora de la negativa la pozitiva.
Agentia a revizuit pozitiv perspectiva ratingului de depozit, "Caa2", al Attica Bank, de la stabila la pozitiva.
Modificarile ratingurilor vin dupa imbunatatirea de la sfarsitul lunii noiembrie a calificativului suveran al Greciei, de la "C" la "Caa3".
NBG este cea mai mare banca din Grecia, cu active de 111 miliarde de euro in luna septembrie, urmata de Piraeus Bank - 92,7 miliarde de euro, Eurobank - 80,1 miliarde de euro si Alpha Bank - 73,4 miliarde de euro. Attica Bank avea active de 3,9 miliarde de euro in septembrie.
Cele mai mari patru banci elene au o prezenta importanta in Romania. Astfel,... mai mult
Duminica, 08 Decembrie 2013, ora 16:03
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's Ratings Services a confirmat joi ratingurile "CCC/C" atribuite pentru datoriile pe termen lung si scurt ale principalelor patru banci grecesti, National Bank of Greece S.A., Eurobank Ergasias S.A, Alpha Bank A.E. si Piraeus Bank S.A., perspectiva asociata fiind una negativa, informeaza un comunicat de presa.
Decizia vine la doua zile dupa ce S&P a imbunatatit, cu sase trepte, ratingul suveran al Greciei, pana la "B minus" de la "selective default" (incapacitate partiala de plata).
"In viziunea noastra, viitorul sprijin de capital ce va fi oferit de Hellenic Financial Stability Fund ar trebui sa permita celor patru banci sa absoarba impactul oricaror posibile pierderi care ar putea aparea de pe urma participarii lor la oferta de rascumparare de obligatiunilor guvernamentale", se arata intr-un comunicat al S&P.
"Totusi, credem ca amploarea acestui sprijin este probabil sa se dovedeasca insuficienta pentru a compensa in totalitate impactul deteriorarii mediului economic asupra solvabilitatii bancilor", adauga agentia de evaluare.
Perspectiva negativa se bazeaza pe posibilitatea ca S&P sa reduca ratingurile atribuite NBG, Eurobank, Alpha Bank si Piraeus daca accesul bancilor la mecanismele extraordinare de sprijin cu lichiditate ale UE va fi blocat din orice motiv. De asemenea, agentia ar putea cobori ratingul daca ajunge la concluzia ca este probabil ca bancile grecesti nu vor reusi sa-si respecte obligatiile.... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 10:52
Fitch Ratings a retrogradat luni ratingul Bancii Romanesti pentru datoriile pe termen lung cu o treapta, la nivelul "B-", cu perspectiva negativa, ca urmare a dependentei mari de banca-mama National Bank of Greece pentru finantare si lichiditati.
Ratingul pentru datoriile pe termen scurt a fost mentinut la nivelul "B", cel de viabilitate a fost revizuit de la "b" la "b-", iar cel de sprijin a fost afirmat la nivelul cinci.
"Retrogradarea reflecta dependenta mare a Bancii Romanesti de finantarea si lichiditatile furnizate de National Bank off Greece si incertitudinile mari legate de continuarea disponibilitatii acestui sprijin, daca Grecia va iesi din uniunea monetara europeana", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
La sfarsitul primului trimestru, NBG asigura 42% din necesarul de finantare non-equity al Bancii Romanesti, reprezentat in cea mai mare parte de datorii pe termen scurt, in euro.
NBG ofera totodata Bancii Romanesti garantii in valuta. Aceste finantari sunt costisitoare si au un impact negativ pentru profitabilitatea si, in ultima instanta, pentru capitalizarea NBG, considera Fitch.
Cu toate acestea, facilitatile sunt esentiale pentru sustinerea lichiditatilor valutare ale bancii si mentinerea pozitiilor valutare ale acesteia in limitele stabilite de autoritatea de reglementare.
Fitch avertizeaza ca pot aparea riscuri suplimentare legate de lichiditati, in cazul inrautatirii in continuare a situatiei din Grecia, ca... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 20:48
Agentia de evaluare financiara a confirmat ratingurile National Bank of Greece, EFG Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATEbank, argumentand ca retrogradarea statului elen saptamana trecuta la "default inevitabil" nu are efect imediat asupra calificativelor bancilor elene.
Fitch a retrogradat calificativul pentru credite pe termen lung al Greciei de la "CCC", echivalent cu un "risc substantial", la "C", reprezentand un nivel exceptional de risc si perspectiva unui "default inevitabil", ca urmare a anuntarii programului de preschimbre de obligatiuni guvernamentale.
Retrogradarea Greciei a urmat anuntului ministrilor de finante din zona euro referitor la implicarea sectorului privat in restructurarea datoriilor statului elen si prezentarea termenilor preschimbarii de obligatiuni ale statului elen. Scaderea ratingului este conforma cu anuntul din iunie anul trecut al Fitch privind abordarea preschimbarii de obligatiuni suverane.
"Fitch nu vede un impact imediat asupra ratingurilor bancilor elene din cauza retrogradarii Greciei, situatie care reflecta opinia agentiei ca FMI, UE si BCE vor continua sa asigure sprijin pe durata restructurarii datoriilor statului elen", se arata intr-un comunicat al Fitch.
Ratingurile pe termen lung ale NBG, EFG Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATEbank raman la "B-" si reflecta presupunerea ca pe parcursul si la preschimbarea datoriei statului catre creditorii privati va fi disponibil in continuare sprijin international de la... mai mult
Luni, 27 Februarie 2012, ora 17:56
Agentia de rating americana Moody's a anuntat retrogradarea ratingului a trei banci franceze cu expunere in Romania - Societe Generale, BNP Paribas si Credit Agricole.
Moody's a retrogradat si ratingul Societe Generale, actionarul BRD, cu o treapta pana la A1, denuntand probleme de lichiditate si acces la fonduri. A1 este cel de-al patrulea cel mai inalt rating.
Moody's a redus nota BNP Paribas si Credit Agricole cu o treapta, de la A1 la Aa3, cu perspectiva negativa, aceasta fiind cea de-a cincea cea mai inalta treapta acordata de agentia de rating.
Conform Moody's, lichiditatile bancii BNP si conditiile de creditare s-au deteriorat semnificativ, iar banca va avea probleme de finantare.
Cele trei banci au insa sanse ridicate de obtinere a unui ajutor guvernamental, in caz de nevoie.
Ratingul bancilor Societe Generale si Credit Agricole a mai fost retrograt in septembrie, tot cu cate o treapta din temeri legate de expunerea lor la criza datoriilor suverane din Grecia si alte tari ale zonei euro.
Sistemul bancar european a fost amenintat in ultimele luni de multiple retrogradari efectuate de cele trei agentii de rating, Moody's, Standard & Poors si Fitch. Atat anuntul despre posibila scadere a notarii, cat si retrogradarea in sine, au avut un impact major asupra actiunilor bancilor, pretul per actiune scazand considerabil. mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 09:20
Marile banci franceze s-ar putea confrunta cu o noua saptamana de turbulente, intrucat Moody's ar putea retrograda ratingurile BNP Paribas, Societe Generale si Credit Agricole din cauza expunerii la criza datoriilor din Grecia, au declarat surse apropiate situatiei, informeaza Mediafax.O retrogradare este asteptata dupa ce Moody's a pus sub supraveghere, pentru o posibila scadere, calificativele celor trei banci la 15 iunie, iar intervalul de trei luni, in care banca isi incheie de obicei analizele, se apropie de sfarsit, au spus sursele.Posibila retrogradare ar putea alimenta temerile privind modul in care bancile europene ar suporta o noua inrautatire a crizei datoriilor suverane din zona euro.In iulie, institutiile de credit din zona euro au fost nevoite sa reduca valoarea portofoliilor de obligatiuni elene, parte a unui plan mai amplu de a sprijin Grecia. La momentul respectiv, bancile franceze au anuntat ca expunerea lor pe Grecia este redusa si bine distribuita.In august, a crescut ingrijorarea investitorilor ca bancile europene ar inregistra pierderi masive daca si alte state ar avea nevoie de aujtor financiar. Pe langa Grecia, Portugalia si Iralnda au primit pachete de sprijin financiar, iar Banca Centrala Europeana ajuta Italia si Spania sa se imprumute la costuri sustenabile."Impactul unei retrogradari nu poate fi pozitiv", a afirmat Nicolas Véron, economist la centrul de cercetare Bruegel din Bruxelles. Veron a avertizat, insa, ca pietele au fost afectate... mai mult
Duminica, 11 Septembrie 2011, ora 21:06
Mai multe banci franceze ar putea fi afectate de expunerea pe piata din Grecia, in conditiile in care agentia de evaluare Moody's a anuntat ca s-ar putea sa reduca ratingurile celor mai mari banci franceze, din cauza expunerii acestora pe economia elena, anunta Mediafax.Deciziile de astazi (miercuri - n.r.) reflecta temerile Moody's legate de expunerile acestor banci pe economia elena, prin detineri directe de obligatiuni guvernamentale, prin credite catre sectorul privat din Grecia sau prin subsidiare care opereaza in aceasta tara, factor cheie pentru CASA (Credit Agricole) si SocGen (Societe Generale) din cauza bancilor locale detinute aici", se arata intr-o notificare a agentiei de evaluare financiara.
Ministrii Finantelor din tarile zonei euro nu au ajuns marti la un acord privind forma in care creditorii privati ai statului grec ar trebui sa participe la costurile unui nou pachet de bailout.
Gasirea unei solutii cade astfel in sarcina liderilor Germaniei si Frantei, care se vor intalni in urmatoarele zile.
Anuntul Moody's a contribuit la deprecierea monedei euro in sedinta de tranzactionare de miercuri, moneda aflandu-se deja sub presiune dupa ce Financial Times a scris ca un plan de re-esalonare a datoriilor Greciei, inspirat de propunerile Germaniei, ar putea forta guvernele zonei euro sa acorde finantare suplimentara de pana la 20 miliarde euro.
Standard & Poor's a taiat luni ratingul Greciei la "CCC", cel mai slab rating de tara din lume, la numai patru... mai mult
Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 12:52