Finalizarea recapitalizarii si restructurarii bancilor din Cipru ar trebui sa imbunatateasca increderea si sa contribuie la stabilitatea sistemului bancar cipriot, se arata intr-un raport al agentiei de evaluare financiara Fitch, transmite Reuters.
Totusi, bancile raman vulnerabile la riscurile legate de finantare si lichiditate si sunt expuse la presiuni semnificative privind calitatea activelor si profitabilitatea, in actuala perioada de recesiune a economiei cipriote, astfel incat ratingurile vor ramane o perioada in zona investitiilor speculative, avertizeaza agentia.
Fitch se asteapta ca economia Ciprului sa inregistreze un declin de 8,9% in 2013 si de 4,9% in 2014.
Ca urmare a pierderilor suferite de deponentii bancari, increderea in sistem s-a erodat, ceea ce a provocat o reducere a depozitelor.
Economistii se asteapta ca depozitele sa continue sa scada, urmand ca dependenta bancilor comerciale de finantarea oferita de Banca Centrala a Ciprului, care in luna august 2013 se ridica la 11,3 miliarde de euro (aproximativ 22% din depozitele bancare si 70% din PIB), sa continue sa creasca.
In schimbul unui imprumut de 10 miliarde de euro oferit de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, Cipru a fost nevoit sa accepte sa-si reduca drastic sectorul bancar, restructurand prima sa banca, Bank of Cyprus (BoC), si lichidand-o pe cea de-a doua, Laiki. Ciprul a devenit a cincea tara dintre cele 17 state ale zonei euro care va beneficia de asistenta... mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 10:29
Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service considera ca Cipru este in incapacitate de plata, dupa ce Nicosia a schimbat unele obligatiuni locale cu bonduri avand o maturitate mai lunga.
Agentia, care nu utilizeaza ratingul "default" (incapacitate de plata) sau "selective default" (incapacitate partiala de plata), a anuntat ca va revizui ratingul Ciprului pentru a estima impactul schimbului de obligatiuni asupra sustenabilitatii poverii datoriei tarii, transmite AP.
De asemenea in evaluarea calificativului vor fi luati in considerare si alti factori, inclusiv probabilitatea ca Cipru sa satisfaca restul masurilor stipulate in pachetul de asistenta financiara, inclusiv reducerea cheltuielilor si restructurarea sistemului bancar.
In prezent, Moody's atribuie Ciprului un calificativ "Caa3", un nivel "junk" (nerecomandat pentru investitii), cu perspectiva negativa.
Anuntul Moody's vine dupa ce vineri Standard & Poor's a retrogradat ratingul Ciprului la "selective default" (incapacitate partiala de plata) din cauza schimbului datoriei.
In schimbul unui imprumut de 10 miliarde de euro oferit de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, Cipru a fost nevoit sa accepte sa-si reduca drastic sectorul bancar, restructurand prima sa banca, Bank of Cyprus (BoC), si lichidand-o pe cea de-a doua, Popular Bank of Cyprus (Laiki).
Deponentii care au mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus se confrunta deja cu o reducere de 37,5%, care va fi... mai mult
Marti, 02 Iulie 2013, ora 09:44
Agentia financiara Standard & Poor's a reevaluat miercuri perspectivele privind Ciprul de la negative la stabile, mentionand ca se asteapta ca guvernul sa fie de acord cu termenii planului de salvare, prevenind riscul de default.
Ciprul, una dintre economiile cele mai mici din zona euro, a fost fortat sa isi inchida una dintre cele mai mari banci si sa impuna pierderi la depozitele mari ale clientilor, cu scopul de a beneficia de un colac de salvare de 10 miliarde de euro de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, aminteste Reuters.
Citeste mai multe despre In sfarsit, vesti bune pentru Cipru: Standard & Poor's i-a reevaluat ratingul pe Ziare.com. mai mult
Joi, 11 Aprilie 2013, ora 09:21
Fitch Ratings a retrogradat ratingurile pe termen lung si scurt ale Cyprus Popular Bank la nivelul "D" (intrare in incapacitate de plata) si cele ale Bank of Cyprus la "RD" (intrare selectiva in incapacitate de plata), de la "B", din cauza pierderilor impuse creditorilor importanti, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Decizia vine in urma acordului incheiat luni dimineata intre autoritatile de la Nicosia si Eurogrup, ca o preconditie pentru furnizarea pachetului de asistenta financiara de zece miliarde de euro Ciprului.
Faptul ca Bank of Cyprus va continua sa opereze in Cipru, in timp ce Cyprus Popular Bank va fi lichidata a dus la diferentierea ratingurilor lor pe termen lung ("D" pentru Cyprus Popular Bank si "RD" pentru Bank of Cyprus).
Plafonul ratingului de suport al celor doua banci a fost revizuit la "NF" de la "B", iar ratingul de suport a fost retrogradat de la "4" la "5", ca rezultat al pierderilor impuse creditorilor importanti, apreciaza Fitch.
Hellenic Bank, suporta consecintele
De asemenea, agentia a plasat marti sub supraveghere cu implicatii negative ratingul Hellenic Bank, a treia banca din Cipru. O plasare sub supraveghere cu implicatii negative inseamna ca Fitch ar putea cobori ratingul intr-o perioada de timp relativ scurta.
Luni, un purtator de cuvant al guvernului de la Nicosia a anuntat ca depozitele Bank of Cyprus de peste 100.000 de euro (130.000 de dolari) ar putea fi impozitate cu aproximativ 30%... mai mult
Marti, 26 Martie 2013, ora 15:08
Agentia Moody's a redus, vineri, ratingul principalelor trei banci din Republica Cipru, invocand riscuri privind siguranta depozitelor bancare.
Moody's a scazut de la Caa2 la Caa3 ratingul pe termen lung al Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank si Hellenic Bank.
Planul B pe care liderii Republicii Cipru il dezbat in incercarea de a obtine asistenta din partea UE prevede impunerea unei taxe de 15% pe depozitele bancare mai mari de 100.000 de euro, anunta Televiziunea publica cipriota.
In lipsa solutiilor alternative, ideea impunerii unei taxe pe depozitele bancare pare sa ramana de actualitate.
Parlamentul cipriot a respins marti taxa pe depozite bancare, conditie pentru primirea unui pachet de imprumuturi externe de la zona euro.
Statele din zona euro au decis sa ajute R.Cipru cu imprumuturi de 10 miliarde de euro, insa acestea sunt conditionate de colectarea de catre guvern a unor fonduri de 5,8 miliarde de euro prin taxarea depozitelor din bancile locale.
Varianta initiala a taxei prevedea un nivel de 6,75% pentru depozitele mai mici de 100.000 de euro si 9,9% pentru cele peste acest prag. Ulterior, planul a fost modificat pentru a fi scutite de taxe depozitele sub 20.000 de euro.
Partidele politice din Cipru si Banca centrala anuntasera miercuri ca vor discuta un Plan B, dupa respingerea in Parlament a taxei pe depozitele bancare, presa speculand ca acesta ar putea implica rezervele financiare ale fondurilor de asigurari sociale si un eventual... mai mult
Sambata, 23 Martie 2013, ora 10:05
Banca Centrala Europeana (BCE) va imprumuta bancilor din Cipru lichiditate de urgenta doar pana luni, urmand sa ia in calcul accesul ulterior al institutiilor de credit cipriote la fonduri doar daca exista un acord de asistenta externa cu UE si FMI.
"Consiliul guvernatorilor BCE a decis sa mentina nivelul actual al mecanismului de lichiditate de urgenta (Emergency Liquidity Assistance - ELA) pana luni. Ulterior, accesul la ELA poate fi analizat daca exista un program UE/FMI, care sa asigure solvabilitatea bancilor in cauza", se arata intr-un comunicat al BCE.
Prelungirea accesului bancilor cipriote la lichiditate de urgenta de la BCE a fost ceruta de banca centrala din Cipru.
Bancile din Cipru sunt inchise de la inceputul saptamanii, iar autoritatile au anuntat ca institutiile de credit vor ramane inchise pana marti.
Ciprul isi alege "stapanul": Europa sau Rusia? UPDATE
Parlamentul cipriot a respins saptamana aceasta instituirea unei taxe pe depozitele din bancile locale, masura impusa de statele zonei euro. Guvernul de la Nicosia trebuie sa stranga 5,8 miliarde de euro din taxe pe depozitele bancare, pentru a primi un pachet de imprumuturi de 10 miliarde de euro, au decis sambata statele din zona euro.
Liderii ciprioti lucreaza in prezent la un alt plan pe care sa-l propuna partenerilor europeni.
Intrucat obligatiunile statului cipriot nu sunt eligibile ca garantii in operatiunile de refinantare de la BCE, din cauza ratingului scazut al tarii, banca... mai mult
Joi, 21 Martie 2013, ora 12:35
Parlamentul de la Nicosia a respins cu o majoritate covarsitoare impozitul pe depozitele bancare ca o conditie pentru planul european de ajutorare a Ciprului, insa deponentii, printre care si clienti din Romania, ar putea fi totusi afectati de masurile pe care autoritatile cipriote cauta sa le identifice pentru salvarea tarii de la faliment.
Banca Centrala Europeana a facut cunoscuta originea depunerilor din bancile cipriote - inchise pana saptamana viitoare -, situatie inregistrata la sfarsitul lunii ianuarie, relateaza Reuters.
In total, Ciprul are depuneri in valoare de 56,6 miliarde euro (42,8 miliarde non-banci si 13,8 miliarde banci), iar alte tari din zona euro 16,1 miliarde euro (5,3 miliarde / 10,8 miliarde).
In ce priveste restul tarilor din UE, este vorba despre depozite de 3,1 miliarde (2,3 miliarde / 800 de milioane). Romania figureaza cu depuneri de 100 de milioane de euro din afara sistemului bancar.
Pentru restul tarilor, depozitele ajung la 32 de miliarde de euro (19,2 miliarde / 12,8 miliarde). In timp ce BCE nu a defalcat pe tari depozitele din spatiul extracomunitar, agentia de rating Moody's a anuntat saptamana trecuta ca bancile din Rusia aveau, la sfarsitul lui 2012, plasate in Cipru circa 9 miliarde de euro, si a apreciat ca depozitele companiilor ruse in bancile cipriote ajung la aproximativ 15 miliarde de euro. mai mult
Joi, 21 Martie 2013, ora 11:56
Moody's a avertizat ca tensiunile din Cipru, unde statul va prelua pana la 9,9% din depozitele bancare in cadrul unui acord de bailout convenit cu zona euro, risca sa declanseze retrageri de depozite la scara larga la periferia zonei euro, cu implicatii negative pentru ratingurile bancilor.
Moody's a aratat ca pachetul de finantare pentru Cipru reduce riscul imediat al unei restructurari a datoriei de stat, transmite Bloomberg.
"Desi creste riscul unor retrageri de depozite la scara larga din sistemele bancare de la periferia zonei euro, acordul reflecta dorinta liderilor din zona euro de a evita noi situatii de default la nivel national pe langa cea din Grecia", noteaza agentia de rating intr-un comunicat.
Actiunile grupurilor britanice HSBC Holdings si Standard Chartered au scazut cu 2,6%, respectiv 2,1% la Hong Kong in urma aprecierilor Moody's. Cele doua banci au o expunere aproape inexistenta pe Cipru.
Ministrii Finantelor din zona euro au anuntat sambata un acord de finantare de 10 miliarde euro pentru Cipru, care cuprinde o clauza fara precedent in UE, respectiv preluarea de catre stat a 9,9% din depozitele bancare in valoare de peste 100.000 de euro si 6,75% din economiile mai mici. Prin aceasta masura, guvernul cipriot ar urma sa stranga 5,8 miliarde euro.
Analistii bancari au comentat imediat ca decizia are implicatii negative pentru detinatorii de depozite bancare din Europa.
"In privinta planificarii sociale si ideii de incredere a... mai mult
Luni, 18 Martie 2013, ora 10:17
Moody's Investors Service a efectuat marti actiuni de rating asupra principalelor trei banci din Cipru, prezente si in Romania, din cauza riscului crescut al iesirii Greciei din zona euro, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Agentia apreciaza ca operatiunile extinse ale Bank of Cyprus, Hellenic Bank Public si Cyprus Popular Bank in Grecia fac ca pozitia capitalului lor sa fie vulnerabila in eventualitatea in care Grecia paraseste zona euro.
Astfel, ratingurile pentru depozite si datorii pe termen lung ale Bank of Cyprus (BoC) au fost revizuite in scadere, cu o treapta, de la "B1" la "B2", iar ratingurile au fost plasate sub supraveghere, pentru o posibila retrogradare.
Moody's a plasat ratingurile pentru depozite si datorii pe termen lung "B3" ale Cyprus Popular Bank (CPB) sub supraveghere, pentru o posibila retrogradare. In cazul Hellenic Bank Ltd, ratingurile pentru depozite au fost retrogradate cu o treapta, de la "Ba3" la "B1", iar ratingurile au fost plasate sub supraveghere, pentru o posibila retrogradare.
Aceste actiuni de rating asupra bancilor cipriote reflecta estimarea Moody's privind riscul crescut al iesirii Greciei din zona euro, mai ales in urma alegerilor de duminica din statul elen.
Cele trei banci au operatii extinse in Grecia. Expunerea Cyprus Popular Bank se ridica la 42% din imprumuturile nete iar expunerea Bank of Cyprus este de 34% din creditele brute.
Decizia Moody's indica riscul crescut ca executivul sa... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 09:46