Esecul in reducerea poluarii va costa guvernele din intreaga lume miliarde de dolari, sustin economistii de la Universitatea Cambridge care au utilizat inteligenta artificiala pentru a face predictii cu privire la efectele schimbarilor climatice asupra ratingurilor de tara, transmite Bloomberg.
Daca emisiile poluante vor continua la nivelul actual, 63 de tari vor suferi o retrogradare a ratingurilor suverane, cu mai mult de o treapta, pana in 2030, sustine acest grup de economisti printre care se numara si Moritz Kraemer, fost director al diviziei de ratinguri suverane de la S&P Global Ratings. Calificativul SUA ar urma sa fie coborat cu doua trepte, in timp ce ratingurile Germaniei, Indiei si Olandei ar putea sa sufere o retrogradare cu trei trepte. Chiar si indeplinirea angajamentelor incluse in Acordul de la Paris ar insemna o reducere medie de 0,65 trepte.
"Pe masura ce schimbarile climatice vor afecta economiile nationale, serviciul datoriilor va deveni mai greu si mai scump. Pietele au nevoie de informatii credibile cu privire la modul in care schimbarile climatice se traduc in riscuri materiale", a declarat Matthew Agarwala, economist la Bennett Institute for Public Policy din cadrul Universitatii Cambridge.
80 de tari vor suferi o reducere a ratingurilor
Cercetatorii au utilizat inteligenta artificiala pentru a calcula efectele schimbarilor climatice asupra ratingurilor atribuite de S&P pentru 108 tari de-a lungul mai multor perioade de timp. Potrivit... mai mult
Vineri, 19 Martie 2021, ora 05:00
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a anuntat, vineri seara, ca agentia de rating Fitch a mentinut ratingul de tara al Romaniei. "In plus, agentia de rating spune foarte clar ca PNL nu creste taxe in 2021", anunta ministrul de Finante.
"Victorie! Fitch a mentinut rating-ul de tara al Romaniei", a scris, vineri seara, pe Facebook, Florin Citu.
Acesta arata ca reprezentantii agentiei de rating au apreciat solutiile pentru reducera deficitului, care nu includ cresteri de taxe.
"In plus, agentia de rating spune foarte clar ca PNL nu creste taxe in 2021: > ", a mai scris Citu.
Aceta a anuntat ca va oferi in curand mai multe detalii.
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a anuntat, miercuri seara, la inceputul sedintei de Guvern, ca Agentia de rating Moody's - prima dintre agentiile de profil care a finalizat raportul pentru Romania - a mentinut ratingul tarii noastre, apreciind decizia Guvernului de la Bucuresti de a nu majora cu 40 de procente valoarea punctului de pensie.
...citeste mai departe despre "Florin Citu: Victorie! Fitch a mentinut rating-ul de tara al Romaniei; agentia spune foarte clar ca PNL nu creste taxe in 2021" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 30 Octombrie 2020, ora 23:51
Agentia de evaluare financiara S&P a confirmat ratingul de tara al Romaniei la nivelul "BBB-", cu perspectiva negativa, ceea ce reprezinta un semnal si pentru celelate doua agentii, Fitch si Moody's, care deruleaza evaluari ale ratingului Romaniei. S&P estimeaza ca deficitul bugetar va urca la 8% din PIB si considera ca Guvernul va majora pensiile in luna septembrie, dar cu 10%, nu cu 40%, asa cum era asteptat.
Ministrul Finantelor, Florin, Citu a reactionat intr-o postare pe Facebook: "Agentia de rating Standard and Poor's CONFIRMA rating-ul de tara al Romaniei - Investment Grade".
"Desi ne asteptam ca efectele negative economice si fiscale induse de COVID-19 sa impinga datoria publica neta a Romaniei la 43% din PIB in 2020, iar cheltuielile cu dobanzile sa creasca pana la aproape 5% din veniturile fiscale, anticipam o consolidare fiscala semnificativa dupa alegeri", se arata in raportul agentiei.
Agentia de evaluare estimeaza ca deficitul bugetar va urca la 8% din PIB, chiar daca pensiile nu vor fi majorate cu 40%.
"Declinul economiei, alaturi de masurile de stimulare si declinul veniturilor fiscale vor adanci deficitul bugetar in acest an. Ca raspuns la efectele restrictiilor legate de COVID-19, autoritatile au lansat o serie de masuri economice si fiscale pentru a proteja companiile si angajatii. Desi masurile pot atenua in mod eficient o parte din efectele negative, credem ca vor rezulta intr-un deficit semnificativ, de circa 8% din PIB, inclusiv pe fondul... mai mult
Sambata, 06 Iunie 2020, ora 07:00
Decizia Standard & Poor's de a inrautati perspectiva ratingului Romaniei de la stabila la negativa, din cauza cresterii deficitului fiscal si a celui de cont curent, ar putea pune presiune suplimentara pe cursul de schimb si pe randamentele obligatiunilor guvernamentale, deoarece in urmatoarele zile s-ar putea observa posibile vanzari de active, a apreciat miercuri divizia de cercetare a UniCredit.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a publicat, marti seara, proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020, care prevede pentru anul viitor un deficit bugetar de 3,6% si de 3,34% pentru 2021.
Conform analistilor UniCredit, nu sunt anuntate in proiect masuri majore de consolidare fiscala, in pofida asteptarilor pietelor (doar majorarea accizei la tigarete si interzicerea cumulului pensiei cu salariul in sectorul public, fara un impact semnificativ asupra veniturilor bugetare).
Mai mult, MFP a revizuit de doua ori in cateva zile tintele de deficit pentru 2019 si 2020, ceea ce a provocat incertitudine pe piete, sustin analistii UniCredit.
Tinand cont de calendarul finantarii datoriilor, MFP trebuie sa imprumute pana la finalul anului inca 3,1 miliarde de lei, prin urmare este de asteptat o crestere a randamentelor, a apreciat divizia de cercetare a UniCredit. mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 13:37
Standard & Poor's (S&P) a inrautatit perspectiva ratingului Romaniei de la stabila la negativa, din cauza cresterii deficitului, si a confirmat calificativul "BBB-/A-3" pentru datoria pe termen lung si scurt in valuta si in moneda locala, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
"Abaterile cauzate de cheltuielile masive ale fostului guvern au fortat actuala conducere a Romaniei sa revizuiasca obiectivele fiscale pentru 2019 si 2020, pe fondul incetinirii economiei. Planificatele majorari de pensii si salarii vor contribui la adancirea deficitului de cont curent deja substantial inclusiv in 2020", se arata in raportul S&P.
Desi agentia se asteapta ca anul viitor sa demareze un proces de consolidare fiscala semnificativa, structura rigida a bugetului si volatilitatea mediului politic reprezinta riscuri fata de aceasta ipoteza. Prin urmare, Standard & Poor's a decis sa revizuiasca perspectiva ratingului Romaniei de la stabila la negativa si sa confirme calificativul "BBB-/A-3" pentru datoria pe termen lung si scurt in valuta si in moneda locala, se precizeaza in comunicat.
"Inrautatirea perspectivei ratingului reflecta riscurile la adresa stabilitatii economice si fiscale a Romaniei daca autoritatile nu reusesc sa stabilizeze si sa consolideze strategia bugetara, inclusiv in urma planurilor de a implementa noi majorari de pensii de anul viitor", apreciaza S&P.
De asemenea, S&P avertizeaza ca ar putea revizui in scadere in urmatoarele 24 de... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 10:36
Institutii financiare si banci din Turcia au achizitionat 85,05% din JCR Eurasia, subsidiara locala a agentiei de rating japoneza JCR, a anuntat vineri Asociatia bancara turca, pecetluind obiectivul autoritatilor de la Ankara de a fi mai putin dependente de cele trei mari agentii de evaluare financiara, transmite Reuters.
Borsa Istanbul va detine 18,5% din companie, in timp ce JCR va pastra 14,95%. Banci de stat si private din Turcia, inclusiv Ziraat Bank, GarantiBBVA si Yapi Kredi, vor detine de asemenea participatii.
Desi Guvernul de la Ankara s-a plans in timpul crizei valutare de anul trecut de retrogradarea ratingului de catre cele trei mari agentii de evaluare financiara, JCR Eurasia nu va atribui ratinguri suverane sau calificative bancilor, ci se va concentra pe companii, au declarat pentru Reuters surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Achizitia este menita sa faca eficienta utilizarea resurselor prin ratinguri de credit si sa sprijine o crestere economica viabila, a precizat Asociatia bancara turca.
Asociatia institutiilor financiare, cea a pietelor de capital si uniunea companiilor de asigurari si reasigurari vor detine fiecare 6% in companie.
Anul trecut, cand lira turceasca s-a depreciat semnificativ, Turcia a acuzat cele trei mari agentii de evaluare financiara din occident ca au incercat in mod deliberat sa submineze sectorul bancar cand si-au exprimat temerile privind impactul crizei valutare asupra bancilor.
Standard & Poor's,... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2019, ora 11:49
Fitch Ratings a confirmat vineri ratingurile pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala ale Romaniei la "BBB minus", perspectiva asociata pentru ambele calificative fiind stabila, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Plafonul de tara al Romaniei a fost confirmat la "BBB plus", iar calificativul pe termen scurt in valuta si moneda locala a fost confirmat la "F3".
Ratingurile de tip investment grade atribuite Romaniei sunt sprijinite de nivelul moderat al datoriei publice, si indicatorii privind PIB-ul per capita si dezvoltare umana, care sunt mai ridicate decat ale altor state din categoria "BBB". Acestea sunt in pofida deficitului bugetar si al deficitului de cont curent, care prezinta riscuri la adresa stabilitatii macroeconomice, si gradul de indatorare externa, care este mai ridicat decat ale altor state din categoria "BBB", apreciaza Fitch.
"In actualul context politic, scenariul de baza al Fitch indica o slabiciune graduala suplimentara a finantelor publice pe termen scurt si mediu. Deficitul bugetar general a ajuns la 2,6% din PIB in perioada ianuarie-septembrie 2019 (comparativ cu 1,8%, 0,8% si 0,5% din PIB in aceeasi perioada din 2018, 2017 si, respectiv 2016), iar cheltuielile au crescut in ritm anual cu 15,3% in primele noua luni din acest an, in urma cheltuielilor de personal mai ridicate, a transferurilor si a cheltuielilor de capital. Mai mult, structura deficitului este din ce in ce mai rigida (aproape doua... mai mult
Sambata, 09 Noiembrie 2019, ora 17:27
Guvernul Romaniei a adoptat o prima rectificare a bugetului pe 2019, ca raspuns la cresterea deficitului bugetar si este nevoie de masuri eficiente, avand in vedere politicile fiscale pro-ciclice si tendinta de majorare a datoriei publice a Romaniei, se arata intr-un raport al agentiei germane de rating Scope Ratings.
Avand sediul in Berlin, Scope Ratings este cea mai importanta agentie de rating europeana, specializata in analizarea si atribuirea de ratinguri pentru institutiile financiare, corporatii si institutii publice.
Raportul mentioneaza ca deficitul bugetar al Romaniei a continuat sa se agraveze pana la o valoare anuala de 5,5% din PIB in primul trimestru din 2019, acesta fiind unul dintre cele mai mari deficite bugetare din UE, unde valoarea medie a deficitului bugetar este de 0,6% din PIB, in pofida unei cresteri economice reale de aproximativ 5%.
Potrivit analistilor de la Scope Ratings, deficitul bugetar la jumatatea anului se apropie de 2% din PIB, ceea ce creste dificultatile cu care se va confrunta Guvernul de la Bucuresti in urmatoarele sase luni pentru a respecta tinta de deficit bugetar de 2,76% din PIB.
"O mai buna colectare fiscala, taxe suplimentare pe consum si un control al costurilor mai eficient sunt cruciale pentru un buget sustenabil", sustine analistul sef pentru Romania de la Scope Ratings, Bernhard Bartels.
In opinia analistilor de la Scope Ratings, pe termen mediu, finantele publice ale Romaniei se vor confrunta cu doua... mai mult
Vineri, 16 August 2019, ora 13:33
Principalele dificultati la adresa ratingului de credit al Romaniei includ politica fiscala expansionista si deteriorarea deficitului de cont curent, se arata in raportul anual al agentiei de evaluare financiara Moody's Investors Service, care previzioneaza o crestere a economiei romanesti de 3,3% in 2019 si de 3,5% in 2020 sustinuta de o cerere interna solida.
Profilul de creditare al Romaniei ("Baa3", perspectiva stabila) echilibreaza perspectivele favorabile de crestere pe termen mediu ale tarii in raport cu sporirea vulnerabilitatilor fiscale si externe, se arata in raport.
Principalul sprijin al ratingului de credit al Romaniei il reprezinta potentialul sau de crestere economica de aproximativ 4%, unul din cele mai ridicate din regiunea CEE (Europa Centrala si de Est) . Potrivit Moody's, cererea interna rezilienta va sprijini o crestere a PIB-ului de 3,3% in 2019 si de 3,5% in 2020.
"Economia Romaniei beneficiaza de pe urma polurilor de excelenta in industriile strategice si diversificarea sectoriala. Calitatea ridicata a capitalului uman atrage companiile straine care si-au exprimat angajamentul pe termen lung fata de tara", a apreciat Olivier Chemla, vicepresedinte Moody's si coautor al raportului.
Principalele dificultati la adresa ratingului de credit al Romaniei includ politica fiscala expansionista, care a erodat castigurile obtinute din consolidare de la criza financiara globala din 2008-2009. Absorbtia relativ scazuta a fondurilor europene si... mai mult
Miercuri, 24 Iulie 2019, ora 10:34