Rata somajului la nivel national, in forma ajustata sezonier, a fost de 5,1% in noiembrie 2020, in scadere cu 0,2 puncte procentuale fata de cea inregistrata in luna precedenta, respectiv 5,3%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).
Rata somajului in randul barbatilor a fost cu 0,5 puncte procentuale mai mare decat in cazul femeilor.
Conform INS, numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani) estimat pentru noiembrie 2020 a fost de 462.000 persoane, in scadere fata de luna precedenta (477.000 persoane), dar in crestere fata de aceeasi luna a anului anterior (361.000 persoane).
Pe sexe, rata somajului la barbati a depasit-o cu 0,5 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,3% in cazul persoanelor de sex masculin si 4,8% in cazul celor de sex feminin).
Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata somajului a fost estimata la 4,1% pentru luna noiembrie 2020 (4,3% in cazul barbatilor si 3,9% in cel al femeilor).
Numarul somerilor in varsta de 25-74 ani reprezinta 75,8% din numarul total al somerilor estimat pentru luna noiembrie 2020.
Citeste si:
Cum a lasat Donald Trump 14 milioane de oameni fara alocatie de somaj de sarbatori ...citeste mai departe despre "Rata somajului la nivel national in luna noiembrie a scazut la 5,1%. Numarul barbatilor fara loc de munca l-a depasit pe cel al femeilor" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 08 Ianuarie 2021, ora 10:01
"Cei aprox. 558.000 de debitori care au beneficiat de masura de suspendare a platii ratelor creditelor, ceea ce reprezinta aprox. 14,7% din totalul creditelor acordate de sectorul bancar, vor putea solicita pana la data de 15 martie 2021 prelungirea masurii suspendarii pana la maximum 9 luni care include si suspendarea anterioara. Diferenta pana la aprox. 3,8 milioane de debitori care nu au solicitat suspendarea platii ratelor creditelor pana la 15 iunie 2020, vor putea beneficia de acest moratoriu prin cereri depuse pana cel mai tarziu la 15 martie 2021 pentru minimum 1 luna si maximum 9 luni."
Printr-o Ordonanta de Urgenta a Guvernului Ramaniei publicata la scurt timp dupa instituirea in data de 16 martie 2020 a Starii de Urgenta determinata de pandemia provocata de coronavirusul Covid - 19 / SARS-CoV-2 a fost acordata unor categorii de debitori posibilitatea suspendarii platii ratelor scadente, dobanzilor si comisioanelor aferente imprumuturilor cu o perioada de pana la maximum 9 luni, insa nu mai mult de data de 31 decembrie 2020.
Facilitatea este aplicabila atat debitorilor persoane fizice, cat si persoanelor juridice care au solicitat aplicarea masurii printr-o cerere comunicata pana cel mai tarziu la data de 15 iunie 2020. Pentru a beneficia de aceste facilitati persoanele juridice trebuiau sa detina un certificat pentru situatii de urgenta si activitatea sa fi fost intrerupta total sau partial prin decizii emise de autoritatile publice sau veniturile si... mai mult
Marti, 05 Ianuarie 2021, ora 08:30
Guvernul ungar a decis prelungirea unui moratoriu privind plata ratelor bancare de catre persoanele fizice si juridice, pana in luna iulie, si reducerea la jumatate a unei taxe colectata de municipalitati de la companii, spre nemultumirea primarului Budapestei, care face parte din opozitie.
Premierul Viktor Orban a anuntat ca taxa locala pentru companiile mici si mijlocii va fi redusa la jumatate de la 1 ianuarie, pentru a sustine locurile de munca in timpul crizei coronavirusului, conform Reuters.
Aceasta taxa este insa o sursa importanta de venituri pentru municipalitati. Liderii opozitiei afirma ca reducerea taxei va pune in pericol serviciile publice si va permite guvernului nationalist sa isi exercite presiunea politica asupra oraselor.
Orban a afirmat ca orasele cu mai putin de 25.000 de locuitori vor primi sprijin din partea guvernului, in timp ce situatia oraselor mai mari va fi analizata individual.
"Reducerea acestei taxe nu va gestiona criza ci o va agrava", a afirmat pe Facebook primarul Budapestei, Gergely Karacson, un socialist liberal.
Orban, aflat la putere de un deceniu, se va confrunta cu alegeri dificile in 2022, confruntandu-se cu efectele pandemiei si cu o opozitie care s-a unit pentru prima oara pentru a-l infrange.
Orban a declarat, sambata, ca guvernul va acoperi doua treimi din costul salariilor companiilor din sectorul turismului, hotelurilor, restaurantelor si companiilor private de transport rutier nevoite sa isi opreasca... mai mult
Duminica, 20 Decembrie 2020, ora 08:04
Amanarea ratelor este vazuta de unii bancheri ca fiind o masura rea, ce le-a afectat business-urile. Cu toate acestea, exista si unii specialisti financiari care spun ca masura a fost una foarte buna si care, pe termen lung, isi va arata efectele benefice.
"Sunt industrii care s-au inchis sau au fost restrictionate prin decizii guvernamentale, lesne de inteles. Este vorba de viata oamenilor si atunci masurile sunt "pe masura", daca le putem spune asa. Beneficiul este ca, in loc sa intri in default, sa ai probleme la plata sau de neperformanta, sa intri in procese lungi sau de executare de garantii, mai bine amani ratele. Deci, da, a fost o masura buna pentru clienti", spune Emil Bituleanu, CEO Libra Internet Bank, invitat la "Dialogurile Ziare.com".
Potrivit lui, si pentru banci a fost o masura buna, in acelasi timp.
"Sigur, acum bancile dezbat cat de buna a fost aceasta masura. Unii o considera o masura buna pentru ca a fost una simpla. Guvernantii au dat corect aceasta masura, adica au spus "cine aplica, beneficiaza de ea". Daca ar fi fost facuta mai complicat de atat, de exemplu, sa fi cerut niste situatii financiare sau dovezi prin care sa arati ca ti-a scazut cifra de afaceri sau ca ai avut probleme financiare, nu ar fi fost operabila", mai spune bancherul.
Vor exista si minusuri
Bituleanu considera ca minusurile vor veni anul viitor, dupa ce se va decide daca se mai prelungeste cu cateva luni amanarea ratelor sau se incheie la 31 decembrie in... mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2020, ora 00:02
Daca vrei sa accesezi un credit, de fiecare data iti vei face calculul (si ti se va face calculul) pe un anumit grad de indatorare. Adica, daca salariul tau este de 3.000 de lei, si banca accepta un grad de indatorare de 40%, atunci inseamna ca poti suporta o rata de 1.200 de lei, maximum.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cum sa iti calculezi corect o rata de credit pe care sa o poti duce.
Cu toate acestea, calculul nu este prea optimist pentru tine. Si, pentru a nu avea probleme la rambursarea creditului, cel mai bine este sa iei in calcul toate cheltuielile obligatorii, cele pe care nu le poti elimina.
Astfel ca, daca toate cheltuielile tale obligatorii sunt de 1.000 de lei, atunci iti mai raman din salariu 2000 de lei. Acesta este venitul disponibil din care ar trebui sa iei in calcul ce rata suporti. Iar la un grad de indatorare de 40%, rata ta nu ar trebui sa depaseasca 800 de lei.
Spunem asta, pentru ca restul cheltuielilor lunare sunt cele la care mai poti strange cureaua pentru a-ti permite rata. Acestea intra in categoria cheltuieli cu mancarea, de relaxare, etc.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Pachetele bancare pentru pensionari. Cu ce avantaje vin
Cum iti inveti copilul sa fie cumpatat cu banii
Mirajul Bitcoin: cum te poti ingropa financiar singur ...citeste mai departe despre "Cum calculezi corect si obiectiv ce rata de credit poti suporta" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2020, ora 08:30
Rata anuala a inflatiei in zona euro a ramas stabila la minus 0,3% in luna octombrie 2020, in timp ce in Uniunea Europeana a ramas stabila la 0,3%, tarile membre cu cele mai ridicate rate ale inflatiei fiind Polonia, Ungaria, Cehia si Romania, arata datele publicate miercuri, 18 noiembrie, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Comparativ cu situatia din luna septembrie, rata anuala a inflatiei in luna octombrie a scazut in 15 state membre, a ramas stabila in doua tari si a crescut in 10 state membre. In Romania, rata anuala a inflatiei a scazut pana la 1,8% in luna octombrie, de la 2,1% in septembrie.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate, luna trecuta, in Polonia (3,8%), Ungaria (3%), Cehia (2,9%) si Romania (1,8%). La polul opus sunt unele state membre UE unde rata anuala a inflatiei este negativa: Grecia (minus 2,%), Estonia (minus 1,7%) si Irlanda (minus 1,5%).
In zona euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut preturile la alimente, bauturi alcoolice si tigari (care au crescut cu 0,38 puncte procentuale). In schimb, scaderea preturilor la energie a sters 0,81 puncte procentuale din avansul inflatiei, in luna octombrie.
Eurostat subliniaza, insa, ca inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a inregistrat o crestere de 0,2%, la fel ca si in luna septembrie. Inflatia de baza este... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 12:53
Pandemia a venit cu un val de probleme, mai ales financiare pentru unii dintre noi. Din acest motiv, in urma cu jumatate de an, multi romani, desi nu aveau probleme atat de grave, au decis sa se bucure de amanarea ratelor.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cum te afecteaza amanarea ratelor.
Problema este ca acest serviciu se plateste, nefiind o facilitate de care sa te bucuri gratuit. Astfel ca, desi guvernul mai pregateste o noua amanare a ratelor, ar trebui sa te gandesti de doua ori daca e bine sa (mai) apelezi la ea. Nu faci decat sa iti maresti viitoarele rate, atunci cand va trebui sa platesti din nou.
Cu titlu de exemplu:
Pentru un credit ipotecar, la care mai ai de platit pana in vreo 25 de ani, sa spunem, si la care aveai o rata de 1.800 de lei, pe care ai amanat-o 9 luni, acum poate ti se va prelungi din nou perioada de creditare, iar rata ta va ajunge undeva la aproape 1.950 de lei.
In cazul unui credit de nevoi personale, la care rata era de 800 de lei, si mai aveai de platit undeva la 3-4 ani, dupa o amanare de 9 luni, rata va creste la 870 de lei si poate se va prelungi si perioada creditului.
Rubrica "Profu' de bani" este sustinuta de BCR
CITESTE SI:
Cati bani vei strange pentru facultatea copilului daca economisesti de cand se naste
De ce e bine sa-ti anunti banca atunci cand pleci in vacanta
Sfatul expertilor: cum sa investesti inteligent la bursa ...citeste mai departe despre "Amanarea ratelor,... mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2020, ora 10:30
Cand suntem pusi in fata alegerii unui credit, trebuie sa luam in considerare si unul dintre cele mai importante aspecte. Cum rambursam banii? Din acest motiv, atunci cand discuti cu ofiterul de credite, cere-i sa iti faca o simulare si pentru credit cu rate egale pe toata durata rambursarii si unul cu rate descrescatoare.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie Financiara, diferentele dintre cele doua variante.
Vei vedea cat de utile sunt ambele calcule pentru decizia pe care urmeaza sa o iei. Hai sa le luam pe rand!
Credit cu rate egale
Marele avantaj la creditul cu rate egale este ca te poti incadra la o suma mai mare, daca asta iti doresti, dar vei avea si mai mult de rambursat fata de celalalt credit.
Creditul cu rate descrescatoare
La acesta, calculul ti se face in functie de prima rata, pentru ca aceasta este cea mai mare, apoi urmatoarele sunt in scadere (dupa cum ii spune si denumirea). Partea buna la acest credit este ca e mai ieftin decat unul cu rate egale, din motivul expus mai sus: iei mai putini bani.
CITESTE SI:
Bugetul celor trei coloane sau cum sa economisesti cand crezi ca nu ai bani
Trei cele mai frecvente greseli pe care le poti face cu privire la pensionare
De ce este bine sa investesti bani pe bursa cand e criza ...citeste mai departe despre "Rate descrescatoare sau egale? Avantaje si dezavantaje" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Noiembrie 2020, ora 08:30
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a declarat marti, 10 noiembrie, ca autoritatile discuta cu sistemul bancar pentru a gasi solutii de amanare a ratelor, dar masurile nu vor mai fi la fel de generoase precum cele initiale.
"Lucrez, impreuna cu sistemul bancar, pentru acea masura care a amanat ratele pe doua luni de zile. Vedem ce solutii vom gasi, ce forma va fi. Suntem in discutii si vom vedea cum va arata forma finala. Eu spun ca trebuie sa avem incredere ca asa cum am gasit o solutie in plina criza, vom gasi si in continuare o solutie buna. Trebuie sa ne gandim ca mergem, totusi, spre ideea ca economia se va insanatosi. Vom avea o revenire si vom incepe sa iesim din aceasta criza. Acesta este scopul, sa avem masuri care sa ne scoata din criza. Masurile nu vor mai fi la fel de generoase precum cele initiale, dar vor fi masuri care sa ajute sa trecem peste aceasta perioada. Bineinteles ca aceste masuri inseamna si costuri pentru sistemul financiar-bancar si ne uitam daca pot fi compensate etc. Toate aceste masuri au rolul de a ajuta atat angajatii, cat si angajatorii sa treaca peste aceasta perioada. Dorim de la angajati sa ramana sanatosi si sa nu le scada puterea de cumparare", a spus Citu, la Europa FM.
Ministrul de resort a adaugat ca, in aceasta perioada de criza economica, un venit mediu net in crestere cu 7,8% (conform datelor publicate marti de Institutul National de Statistica, n.r.) reprezinta un record pentru Romania.
"Azi am avut o veste... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 21:19