Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a obtinut anul trecut 2,05 miliarde de franci elvetieni de pe urma ratelor negative ale dobanzilor cu care a taxat bancile comerciale, in crestere usoara fata de 2017, cand a raportat 2,02 miliarde de franci elvetieni, transmite Reuters.
Interventiile valutare si ratele negative ale dobanzilor sunt principalele instrumente prin care Banca Nationala a Elvetiei incearca sa provoace deprecierea monedei nationale, care este in mod constant descrisa ca "semnificativ supraevaluata". Un franc prea puternic afecteaza exporturile Elvetiei si chiar avansul economiei.
Taxarea bancilor comerciale este menita sa descurajeze achizitiile de franci elvetieni si face parte din strategia SNB de a tine sub control valoarea monedei nationale. Francul elvetian, considerat ca o valoare de refugiu, este afectat de turbulentele de pe pietele financiare
Profitul obtinut de SNB de pe urma ratelor negative ale dobanzilor nu compenseaza pierderile de 16,3 miliarde de franci elvetieni provocate de pozitiile valutare, rezultatul interventiilor institutiei menite sa deprecieze moneda nationala
Ca rezultat, SNB a raportat pentru 2018 pierderi de 14,9 miliarde de franci elvetieni, aproape de estimarea institutiei din ianuarie, cand previziona pierderi de 15 miliarde de franci elvetieni.
Totusi, banca va reusi sa plateasca actionarilor dividende, dupa ce in 2017, a raportat cel mai ridicat profit din istoria de 110 ani a institutiei, in valoare de 54,4... mai mult
Luni, 04 Martie 2019, ora 11:02
Presedintele Bancii Nationale a Elvetiei, Thomas Jordan, pare sa fi ramas fara munitia necesara pentru a contracara recesiunea care afecteaza economia elvetiana.
Banca centrala a statului a impins deja dabanda depozitelor bancare pana la recordul de minus 0,75%, dar se confrunta cu o scadere brusca a preturilor la marfurile de consum si o contractie a economiei, cauzata de abandonarea cursului de schimb fix al francului elvetian, relateaza reporterii Bloomberg.
La limita
O analiza lunara efectuata de Bloomberg arata ca banca centrala a Elvetiei evolueaza deja pe marginea prapastiei, neputand sa opereze alte reduceri ale dobanzii de referinta fara a periclita rezervele financiare.
Limita este stabilita in jurul unui nivel de minus 1% in cazul dobanzii de referinta cred analistii Bloomberg.
"O noua reducere a dobanzii la depozitele bancare va conduce in mod cert la o cerere masiva de lichiditati, iar Banca Nationala a Elvetiei vrea sa evite acest fenomen", crede Karsten Junius, economist sef al bancii J Safra Sarasin din Zurich.
"Au atins limita de jos", completeaza economistul bancii elvetiene.
Thomas Jordan va conduce o sedinta a comitetului director al bancii centrale inainte de a anunta, la mijlocul acestei saptamani, modificarile survenite in politica monetara a institutiei si proiectiile asupra cresterii economice din semestrul II si a inflatiei.
Desi nu se intrevad schimbari majore in modul de lucru al Bancii Nationale a Elvetiei, Jordan va... mai mult
Luni, 15 Iunie 2015, ora 13:44