Senatul a aprobat, in sedinta de plen online de marti, propunerea legislativa initiata de parlamentarii PSD privind suspendarea rambursarii creditelor.
Proiectul a fost adoptat cu 86 de voturi "pentru", 27 "impotriva" si 17 abtineri.
Propunerea legislativa vizeaza sustinerea mediului de afaceri prin implementarea unor masuri fiscal-bugetare pentru sustinerea sectoarelor economice puternic afectate de reducerea activitatii, in contextul epidemiei de coronavirus.
Astfel, printre masurile fiscal-bugetare prevazute de propunerea legislativa se regaseste suspendarea, la cerere, a obligatiei de restituire a imprumuturilor si dobanzilor aferente pentru creditele contractate de catre persoanele fizice si companii.
"La cererea debitorului, obligatia de plata a ratelor scadente, dobanzilor si comisioanelor aferente imprumuturilor acordate debitorilor de catre creditori, pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, intra sub incidenta moratoriului si se suspenda, pana la 31.12.2020, prin prelungirea corespunzatoare a maturitatii creditului, fara costuri suplimentare", prevede un amendament admis.
De asemenea, "dobanda datorata de debitori, precum si comisioanele aferente corespunzatoare sumelor scadente a caror plata a fost suspendata nu se capitalizeaza la soldul creditului existent, la finalul perioadei de suspendare".
Un alt amendament la proiectul de act normativ prevede ca "orice proceduri de executare silita, inclusiv urmarirea silita a bunurilor mobile,... mai mult
Marti, 31 Martie 2020, ora 22:11
ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, continua sa creasca.
Indicele a urcat miercuri la 3,25%, cel mai mare nivel din 21 noiembrie 2018, cand a fost tot 3,25%, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) . Marti, ROBOR la 3 luni a fost 3,19%.
In ceea ce priveste indicele ROBOR la 6 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la creditele ipotecare, acesta a crescut de la 3,36%, cat a fost marti, la 3,39%, cel mai mare nivel din 27 noiembrie 2018, cand a fost 3,41%.
Iata cum a evoluat ROBOR-ul din 1995 si pana in prezent
Comisia de buget a Senatului ar fi trebuit sa dea marti un raport asupra proiectului pentru aprobarea ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 114/2018 care prevede masuri fiscale, printre care si introducerea "taxei pe lacomie" pentru banci. Dezbaterile au fost insa amanate cu o saptamana.
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, le-a transmis insa reprezentantilor Asociatiei Romane a Bancilor, prezenti, marti, la Parlament, pentru dezbaterea masurilor OUG 114 in sectorul bancar, ca parlamentarii sunt deschisi la discutii si nu vrea sa aiba impresia ca sunt pe "teritoriu minat sau ostil".
Acesta a adaugat ca, din discutiile pe care le-a avut, la comisia economica a Senatului, cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu, Banca Nationala si-a aratat disponibilitatea in legatura cu modalitatea stabilirii ROBOR.
Totodata, amintim ca, luni, a avut loc o sedinta a... mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2019, ora 11:32
Din cauza cresterii ROBOR, primariile care au facut imprumuturi in lei au de platit acum rate de doua ori mai mari decat la inceputul anului. E si cazul primariei din Targu Jiu, care imprumutase 10 milioane de lei pentru modernizarea stadionului din oras.
La inceputul anului, rata lunara a Primariei din Targu Jiu era de 200.000 lei. Odata cu majorarea ROBOR, insa, valoarea acesteia a crescut la nu mai putin de 350.000 lei. In aceste conditii, ca sa nu se aleaga cu poprire pe conturi, primaria a ales sa isi achite datoria folosind bani pe care, initial, ii alocase pentru investitii, informeaza Digi 24.ro.
Potrivit analistilor economici, cea mai la indemana solutie pentru primariile aflate in situatia celei din Targu Jiu ar fi cresterea incasarilor, prin majorarea taxelor si a impozitelor locale. Si cresterea gradului de colectare ar putea aduce mai multi bani la buget.
Situatia de criza va trebui rezolvata intr-un fel sau altul, in conditiile in care, pe langa toate datoriile pe care le are, primaria din Targu Jiu trebui sa gaseasca bani si pentru continuarea investitiilor. Cheltuieli se vor mai face inclusiv cu arena sportiva, care in ciuda faptului ca a "inghitit" deja 30 milioane de lei, nu este gata.
"Urmeaza ca, in perioada urmatoare, prin Ministerul Dezvoltarii, sa primim o suplimentare de finantare pentru amenajarea exterioara la care si Primaria va avea o cota parte", spune Marcel Romanescu, primarul orasului Targu Jiu.
Stadionul din Targul Jiu va... mai mult
Joi, 07 Decembrie 2017, ora 10:55
Islanda a anuntat recent ca a lansat cu succes un program de anulare partiala a datoriilor pentru cei cu credite ipotecare, de care ar urma sa beneficieze aproximativ jumatate dintre gospodarii.
Fiecarui debitor ar urma sa i se scada pana la 26.000 de euro din suma datorata bancii. Fiscul islandez a inaugurat duminica site-ul "leidretting.is", unde islandezii se pot inscrie in program, informeaza Sky News Australia.
Doar in primele doua ore si-au depus dosarele 5.000 de oameni, conform unei surse citate de cotidianul islandez Frettabladid.
Parlamentul islandez a aprobat la sfarsitul saptamanii trecute o lege prin care debitorii pot solicita o anulare a datoriei in cadrul unui program finantat integral de stat.
O astfel de masura a fost una dintre principalele promisiuni ale Partidului Progresului al premierului Sigmundur David Gunnlaugsson si ale aliatilor sai conservatori din Partidul Independentei, in perioada campaniei pentru alegerile generale din luna aprilie a anului ...citeste mai departe despre "Tara care le plateste locuitorilor ratele la banci" pe Ziare.com mai mult
Marti, 20 Mai 2014, ora 11:01
Guvernul va adopta o ordonanta prin care persoanele care au credite la banci si un venit de maximum 1.610 lei lunar pot ajunge, in urma unei intelegeri cu banca, la injumatatirea ratei pe o perioada de doi ani.
Schema de reduceri fiscale ar putea duce la reesalonarea imprumuturilor pentru aproape un milion de romani, iar bancile ar putea reduce ratele la credite cu pana la 4 miliarde de lei in 2014, sustine premierul Victor Ponta.
El a mai precizat ca masura este agreata cu Fondul Monetar International si va fi adoptata prin ordonanta, urmand sa fie aplicata tuturor creditelor contractate de persoane fizice, salariati sau pensionari.
"Conditia este ca aceste persoane sa aiba un venit lunar mai mic sau cel mult egal cu salariul mediu net, de 1.610 lei, si sa nu aiba restante mai vechi de 90 zile la creditele bancare. Este vorba de injumatatirea ratei pe o perioada de doi ani, dar nu mai mult de 500 lei pe luna. Este un credit fiscal acordat de stat pentru a acoperi cresterea dobanzii pentru cei doi ani de scadere a ratei (...) Practic, jumatate din rata pe care o platesc va fi amanata - cei care au 800 lei rata vor plati doar 400 lei, restul de 400 lei se amana pe doi ani, iar statul va suporta, pe baza unui credit fiscal, din impozitul pe venit diferenta dupa ce se termina cei doi ani", a spus Ponta, precizand ca masura presupune ca numai in acest an sa fie disponibilizate aproape 4 miliarde lei din partea bancilor pentru persoanele fizice.
Ponta apreciaza ca... mai mult
Marti, 04 Februarie 2014, ora 08:58
Anul acesta incepem sa returnam ratele aferente imprumutului de 20 de miliarde de euro pe care Romania l-a contractat de la FMI, BM si CE. Solutia? Rostogolirea datoriilor.
Prima rata, de aproape 2 miliarde de euro, va fi platita, in 2012, de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR). Bugetul de stat nu va fi afectat, urmand sa fie rambursate doar 120 de milioane de euro de catre Ministerul Finantelor.
Problemele incep sa apara abia din 2013, cand Romania are o nota de plata de aproximativ 5 miliarde de euro, suma la care bugetul de stat va cotiza cu 1 miliard de euro, iar restul banilor vor fi dati de BNR.
Ratele se intind pana in 2023, apogeul poverii pe Ministerul Finantelor fiind atins in 2015, cand va trebui sa plateasca 1,8 miliarde de euro.
De unde vom face rost de acesti bani? Din nou, imprumuturi.
"Romania va rostogoli datoriile, adica ne vom imprumuta pentru a returna creditele. Practica este imorala, fiind exact situatia in care un cetatean se imprumuta de la o banca pentru a plati rata la alta banca. Insa asa se obisnuieste", a declarat analistul financiar Ionel Blanculescu pentru Business24.
Acesta a adaugat ca nu vom avea probleme in returnarea banilor, deoarece avem capacitatea de a atrage resurse. "Am vazut de curand ca putem atrage bani si de pe piata americana", adauga Blanculescu.
"Ne putem imprumuta pentru a plati ratele. Asa se procedeaza. Conditiile in care putem obtine imprumuturi tin insa de situatia din zona euro", a... mai mult
Vineri, 24 Februarie 2012, ora 08:02