Bancile nu sunt de acord cu amanarea ratelor cu 9 luni pentru toti romanii afectati de criza coronavirusului, precizand ca nu ajuta economia, populatia, companiile si slabesc sistemul bancar.
In schimb, acestea cer ca solutiile sa fie individuale si asigura ca vor sprijini prin orice masuri necesare clientii afectati financiar de noul coronavirus (COVID 19), pentru a preveni o criza la nivel economic si social.
Amintim ca, saptamana trecuta, inainte ca guvernul sa adopte ordonanta de urgenta privind amanarea platii ratelor, ministrul de Finante Florin Citu anunta ca a discutat cu reprezentantii BNR si cu sistemnul bancar, le-a propus varianta de amanare cu pana la 9 luni, iar aceasta a fost agreata.
"Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), organizatii care reprezinta toate institutiile bancare active pe piata romaneasca, considera ca abordarea individuala a cazurilor clientilor, persoane fizice si juridice, afectati de pandemia de COVID-19 reprezinta cea mai corecta si eficienta abordare pentru solutionarea reala a dificultatilor financiare ale clientilor, fara afectarea lichiditatii sistemului bancar.
Economia are nevoie de solutii individualizate pentru clientii bancilor si recomandam evitarea de moratorii generalizate din partea autoritatilor, necalibrate corespunzator, ce aplica masuri "universale", de amanare a ratelor chiar si pana la 9 luni, care pot conduce la afectarea grava a lichiditatii sistemului... mai mult
Luni, 30 Martie 2020, ora 19:05
ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, continua sa creasca.
Indicele a urcat miercuri la 3,25%, cel mai mare nivel din 21 noiembrie 2018, cand a fost tot 3,25%, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) . Marti, ROBOR la 3 luni a fost 3,19%.
In ceea ce priveste indicele ROBOR la 6 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la creditele ipotecare, acesta a crescut de la 3,36%, cat a fost marti, la 3,39%, cel mai mare nivel din 27 noiembrie 2018, cand a fost 3,41%.
Iata cum a evoluat ROBOR-ul din 1995 si pana in prezent
Comisia de buget a Senatului ar fi trebuit sa dea marti un raport asupra proiectului pentru aprobarea ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 114/2018 care prevede masuri fiscale, printre care si introducerea "taxei pe lacomie" pentru banci. Dezbaterile au fost insa amanate cu o saptamana.
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, le-a transmis insa reprezentantilor Asociatiei Romane a Bancilor, prezenti, marti, la Parlament, pentru dezbaterea masurilor OUG 114 in sectorul bancar, ca parlamentarii sunt deschisi la discutii si nu vrea sa aiba impresia ca sunt pe "teritoriu minat sau ostil".
Acesta a adaugat ca, din discutiile pe care le-a avut, la comisia economica a Senatului, cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu, Banca Nationala si-a aratat disponibilitatea in legatura cu modalitatea stabilirii ROBOR.
Totodata, amintim ca, luni, a avut loc o sedinta a... mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2019, ora 11:32
In Romania nu s-a incetatenit inca obiceiul de a lua credite pentru studii de la banca, desi in alte parti al Europei este tot mai folosit, iar in Statele Unite este chiar incurajat sistemul, pentru ca nimeni sa nu se poata plange ca nu invata din lipsa de bani.
Americanii invata de cateva decenii folosind bani imprumutati, pe care-i restituie din salariu in rate, dupa angajare. Daca nu-i pot restitui pentru ca si-au intemeiat familii, si-au procurat locuinte, si-au procurat masini, ei prezinta justificari, iar banca le poate reesalona datoria.
Interminabilele rate pentru studii
Reesalonarea insa inseamna noi dobanzi si deci noi datorii, care pot duce usor la noi reesalonari. Pana cand? Nu exista o limita, dar s-a ajuns la o situatie cand destui pensionari inca mai au de platit rate la creditele din tinerete. Fireste, nu din salariu. Din pensie.
Iar numarul acestora este intr-o crestere ingrijoratoare. Dupa cum relateaza La Tribune, obligatiile persoanelor trecute de 65 de ani care mai figureaza cu rate pentru creditul de studii primit in trecut au crescut in ultimii ani de cateva ori. Mai concret, in 2005 acestea datorau bancilor, per total, 2,8 miliarde de dolari, iar in 2013 datoria lor a ajuns sa se cifreze la 18,2 miliarde de dolari.
Sunt mai multe feluri de obligatii de acest fel. Unii platesc creditele angajate pentru copiii sau nepotii lor, dar marea majoritate se lupta cu propriile credite, obtinute cu decenii in urma pentru ei insisi.
Ele... mai mult
Marti, 16 Septembrie 2014, ora 16:25
Avand in vedere situatia dezastruoasa a creditelor neperformante acordate de majoritatea bancilor comerciale, BNR va trebui sa respecte angajamentele asumate de Guvern in fata FMI si a Comisiei Europene, si sa intervina autoritar in piata.
Pana la finele acestui an, BNR trebuie sa elaboreze un studiu cu privire la cauzele care au dus la acumularea creditelor neperformante in sistemul bancar si sa propuna un plan de restructurare a acestor credite.
"Este important sa gasim o cale de aplatizare a dramei pe care cetatenii Romaniei o traiesc prin aceste credite neperformante", a declarat pentru Business24 Mircea Cosea, analist economic.
Capacitatea populatiei de a-si onora serviciul datoriei a continuat sa se reduca, dar intr-un ritm mai lent, potrivit ultimului raport al Bancii Nationale.
Cum isi poate impune vointa BNR
Volumul foarte mare al creditelor neperformante are la baza mai multe cauze, potrivit analistilor. Aceste cauze sunt legate de:
- manipularea clinetilor din perioada in care se acordau credite doar cu buletinul;
- scaderea nivelului de trai ca urmare a programului de austeritate de acum cativa ani;
- clauzele abuzive ale bancilor.
"Banca Nationala a Romaniei este vinovata din acest punct de vedere pentru ca nu a avut o situatie de preventie eficienta si nu a controlat asa cum trebuia sistemul bancilor comerciale" sustine analistul Mircea Cosea.
Potrivit analistilor, exista doua solutii care au fost folosite modest pana in... mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 17:31
De multe ori, rata pe care o platesti la banca pentru un imprumut imobiliar are aceeasi valoare sau este chiar mai mica decat chiria pe care o achiti lunar unui alt proprietar.
Pe de alta parte, riscul valutar si nesiguranta unui loc de munca stabil sunt factori care atarna greu in balanta, cand vine vorba de alegerea viitorului statut pe piata imobiliara: chirias sau proprietar.
Business24 iti prezinta argumentele si contrargumentele pentru fiecare decizie in parte, in asa fel incat sa iei decizia potrivita pentru tine. Pretul in scadere al apartamentelor poate fi privit ca o oportunitate pentru achizitia unui locuinte. Pe de alta parte, criteriile restrictive de creditare si incertitudinea cursului valutar, combinata cu dobanda anuala estimativa fac ca, la finalul perioadei de creditare, suma rambursata sa fie si cu 40% mai mare.
Specialistii contactati de Business24 pledeaza in favoarea achizitiei un apartament, pentru ca banii sunt investiti intr-o locuinta care va ramane proprietarului si nu sunt "pierduti in vant". Stefan Gheorghiu, consultant imobiliar in cadrul GFk sustine ca "investitia pentru o locuinta cumparata cu 50.000 de euro, intr-un cartier precum Militari sau Ghencea, se poate amortiza mult mai repede, mai ales daca imobilul este oferit spre inchiriere".
La randul sau si Dragos Dragoteanu, patronul agentiei imobiliare Euroest, considera ca achizitia unui apartament ar fi de preferat, mai ales ca pretul locuintelor va continua sa scada, in... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 12:00