Se preconizează cheltuieli mai mari în această iarnă, în comparație cu anii trecuți. Fără o ajustare din timp a bugetului casei, cheltuielile gospodărești și plata datoriilor va fi o mare provocare. În acest sens, KRUK România, companie de management al creanțelor, oferă câteva sfaturi:
Angajații care lucrează de acasă, în telemuncă, pot primi bani suplimentari pentru plata facturilor la utilități. În baza contractului de muncă sau al anexei acestuia unde se menționează condițiile de telemuncă, angajații care nu primesc încă acest mic ajutor financiar îl pot cere angajatorului.
ANRE are un comparator de oferte pentru energie electrică și gaze naturale. Acesta permite o simulare de costuri, astfel încât la iarnă cheltuielile să nu ia consumatorii pe nepregătite. În plus, se pot găsi și furnizori cu oferte mai bune decât cel actual. O schimbare a furnizorului poate aduce economii în viitor.
Se poate observa că se atinge mai repede temperatura de fierbere dacă nu se pune apă în exces. Acordând atenție la cantitatea de apă folosită se pot diminua facturile legate de întreținerea casei: apa consumul de apă, gaze sau curent. Pregătirea mâncărurilor acasă, în loc de a fi comandate de la fast food sau restaurante, pot face din nou economii. Altă metodă de a pune bani deoparte este gătind cantități mai mici, suficient pentru a fi consumată mâncarea înainte de a se altera. În acest mod nu se aruncă... mai mult
Miercuri, 19 Octombrie 2022, ora 18:00
Guvernul a adoptat miercuri, 29 iunie, ordonanta de urgenta prin care persoanele fizice si juridice pot amana plata ratelor bancare pentru o perioada de 9 luni.
"In primul rand, as incepe cu noul program IMM Invest Plus. Practic, toate programele de sprijin ale economiei romanesti care insumau 17 miliarde de lei, dupa cum stim cu totii schema de ajutor de stat pe Covid 19 si cadrul temporar pe Covid 19 expira in 30 iunie drept pentru care am mers cu o noua schema pe noul cadru temporar de sprijin pentru Ucraina, iar toate programele pe care le avem deja lansate trec pe acest nou cadru. Mai mult decat atat, la rectificare, plafoanele vor fi suplimentate. In al doilea rand, da, destul de asteptatul act normativ privind un moratoriu referitor la posibilitatea de amanare a ratelor. Un instrument pentru cei care se afla in dificultate, atat persoane fizice, cat si persoane juridice. Cei care inregistreaza cresteri ale cheltuielilor cu 25%. Un moratoriu care a fost avizat si de Banca Nationala a Romaniei, dar si de Asociatia Romana a Bancilor. Este un instrument si nu singura solutie. As vrea sa mai precizez acest lucru pentru ca l-am mai precizat si in celelalte briefinguri. Este un instrument la indemana celor care chiar au dificultate pentru ca, evident, orice amanare de rate va duce si la obligativitatea ca aceste rate sa fie platite ulterior si cu o serie de costuri alaturi de ele, respectiv dobanda aferenta", a declarat Caciu, la finalul sedintei de guvern.
Seful de... mai mult
Miercuri, 29 Iunie 2022, ora 19:39
Daca vrei sa accesezi un credit, de fiecare data iti vei face calculul (si ti se va face calculul) pe un anumit grad de indatorare. Adica, daca salariul tau este de 3.000 de lei, si banca accepta un grad de indatorare de 40%, atunci inseamna ca poti suporta o rata de 1.200 de lei, maximum.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cum sa iti calculezi corect o rata de credit pe care sa o poti duce.
Cu toate acestea, calculul nu este prea optimist pentru tine. Si, pentru a nu avea probleme la rambursarea creditului, cel mai bine este sa iei in calcul toate cheltuielile obligatorii, cele pe care nu le poti elimina.
Astfel ca, daca toate cheltuielile tale obligatorii sunt de 1.000 de lei, atunci iti mai raman din salariu 2000 de lei. Acesta este venitul disponibil din care ar trebui sa iei in calcul ce rata suporti. Iar la un grad de indatorare de 40%, rata ta nu ar trebui sa depaseasca 800 de lei.
Spunem asta, pentru ca restul cheltuielilor lunare sunt cele la care mai poti strange cureaua pentru a-ti permite rata. Acestea intra in categoria cheltuieli cu mancarea, de relaxare, etc.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Pachetele bancare pentru pensionari. Cu ce avantaje vin
Cum iti inveti copilul sa fie cumpatat cu banii
Mirajul Bitcoin: cum te poti ingropa financiar singur ...citeste mai departe despre "Cum calculezi corect si obiectiv ce rata de credit poti suporta" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2020, ora 08:30
Posta Romana a anuntat, joi, ca le ofera clientilor posibilitatea de a plati ratele bancare prin intermediul oficiilor postale sau direct de acasa, cu ajutorul factorului postal.
"Clientii bancilor care au in derulare un credit au la dispozitie serviciul Postei Romane - Total Collect Home, prin intermediul caruia pot achita ratele bancare fara a se mai deplasa la sediul bancii. Compania poate incasa ratele creditelor prin intermediul factorului postal, operatiunile de incasare in numerar a ratelor urmand a se efectua la domiciliul titularilor de credit, la solicitarea acestora", arata compania.
De asemenea, Posta Romana le ofera clientilor posibilitatea de a-si achita creditele si la cea mai apropiata subunitate postala din toate cele peste 5.000 de puncte de lucru din reteaua postala nationala.
In baza protocoalelor semnate, institutiile financiar-bancare si nebancare partenere pun la dispozitia Postei Romane informatiile referitoare la titularii de imprumut, cum ar fi numele si prenumele clientului, suma de plata, CNP-ul acestuia, adresa de domiciliu, seria si numarul contractului de imprumut etc.
Clientul prezinta factorului postal fie instiintarea de plata primita de la banca cu partea detasabila prevazuta cu cod de bare, fie ii solicita acestuia un formular tipizat de depunere numerar pe care il va completa cu toate informatiile de identificare a operatiunii (nume, prenume, cont, suma depusa).
Titularul creditului va primi din partea factorului postal o... mai mult
Joi, 28 Mai 2020, ora 10:07
Bancile din Romania au solutionat deja peste 65% din cele aproximativ 270.000 de solicitari primite de la clientii persoane fizice si juridice pentru suspendarea obligatiilor de plata lunare din contractele de credit incheiate cu acestea, se arata intr-un comunicat transmis vineri de Asociatia Romana a Bancilor.
Pana in prezent, aproximativ 260.000 de clienti persoane fizice si pana la 10.000 de companii au depus solicitari de suspendare a platii ratelor, ceea ce reprezinta 17% dintre creditele acordate persoanelor fizice si sub 10% din totalul creditelor accesate de persoanele juridice.
"Consideram ca masurile de amanare la plata trebuie sa se aplice doar debitorilor care inregistreaza dificultati financiare ca urmare a pandemiei COVID-19, astfel incat aplicarea acestora sa nu conduca la afectarea lichiditatii si solvabilitatii sistemului bancar.
Constituirea de provizioane si pierderile bancilor vor avea un impact negativ asupra capitalurilor proprii ale institutiilor de credit, reducand astfel capacitatea acestora de a continua sa-si sprijine clientii aflati in dificultate reala in urmatorii ani, in cazul unei recesiuni prelungite", au transmis reprezentantii bancilor.
Clientii ale caror venituri au fost afectate direct sau indirect de situatia generata de pandemie pot beneficia de acordarea facilitatii de suspendare a obligatiei de plata a ratelor, dobanzilor si comisioanelor aferente creditului in baza OUG 37/2020.
Citeste mai multe despre ARB: 270.000... mai mult
Vineri, 24 Aprilie 2020, ora 13:19
Prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, spune ca injumatatirea ratelor pentru anumite categorii de persoane nu i se pare "o masura buna" si ea nu va da rezultate "decat in talk-show", iar ideea ca "o economie aproape la pamant" ar putea creste "scutind artificial" aceste persoane nu l-a convins.
Klaus Iohannis a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca injumatatirea ratelor nu i se pare "o masura buna".
"Nu mi se pare o masura buna. Nu a fost discutata in PNL, nu stiu daca a fost discutata in PSD. Dupa parerea mea, nu va da rezultate decat in talk-show. Nu cred ca este o masura buna pentru oamenii care au venituri mici, care, peste doi ani, vor trebui sa plateasca o rata considerabil mai mare decat cea pe care o platesc acum", a declarat Iohannis.
Potrivit acestuia, este "extrem de discutabil faptul ca o parte din aceste rate sa fie scutite prin neplata impozitului pe venit".
"Impozitul pe venit este o sursa importanta de finantare si a statului si a administratiei locale, or sa renuntam asa usor la impozitul pe venit nu mi se pare in regula", a spus Iohannis.
In plus, el a afirmat ca "motivatia" acestei masuri nu i se pare "buna".
"Motivatia nu mi se pare buna: sa crestem economia prin stimularea consumului. Ce facem atunci? Ii invatam pe oameni sa cheltuiasca putinii bani pe care ii au, numa' asa. Eu imi imaginez ca stimulam economia creand locuri de munca unde oamenii sa castige mai bine si atunci vor cheltui mai mult", a sustinut... mai mult
Joi, 06 Februarie 2014, ora 14:46
Euro s-a apreciat puternic in ultimele saptamani, lucru care ii ingrijoreaza pe romanii cu credite in aceasta valuta, dar si pe cei care vor sa isi cumpere un apartament sau o masina.
In sedinta de luni, euro a fost cotat la 4,53 de lei/unitate, valoare cu 3% mai mare fata de in urma cu un an (4,38 lei/unitate).
Comparativ cu perioada similara din 2013, platim cu aproape 50 de lei in plus la o rata de 300 de euro, potrivit Digi 24.
O scumpire se resimte si la abonamentele de telefonie mobila, care sunt raportate la euro. Astfel, pentru un contract in valoare de 10 euro, romanii vor scoate din buzunar mai mult cu 15 lei.
In plus, cei care isi doresc o masina trebuie sa economiseasca mai multi bani. De exmplu, in cazul unui automobil Dacia ...citeste mai departe despre "Aprecierea euro loveste finantele romanilor: Cat cresc rata la credit si pretul masinilor" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 12:35
Criza economica i-a determinat pe bancheri sa fie mai toleranti cu potentialii restantieri, romanii avand posibilitatea sa ceara rescandentarea creditelor, amanarea platii ratelor sau chiar reesalonarea acestora."Daca in 2008 nici o banca nu accepta reesalonarea ratelor si nu discuta cu clientii aflati in dificultate, anul acesta, din cauza crizei, bancile ofera mai multe posibilitati de diminuarea poverii financiare pentru clienti", a declarat un broker de credite pentru Cotidianul. Pentru ca nu exista un set de norme elaborate de BNR care sa reglementeze aceasta "toleranta", bancile ofera variante diferite. Ca urmare, clientii trebuie sa se prezinte in fata ofiterului de credite si sa isi spuna pasurile, aceasta insa inainte de a inregistra datorii catre banca mai mari de 30 de zile. De la banca la banca, solicitantii trebuie sa dovedeasca faptul ca nu mai au venituri ori ca veniturile lor s-au diminuat considerabil. In functie de banca se cer: adeverinta de somaj, cartea de munca (din care rezulta ca solicitantul nu mai are loc de munca ori ca veniturile lui s-au diminuat), decizia de incetare a raporturilor contractuale cu angajatorul (demisie, incetare a contractului de munca cu acordul partilor, finalizarea unui contract de drepturi de autor etc.). Solicitarile sunt acceptate in majoritatea cazurilor. mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2009, ora 09:12