Rata somajului din Statele Unite ale Americii a crescut cu 0,1% in octombrie, pana la nivelul de 7,9%, dar s-au creat 171.000 de noi locuri de munca, depasindu-se astfel asteptarile analistilor, conform raportului oficial publicat astazi de guvernul american.
Desi majorarea ratei somajului era asteptata, deoarece forta de munca a crescut, faptul ca angajatorii americani au creat un numar de 171.000 de noi locuri de munca depaseste chiar cele mai optimiste estimari ale analistilor. De asemenea Departamentul Muncii a revizuit datele privind angajarile in august si septembrie, indicand ca au fost create cu 84.000 mai multe locuri de munca decat s-a raportat initial. In septembrie a fost pentru prima data din ultimii aproape 4 ani cand rata somajului a scazut sub 8%, scrie Agerpres.
Este ultimul raport economic important inainte de alegerile prezidentiale din 6 noiembrie din SUA, in care se vor confrunta presedintele in exercitiu Barack Obama si candidatul Partidului Republican, Mitt Romney. Situatia economiei si somajul a avut un rol major in campania prezidentiala. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, doar un singur presedinte american, Ronald Reagan, a reusit sa castige un al doilea mandat la Casa Alba pe un fond al ratei somajului mai mare de 6%.
Cresterea economiei americane s-a imbunatatit in trimestrul al treilea al acestui an, dar ramane in continuare insuficienta pentru a permite o scadere semnificativa a ratei somajului, potrivit unei prime estimari... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 15:59
Banca centrala americana (Fed) a revizuit, joi, in crestere previziunile de crestere economica pentru Statele Unite in 2013, dar se asteapta in continuare la o scadere lenta a somajului pentru anul viitor.
Bursele din intreaga lume au inregistrat cresteri dupa anuntarea deciziei Fed, iar aurul a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele sase lun
Fed a lansat joi un nou program agresiv de stimulare, anuntand ca va pompa inca 40 miliarde de dolari in economia SUA in fiecare luna, pana va avea loc o redresare sustinuta a pietei muncii.
Potrivit Comitetului de politica monetara al Fed (FOMC), cresterea PIB-ului american in termeni reali urmeaza sa se situeze intre 2,5% si 3% anual in al patrulea trimestru din 2013. In estimarile precedente, date publicitatii in iunie, FOMC aprecia o crestere cuprinsa intre 2,2% si 2,8% la sfarsitul anului viitor.
In pofida accelerarii cresterii pe care o estimeaza in 2013, Fed isi mentine previziunile sumbre in ceea ce priveste somajul. Banca subliniaza ca rata somajului se va situa intre 8% si 8,2% in medie pe al treilea trimestru din 2012 si la 7,6% - 7,9% un an mai tarziu, departe de ocuparea deplina a fortei de munca, cu un somaj intre 5,2% si 6%.
Comitetul, care a anuntat joi noi infuzii de lichiditati in circuitul financiar pentru a sustine relansarea pietei fortei de munca, a revazut in scadere estimarile pentru 2012, la 1,7% - 2%, fata de 1,9% - 2,4% anterior.
Pentru 2012, Fed este mai pesimista decat Casa Alba.... mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 10:05
Rata somajului va continua sa creasca si in perioada urmatoare, in lipsa unor masuri speciale, iar in Uniunea Europeana ar putea atinge cat de curand noi recorduri istorice, estimeaza Victor Safta, Director General Noble Securities Romania.
"Somajul este o 'boala cronica' a Uniunii Europene, cu un risc ridicat de a afecta competitivitatea economica regionala pe termen lung, asa incat este foarte posibil ca domeniul ocuparii fortei de munca sa necesite programe comunitare in consecinta", a aratat Victor Safta.
In Romania, rata somajului a scazut, in iulie, la 7%, de la valoarea de 7,3% cu o luna in urma.
"Perspectiva nu este linistitoare: avand in vedere previziunile economice slabe pentru Europa in acest an si in 2013, companiile din Romania au nevoie de programe viabile care sa le sustina competitivitatea si orientarea spre noi piete de export, favorizand angajarile", a aratat Victor Safta.
Situatia din Uniunea Europeana este si mai ingrijoratoare. Daca in 2008, rata somajului era de 7,1%, in iulie 2012, se ridica la 10,4% din populatia activa. Cea mai accentuata rata a somajului este inregistrata in zona euro, unde a ajuns la 11,3 in luna iulie, potrivit Eurostat.
"Din cate se vede pana acum, este posibil ca in acest an, in Zona Euro in special, sa se inregistreze un salt al ratei somajului cu o panta destul de abrupta: totusi, inca speram ca ritmul de crestere a somajului in 2012 nu se va apropia prea mult de cel din 2009, an de profunda criza financiara... mai mult
Joi, 13 Septembrie 2012, ora 15:28
Rata somajului in SUA a scazut la 8,1% in august, de la 8,3% in iulie, dar angajatorii americani au creat un numar de 96.000 de noi locuri de munca, sub estimarile analistilor, arata cifrele oficiale publicate vineri de guvernul american.
Rata somajului din SUA, la cel mai inalt nivel din ultimele cinci luni
Analistii se asteptau ca in august angajatorii americani sa creeze 125.000 noi locuri de munca.
Chiar daca rata somajului a scazut luna trecuta la 8,1%, evolutia s-a datorat in special americanilor care au renuntat sa-si mai caute un loc de munca. Departamentul Muncii a revizuit datele privind numarul locurilor de munca create in iunie si iulie, anuntand cu 41.000 mai putine locuri de munca create decat estimase in august.
Presedintele Rezervei Federale americane (Fed), Ben Bernanke, a declarat saptamana trecuta ca nu exclude ca banca centrala sa faca noi achizitii de obligatiuni pentru sustinerea cresterii economiei si reducerea somajului in SUA, pe care il considera un "motiv grav de ingrijorare". mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 20:17
Discrepanta dintre depozitele bancare si imprumuturilor din Statele Unite ale Americii creste in ritmul cel mai rapid al ultimilor doi ani, oferind creditorilor mai multe fonduri pentru a cumpara obligatiuni si a ameliora cea mai mare vanzare a trezoreriilor din 2010.
Depozitele au crescut cu 3,3% pana la 8,88 trilioane de dolari in lunile iunie si iulie, iar imprumuturile acordate au crescut cu 0,7%, la 7,11 trilioane de dolari, potrivit datelor Federal Reserve, citate de Bloomberg.
Diferenta dintre valoarea depozitelor si cea a imprumuturilor, de 1,77 trilioane de dolari, a crescut cu 15% din luna mai, reprezentand cel mai mare avans fata de perioada iunie - iulie 2010.
Bancile americane au cumparat anul acesta 136,4 miliarde de dolari in contul datoriei Trezoreriei si agentiei guvernamentale, aproape dublu fata de valoarea inregistrata in intreg anul 2011, de 62,6 miliarde de dolari.
Rata somajului din SUA a ajuns la aproximativ 8%, pe fondul incetinirii cresterii economice, iar imprumuturile bancilor se situeaza la nivelurile dinaintea recesiunii.
Rata somajului din SUA, la cel mai inalt nivel din ultimele cinci luni
Imprumuturile comerciale si industriale au atins un o valoare maxima de 1,61 trilioane de dolari in luna octombrie 2008, la o luna dupa falimentul Lehman Brothers. Pe masura ce criza din domeniul creditarii s-a adanacit, valoarea imprumuturilor a scazut la 1,2 trilioane de dolari doua ani mai tarziu, ajungand la 1,46 trilioane de dolari... mai mult
Luni, 20 August 2012, ora 17:45
Somajul din Statele Unite a scazut in octombrie la minimul ultimelor sase luni, de la 9,1%, in septembrie, la 9%, dupa ce numarul de angajati din SUA, excluzand sectorul agricol, a crescut luna trecuta.
Noile date privind piata muncii si revizuirea cifrelor anuntate pentru august si septembrie indica o imbunatatire a situatiei pietei muncii.
Numarul de angajati, cu exceptia sectorului agricol, a crescut cu 80.000 in octombrie, a anuntat vineri Departamentul Muncii, in timp ce analistii anticipau 95.000 de noi posturi. Datele revizuite pentru august si septembrie arata ca au fost infiintate cu 102.000 mai multe locuri de munca decat s-a anuntat initial.
Piata muncii ramane inca punctul sensibil al recuperarii economiei SUA, iar progresele in a oferi locuri de munca celor 13,9 milioane de americani someri sunt inca prea lente, potrivit Reuters.
Chiar daca economia SUA se afla in al doilea an de redresare, au fost recuperate doar o parte din cele 8 milioane de slujbe pierdute in timpul recesiunii.
Economia trebuie sa creasca anual cu 2,5% timp de mai multi ani si sa creeze constant cel putin 125.000 de noi locuri de munca pentru a evita o crestere a somajului.
Cresterea economica s-a accelerat la 2,5% in trimestrul al treilea, de la 1,3% in trimestrul doi. mai mult
Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 16:02
In ultimul timp, economia americana a dat semne teoretice de revigorare, prin crearea unor noi locuri de munca, luna de luna. Cu toate acestea, somajul se mentine la cota constanta de 9,1% - informeaza La Tribune, conform datelor preluate de la Reuters. Astfel, in luna iulie au fost create 127.000 de locuri de munca noi, in august 57.000, iar in septembrie 103.000. Totusi, cele 283.000 noi locuri de munca - peste un sfert de milion - nu s-au reflectat deloc in scaderea somajului, care ramane la acelasi nivel de 9,1%. Fata de numarul total al somerilor americani, de 14 milioane, cele 283.000 noi locuri de munca reprezinta ceva mai mult decat 2%. In mod normal, rata somajului ar trebui sa fi scazut cu aproape 0,2%, respectiv sub 9%. Dar nu s-a intamplat asa. Cea mai plauzibila explicatie este aceea ca, in timp ce s-au angajat cei 283.000 salariati noi, s-au disponibilizat cam tot atatia vechi. Nu trebuie sa fii Pitagora ca sa pricepi acest fapt aritmetic, dar realitatea se dovedeste complicata si schiar perversa: in timp ce pargiile administratiei Obama sprijina crearea noilor locuri de munca, parghiile economiei de piata sprijina disponibilizarile, atata timp cat consumul nu creste. Si noi ne hranim cu iluzii Altfel spus, daca statul adopta politici economice capabile sa creeze joburi, acelasi stat este incapabil sa nascoceasca ceva, pentru ca joburile deja existente sa nu porneasca pe apa sambetei. Se dovedeste inca o data ca oricate locuri de munca... mai mult
Luni, 10 Octombrie 2011, ora 18:21
Numarul de locuri de munca create in Statele Unite in septembrie este peste asteptari, iar datele pentru lunile anterioare au fost revizuite in urcare, potrivit datelor guvernamentale publicate vineri care reduc temerile ca economia ar putea reintra in recesiune. Departamentul Muncii a anuntat ca numarul de locuri de munca din afara sectorului agricol a crescut cu 103.000 luna trecuta, iar rata somajului a ramas la 9,1%, potrivit Mediafax.
O parte din aceasta crestere s-a datorat revenirii la lucru a 45.000 de angajati ai Verizon Communications care au fost exclusi din statisticile lunii august din cauza unei greve.
Potrivit datelor revizuite pentru iulie si august, in cele doua luni au fost infiintate cu 99.000 mai multe slujbe decat s-a raportat initial.
Analistii anticipau ca numarul de locuri de munca a crescut in septembrie cu 60.000, iar rata somajului s-a mentinut la 9,1%. Datele indica faptul ca economia americana, cea mai mare din lume, va evita recesiunea, in pofida evolutiei slabe din aceasta vara.
In sectorul privat au fost infiintate 137.000 de slujbe, cu mult peste cele 42.000 din august, dar in sectorul de stat a avut loc o scadere de 34.000 de posturi.
Situatia nesatisfacatoare a pietei muncii reprezinta o problema majora pentru presedintele Barack Obama, care se indreapta spre o batalie electorala dura pentru obtinerea unui nou mandat prezidential in 2012. mai mult
Vineri, 07 Octombrie 2011, ora 16:23
Rata somajului din Uniunea Europeana (UE) a avansat in septembrie cu 0,1 puncte procentuale fata de august, pana la 9,2%, cel mai ridicat nivel din ultimii noua ani si opt luni, in timp ce rata somajului din zona euro a atins un varf al ultimilor zece ani si opt luni, a anuntat, vineri, Eurostat, citat de NewsIn. Astfel, rata somajului din zona euro a ajuns in septembrie la 9,7%, fata de 9,6% in august.
In septembrie 2009, rata somajului din UE a fost cu 2,1 puncte procentuale mai mare decat in luna similara 2008, iar pentru zona euro, cu 2 puncte procentuale mai mare.
Pentru blocul comunitar, o asemenea rata ridicata a somajului nu mai fusese atinsa din luna ianuarie 2000, iar in zona euro, din luna ianuarie 1999.
Eurostat a calculat ca numarul somerilor din UE a depasit 22,1 milioane de persoane in septembrie, din care peste 15,3 milioane erau din zona euro.
Fata de luna anterioara, numarul somerilor a crescut cu 286.000 in UE si cu 184.000 in zona euro.
Comparativ cu septembrie 2008, numarul de persoane fara loc de munca a crescut cu 5,011 milioane in UE si cu 3,2 milioane in zona euro.
Cele mai mici rate ale somajului au fost inregistrate in august in Olanda (3,6%) si Austria (4,8%), in timp ce ratele cele mai mari au fost raportate de Letonia (19,7%) si Spania (19,3%).
Romania nu raporteaza date referitoare la evolutia lunara a ratei somajului dupa standardele Biroului International al Muncii (BIM), ci doar date trimestriale, ultimele fiind pentru al doilea... mai mult
Vineri, 30 Octombrie 2009, ora 13:24