Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei decis in sedinta de miercuri, 6 mai, sa reduca dobanda de referinta de la 2% la 1,75%, influentand astfel si cotatia de schimb valutar a monedei nationale in fata euro.
La doar cateva minute dupa aflarea vestii, moneda euro s-a apreciat usor in fata leului, depasind pragul de 4,44 lei.
Interventia vine dupa o perioada in care razboiul valutelor derulat intre moneda unica europeana si dolarul american a determinat o apreciere de 1,3% a leului romanesc in fata euro.
Intreg setul de masuri luat de oficialii BNR include, pe langa limitarea aprecierii nejustificate a monedei nationale, si o relaxare a costurilor pentru imprumuturile in lei.
Liber la credite in lei
Reducerea dobanzii de referinta de la 2% la 1,75% va intra in vigoare incepand cu 07 mai, membrii CA ai BNR aproband cu aceasta ocazie mai multe masuri menite sa creasca consumul pe piata interna.
Una dintre acestea vizeaza ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/-1,50 puncte procentuale de la +/-1,75 puncte procentuale.
Astfel, incepand cu 07 mai,, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare se va reduce la 3,25 % pe an de la 3,5 %. In acelasi timp, dobanda pentru facilitatea de depozit se mentine la 0,25 procente.
Complementar, bancile vor oferi conditii mult mai avantajoase pentru clientii care faca credite in lei, rata rezervelor... mai mult
Miercuri, 06 Mai 2015, ora 13:21
BNR ar putea reduce dobanda-cheie in urmatoarele trei luni, de la 3,5% la 3,25%, si la 3% pana la finele anului viitor, considera analistii din cadrul Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), jumatate dintre ei anticipand o taiere chiar in sedinta CA din 4 august.
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis la 1 iulie sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 3,5% pe an si sa reduca ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta ale institutiilor de credit, de la 18% la 16%, iar pentru cele in lei au ramas la 12%, potrivit Mediafax.
Analistii considera, potrivit opiniilor exprimate intr-un sondaj intern al asociatiei, ca banca centrala ar putea reduce dobanda cheie la 3,25% pana la finalul anului, jumatate dintre acestia fiind de parere ca scaderea ar putea fi decisa in sedinta CA din 4 august, cand va fi aprobat si raportul asupra inflatiei.
Mai mult, scaderea ar continua pe parcursul anului viitor astfel incat sa ajunga la un nivel de 3% la finele lui 2015.
Urmatoarele sedinte ale CA BNR ulterioare celei din 4 august sunt programate pentru 30 septembrie si 4 noimebrie, in cea din urma fiind analizat si aprobat ultimul raport asupra inflatiei din acest an.
Rezervele minime obligatorii la lei ar putea fi reduse la 8% in 2015
Analistii estimeaza ca rezervele minime obligatorii la lei ar putea fi reduse la 10% pana la finele lui 2014 si la 8% pana la sfarsitul anului viitor, in timp ce RMO in... mai mult
Vineri, 01 August 2014, ora 15:17
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, marti, mentinerea dobanzii de politica monetara la nivelul de 3,5% pe an si reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta ale institutiilor de credit la nivelul de 16% de la 18%, incepand cu perioada de aplicare 24 iulie - 23 august 2014, a anuntat banca centrala.
CA al BNR a hotarat, de asemenea, mentinerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei la nivelul de 12%.
Banca Centrala a reiterat faptul ca "utilizarea adecvata a tuturor instrumentelor de care dispune in conditiile monitorizarii atente a evolutiilor interne si ale mediului economic international va asigura indeplinirea obiectivului privind stabilitatea preturilor pe termen mediu si mentinerea stabilitatii financiare". mai mult
Marti, 01 Iulie 2014, ora 13:45
Banca Nationala a Romaniei (BNR) va opri procesul de reducere a dobanzii de politica monetara, astfel incat marti, Consiliul de Administratie va mentine rata de politica monetara la 3,75%, dar si nivelurile actuale pentru rezervele minime obligatorii, sunt de parere analistii financiar-bancari.
"Nu va fi o reducere maine. Va exista o pauza in ciclul de relaxare pe care l-a inceput Banca Nationala a Romaniei (BNR) acum ceva vreme si mai mult, cred ca o decizie va fi amanata pentru urmatoarea sedinta", a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.
Potrivit acestuia, BNR va lua aceasta decizie pentru a vedea in primul rand ce se intampla pe pietele intrenationale care au fost destul de nelinistite in ultima vreme. "Pietele emergente au fost sub presiune si cred ca BNR va lua o pauza de data aceasta si nu va fi nici o schimbare", sustine analistul.
De asemenea, potrivit estimarilor analistilor, vor ramane la acelasi nivel si rezervele minime obligatorii.
"In primul rand, BNR nu va continua ciclul de relaxare pentru ca o reducere a avut loc destul de recent si trebuie sa treaca o perioada ca sa urmareasca si sa inteleaga mai bine care este evolutia. In al doilea rand, este primavara si este o perioada in care va exista volatilitate" a declarat pentru Business24 Eugen Lascu, consultant finaciar.
In opinia lui Lascu, acestea sunt motivele pentru care BNR nu va continua sa relaxeze politica monetara. Recent banca centrala a redus dobanda de... mai mult
Luni, 03 Februarie 2014, ora 12:31
Conform opiniilor exprimate de participantii la un sondaj intern in cadrul Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR), Banca Nationala a Romaniei ar putea reduce dobanda de politica monetara la 3,5% la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara din data de 4 februarie 2014.
Cincisprezece din douazeci de participanti la sondaj estimeaza reducerea dobanzii la 3,5%, in timp ce restul vad posibila mentinerea sa la nivelul de 3,75%.
Aceasta ar putea fi ultima reducere a dobanzii intr-un ciclu de relaxare a politicii monetare care a inceput in iulie 2013, cele mai multe estimari pentru orizontul decembrie 2014 indicand o dobanda de 3,5%. Prognozele pentru decembrie 2014 variaza intre un minim de 3% si un maxim de 4%.
Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi mentinute la 12% in luna februarie si reduse la 10% pana la finalul anului. Estimarile pentru decembrie 2014 variaza intre un minim de 5% si un maxim de 12%.
Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta ar putea fi mentinute la 18% in luna
februarie si reduse la 15% pana la finalul anului. Estimarile pentru decembrie 2014 variaza intre un minim de 10% si un maxim de 18%.
"Dobanda de politica monetara poate fi redusa pana la 3,5% pana la sfarsitul primului trimestru al anului curent, iar reduceri ale nivelului rezervelor minime obligatorii nu sunt excluse, dar sunt putin probabile. Astfel, presiunile inflationiste... mai mult
Vineri, 31 Ianuarie 2014, ora 15:35
Scaderea inflatiei atrage dupa sine si o reducere a dobanzii cheie. In conditiile in care prognozele arata o scadere abrupta a inflatiei pana la 3,1% la finalul anului, economistii asteapta si o "veste buna" de la BNR.
Odata scapata de "grija inflatiei, Banca Centrala are "libertatea" de a continua relaxarea monetara initiata in luna mai. Ultima "dovada" in acest sens este decizia Consiliul de Administratie in sedinta din 5 august 2013, cand s-a decis reducerea cu 0,50 puncte procentuale a ratei dobanzii de politica monetara, pana la nivelul de 4,50%
Scrisoarea de intentie trimisa Fondului Monetar International pe 12 septembrie include angajamentul Bancii Nationala a Romaniei de a reduce dobanda de referinta doar in eventualitatea in care inflatia scade in interiorul intervalului tintit de autoritati.
"Din moment ce Romania a adoptat un regim de tintire directa a inflatiei, este normal ca decizia Bancii Nationale de a reduce dobanda sa aibe in vedere evolutia pe termen lung a inflatiei", sustine Dragos Cabat, Managing Partner la eFin.ro.
Inflatia va scadea semnificativ in luna septembrie
Scaderea inflatiei in luna septembrie este un lucru cert, multumita efectului de baza, preturilor bunurilor alimentelor si nu in ultimul rand, reducerii TVA-ului la paine.
"Ne asteptam la o inflatie semnificativ mai scazuta in luna septembrie, de 2%", a declarat pentru Business24 Vlad Muscalu, senior economist ING Bank.
Economistul de ING Bank este optimist cu... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 18:04
Leul s-a apreciat cu 3,39 bani, marti, BNR afisand un curs de referinta de 4,4870 lei/euro. Vineri, cursul a fost de 4,5209 lei/euro.
Leul s-a apreciat si in raport cu francul elvetian, rata de referinta coborand cu 2,5 bani, la 3,6603 lei/dolar. Vineri, referinta anuntata de BNR pentru franc a fost de 3,6853 lei.
Cursul a continuat sa creasca, astfel ca in raport cu dolarul american, moneda romaneasca s-a depreciat, rata de referinta inregistrand o crestere de 0,09%, cu 0,31 bani, pana la 3,4210 lei/dolar. Vineri, referinta publicata de Banca Nationala pentru dolar a fost de 3,4179 unitati.
Gramul de aur a fost cotat, luni, la 141,2916 lei, mai putin cu 0,61 lei (-0,43%) in comparatie cu anuntul din sedinta precedenta, respectiv 141,9024 lei
Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. mai mult
Marti, 25 Iunie 2013, ora 13:31
Referinta publicata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atins un nou maxim istoric, de 4,3688 lei/euro, in crestere cu 1,65 bani fata de nivelul de marti, de 4,3523 lei/euro, desi leul s-a apreciat in prima parte a sedintei interbancare de miercuri fata de nivelul de la inchiderea precedenta, relateaza Mediafax.Astfel, cursul de referinta a atins un record absolut pentru a treia zi consecutiv.
Pentru dolarul american, banca centrala a afisat un curs de schimb de 3,5617 lei/dolar, in scadere cu 0,8 bani fata de cea de marti, de 3,5697 lei/dolar.
Moneda nationala s-a apreciat, in prima parte a sedintei interbancare de miercuri, ca urmare a vanzarilor de euro realizate de jucatorii straini, pe fondul sentimentului pozitiv de pe pietele valutare din regiune, dupa ce dupa ce marti seara paritatea a urcat pana la 4,4010 lei/euro, nivel maxim istoric.
Primele tranzactii de miercuri au fost realizate la un curs de 4,3860 - 4,3890 lei/euro, iar in prima ora de transfer, cotatiile au coborat treptat pana la 4,3620 - 4,3650 lei/euro.
In jurul orei 10:00 se situau la 4,3635 - 4,3655 lei/euro.
Ulterior, paritatea a continuat sa scada, si a atins un minim de 4,3500 - 4,3520 lei/euro.
La jumatatea zilei, bancile comerciale cotau euro la 4,3685 - 4,3695 lei, evolutia leului nefiind influentata de decizia BNR de mentinere a ratei dobanzii de politica monetara la 6,25%, nivel minim istoric.
Referinta publicata marti de BNR pentru euro a urcat la un nou record istoric, de 4,3523 lei/euro,... mai mult
Miercuri, 30 Iunie 2010, ora 13:33
Banca centrala a afisat miercuri un curs de referinta de 4,0958 lei/euro, in crestere cu peste 2 bani (0,56%), fata de cel de marti, dupa o depreciere accelerata a leului in prima parte a sedintei, contrar tendintei altor monede din regiune, care s-au intarit, informeaza NewsIn.Pentru moneda americana, BNR a afisat un curs de referinta de 3,0422 lei/dolar, mai mare cu aproape 2 bani (0,63%) fata de nivelul anterior.
In piata monetara, dobanzile pe termen foarte scurt s-au mentinut in jur de 4% pe an, peste rata la facilitatea de depozit (de 2,5%), dar semnificativ sub noul nivel al dobanzii de politica monetara, de 6,5%.
In prima parte a zilei, BNR a afisat un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 3,57% pe an, in usoara urcare fata de cel de marti, de 3,54%, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) dobanda a crescut la 4,07%, de la nivelul din sedinta precedenta, de 4,04% pe an. mai mult
Miercuri, 31 Martie 2010, ora 13:24