Ai avut momente în care te-ai întrebat ce este, de fapt, dobânda pe care o plătesti la bancă pentru creditul pe care l-ai făcut. Eşti şi genul de persoană căreia îi place să meargă la firul ierbii şi să înțeleagă mecanismul acţiunilor pe care le întreprinde.
Ziare.com iţi explică în cadrul rubricii Banii tăi ce sunt ratele dobânzilor şi care este diferenţa dintre rata nominală și rata reală a dobânzii.
Dobânda reprezintă costul împrumuturilor pe care le faci și câștigurile pe care le obții din economii. Altfel spus, dacă împrumuți bani de la o bancă, dobânda este suma pe care o plătești pentru împrumut.
Atunci când depui bani într-un cont de economii, dobânda este randamentul pe care îl primești de la bancă pentru banii economisiți. Ratele dobânzilor indică acest cost sau randament ca procent din suma pe care o iei sau o dai cu împrumut.
Rata nominală a dobânzii este rata convenită și plătită efectiv. De exemplu, aceasta este rata pe care proprietarii de locuințe o plătesc pentru creditul lor ipotecar sau randamentul pe care deponenții îl primesc pentru depozitele lor. Debitorii plătesc rata nominală, iar deponenții o primesc.
Nu numai rata nominală plătită sau primită este importantă pentru debitori și deponenți, ci și cantitatea de bunuri, servicii sau alte lucruri pe care le pot achiziționa cu banii respectivi.
Finanţiştii numesc acest concept „puterea de cumpărare a... mai mult
Luni, 27 Decembrie 2021, ora 08:30
Razboiul dus intre creditorii europeni ai Greciei si FMI, pe tema stergerii datoriilor tarii, pleaca de la premise false, crede Hugo Dixon, unul dintre cei mai apreciati editorialisti economici din presa britanica.
"O abordare traditionala, pe tema nivelului din PIB detinut de datoria publica, este nerealista, deoarece mare parte din imprumuturile Greciei au fost acordate in termeni de concesiune", observa Dixon intr-un comentariu de pe blogul Reuters.
Negocieri cu galceava
Problema sustenabilitatii datoriilor Greciei aparut in randul creditorilor odata cu demararea negocierilor pentru un al treilea program de asistenta financiara in valoare de 86 de miliarde de euro.
Statele din zona euro doresc ca acordul sa beneficieze si de girul FMI in calitate de partener, chiar daca reprezentantii institutiei de credit sustin ca actuala datorie inregistrata de eleni este nesustenabila.
In baza regulamentului sau, FMI nu poate fi parte a unui acord pentru indatorarea la un nivel nerealist a unei economii, ceea ce forteaza mana creditorilor europeni sa accepte varianta stergerii unei parti din datoria Greciei.
Pana in acest moment, cele doua tabere nu au cazut de acord asupra acestei chestiuni.
Ce-i drept, acest amanunt nu ingroapa noul program bailout destinat Greciei, ca dovada fiind semnarea memorandumului intre Atena si reprezentantii zonei euro in cursul saptamanii trecute.
Creditorii europeni au afirmat ca vor lua in calcul o reducere a poverii datoriei... mai mult
Luni, 17 August 2015, ora 18:07
Inflatia si dobanzile la moneda nationala se vor incadra, in vara acestui an, in limitele stabilite de criteriile de la Maastricht pentru adoptarea monedei unice europene, a declarat luni guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul simpozionului "Transformari in economia romaneasca".
"In sfarsit am intrat in grup, in grupul celor care spera si o convergenta nominala si la intrarea in zona euro. Noi ne asteptam ca la sfarsitul acestei primaveri si in vara acestui an, criteriile de convergenta nominala legate de inflatie si de ratele de dobanda sa fie indeplinite. Nu este mesajul nostru ca vom sari in a afirma ca peste cativa ani intram in zona euro. Intram cand suntem pregatiti. Aceasta este o decizie politica. Dar mesajul ca nu mai suntem codasi cred ca merita sa il discutam", a explicat guvernatorul BNR.
Referitor la anul 2018 avansat de premierul Victor Ponta drept tinta pentru adoparea euro de catre Romania, seful bancii centrale a spus ca acest proiect trebuie consensualizat, fie intr-un document scris, cum s-a intamplat cu proiectul de aderare la Uniunea Europeana, in anul 2000, sau chiar si intr-o forma mai degraba conflictuala, cum s-a intamplat cu acordurile cu institutiile financiare internationale de dupa 2008.
"Romania are nevoie de un termen fix pentru adoptarea euro. Unii spun: iata, premierul a spus ca 2018 pare un tel mobilizator - 100 de ani de la formarea Romaniei mari. Da, dar exista o conditie dincolo de acest aspect.... mai mult
Marti, 08 Aprilie 2014, ora 08:59
Banca Nationala a Romaniei a redus prognoza de inflatie pentru acest an de la 3,5% la 3,2%, usor sub nivelul superioar al intervalului tintit pentru acest an, de 2,5% plus/minus un punct procentual.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca inflatia anuala a intrat pe un trend descendent si ca anul acesta ar putea fi mai bun decat 2012, dar ca o conditie pentru acest lucru este un nivel mai mare de absorbtie al fondurilor europene.
"Observam un trend descendent al inflatie, teren pe care noi il consideram sa fie chiar mai accentuat. Determinantii inflatiei sunt, in sensul scaderii pretului, aprecierea nominala a leului fata de euro si dolar, persistenta deficitului de cerere, scaderea participatiilor inflationiste asociate subgrupei legule oua si subgrupei preturilor la combustibil", a spus Isarescu, in cadrul unei conferinte organizate la BNR.
In luna februarie, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei declarat ca in urmatoarele luni inflatia se va situa intre 5 si 6%, dupa prognozele BNR si ca depinde de cum evolueaza preturile volatile, cu referire la agricultura.
Intrebat despre impactul majorarii preturilor la gaze si electricitate asupra preturilor alimentare, el a spus ca nu crede ca impactul va fi major.
Isarescu, contrazis de analistii bancilor
Inflatia in luna martie a fost de 5,25%. Estimarile Bancii Centrale sunt contrazise de analistii bancilor, care vad nivele diferite ale inflatiei.
Economistii BCR, cea mai mare banca din Romania,... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2013, ora 11:31
BNR a revizuit in crestere prognoza pentru rata inflatiei, de la 3,2%, la 5,1% la sfarsitul anului. Economistul ING, Vlad Muscalu, sustine ca modificarea ratei inflatiei era anticipata si ca exista posibilitatea ca banca centrala sa faca o noua revizuire, in februarie.
"Pentru anul viitor, ING are o prognoza mai mare, de 4,6% comparativ cu 3,5% cat a anuntat BNR, in ceea ce priveste rata inflatiei", a spus Muscalu, pentru Business24.
Desi prognoza de crestere economica anticipata pentru anul viitor ajunge la 2,2%, economistul sustine ca ING anticipeaza o crestere de 1,6%. In plus, exista numeroase riscuri care arata posibilitatea ca Romania sa aiba o crestere economica si mai mica.
"Unul dintre aceste riscuri este inflatia. Nu ne asteptam la o accelerare a salariului nominal, iar puterea de cumparare a consumatorilor va scadea. Un alt element este faptul ca au fost modificate si prognozele pentru zona euro.
Daca pana acum, colegii nostri care studiaza zona euro se asteptau la o crestere de 1%, acum prognozele au ajuns la 0% si nu ne mai putem asteapta ca zona euro sa revina pe crestere. Nu ne putem astepta nici o la sustinere din partea consumului privat si nici din partea cererii interne", explica Muscalu.
El atrage atentia ca "inertia activitatii economice este destul de slaba" si ca "putem vorbi despre un risc substantial, referitor la contractia pe care noi o asteptam in trimestrul al treilea, sa se extinda si in semestrul al patrulea".
ING,... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 07:15
Pentru perioada 2012-2014, tendinta de reducere a inflatiei va continua, urmand ca rata inflatiei sa scada pana la nivelul de 2,5% in anul 2014, cu o medie anuala de 2,8%, se arata in strategia fiscal-bugetara pentru 2012-2014 aprobata miercuri de Executiv. Totodata, la sfarsitul lui 2012, rata inflatiei ar urma sa ajunga la 3%, iar in 2013, la 2,8%.
La reluarea trendului dezinflationist s-a avut in vedere continuarea procesului de reducere a inflatiei, prin mentinerea conduitei ferme a politicilor monetare, cat si a celorlalte componente de politici economice (fiscala, a veniturilor).
"Estimarile au luat in calcul ani agricoli normali si o volatilitate redusa pentru pretul international al petrolului.
De asemenea, reducerea graduala a majorarii de accize, promovarea unei politici salariale prudente si continuarea reformelor structurale vor mentine procesul de dezinflatie pe o traiectorie sustenabila", potrivit strategiei fiscal-bugetare pentru 2012-2014.
Astfel, rata inflatiei urmeaza sa scada pana la nivelul de 2,5% in anul 2014, cu o medie anuala de 2,8%. De asemenea, continuarea procesului de dezinflatie va contribui la scaderea suplimentara a asteptarilor inflationiste.
Potrivit strategiei, un alt mijloc eficient de ancorare a anticipatiilor inflationiste va fi revenirea tendintei de apreciere in termeni reali a monedei nationale in raport cu euro.
"Acest fapt este posibil daca se are in vedere perspectiva unei cresteri mai accelerate de productivitate in... mai mult
Joi, 11 August 2011, ora 22:07
Banca Nationala a Romaniei avertizeaza ca rata inflatiei poate fi afectata in continuare de evolutia crizei datoriilor suverane si ca riscurile pe termen mediu raman semnificative, potrivit NewsIn.De asemenea, Banca Nationala a Romaniei (BNR) mentioneaza la riscurile la adresa perspectivei pe termen mediu a inflatiei si incertitudinile privind comportamentul preturilor internationale ale materiilor prime.
"Prognoza actualizata a evolutiilor macroeconomice releva imbunatatirea perspectivei inflatiei pe termen scurt, ca urmare a disiparii efectului de runda intai al majorarii TVA, in linie cu anticiparile BNR privind incheierea ciclului de manifestare in economie a efectelor socului de oferta aferent acesteia, a calmarii tensiunilor pe pietele internationale ale produselor alimentare si a unui preconizat impact favorabil al ofertei agricole interne".
In acest context, Consiliul de Administratie al BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25% pe an, continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
"Conduita politicii monetare vizeaza astfel mentinerea unui ansamblu al conditiilor monetare reale in sens larg adecvat ancorarii ferme a anticipatiilor inflationiste si consolidarii convergentei ratei inflatiei catre tintele stabilite pe termen mediu", se spune in comunicat.BNR... mai mult
Miercuri, 03 August 2011, ora 15:08
Perspectiva pe termen scurt a inflatiei este marcata de o accentuare a riscurilor asociate unor factori aflati in afara sferei de influenta directa a bancii centrale, in special a celor induse de evolutia preturilor internationale la produsele alimentare si combustibili, anunta NewsIn.Rata anuala a inflatiei a crescut la nivelul de 7,6% in februarie 2011, fata de 6,99% in luna precedenta, "in principal ca efect al majorarii ample a preturilor produselor alimentare si ale combustibililor. Aceasta evolutie este in linie cu balanta riscurilor asociata celei mai recente prognoze pe termen mediu a inflatiei publicate de BNR", potrivit unui comunicat transmis joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR).Totodata, banca centrala precizeaza ca analiza evolutiei indicatorilor macroeconomici evidentiaza continuarea dinamicii anuale pozitive a productiei industriale si a exporturilor.
In acelasi timp, se remarca ramanerea in teritoriul negativ a dinamicii anuale reale a altor indicatori relevanti pentru evolutia cererii interne, precum si a ritmului anual de crestere in termeni reali a creditului acordat sectorului privat.Potrivit reprezentantilor BNR, conditiile monetare in sens larg au ramas adecvate atingerii tintei de inflatie pe termen mediu, in conditiile mentinerii unei conduite prudente a politicii monetare; ratele dobanzilor practicate de bancile comerciale s-au apropiat de nivelul ratei dobanzii de politica monetara, iar moneda nationala a manifestat o tendinta usoara de... mai mult
Joi, 31 Martie 2011, ora 16:50
Bancherii au continuat sa scumpeasca creditele pentru populatie si in august, un salt semnificativ fiind inregistrat de dobanzile la creditele de consum in lei care sunt in prezent mai scumpe chiar decat inainte de criza, dobanda anuala efectiva urcand la 19,3% pe an.Si creditele ipotecare in euro s-au scumpit in ultimele luni cu circa doua puncte procentuale, dobanda anuala efectiva urcand de la 5,6% la 7,4% pe an, potrivit datelor BNR. Astfel, rata lunara la un credit ipotecar de 50. 000 de euro, pe 30 de ani, a urcat de la 280 la 330 de euro, adica cu 20%, transmite Mediafax care citeaza Ziarul Financiar.
"Cresterea costului efectiv a fost generata de majorarea anumitor comisioane, in conditiile in care dobanda nominala nu a suferit modificari", spune Anca Bidian, directorul general al Kiwi Finance, cel mai mare broker de credite la nivel local. Bancherii avertizasera ca modificarile cerute de Ordonanta 50 vor duce la scumpirea creditelor. mai mult
Luni, 11 Octombrie 2010, ora 11:12