Rata anuala a inflatiei a urcat la 4% in luna decembrie a acestui an, de la 3,8% in noiembrie, in conditiile in care marfurile alimentare s-au scumpit cu 5,08%, cele nealimentare cu 3,31%, iar pretul serviciilor a inregistrat un avans de 4,16%, potrivit datelor publicate, marti, de Institutul National de Statistica (INS).
"Preturile de consum in luna decembrie 2019 comparativ cu luna decembrie 2018 au crescut cu 4,0%. Rata anuala calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 4,0%.
Rata medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (ianuarie 2019 - decembrie 2019) fata de precedentele 12 luni (ianuarie 2018 - decembrie 2018), calculata pe baza IPC, este 3,8%. Determinata pe baza IAPC, rata medie este 3,9%", precizeaza INS.
Cartofii si tigarile s-au scumpit cel mai mult in decembrie comparativ cu aceeasi luna a anului anterior, preturile crescand cu 23,61%, respectiv cu 8,27%, iar serviciile de apa, canal si salubritate cu 6,51%, potrivit datelor INS.
Aproape toate preturile la alimente au crescut in decembrie, singura scadere usoara fiind inregistrate la categoria "alte legume si conserve de legume", minus 0,27%.
In cazul marfurilor nealimentare, cea mai mare crestere este inregistrata la categoria "tutun, tigari", respectiv 8,27%. O alta scumpire consistenta este inregistrata de combustibili, 6,01%. Singura ieftinire este consemnata la gaze, respectiv minus 4,93%.
Pe total marfuri nealimentare, in decembrie, preturile au... mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2020, ora 10:49
Rata inflatiei poate sa ajunga pana in toamna la 6,5 - 7%, daca Guvernul continua cu dezmatul pe bani publici, atrage atentia senatorul PNL Florin Citu.
Potrivit acestuia, BNR ar trebui sa creasca dobanda de politica monetara, tinand cont de diferenta dintre dobanzi si inflatie, si se asteapta ca in aceste conditii sa creasca si ROBOR pana la 3,75%.
"Astazi vreau sa va vorbesc pe scurt despre dobanzi. BNR decide ce face cu dobanda de politica monetara. Ar trebui sa o creasca, daca ne uitam la diferenta dintre dobanzi si inflatie, dar ma astept sa ia o pauza in sedinta de azi. Ce inseamna acest lucru? ROBOR la scadente mai mici este limitat la 3,5%, deocamdata. In situatii extreme poate sa creasca peste 3,5%, dar nu poate ramane acolo. Asta este vestea buna.
Vestea proasta acum. Cu o rata a inflatiei in crestere, ma astept sa creasca si in iunie, dobanda de politica monetara trebuie sa creasca. Urmatoarea decizie a BNR este pe 6 august cand dobanda de politica monetara ar trebui sa creasca la 2,75% (cel putin) . Ceea ce inseamna ca va exista loc pentru ROBOR sa creasca pana la 3,75%.
Dar pana atunci, in conditiile de acum, ROBOR la scadente sub 3 luni nu poate sa cresca foarte mult peste 3,5%. Ceea ce inseamna ca rata inflatiei poate sa ajunga pana in toamna la 6,5-7%, daca Guvernul continua cu dezmatul pe bani publici", scrie Florin Citu pe Facebook.
BNR nu are cum sa intervina pentru a stopa cresterea inflatiei
BNR nu are insa cum, in momentul de... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2018, ora 13:13
Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a urcat in luna aprilie la 5,2%, cel mai inalt nivel din iunie 2013, cand a fost 5,37%, potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).
Fata de aceeasi luna a anului trecut, marfurile alimentare s-au scumpit cu 4%, in medie, preturile marfurilor nealimentare au urcat cu 7,2%, iar preturile serviciilor au crescut cu 2,83%, potrivit News.ro.
Fata de decembrie 2017, cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat, in aprilie, la fructe proaspete (13,91%), citrice (11,32%) si gaze naturale (10,19%).
Pretul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preturi, a crescut, in aprilie fata de decembrie, cu 3,9%.
Saptamana trecuta, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a anuntat ca rata inflatiei va mai ramane la nivelul de 5%, dar apoi va scadea, iar la finalul anului va ajunge la 3,6%.
Prognoza a fost insa revizuita in crestere, pentru ca cea anterioara indica o rata de 3,5% pentru sfarsitul anului 2018.
Totodata, la finalul lui 2019, rata anuala a inflatiei va ajunge la 3%, a mai declarat Mugur Isarescu.
"Rata anuala a inflatiei IPC este proiectata sa atinga 3,6 la suta la sfarsitul anului 2018 si 3,0 la suta la finele anului 2019. Fata de raportul din februarie 2018, valorile proiectate au fost revizuite marginal, in sus cu 0,1 puncte procentuale pentru finele anului curent si, respectiv, in jos cu 0,1 puncte procentuale pentru... mai mult
Luni, 14 Mai 2018, ora 09:50
Consumatorul din Romania nu-si face prea multe griji cu privire la preturi, atunci cand vine vorba de cumparaturi, si asta afecteaza inflatia.
Conform unei analize realizate de Morgan Stanley, este mult mai probabil ca tarile in care oamenii folosesc in mod frecvent website-uri sau aplicatii pentru a compara costul potentialelor achizitii sa inregistreze o crestere mai lenta a preturilor de consum, transmite Bloomberg.
Aceasta ar putea fi de ajutor in explicarea motivului pentru care rata cresterii inflatiei in Romania este cea mai rapida din UE, conform datelor Oficiului european de statistica (Eurostat).
"In timp ce inflatia inca este scazuta in tarile din Europa Centrala si de Est, in pofida inaspririi pietei fortei de munca si a majorarii consumului, Romania este o exceptie", apreciaza economistul Pasquale Diana, de la Morgan Stanley, care estimeaza noi majorari ale dobanzilor.
Exista motive pentru aceste obiceiuri de cumparaturi iresponsabile. Romanii sunt printre cetatenii UE cel mai putin inclinati sa economiseasca iar veniturile lor disponibile au crescut in urma reducerilor de taxe, a majorarii salariilor in sectorul de stat si a cresterii salariului minim.
Boom-ul cheltuielilor a dus anul trecut la o crestere economica de aproape 7% iar vanzarile de masini noi au inregistrat in primul trimestru cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.
Dar nu toata lumea este indiferenta la preturi - autoritatile de reglementare, care se intreaba daca... mai mult
Joi, 26 Aprilie 2018, ora 15:42
Institutul National de Statistica anunta astazi rata anuala a inflatiei pentru luna martie. In februarie, aceasta a urcat la 4,72%, fiind cel mai inalt nivel din iunie 2013, cand a fost 5,37%.
Ramane de vazut daca rata inflatiei va trece de 5%, mai ales ca BNR a avertizat ca ar putea atinge acest prag.
In luna februarie, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, atragea atentia ca inflatia va inregistra o crestere in acest an, atingand valori apropiate celei de 5% pe parcursul primelor trei trimestre, si va incheia anul la 3,5%. Valorile sunt mai ridicate decat cele prognozate in noiembrie. BNR afirmase atunci ca inflatia va atinge 3,2% la finalul anului 2018.
Au existat insa si voci mai pesimiste. Senatorul PNL, Florin Citu, a afirmat recent pentru Ziare.com ca rata inflatiei risca sa ajunga la 12% la finalul anului, daca se va mentine aceasta politica fiscala prociclica, iar reactia Bancii Centrale va fi in continuare timida.
"In conditiile in care se mentine aceasta politica fiscala prociclica si Banca Centrala nu ia masurile pe care trebuia sa le ia, riscam sa avem o inflatie de 12% la finalul anului. Dar este o estimare conditionata de ceea ce se intampla astazi, adica politica fiscala prociclica si de reactia Bancii Centrala mai timida, ca pana acum.
In aceste conditii, este clar ca rata inflatiei va accelera, pentru ca se creeaza aceste efecte: pe de o parte, ai inflatie care creste, pe de alta parte, va creste si presiunea pe salarii... mai mult
Joi, 12 Aprilie 2018, ora 00:00
Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a urcat in luna februarie la 4,72%, cel mai inalt nivel din iunie 2013, cand a fost 5,37%.
In ianuarie, rata anuala a inflatiei a crescut la 4,32%, in crestere fata de decembrie, cand a fost 3,32%, si fata de noiembrie, cand era 3,23%.
In februarie, fata de aceeasi luna a anului trecut, marfurile alimentare s-au scumpit cu 3,74%, in medie, preturile marfurilor nealimentare au urcat cu 6,27%, iar preturile serviciilor au crescut cu 2,92%.
Fata de luna ianuarie, cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat, in februarie, la citrice (5,98%), fructe proaspete (3,54%) si la alte legume si conserve de legume (2,17%).
Pretul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preturi, a scazut, in ultima luna, cu 0,31%.
In ultima prognoza, publicata in februarie, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere, de la 3,2% la 3,5%, prognoza privind inflatia pentru finalul acestui an si a estimat un nivel de 3,1% pentru decembrie 2019.
Citeste si:
BNR trage un semnal de alarma: Inflatia risca sa cresca semnificativ mai mult decat au prognozatBNR a revizuit in crestere rata anuala a inflatiei pe termen scurt: Riscurile provin din politica fiscalaCoface estimeaza o inflatie de 5% in primele 6 luni si o dobanda de politica monetara de 3% in 2018... citeste mai departe despre "Rata inflatiei a urcat la 4,72%. Ce preturi au crescut cel mai mult" pe Ziare.com mai mult
Marti, 13 Martie 2018, ora 09:37
Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a urcat in luna decembrie la 3,32%, cel mai inalt nivel din august 2013, cand a fost 3,67%.
Asta in conditiile in care ouale s-a scumpit cu 43,2% in ultimul an, potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).
In luna noiembrie, rata anuala a inflatiei a fost de 3,23%, in crestere fata de octombrie, cand a fost de 2,63%, si fata de septembrie, cand a fost 1,77%.
Datele INS arata ca preturile de consum au crescut in decembrie, in medie, cu 0,32%, comparativ cu luna noiembrie.
Marfurile alimentare s-au scumpit cu 0,44%, in medie, fata de luna noiembrie, preturile marfurilor nealimentare au urcat cu 0,28%, iar preturile serviciilor au crescut cu 0,21%.
Comparativ cu decembrie 2016, preturile alimentelor au crescut in decembrie 2017 cu 4,07%, marfurile nealimentare s-au scumpit cu 4,11%, iar preturile serviciilor au crescut cu 0,22%.
Fata de luna decembrie 2016, cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat, in decembrie 2017, la oua (43,2%), transportul aerian (23,3%), unt (22,77%), energie electrica (12,2%) si fructe proaspete (11,06%).
Pretul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preturi, a crescut, in ultimul an, cu 5,85%.
La finalul anului 2016, rata anuala a inflatiei a fost de -0,5%, fiind al doilea an la rand in care rata anuala a inflatiei a inregistrat valori negative.
In ultima prognoza, publicata in... mai mult
Vineri, 12 Ianuarie 2018, ora 09:50
Senatorul PNL Florin Citu ii acuza pe Liviu Dragnea si Darius Valcov ca dau foc economiei si vine cu un scenariu sumbru pentru perioada urmatoare: ROBOR va depasi rata inflatiei.
In caz contrar, spune el, lucrurile vor scapa de sub control.
"Dragnea si Valcov dau foc economiei! La inceputul anului rata inflatiei 0%. Dupa 11 luni in care Dragnea si Valcov au administrat economia, rata inflatiei 3.2%! (publicat astazi de INS)
ROBOR - trebuie sa creasca repede peste rata inflatiei! (daca nu vrem rata inflatiei la 10% in cateva luni. Sau asa aduce bani la buget Valcov:)? )
Pariul pe care il fac acum economistii: cand depaseste ROBOR rata inflatiei? Eu va spun ca foarte curand. Altfel, lucrurile scapa de sub control. In urmatoarele 3 luni- ROBOR trebuie sa ajunga la minim 4%!", a scris pe Facebook Florin Citu.
Citeste mai departe despre "Senatorul Citu: Dragnea si Valcov dau foc economiei! Foarte curand ROBOR va depasi rata inflatiei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 12 Decembrie 2017, ora 11:20
Indicele preturilor de consum a fost de -2,1% in luna ianuarie 2016, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, dupa intrarea in vigoare a reducerii cotei generale de TVA, a transmis, luni, Institutului National de Statistica (INS).
"Preturile de consum in luna ianuarie 2016 comparativ cu luna ianuarie 2015 au fost mai mici cu 2,1%. In luna ianuarie 2016, ponderea marfurilor si serviciilor care au inregistrat o scadere a preturilor, comparativ cu ianuarie 2015, este de 53,3%, iar cele care au avut cresteri cuprinse in intervalul 0 - 2,5% detin o pondere de 28,9%.
Marfurile si serviciile ale caror preturi au crescut cu mai mult de 2,5% detin o pondere de 17,8%. Cresterea medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (februarie 2015 - ianuarie 2016) fata de precedentele 12 luni (februarie 2014 - ianuarie 2015), calculata pe baza IPC, este de -0,8%", informeaza INS.
Reduceri la inceput de an la supermarketuri: Ce oferte au pregatit dupa scaderea TVA
TVA de 20% de la ...citeste mai departe despre "Rata inflatiei: Cu cat au scazut preturile dupa reducerea TVA" pe Ziare.com mai mult
Luni, 15 Februarie 2016, ora 12:58