Rata anuala a inflatiei a urcat la 4,1%, in luna iulie a acestui an, de la 3,84% in iunie, pe fondul scumpirii marfurilor alimentare, cu 5,15%, a serviciilor cu 4,11% si a marfurilor nealimentare cu 3,44%, potrivit datelor Institutului National de Statistica publicate luni.
"Preturile de consum in luna iulie 2019 comparativ cu luna iulie 2018 au crescut cu 4,1%. Rata anuala calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 4,1%. Rata medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (august 2018 - iulie 2019) fata de precedentele 12 luni (august 2017 - iulie 2018), calculata pe baza IPC, este 4,0%. Determinata pe baza IAPC, rata medie este 4,0%", precizeaza INS.
In luna iulie fata de luna precedenta, preturile de consum au scazut usor, cu 0,2%, in conditiile in care alimentele s-au ieftinit cu 0,66%, marfurile nealimentare cu 0,02% iar serviciile au fost mai scumpe cu 0,1%.
Guvernatorul Bancii nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a anuntat, saptamana trecuta, ca banca centrala a pastrat la 4,2% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si estimeaza o inflatie de 3,4% pentru finalul anului viitor. BNR estima in mai 2019 o inflatie de de 3,3% pentru decembrie 2020. ...citeste mai departe despre "Rata anuala a inflatiei a urcat la 4,1% in iulie" pe Ziare.com mai mult
Luni, 12 August 2019, ora 09:48
Produsele de morarit si panificatie, uleiul si pestele proaspat s-au scumpit cel mai mult in decursul lunii iulie fata de iunie, la fel si tarifele pentru biletele de avion si cele pentru servicii de apa si salubritate, reiese din datele Institutului National de Statistica (INS), publicate vineri.
Desi preturile marfurilor alimentare au scazut in iulie fata de luna anterioara cu 0,80%, s-au inregistrat oscilatii pozitive de la luna la luna in cazul pretului la produsele de morarit si panificatie (+0,18%), unde produsele de franzelarie s-au scumpit cu 0,24%, painea cu 0,19%, produsele de franzelarie si specilitati, cu 0,17%, iar faina, cu 0,13%.
Totodata, in marja cresterii de preturi inregistrate la carne, preparate si conserve din carne, cel mai mult s-a scumpit carnea de vaca, respectiv u 0,38%.
Majorari au mai fost consemnate in cazul uleiului (+0,18% fata de iunie 2018), pestelui proaspat (+0,25%) si in categoria bauturilor alcoolice, la tuica, rachiuri si alte bauturi (+0,25%).
La polul opus, cu scaderi de tarife, se situeaza cartofii, cu 7,81%, alte legume si conserve de legume (-5,81%) si fructele proaspete (-6,52%).
Scaderi nesemnificative de pret s-au inregistrat, in luna iulie fata de iunie, la zahar, oua, miere, fasole boabe, citrice si alte fructe meridionale, branza si bere.
Fata de luna decembrie 2017, legumele si conservele de legume s-au scumpit cel mai mult in iulie, cu 9,18%, fructele proaspete - 6,62%, citricele si fructe meridionale,... mai mult
Vineri, 10 August 2018, ora 11:13
Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a scazut in luna iulie, la 4,56%, de la 5,40% in iunie, in conditiile in care marfurile nealimentare s-au scumpit cu 6,23% fata de aceeasi luna a anului trecut, potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).
In iunie, rata anuala a inflatiei a scazut usor, la 5,40%. In mai, rata anuala a inflatiei a crescut la 5,41%, cel mai mare nivel din februarie 2013, cand a fost 5,65%.
In iulie, fata de aceeasi luna a anului trecut, marfurile alimentare s-au scumpit cu 3,42%, preturile marfurilor nealimentare au urcat cu 6,23%, iar preturile serviciilor au crescut cu 2,68%.
Fata de decembrie 2017, cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat, in iulie, la transportul aerian (15,86%), la gaze naturale (10,43%), alte legume si conserve de legume (9,18%), fructe proaspete (6,88%) si citrice (6,71%).
Pretul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preturi, a crescut, in iulie fata de decembrie, cu 5,78%.
Miercuri, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in scadere, de la 3,6% la 3,5%, prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si a estimat un nivel de 2,7%, in scadere de la 3%, pentru decembrie 2019, in contextul in care excedentul de cerere a ramas ridicat, dezechilibrele comerciale nu au fost corectate si presiunile inflationiste raman prezente in economie, a anuntat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul unei... mai mult
Vineri, 10 August 2018, ora 10:17
Banca Nationala a Romaniei se asteapta la o inflatie lunara negativa in luna iulie, a declarat luni guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, acesta precizand ca inflatia lunara stagneaza de luni bune in Romania.
"Se pare ca in luna iulie, dupa datele noastre preliminare, vom avea chiar o inflatie negativa si scadere de preturi. De fapt, acest lucru s-a intrevazut, sa spunem asa, inca din luna iunie, cand am avut o crestere lunara a inflatiei foarte scazuta, aproape de zero. Acum lumea tot repetand ca rata inflatiei anuale e 5%, 5% cea mai mare din Europa, probabil ca aceasta a creat o alta perceptie. Si e adevarata. Dar dupa stiti si o sa vedeti miercuri, noi prezentam inflatia cu multiplele ei fatete. Deci inflatia lunara stagneaza de cateva luni bune in Romania. Cea lunara. Daca ea a mai crescut, a mai crescut pentru ca anul trecut a fost relativ mai scazuta. Deci e si o chestiune de perceptie", a spus Isarescu intrebat fiind despre decizia de luni de mentinere a dobanzii cheie, care a surprins analistii.
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat, luni, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50% pe an, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei, remis AGERPRES.
De asemenea, Consiliul a mai hotarat mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,50% pe an si a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3,50% pe an.
Totodata, a fost decisa pastrarea... mai mult
Luni, 06 August 2018, ora 17:28
Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a scazut usor in luna iunie, la 5,40%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).
Cu toate acestea, ramane in continuare la cel mai mare nivel din februarie 2013, cand a fost 5,65%.
In mai, rata anuala a inflatiei a crescut la 5,41%.
In iunie, fata de aceeasi luna a anului trecut, marfurile alimentare s-au scumpit cu 3,86%, preturile marfurilor nealimentare au urcat cu 7,82%, iar preturile serviciilor au crescut cu 2,58%.
Fata de decembrie 2017, cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat, in iunie, la alte legume si conserve de legume (15,99%), fructe proaspete (14,33%), cartofi (11,56%), gaze naturale (10,43%) si transportul aerian (10,22%).
Pretul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preturi, a crescut, in iunie fata de decembrie, cu 6,18%.
In schimb, pretul oualor a scazut cu 27,12% in iunie fata de decembrie.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, in 4 iulie, ca decizia privind mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50% pe an a fost luata in conditiile in care cele mai noi evaluari au reconfirmat perspectiva plafonarii ratei anuale a inflatiei pe parcursul urmatoarelor luni.
In ultima prognoza, publicata in 9 mai, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere, de la 3,5% la 3,6%, prognoza privind inflatia pentru finalul acestui an si a estimat un nivel de... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2018, ora 09:30
Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a urcat in luna iulie la 1,4%, cel mai inalt nivel din octombrie 2014, in conditiile in care preturile alimentelor au scazut fata de luna anterioara, potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).
Energia electrica, untul si serviciile de apa, canal si salubritate s-au scumpit cel mai mult in iulie fata de luna precedenta.
Astfel, pretul energiei electrice a urcat cu 6,77%, al untului cu 1,22%, iar al serviciilor de apa, canal si salubritate cu 0,65%.
Cresteri semnificative au mai fost consemnate la tutun si tigari, cu 0,51%, la carnea de porc, cu 0,46%, la bovine, cu 0,44%, la plata cazarii in unitatile hoteliere, cu 0,41%, la restaurante, cafenele, cantine, cu 0,32%, la produsele de morarit, cu 0,25%, si la cele destinate ingrijirii medicale, cu 0,24%.
Pe de alta parte, cele mai mari scaderi au fost consemnate la cartofi, cu 9,28%, la citrice si alte fructe meridionale, cu 2,68%, la alte legume si conserve de legume, cu 2%, si la fructe proaspete, cu 1,61%.
Pe total marfuri alimentare, preturile au scazut cu 0,39%, in iulie fata de luna precedenta, iar pe cele nealimentare au urcat cu 0,93%.
La servicii, acestea au crescut cu 0,14%.
Citeste si BNR anunta cea mai mare inflatie din ultimii doi ani. Isarescu avertizeaza: Grad maxim de tensionare pe piata muncii
Banca Nationala a Romaniei a revizuit prognoza de inflatie pentru finalul... mai mult
Vineri, 11 August 2017, ora 10:09
Scaderea inflatiei atrage dupa sine si o reducere a dobanzii cheie. In conditiile in care prognozele arata o scadere abrupta a inflatiei pana la 3,1% la finalul anului, economistii asteapta si o "veste buna" de la BNR.
Odata scapata de "grija inflatiei, Banca Centrala are "libertatea" de a continua relaxarea monetara initiata in luna mai. Ultima "dovada" in acest sens este decizia Consiliul de Administratie in sedinta din 5 august 2013, cand s-a decis reducerea cu 0,50 puncte procentuale a ratei dobanzii de politica monetara, pana la nivelul de 4,50%
Scrisoarea de intentie trimisa Fondului Monetar International pe 12 septembrie include angajamentul Bancii Nationala a Romaniei de a reduce dobanda de referinta doar in eventualitatea in care inflatia scade in interiorul intervalului tintit de autoritati.
"Din moment ce Romania a adoptat un regim de tintire directa a inflatiei, este normal ca decizia Bancii Nationale de a reduce dobanda sa aibe in vedere evolutia pe termen lung a inflatiei", sustine Dragos Cabat, Managing Partner la eFin.ro.
Inflatia va scadea semnificativ in luna septembrie
Scaderea inflatiei in luna septembrie este un lucru cert, multumita efectului de baza, preturilor bunurilor alimentelor si nu in ultimul rand, reducerii TVA-ului la paine.
"Ne asteptam la o inflatie semnificativ mai scazuta in luna septembrie, de 2%", a declarat pentru Business24 Vlad Muscalu, senior economist ING Bank.
Economistul de ING Bank este optimist cu... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 18:04
Rata anuala a inflatiei a fost de 3% in luna iulie, in urma cresterii preturilor cu 0,59% in aceasta perioada, anunta Institutul National de Statistica (INS).
"In luna iulie 2012, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,1%, in timp ce preturile marfurilor nealimentare si tarifele serviciilor au crescut cu 0,8% fiecare", arata INS, intr-un comunicat citat de Mediafax.
La alimente, cea mai mare crestere a preturilor, de 1,5%, a fost inregistrata la fructe proaspete. Cartofii au avut cea mai mare scadere de pret (6,2%).
In ceea ce priveste marfurile nealimentare, cresteri mai mari au fost consemnate la energia electrica (5,3%) si tigari (1,2%),
Pe segmentul serviciilor, cele mai mari cresteri s-au inregistrat la tarifele de telefonie (1,9%) si transport aerian (1,9%).
In perioada august 2011 - iulie 2012, cresterea medie a preturilor pe total, determinata pe baza IPC (indicele preturilor de consum), a fost de 2,8%.
Cresterea preturilor determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) a ajuns la 2,9% in aceeasi perioada, scrie Mediafax.
In luna iunie, rata lunara a inflatiei a fost negativa, preturile scazand cu 0,04%, ca urmare a ieftinirii alimentelor.
Banca Nationala a Romaniei prognozeaza pentru acest an o rata a inflatiei de 3,2%, tinta fiind de 3%, cu interval de variatie de plus/minus un punct procentual.
Isarescu: Romania are o inflatie europeana. In 2013 va fi de 3%
La inceputul... mai mult
Vineri, 10 August 2012, ora 15:14
Rata inflatiei din China a scazut la 3,2% in februarie, cel mai mic nivel din ultimele 20 luni, odata cu incetinirea cresterii preturilor la alimente, oferind astfel spatiu pentru stimularea economiei.
Inflatia a coborat la 3,2% in februrie, de la 4,5% in luna precedenta, fiind astfel la cel mai scazut nivel din iulie 2010, potrivit bbc.com.
Premierul Wen Jiabao a anuntat luni ca tinta de inflatie pentru 2012 este de 4%.
Economia Chinei a incetinit in ultimele luni, pe fondul cererii slabe din Europa. mai mult
Vineri, 09 Martie 2012, ora 11:58