In unele state din Europa de Est, rata de economisire este similara celei din Africa, ceea ce face ca economiile sa depinda de finantarea externa. Din cauza crizei, acest tip de finantare va fi din ce in ce mai greu de obtinut, a avertizat, vineri, Lucian Anghel, economist-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR).
Declaratia a fost facuta in cadrul celei de-a 26-a editie a Conferintei Asociatiei Bancare pentru Europa Centrala si de Est (BACEE), anunta Agerpres.
Depasirea acestei probleme presupune ca statele din Europa Centrala si de Est (CEE) sa se concentreze pe economisirea pe termen lung, adoptand politici in acest sens, a explicat Lucian Anghel, care este si presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Acesta a adaugat ca in Comunitatea Economica Europeana (CEE) continua procesul de deleveraging (dezintermediere), dar nu intr-un ritm dramatic, dupa ce adoptarea "Initiativei Viena" a redus presiunile asupra sistemelor bancare din regiune.
"Initiativa Viena" a fost creata la inceputul anului 2009 de bancile centrale si guvernele din Europa Centrala si de Est, autoritatile UE, alaturi de FMI, Banca Mondiala, BERD, Banca Europeana pentru Investitii, pentru a preveni eventuale retrageri masive de capital de pe pietele est-europene, dupa criza globala provocata de falimentul Lehman Brothers.
Investitiile straine directe in statele din Europa Centrala si de Est au reprezentat pana acum o sursa de crestere pentru economiile acestor tari, insa valoarea lor a... mai mult
Sambata, 20 Octombrie 2012, ora 11:58