Reducerea ratei dobanzilor pare sa stimuleze mai mult decat economia, economistii de la Banca Angliei (BoE) sustinand ca un numar suplimentar de 14.500 de bebelusi s-au nascut in 2009 dupa ce banca centrala a redus dobanda de politica monetara in contextul crizei financiare globale, transmite Reuters.
Doi cercetatori de la BoE, Fergus Cumming si Lisa Dettling, au vrut sa vada daca deciziile bancii centrale au o influenta asupra familiilor care se gandesc sau nu sa aiba un copil. Ipoteza de la care au plecat cei doi cercetatori a fost aceea ca fiecare reducere a dobanzii de baza cu un punct procentual are drept efect o crestere cu 5% a ratei natalitatii in randul familiilor care platesc credite ipotecare cu dobanzi variabile, care cresc sau scad in functie de modul in care evolueaza dobanda Bancii Angliei.
"In medie, pentru Marea Britanie, o reducere cu un punct procentual a dobanzii de politica monetara a condus la majorarea ratei natalitatii cu 2%", sustin cei doi cercetatori intr-un studiu publicat vineri.
In contrast insa cu Marea Britanie, rata natalitatii din SUA a scazut in perioada analizata de cei doi cercetatori, care au legat aceasta evolutie de predominanta creditelor ipotecare cu dobanda fixa in SUA si impactul scaderii preturilor la proprietatile imobiliare.
"Analiza noastra comparativa cu SUA sugereaza ca, daca mai multe familii ar fi putut obtine dobanzi mai reduse la credite, SUA ar fi putut sa nu inregistreze un fenomen atat de sever de declin... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2019, ora 20:56
Rezerva Federala a SUA a redus miercuri rata dobanzii de referinta cu un sfert de punct procentual, in linie cu estimarile analistilor, dar presedintele Fed, Jerome Powell, a indicat ca decizia nu inseamna neaparat startul unei campanii indelungate pentru a contracara amenintarile la adresa economiei americane, cauzate de tensiunile comerciale, inflatia scazuta persistenta si inrautatirea perspectivei globale, transmit AP si Reuters.
Comitetul de politica monetara al Fed (FOMC) a anuntat ca a redus dobanda overnight cu un sfert de punct procentual, la un interval cuprins intre 2% si 2,25%. A fost prima reducere a costului creditului din decembrie 2008, in perioada de varf a crizei financiare globale.
Miercuri, Jerome Powell a explicat decizia de a reduce rata dobanzii citand incetinirea economiei mondiale, escaladarea tensiunilor comerciale si inflatia scazuta persistenta.
"Vreau sa fiu foarte clar - nu este inceputul unei lungi serii de reduceri ale ratei dobanzii", a declarat seful Fed la conferinta de presa. In acelasi timp, el a adaugat: "Nu am spus ca va fi doar o reducere a costului creditului".
Incepand din luna decembrie 2018, Fed a mentinut dobanda overnight intr-un interval cuprins intre 2,25% si 2,50%. Intre timp insa, presedintele SUA, Donald Trump, si-a inmultit criticile la adresa Fed si a presedintelui institutiei, Jerome Powell, pentru ca nu reduc costul creditului.
Miercuri, Trump a scris pe Twitter ca seful Fed "ne-a deceptionat" pentru ca... mai mult
Joi, 01 August 2019, ora 14:37
Instabilitatea si semnele de recesiune venite din pietele emergente, ca si lipsa de armonie intalnita in randul economiilor din zona euro pun in pericol stabilitatea pietelor financiare globale, arata expertii FMI in ultimul raport dedicat acestei teme.
Riscul unei noi crize financiare globale a revenit ca urmare a contractiei economiei chineze si a scaderii nivelului comertului global, fapt care pune presiune pe economiile emergente supra-indatorate, considera expertii Fondului, citati de The Guardian.
Risc triplu
Consilierul financiar al Fondului, Jose Vinals, sustine ca amenintarea de instabilitate si recesiunea existenta in economiile Chinei, Braziliei, Turciei si Malaeziei sunt doar un prim punct din "trioul riscurilor" care rezida la aceasta ora in economia globala.
Al doilea risc major este reprezentat de problema datoriilor si dezechilibrul inregistrat in evolutia economica a tarilor din zona euro.
A treia mare amenintare este eprezentata de reactia de contagiune a pietelor, care se dovedesc incapabile sa mai absoarba noi socuri financiare, un eventual dezechilibru propagandu-se rapid la nivel global.
Toti cei trei factori de risc ameninta sa stearga dintr-un foc 3% din PIB-ul economiei globale.
Recomandarea expertilor FMI este ca economiile emergente cu un grad mare de indatorare sa gaseasca rapid solutii de a se proteja in fata unei cresteri a dobanzilor pe piata americana.
In acelasi timp, bancile centrale ar trebui sa fie pregatite sa... mai mult
Joi, 08 Octombrie 2015, ora 11:45
Rezerva Federala a SUA (Fed) a reiterat miercuri ca va mentine dobanda de politica monetara aproape de zero pentru o perioada "semnificativa" dupa incheierea programului de achizitii de obligatiuni de la sfarsitul lui octombrie, pe fondul unei cresteri economice modeste, relateaza Bloomberg.
Decizia Fed a fost anticipata de majoritatea economistilor. Dobanda de politica monetara se afla in banda 0-0,25% din decembrie 2008.
Potrivit estimarilor bancii, prezentate la finele sedintei de politica monetara, PIB-ul celui mai puternic stat din lume va creste cu 2,6%-3% in 2015 si cu 2,9% in 2016, urmand ca ritmul sa incetineasca la 2,3%-2,5% in 2017.
Piata muncii s-a imbunatatit usor in ultimele luni
Oficialii bancii centrale americane au declarat ca piata muncii s-a imbunatatit usor in ultimele luni, dar inflatia anuala se mentine sub tinta Fed. Rata somajului este estimata sa scada pana la 4,9% in 2017, de la 6,1% in prezent.
Fed a redus miercuri programul lunar de achizitii de obligatiuni cu 10 miliarde de dolari, la 15 miliarde de dolari, fiind cea de a saptea reducere consecutiva.
Activele Rezervei Federale au crescut de la circa 870 miliarde de dolari in august 2007 la aproximativ 4.420 de miliarde de dolari, in urma programelor succesive de relaxare cantitativa adoptate de banca pentru a combate efectele crizei financiare si economice. mai mult
Joi, 18 Septembrie 2014, ora 10:30
Uniunea Europeana va ancheta posibila asociere a unor banci si brokeri in carteluri pentru a manipula dobanzile de la creditele in franci elvetieni, in conditiile in care pana acum investigatiile s-au concentrat pe ratele de referinta la mprumuturile in yeni si pe cele in euro.
"Investigam ratele folosite ca referinte pentru mai multe monede, inclusiv euro, yenul si francul elvetian. Suspectam existenta unor carteluri intre anumiti actori de pe piata derivatelor - banci, dar si brokeri", a declarat, vineri, comisarul pentru concurenta, Joaquin Almunia, citat de Bloomberg, potrivit Agerpres.
Deutsche Bank, Barclays, HSBC si Royal Bank of Scotland Group au recunoscut deja ca sunt cercetate de UE in privinta ratelor de referinta.
Anterior anuntului privind extinderea anchetei, Almunia informase privind investigatii referitoare la posibila manipulare a Libor, Euribor si Tibor (pentru credite in yeni).
Anchetele vizand Libor sunt o "prioritate absoluta" pentru UE, a spus, vineri, comisarul european. Orice amenda aplicata de autoritatile de reglementare va viza, in acelasi timp, toate companiile implicate. Abordarea este diferita de cea a altor autoritati de reglementare, care au preferat sa rezolve astfel de situatii prin acorduri amiabile separate cu institutiile financiare.
Barclays, UBS si RBS au primit amenzi de peste 2,5 miliarde de dolari de la autoritatile de reglementare din SUA si Marea Britanie pentru manipularea indicelui Libor al pietei interbancare... mai mult
Sambata, 23 Februarie 2013, ora 10:00
Sarcina sefului BCE, Mario Draghi, de a proteja si a stimula economia zonei euro va fi una dificila, tinand cont ca in decembrie serviciile si industria din regiune s-au contractat peste estimarile analistilor.
In acelasi timp exista si motive de optimism datorita semnalelor unei posibile stabilizari a celei mai mari economii europene, cea a Germaniei, cresterii indicelui sectorului manufacturier din SUA, din luna decembrie, precum si unui ritm mai alert de crestere al sectorului serviciilor din China.
"Amenintarea lui Draghi functioneaza", a declarat Tobias Blattner, economist in cadrul Daiwa Capital markets din Londra. "Investitorii straini incep treptat sa se reintoarca iar (n.r. economia) Spaniei poate sa functioneze cu randamentele (n.r. obligatiunilor) din prezent", a mai declarat Blattner, conform Bloomberg.
Totusi, planeaza in continuare pericolul reacutizarii crizei pe pietele financiare, luand in considerare datoriile Greciei si Spaniei, dar si impactul alegerilor legislative din Italia, care vor avea loc in februarie.
In plus, ramane de vazut ce succes va avea cel de-al cincilea pachet de salvare pe care il pregatesc ministrii de finante europeni, de data aceasta pentru Cipru.
Perspectivele ratei dobanzii de politica monetara
BCE va mentine constanta, cel mai probabil, rata dobanzii cheie. Conform economistilor intervievati de Bloomberg, rata dobanzii va ramane la nivelul record de doar 0,75% pana in primul trimestru al lui 2014.
"Exista... mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 11:25
Criza financiara europeana reprezinta in continuare o amenintare pentru Statele Unite, iar Rezerva Federala va face tot posibilul sa contracareze efectele asupra economiei americane, dupa cum a declarat, joi, presedintele Fed, Ben Bernanke.
Bernanke a spus Congresului ca vede semne de scadere a unora dintre investitiile nesigure in afacerile americane, inclusiv cele ale bancilor europene cu probleme, conform mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 23:00
"Dolarul trece printr-o perioada de slabiciune, va pierde teren ani de zile de acum inainte. In nici un caz nu va mai fi ce a fost in trecut.(...) FED ar putea salva valoarea dolarului prin mijloace care nu-i convin. De pilda, FED ar trebui foarte repede sa creasca rata dobanzii, dar nu doreste sa faca acest lucru pentru ca ar insemna sa "sugrume" economia", a declarat pentru Bloombiz.ro, analistul economic Aurelian Dochia.Potrivit analistilor, dolarul isi va pierde pozitia dominanta pe pietele internationale, insa moneda euro nu este singura care va castiga teren.
In opinia analistului Aurelina Dochia, va creste spectaculos importanta yuanului chinezesc, a francului elvetian si a yenului japonez.
Cu toate acestea, dolarul ramane, in opinia sa, cea mai importanta moneda la nivel international.
"Dolarul trece printr-o perioada de slabiciune, va pierde teren ani de zile de acum inainte. In nici un caz nu va mai fi ce a fost in trecut. Insa, ca moneda in care se fac majoritatea tranzactiilor internationale si ca moneda de rezerva internationala, el ramane cea mai importanta", a declarat Aurelian Dochia pentru Bloombiz.ro.
Pe de alta parte, analistul Bogdan Baltazar nu crede ca dolarul isi va continua caderea fiindca nu sunt motive serioase. In opinia sa, dolarul creste cand preturile scad.
De aceea, Baltazar spune in urmatorii ani, vor exista trei monede care vor "guverna" pietele financiare: dolarul, euro si yuanul.
In ceea ce priveste ascensiunea rapida a realului brazilian... mai mult
Luni, 16 Mai 2011, ora 15:04
Economia americana a pierdut 85.000 de locuri de munca in luna decembrie, cand rata somajului s-a mentinut la 10%, iar revizuirea statisticilor a aratat ca numarul de locuri de munca a crescut in luna precedenta pentru prima oara in ultimii doi ani, relateaza Bloomberg, citat de NewsIn.Numarul de locuri de munca a scazut luna anterioara, dupa ce crescuse cu 4.000 in luna noiembrie, arata datele publicate vineri de Departamentul Muncii.
Analistii estimau, in medie, ca numarul locurilor de munca se va mentine in decembrie.
Administratia Obama, aflata sub presiune dupa ce aproape jumatate din cele 7,2 milioane de disponibilizari din Statele Unite au avut loc dupa inaugurarea presedintelui, a anuntat masuri suplimentare pentru sustinerea pietei muncii.
Presedintele bancii centrale americane, Federal Reserve, Ben Bernanke, a promis ca va mentine dobanda la un nivel minim pana cand rata somajului va scadea.
"Chiar daca din punct de vedere tehnic recesiunea s-a incheiat, companiile sunt in continuare prudente in ceea ce priveste majorarea permanenta a fortei de munca", a declarat Chris Rupkey, economist in cadrul Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd.
In urma revizuirilor, numarul locurilor de munca pierdute in noiembrie si octombrie a scazut cu 1.000.
Cifra din luna noiembrie a fost revizuita, indicand o crestere a numarului de locuri de munca, fata de declinul de 11.000 afisat anterior. mai mult
Vineri, 08 Ianuarie 2010, ora 17:11