Rezerva Federala a SUA a redus miercuri rata dobanzii de referinta cu un sfert de punct procentual, in linie cu estimarile analistilor, dar presedintele Fed, Jerome Powell, a indicat ca decizia nu inseamna neaparat startul unei campanii indelungate pentru a contracara amenintarile la adresa economiei americane, cauzate de tensiunile comerciale, inflatia scazuta persistenta si inrautatirea perspectivei globale, transmit AP si Reuters.
Comitetul de politica monetara al Fed (FOMC) a anuntat ca a redus dobanda overnight cu un sfert de punct procentual, la un interval cuprins intre 2% si 2,25%. A fost prima reducere a costului creditului din decembrie 2008, in perioada de varf a crizei financiare globale.
Miercuri, Jerome Powell a explicat decizia de a reduce rata dobanzii citand incetinirea economiei mondiale, escaladarea tensiunilor comerciale si inflatia scazuta persistenta.
"Vreau sa fiu foarte clar - nu este inceputul unei lungi serii de reduceri ale ratei dobanzii", a declarat seful Fed la conferinta de presa. In acelasi timp, el a adaugat: "Nu am spus ca va fi doar o reducere a costului creditului".
Incepand din luna decembrie 2018, Fed a mentinut dobanda overnight intr-un interval cuprins intre 2,25% si 2,50%. Intre timp insa, presedintele SUA, Donald Trump, si-a inmultit criticile la adresa Fed si a presedintelui institutiei, Jerome Powell, pentru ca nu reduc costul creditului.
Miercuri, Trump a scris pe Twitter ca seful Fed "ne-a deceptionat" pentru ca... mai mult
Joi, 01 August 2019, ora 14:37
Criza financiara europeana reprezinta in continuare o amenintare pentru Statele Unite, iar Rezerva Federala va face tot posibilul sa contracareze efectele asupra economiei americane, dupa cum a declarat, joi, presedintele Fed, Ben Bernanke.
Bernanke a spus Congresului ca vede semne de scadere a unora dintre investitiile nesigure in afacerile americane, inclusiv cele ale bancilor europene cu probleme, conform mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 23:00
Dolarul resimte decizia FED de a mentine ratele dobanzii de politica monetara scazute pana la sfarsitul anului 2014, fiind in pericol de a se deprecia fata de euro.
Yenul a inregistrat pierderi fata de moneda europeana pentru ultimele trei zile consecutive, in timp ce euro s-a redus inainte de discutiile de joi privind datoria Greciei, noteaza Bloomberg.
Dolarul din Noua Zeelanda s-a apreciat in ultimele patru zile, chiar dupa ce banca centrala a anuntat ca va pastra rata dobanzii de referinta la un nivel scazut.
"Promisiunea FED privind relaxarea dobanzii de politica monetara a amplificat sentimentul de risc. La vanzare, dolarul este posibil sa continue sa se vanda sub nivelul de pana acum, iar yenul ar putea sa se deprecieze, de asemenea", a delarat Kengo Suzuki, directorul departamentului de obligatiuni externe al Muzuho Securities(Tokyo).
Cursul valutar dolar/euro era de 1,3108 la ora 12:04 in Tokyo de la 1,3106 dolari in New York, in cursul zilei de miercuri.
Moneda Japoniei a scazut cu 101,98 yen/euro, ajungand la cel mai slab nivel din decembrie. Yenul a scazut si fata de dolar de la 77,78 la 77,77 yen/dolar.
Indicele Asia Pacific MSCI a crescut cu 0,7% in urma unui avans al indicelui Standar&Poor 500 care a crescut cu 0,9% in cursul zilei de miercuri.
FED isi schimba previziunile
"Conditiile economice justifica nivelul foarte scazut al ratei fondurilor federale pana in 2014", au precizat reprezentantii FED intr-o declaratie facuta miercuri... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 08:51