Rezerva Federala a SUA a redus miercuri rata dobanzii de referinta cu un sfert de punct procentual, in linie cu estimarile analistilor, dar presedintele Fed, Jerome Powell, a indicat ca decizia nu inseamna neaparat startul unei campanii indelungate pentru a contracara amenintarile la adresa economiei americane, cauzate de tensiunile comerciale, inflatia scazuta persistenta si inrautatirea perspectivei globale, transmit AP si Reuters.
Comitetul de politica monetara al Fed (FOMC) a anuntat ca a redus dobanda overnight cu un sfert de punct procentual, la un interval cuprins intre 2% si 2,25%. A fost prima reducere a costului creditului din decembrie 2008, in perioada de varf a crizei financiare globale.
Miercuri, Jerome Powell a explicat decizia de a reduce rata dobanzii citand incetinirea economiei mondiale, escaladarea tensiunilor comerciale si inflatia scazuta persistenta.
"Vreau sa fiu foarte clar - nu este inceputul unei lungi serii de reduceri ale ratei dobanzii", a declarat seful Fed la conferinta de presa. In acelasi timp, el a adaugat: "Nu am spus ca va fi doar o reducere a costului creditului".
Incepand din luna decembrie 2018, Fed a mentinut dobanda overnight intr-un interval cuprins intre 2,25% si 2,50%. Intre timp insa, presedintele SUA, Donald Trump, si-a inmultit criticile la adresa Fed si a presedintelui institutiei, Jerome Powell, pentru ca nu reduc costul creditului.
Miercuri, Trump a scris pe Twitter ca seful Fed "ne-a deceptionat" pentru ca... mai mult
Joi, 01 August 2019, ora 14:37
Comitetul de Politici Monetare din Banca Angliei a decis, joi, 06 august, sa pastreze acelasi nivel scazut, de 0,5%, pentru dobanda de referinta. Este pentru prima data in ultimele luni cand decizia nu a mai fost unanima, unul din cei noua membri votand impotriva.
Guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney, sustine ca va recurge la o crestere a dobanzii in viitorul apropiat, pentru moment insa, inflatia scazuta, pericolul reprezentat de prabusirea pietei de capital din China si criza datoriilor din Grecia impunand o abordare prudenta, relateaza BBC.
Asteptari inselate
Multi dintre analistii economici care sperau intr-o crestere a dobanzii de referinta pe anul in curs s-au trezit cu asteptarile inselate.
"Cei care au prognozat acest lucru s-ar putea sa fie nevoiti sa isi rupa hartiile cu calcule", a explicat Lucy O'Carroll, economist sef al Aberdeen Asset Management.
Spre deosebire de reprezentantii Rezervei Federale americane care au anuntat o prima crestere a dobanii de referinta in septembrie, Carney a evitat sa dea un termen fix pentru o astfel de decizie. "Nu poate fi prognozata in avans", s-a scuzat guvernatorul.
Carneuy a explicat ca o eventuala crestere a dobanzii va trebui sa aiba la baza fundamente precum cresterea salariilor, productivitate si nivelul importurilor.
Pentru moment, reprezentantii Bancii Angliei se asteapta la o revenire a inflatiei la pragul de 2% abia in urmatorii doi ani.
Caderea survenita in pretul petrolului si a energiei... mai mult
Vineri, 07 August 2015, ora 11:12
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei decis in sedinta de miercuri, 6 mai, sa reduca dobanda de referinta de la 2% la 1,75%, influentand astfel si cotatia de schimb valutar a monedei nationale in fata euro.
La doar cateva minute dupa aflarea vestii, moneda euro s-a apreciat usor in fata leului, depasind pragul de 4,44 lei.
Interventia vine dupa o perioada in care razboiul valutelor derulat intre moneda unica europeana si dolarul american a determinat o apreciere de 1,3% a leului romanesc in fata euro.
Intreg setul de masuri luat de oficialii BNR include, pe langa limitarea aprecierii nejustificate a monedei nationale, si o relaxare a costurilor pentru imprumuturile in lei.
Liber la credite in lei
Reducerea dobanzii de referinta de la 2% la 1,75% va intra in vigoare incepand cu 07 mai, membrii CA ai BNR aproband cu aceasta ocazie mai multe masuri menite sa creasca consumul pe piata interna.
Una dintre acestea vizeaza ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/-1,50 puncte procentuale de la +/-1,75 puncte procentuale.
Astfel, incepand cu 07 mai,, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare se va reduce la 3,25 % pe an de la 3,5 %. In acelasi timp, dobanda pentru facilitatea de depozit se mentine la 0,25 procente.
Complementar, bancile vor oferi conditii mult mai avantajoase pentru clientii care faca credite in lei, rata rezervelor... mai mult
Miercuri, 06 Mai 2015, ora 13:21
Rubla s-a depreciat vineri semnificativ fata de dolar, dupa ce Banca Centrala a Rusiei a redus neasteptat rata dobanzii de referinta, de la 17% la 15%, deoarece inflatia "se stabilizeaza", transmit BBC si Bloomberg.
"Inflatia si estimarile privind inflatia sunt asteptate sa scada deoarece economia se ajusteaza gradual la conditiile externe dificile si la impactul dinamicii ratei de schimb asupra preturilor", se arata in declaratia Bancii Centrale. Ultima data cand institutia a redus rata dobanzii de referinta a fost in decembrie 2011, potrivit Agerpres.
Anuntul facut de Banca Centrala a Rusiei a provocat deprecierea cu 1,7% a rublei in raport cu dolarul american, care in jurul orei locale 1,35 p.m era cotat la 6,89 de ruble. mai mult
Vineri, 30 Ianuarie 2015, ora 14:15
Banca centrala a Ucrainei a crescut rata dobanzii de referinta luni noaptea, pentru prima data in ultimele opt luni, in incercarea de a sustine moneda tarii, grivna, si de a limita inflatia, in contextul agravarii crizei politice.
Rata dobanzii la care institutia imprumuta bancile comerciale a fost majorata de la 6,5% la 9,5%, iar cea pentru finantarile overnight de la 7,5% la 14,5%, deciziile nefiind anticipate de analisti, scrie cotidianul Financial Times.
Actiunile secesioniste din estul Ucrainei s-au intensificat luni, dupa ce separatisti prorusi au preluat controlul unor cladiri guvernamentale din mai multe orase, ignorand un termen limita de predare transmis de autoritatile de la Kiev.
"Banca centrala considera necesar sa faca acest pas pentru a creste valoarea monedei nationale, pentru a limita inflatia si pentru a stabiliza situatia de pe piata monetara", a notat banca intr-un comunicat.
Decizia monetara surprinzatoare vine in timp ce guvernele statelor occidentale incearca sa prezinte un front unit in fata actiunilor Moscovei.
Potrivit bancii centrale, sistemul bancar ucrainean a pierdut de la inceputul anului 10% din depozitele in grivne, in timp ce depozitele in valuta au scazut cu 14%.
Banca Ucrainei a inceput sa lucreze pentru tranzitia la un regim de tranzactionare libera a monedei si intentioneaza sa treaca la un regim integral de tintire a inflatiei in 12 luni, a declarat, duminica, presedintele institutiei, Stepan Kubiv, la Washington,... mai mult
Marti, 15 Aprilie 2014, ora 14:00
Criza financiara europeana reprezinta in continuare o amenintare pentru Statele Unite, iar Rezerva Federala va face tot posibilul sa contracareze efectele asupra economiei americane, dupa cum a declarat, joi, presedintele Fed, Ben Bernanke.
Bernanke a spus Congresului ca vede semne de scadere a unora dintre investitiile nesigure in afacerile americane, inclusiv cele ale bancilor europene cu probleme, conform mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 23:00
Dolarul resimte decizia FED de a mentine ratele dobanzii de politica monetara scazute pana la sfarsitul anului 2014, fiind in pericol de a se deprecia fata de euro.
Yenul a inregistrat pierderi fata de moneda europeana pentru ultimele trei zile consecutive, in timp ce euro s-a redus inainte de discutiile de joi privind datoria Greciei, noteaza Bloomberg.
Dolarul din Noua Zeelanda s-a apreciat in ultimele patru zile, chiar dupa ce banca centrala a anuntat ca va pastra rata dobanzii de referinta la un nivel scazut.
"Promisiunea FED privind relaxarea dobanzii de politica monetara a amplificat sentimentul de risc. La vanzare, dolarul este posibil sa continue sa se vanda sub nivelul de pana acum, iar yenul ar putea sa se deprecieze, de asemenea", a delarat Kengo Suzuki, directorul departamentului de obligatiuni externe al Muzuho Securities(Tokyo).
Cursul valutar dolar/euro era de 1,3108 la ora 12:04 in Tokyo de la 1,3106 dolari in New York, in cursul zilei de miercuri.
Moneda Japoniei a scazut cu 101,98 yen/euro, ajungand la cel mai slab nivel din decembrie. Yenul a scazut si fata de dolar de la 77,78 la 77,77 yen/dolar.
Indicele Asia Pacific MSCI a crescut cu 0,7% in urma unui avans al indicelui Standar&Poor 500 care a crescut cu 0,9% in cursul zilei de miercuri.
FED isi schimba previziunile
"Conditiile economice justifica nivelul foarte scazut al ratei fondurilor federale pana in 2014", au precizat reprezentantii FED intr-o declaratie facuta miercuri... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 08:51
Sa pariezi impotriva euro este probabil cea mai profitabila afacere de pe piata de capital, eforturile politicienilor de a opri dezastrul recesiunii europene devalorizand moneda.
Cei care au imprumutat euro si au investit in valutele Australiei, Braziliei, Africii de Sud sau ale Coreei de Sud au facut un profit mediu de 7,8%, din momentul in care Banca Centrala Europeana (BCE) a taiat ratele dobanzilor de referinta, in luna noiembrie, pentru prima data in peste doi ani, conform datelor mai mult
Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 08:05
Rata dobanzii de referinta se va calcula dupa o alta metodologie, deoarece cea actuala nu permite intodeauna Bancii Nationale a Romaniei sa ia masurile adecvate de interventie pentru reglarea lichiditatii in sectorul bancar, potrivit unui proiect de ordonanta publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.Calculul ratei dobanzii de referinta se va realiza dupa o reglementare a BNR, pentru a permite bancii centrale sa isi adapteze activitatea unor conditii neasteptate pe piata monetara, se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ. "Caracterul de urgenta legat de promovarea acestei initiative legislative este impus de faptul ca, in prezent, actuala metodologie de calcul a ratei dobanzii de referinta nu permite intotdeauna Bancii Nationale a Romaniei ca, pe baza conditiilor reale manifestate pe piata monetara interbancara, sa adopte masuri adecvate de interventie in scopul reglarii lichiditatii la nivelul sistemului bancar, fapt ce poate conduce la interpretarea, in mod eronat, de catre participantii de pe piata a semnalelor venite din partea bancii centrale in ceea ce priveste indeplinirea obiectivelor sale de politica monetara", potrivit proiectului de ordonanta. Banca Nationala a Romaniei este obligata astfel sa realizeze operatiuni doar pentru crearea premiselor necesare calculului dobanzii de referinta.
Vezi continuarea pe ziare.com mai mult
Joi, 12 Mai 2011, ora 22:50