Evolutii interesante sunt relevate de recentul raport al BNR si in ceea ce priveste pretul banilor. Lipsa clientilor in perioada pandemiei dar si volumul inca mare de depozite ii fac pe bancheri sa mai ʺscadaʺ ratele dobanzilor la credite. Situatia difera insa si in functie de moneda despre care discutam, pentru ca ieftinirea banilor e valabila numai atunci cand vorbim de lei. Pentru ca in cazul componentei in valuta, data fiind perceptia de risc in crestere, ratele dobanzilor sunt in usoara urcare.
Privit prin prisma clientilor, situatia e divergenta: cei ce au economii, vor dori sa incaseze de la banci dobanzi mai mari; cei ce iau credite, vor dori sa li se perceapa dobanzi cat mai mici. Pentru o banca insa, importanta este marja de dobanda: diferenta intre ceea ce incaseaza de la cei carora le da imprumuturi si ceea ce le plateste celor care au depozite. Iata cum a evoluat aceasta marja in luna aprilie.
Pe segmentul credite-depozite in lei marja de dobanda a scazut cu 31 puncte baza luna/luna pana la 5.93 puncte procentuale in aprilie, minimul din noiembrie 2017. Evolutia a fost determinata de diminuarea ratei de dobanda la credite cu un ritm lunar de 30 puncte baza la 8.68%. Rata de dobanda la depozite a urcat cu un punct baza luna/luna la 2.75%. Totodata, marja de dobanda la creditele-depozitele noi in lei s-a redus cu un ritm lunar de 91 puncte baza la 5.56 puncte procentuale in aprilie (minimul din ianuarie 2017). Rata de dobanda la credite s-a diminuat cu 90... mai mult
Marti, 23 Iunie 2020, ora 13:29
BNR a pastrat vineri rata dobanzii de politica monetara la 2,50%, nivel la care se afla din mai 2018, si a scazut rata rezervei minime obligatorii aplicabila pasivelor in valuta ale institutiilor de credit la nivelul de 6% de la 8%.
Totodata, BNR a decis sa mentina la 1,50% pe an ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit si la 3,50% pe an a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare.
BNR a decis si mentinerea la 1,50% pe an a ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit si la 3,50% pe an a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare.
Banca Nationala a Romaniei a explicat ca decizia "are ca scop asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu, intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile si in conditiile pastrarii stabilitatii financiare".
Totodata, BNR atrage atentia ca rata anuala a inflatiei a crescut in luna decembrie 2019 la 4,0 la suta, de la 3,8 la suta in noiembrie, nivel situat deasupra intervalului tintei stationare si usor peste cel prognozat.
"Cresterea acesteia fata de finalul trimestrului III, cand a scazut la 3,5 la suta, este atribuibila in principal majorarii dinamicii preturilor combustibililor, inclusiv pe fondul unui efect de baza, dar si scumpirii considerabile a fructelor, precum si accelerarii inflatiei de baza", se arata in comunicatul BNR.
Banca Nationala a Romaniei mai precizeaza ca noile date statistice reconfirma scaderea ritmului anual al cresterii economice... mai mult
Vineri, 07 Februarie 2020, ora 16:25
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, marti, ca mentine dobanda cheie la nivelul minim istoric.
Potrivit comunicatului remis Ziare.com, Consiliul de administratie al BNR a luat cateva decizii in cadrul sedintei, anume:
Mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75 la suta pe an;Gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar;Pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
BNR a mentinut dobanda cheie la minimul istoric de 1,75%
Decizia a fost una asteptata, astfel ca nu va influenta cursul euro-leu.
"Ne asteptam la o influenta mica din partea sedintei de politica monetara a BNR de astazi, in conditiile in care anticipam ca rata cheie sa ramana la 1,75%. Vom urmari cu ...citeste mai departe despre "Anunt de ultima ora de la BNR" pe Ziare.com mai mult
Marti, 04 August 2015, ora 12:37
Decizia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de reducere a dobanzii cheie transmite viitorilor debitori sa ia credite la dobanzi mici, sustine Adrian Mitroi, profesorul de investitii si finante comportamentale in cadrul Academiei de Studii Economice (ASE).
"Mesajul este clar: creditare - investitie - crestere economica, cu protectia obligatorie a deponentilor care trebuie sa primeasca ceva randament real si cu mesajul pentru debitorii viitori, sa ia credit la dobanzi ieftine. De debitorii trecuti ne-am ingrijit suficient mai ales prin mentenanta cursului. E un echilibru foarte fin prin care trebuie sa opereze acum (BNR n.r.). Barna e atat de ingusta. Mai ingusta decat cea de la gimnastica de 10 centimetri, ca sa zic asa, pe care o Banca centrala trebuie sa mearga. Este si mai ingusta si mai inalta", a spus Mitroi.
Potrivit acestuia, decizia BNR are sens din punct de vedere macroeconomic si din cel al relatiei cu Banca Centrala Europeana.
"Face sens (decizia BNR n.r.) din punct de vedere macroeconomic, din punct de vedere al consonantei si al relatiei cu Banca Centrala Europeana. Presiunea pe moneda nu este. Moneda (leul n.r.) este stabila fata de o moneda care oricum are tendinta de depreciere - euro. Ciclul de relaxare nu s-a terminat, probabil va mai continua", a precizat Mitroi.
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis miercuri reducerea dobanzii de politica monetara de la 2,5% la 2,25% pe an, incepand cu data de 5 februarie.
De... mai mult
Joi, 05 Februarie 2015, ora 09:52
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis in sedinta de politica monetara de luni sa reduca dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25% pe an, si sa mentina ratele rezervelor minime obligatorii la 16% pentru pasivele in valuta si la 12% pentru lei.
"In sedinta din 4 august 2014, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 3,25% pe an de la 3,50% incepand cu data de 5 august 2014", se arata intr-un comunicat al bancii centrale.
Taierea de dobanda era asteptata de o parte dintre analisti, dupa ce nivelul acesteia a fost mentinut la sedinta de politica monetara din iulie la 3,5%, fiind diminuate atunci ratele RMO pentru pasivele in valuta ale institutiilor de credit, de la 18% la 16%, si mentinute cele in lei la 12%.
Analistii estimau, potrivit opiniilor exprimate intr-un sondaj intern al Asociatiei AnalistilorFinanciar-Bancari din Romania (AAFBR), ca banca centrala ar putea reduce dobanda cheie la 3,25% pana la finalul anului, jumatate dintre acestia fiind de parere ca scaderea ar putea fi decisa in sedinta CA din 4 august.
Analistii preconizeaza ca scaderea ar continua pe parcursul anului viitor
Ei preconizeaza ca scaderea ar continua pe parcursul anului viitor astfel incat sa ajunga la un nivel de 3% la finele lui 2015.
De altfel, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a admis, dupa sedinta CA din iulie, ca banca centrala ar putea... mai mult
Luni, 04 August 2014, ora 14:00
Inflatia si dobanzile la moneda nationala se vor incadra, in vara acestui an, in limitele stabilite de criteriile de la Maastricht pentru adoptarea monedei unice europene, a declarat luni guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul simpozionului "Transformari in economia romaneasca".
"In sfarsit am intrat in grup, in grupul celor care spera si o convergenta nominala si la intrarea in zona euro. Noi ne asteptam ca la sfarsitul acestei primaveri si in vara acestui an, criteriile de convergenta nominala legate de inflatie si de ratele de dobanda sa fie indeplinite. Nu este mesajul nostru ca vom sari in a afirma ca peste cativa ani intram in zona euro. Intram cand suntem pregatiti. Aceasta este o decizie politica. Dar mesajul ca nu mai suntem codasi cred ca merita sa il discutam", a explicat guvernatorul BNR.
Referitor la anul 2018 avansat de premierul Victor Ponta drept tinta pentru adoparea euro de catre Romania, seful bancii centrale a spus ca acest proiect trebuie consensualizat, fie intr-un document scris, cum s-a intamplat cu proiectul de aderare la Uniunea Europeana, in anul 2000, sau chiar si intr-o forma mai degraba conflictuala, cum s-a intamplat cu acordurile cu institutiile financiare internationale de dupa 2008.
"Romania are nevoie de un termen fix pentru adoptarea euro. Unii spun: iata, premierul a spus ca 2018 pare un tel mobilizator - 100 de ani de la formarea Romaniei mari. Da, dar exista o conditie dincolo de acest aspect.... mai mult
Marti, 08 Aprilie 2014, ora 08:59
Banca Nationala a Romaniei (BNR) va opri procesul de reducere a dobanzii de politica monetara, astfel incat marti, Consiliul de Administratie va mentine rata de politica monetara la 3,75%, dar si nivelurile actuale pentru rezervele minime obligatorii, sunt de parere analistii financiar-bancari.
"Nu va fi o reducere maine. Va exista o pauza in ciclul de relaxare pe care l-a inceput Banca Nationala a Romaniei (BNR) acum ceva vreme si mai mult, cred ca o decizie va fi amanata pentru urmatoarea sedinta", a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.
Potrivit acestuia, BNR va lua aceasta decizie pentru a vedea in primul rand ce se intampla pe pietele intrenationale care au fost destul de nelinistite in ultima vreme. "Pietele emergente au fost sub presiune si cred ca BNR va lua o pauza de data aceasta si nu va fi nici o schimbare", sustine analistul.
De asemenea, potrivit estimarilor analistilor, vor ramane la acelasi nivel si rezervele minime obligatorii.
"In primul rand, BNR nu va continua ciclul de relaxare pentru ca o reducere a avut loc destul de recent si trebuie sa treaca o perioada ca sa urmareasca si sa inteleaga mai bine care este evolutia. In al doilea rand, este primavara si este o perioada in care va exista volatilitate" a declarat pentru Business24 Eugen Lascu, consultant finaciar.
In opinia lui Lascu, acestea sunt motivele pentru care BNR nu va continua sa relaxeze politica monetara. Recent banca centrala a redus dobanda de... mai mult
Luni, 03 Februarie 2014, ora 12:31
Inflatia si cursul de schimb sunt factorii care au determinat Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa reduca rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 4,0 la suta pe an, de la 4,25 la suta incepand cu data de 6 noiembrie 2013. Masura are ca obiectiv determinarea bancilor comerciale sa ieftineasca creditele, insa analistii financiari invoca mai multe argumente care sa le sustina pesimismul.
"Economia ramane destul de slaba. Daca dam la o parte anul agricol foarte bun, performanta economiei din 2013 nu a fost impresionanta, asa ca exista loc de a incerca sa o ajuti prin reducerea dobanzii de politica monetara, a declarat pentru Business24 Aurelian Dochia, analist economic.
Ultima "dovada" in acest sens este decizia Consiliul de Administratie in sedinta din 30 septembrie 2013, cand s-a hotarat reducerea cu 0,25 puncte procentuale a ratei dobanzii de politica monetara, pana la nivelul de 4,25%.
"Daca politica BNR este legata de o anumita viziune pe termen mai lung si daca guvernatorul are in vedere o implicare mai larga a bancii si a peronalitatii sale in dezvoltarea mediului de afaceri in Romania, atunci putem vedea o reducere a dobanzii de politica monetara dar nu foarte mare", a declarat analistul economic Mircea Cosea pentru Business24.
BNR va reduce cu 0,25% dobanda de politica monetara
In sedinta de marti, 5 noiembrie, Consiliul de Administratie al BNR ar putea reduce cu 0,25% dobanda de politica monetara monetara, pana la valoarea de 4% potrivit... mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 12:55
Inflatia si cursul de schimb sunt factorii care creeaza pentru Banca Nationala a Romaniei (BNR) o baza a unei decizii de continuare a relaxarii politicii monetare, sustin analistii contactati de Business24. Odata scapata de aceste "griji", Banca Centrala are "libertatea" de a continua relaxarea monetara initiata in luna mai.
"Economia ramane destul de slaba. Daca dam la o parte anul agricol foarte bun, performanta economiei din 2013 nu a fost impresionanta, asa ca exista loc de a incerca sa o ajuti prin reducerea dobanzii de politica monetara, a declarat pentru Business24 Aurelian Dochia, analist economic.
Ultima "dovada" in acest sens este decizia Consiliul de Administratie in sedinta din 30 septembrie 2013, cand s-a hotarat reducerea cu 0,25 puncte procentuale a ratei dobanzii de politica monetara, pana la nivelul de 4,25%.
"Daca politica BNR este legata de o anumita viziune pe termen mai lung si daca guvernatorul are in vedere o implicare mai larga a bancii si a peronalitatii sale in dezvoltarea mediului de afaceri in Romania, atunci putem vedea o reducere a dobanzii de politica monetara dar nu foarte mare", a declarat analistul economic Mircea Cosea pentru Business24.
BNR va reduce cu 0,25% dobanda de politica monetara
In sedinta de marti, 5 noiembrie, Consiliul de Administratie al BNR ar putea reduce cu 0,25% dobanda de politica monetara monetara, pana la valoarea de 4% potrivit analistilor.
"Ceea ce este semnificativ din partea BNR este o directie... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 17:32