BNR a pastrat vineri rata dobanzii de politica monetara la 2,50%, nivel la care se afla din mai 2018, si a scazut rata rezervei minime obligatorii aplicabila pasivelor in valuta ale institutiilor de credit la nivelul de 6% de la 8%.
Totodata, BNR a decis sa mentina la 1,50% pe an ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit si la 3,50% pe an a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare.
BNR a decis si mentinerea la 1,50% pe an a ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit si la 3,50% pe an a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare.
Banca Nationala a Romaniei a explicat ca decizia "are ca scop asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu, intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile si in conditiile pastrarii stabilitatii financiare".
Totodata, BNR atrage atentia ca rata anuala a inflatiei a crescut in luna decembrie 2019 la 4,0 la suta, de la 3,8 la suta in noiembrie, nivel situat deasupra intervalului tintei stationare si usor peste cel prognozat.
"Cresterea acesteia fata de finalul trimestrului III, cand a scazut la 3,5 la suta, este atribuibila in principal majorarii dinamicii preturilor combustibililor, inclusiv pe fondul unui efect de baza, dar si scumpirii considerabile a fructelor, precum si accelerarii inflatiei de baza", se arata in comunicatul BNR.
Banca Nationala a Romaniei mai precizeaza ca noile date statistice reconfirma scaderea ritmului anual al cresterii economice... mai mult
Vineri, 07 Februarie 2020, ora 16:25
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat, miercuri, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,25% pe an.
De asemenea, Consiliul a mai decis mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,25% pe an, iar rata dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3,25% pe an, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei, remis AGERPRES.
Totodata, a fost decisa pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Guvernatorul BNR va sustine la ora 15:00 o conferinta de presa pe tema hotararilor de miercuri. mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2018, ora 14:02
Consiliul de Administratie al BNR a decis, luni, reducerea ratei dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 5%. Masura surprinde analistii financiar-bancari, care se asteptau la o reducere abia la finalul anului.
"Dobanda de politica monetara ar putea fi redusa la nivelul de 4,75% pana in decembrie 2013 si 4,50% pana in decembrie 2014. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi pastrate la nivelul de 15% in anul 2013 si apoi reduse la 11% pana la finele anului 2014", apreciau reprezentantii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania, la finalul saptamanii trecute.
In urma deciziei de luni, dobanda de politica monetara scade pentru prima oara din martie 2012. De asemenea, BNR a decis si reducerea ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) de la 8,25% la 8% pe an.
Mugur Isarescu a sugerat inca din luna mai adoptarea unei politici de relaxare monetara in perioada urmatoare.
"Cred ca pentru banci mesajul nostru devine si mai clar. Vor pregati o perioada urmatoare, in care-si vor regandi politica de dobanzi si sper ca fiecare, in conditii concurentiale, legate de situatia bugetara interna, strategia interna, sa se gandeasca la reintrarea in noul ciclu de reluare a creditarii, sa aiba in vedere ce am spus noi aici", a spus Mugur Isarescu in mai, cand BNR a decis reducea coridorului simetric, format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/- 3... mai mult
Luni, 01 Iulie 2013, ora 13:00
O politica monetara mai relaxata ar avea un rol important in stimularea consumului intern si a investitiilor prin relansarea imprumuturilor, sunt de parere oficialii Garanti Bank. Ei prognozeaza astfel o scadere in trepte a ratei dobanzii de politica monetara, de 0,75% in acest an, pana la 4,5%, si de 0,5% la inceputul lui 2014, pana la 4%.
Revenirea presiunilor de depreciere asupra leului, asa cum s-a intamplat la inceputul lunii iunie, ar putea determina insa BNR sa amane temporar relaxarea politicii monetare, pentru a proteja moneda nationala.
Cresterea consumului intern este determinata de mai multi factori, precum relaxarea politicii monetare si inregistrarea unor rezultate mai bune decat anul trecut in ceea ce priveste productia agricola care ar contribui pozitiv la cresterea prognozata de 1,7% a Produsului Intern Brut in 2013.
Privatizarea companiilor de stat, imbunatatirea ratei de absorbtie a fondurilor europene si relansarea proiectelor de infrastructura sunt alti factori care ar putea stimula economia nationala.
Mai mult, banca anticipeaza ca, pana la finalul acestui an, cursul de schimb euro/leu se va stabiliza la aproximativ 4,35 si va ajunge la 4,25 in 2014, in conditiile unui mediu politic stabil.
In primul trimestru, Produsul Intern Brut real a fost peste asteptari, cu o rata de crestere trimestriala de 0,7%, respectiv de 2,2% fata de primul trimestru din 2012.
In plus, cresterea economica din primul trimestru a fost sustinuta exclusiv de... mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 13:04
Analistii financiar-bancari cred ca BNR va relua ciclul de relaxare a politicii monetare abia in 2013, iar miercuri Consiliul de Administratie va mentine rata de politica monetara la 5,25%, dar si nivelurile actuale pentru rezervele minime obligatorii.
"Anul 2013 ar putea aduce o relaxare a politicii monetare, atat prin reducerea dobanzii de politica monetara la 5% in luna decembrie 2013, cat si prin diminuarea rezervelor minime obligatorii pentru lei (la 10%) si valuta (la 15%)", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania.
Pentru luna decembrie 2012, estimarea analistilor plaseaza dobanda de politica monetara la 5,25%.
Potrivit unui sondaj intre membrii asociatiei, la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara, programata pentru miercuri, BNR ar putea mentine dobanda de politica monetara la 5,25% pe an. Aceasta estimare apartine tuturor participantilor la sondaj.
Dobanda de politica monetara, la minimul istoric
BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale de la inceputul acestui an, astfel ca acum dobanda cheie este la minimul istoric. La inceputul lunii mai, BNR a oprit insa ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.
Concomitent a incetat scaderea randamentelor cerute la licitatiile organizate de Finante... mai mult
Luni, 25 Iunie 2012, ora 17:31
Rata anuala a inflatiei se afla in continuare in tinta stabilita de Banca Centrala, potrivit prognozelor publicate de miercuri de institutie, insa volatilitatea cursului de schimb cauzata de factorul politic ar putea inrautati situatia economica, efectele fiind deja resimtite de mediul financiar: BNR a intrerupt ciclul de scadere a ratei de politica monetara.
Rata anuala a inflatiei a coborat la nivelul de 2,4% in martie 2012, de la 2,6% in februarie si de la 3,14% in decembrie 2011. Cu toate acestea, cresterea medie a preturilor in ultimele 12 luni a fost de 4,5% in martie 2012, fata de 5,8% in decembrie 2011.
Vestile bune oferite de BNR sunt insa umbrite de evolutiile cursului de schimb, scapat de sub control, dupa caderea Cabinetului Ungureanu.
Leul a depasit miercuri pragul de 4,4 in raport cu moneda unica, cursul oficial stabilit de BNR fiind de 4, 4168 lei/euro. Pe pietele interbancare insa, leul s-a tranzactionat si la cursul de 4,43 in raport cu euro.
Un pas gresit poate arunca in aer cursul valutar
Daca pe termen scurt, o astfel de reactie este normala, dupa cum sustin si analistii, cursul valutar ramane vulnerabil reactiilor guvernului Ponta, iar o depreciere masiva poate afecta atat rata inflatiei, cat si dobanzile bancare. Cu toate acestea, guvernatorul Isarescu este linistit, deocamdata.
"Din trecut stim ca o modificare de curs are impact asupra inflatiei. Ea fiind mica, credem ca impactul va fi limitat. Apoi, mai actioneaza si alti factori.... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 18:42
Bancherii se asteapta ca dobanda de politica monetara sa scada si mai mult in primul semestru al acestui an, dar cu toate acestea, ei continua lupta pe dobanzi la depozite, pentru atragerea de noi clienti.
Guvernatorul Mugur Isarescu a atras atentia asupra faptului ca dobanzile de pana la 7-8% pe care bancile le practica la depozitele in lei pentru atragerea de fonduri, nu sunt in concordanta cu trendul de relaxare a dobanzii de politica monetara, care a ajuns la 5,5%.
"Ne referim la soliditatea bancii, in momentul in care ai la depozitele in lei dobanzi de 7-8% la lei si mai mult de 4% la euro, intr-o lume in care cu greu plasezi peste 1%. Te gandesti ca supraveghetor unde-si vor plasa banii si care este riscul unui asemenea plasament", a explicat Mugur Isarescu.
Mai mult, bancherii preconizeaza ca dobanda de politica monetara va cobori pana la nivelul de 5% in primul semestru al acestui an, BNR urmand in cea de-a doua jumatate a anului sa reduca si nivelul rezervelor minime obligatorii:
"Desi economia ar avea nevoie de o relaxare mai puternica a politicii monetare, ne asteptam ca Banca Centrala sa reduca dobanda cheie pana la 5.0 in primul semestru al anului, urmand ca in a doua jumatate a lui 2012 sa diminueze si nivelul RMO cu cateva puncte procentuale, atat la lei cat si la valuta", a declarat Melania Hancila, economist-sef Volksbank.
Cu toate acestea, analistul financiar Aurelian Dochia considera ca bancile sunt indreptatite sa ridice nivelul... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 18:26
Urmatoarele sedinte de politica monetara ale Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sunt programate pentru 29 martie, 3 mai si 29 iunie, a anuntat luni guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, potrivit NewsIn.De la inceputul acestui an, CA al BNR a avut deja doua sedinte, in 5 ianuarie si 3 februarie, in care a mentinut dobanda cheie la 6,25%pe an, precum si ratele rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei si valute, de 15% pentru pasivele in lei si de 25% pentru cele in valuta ale bancilor.
In 2010, Banca Nationala a Romaniei a redus de trei ori dobanda de politica monetara cu cate 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 6,50%, iar apoi cu inca un sfert de punct procentual la 6,25% pe an, cat este in prezent. mai mult
Luni, 07 Februarie 2011, ora 14:16
Analistii ING Bank Romania considera ca exista mari riscuri ca rata inflatiei sa atinga 6% la finele acestui an si nu exclud chiar un nivel de 8%, in conditiile presiunilor la nivel international asupra preturilor alimentelor si angajamentului Guvernului de a elimina subventiile la energie termica, precizeaza Mediafax.Scenariul de baza al ING Bank Romania indica pentru acest an o inflatie anuala de 4,5%.Economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolaie Chidesciuc, a precizat ca scenariul de baza privind inflatia include estimarea de majorare a preturilor alimentelor cu 4,7%, dar avansul ar putea ajunge pana la 8,5% sau chiar mai mult, avand in vedere presiunile existente la nivel international si faptul ca in trecut costurile locale si cele internationale au avut evolutii corelate."Daca cresterea preturilor alimentelor ajunge la 8,5%, aceasta evolutie va avea un impact suplimentar de 1,5 puncte procentuale asupra inflatiei. Un impact aditional de 1,2 puncte asupra ratei anuale a inflatiei ar putea fi generat de eliminarea subventiilor la incalzire", a explicat Chidesciuc.El a mentionat ca exista si alte riscuri privind scenariul de baza pentru inflatie, de exemplu o eventuala depreciere sau stabilitate a leului fata de euro, comparativ cu estimarea ING de apreciere nominala a monedei locale.Chidesciuc considera ca probabilitatea ca inflatia sa se situeze la 6% la finele acestui an este destul de ridicata intrucat eliminarea subventiilor la energia termica este mentionata... mai mult
Vineri, 04 Februarie 2011, ora 15:35