In urmatoarele doua luni, rata anuala a inflatiei va ramane probabil in jurul nivelului de 1,80%, atins in aprilie, in conditiile unor presiuni din partea produselor alimentare, in sensul scaderii inflatiei, a declarat economistul ING Bank, Vlad Muscalu.
"Probabil in urmatoarele doua luni vom vedea o rata anuala a inflatiei in apropierea pragului de 1,80%, atins in aprilie, in conditiile unor presiuni din partea produselor alimentare in sensul scaderii inflatiei si cu dinamica stabila la celelalte doua grupe de produse. Riscurile pe termen scurt de o luna sau doua sunt dezechilibrate, poate putin mai pronuntate catre o inflatie mai ridicata, dat fiind dinamica monedei nationale din ultima perioada, care pare sa persiste", a mentionat Muscalu.
In ceea ce priveste nivelul inflatiei din luna aprilie, un raport ING Bank precizeaza ca preturile de consum au oferit un spatiu mai mare pentru atenuare decat se estimase anterior.
"Totusi, acest spatiu este limitat de presiunile politice, care au avut un impact vizibil asupra pietei valutare, de obicei calma", se mentioneaza in raport.
Potrivit analistilor ING Bank, cel mai probabil presiunile politice vor persista si se vor accentua pe masura ce se apropie alegerile. Analistii cred ca problemele politice vor continua sa puna presiune pe leu chiar si dupa alegeri. mai mult
Vineri, 11 Mai 2012, ora 15:37
BNR a stabilit noi obiective de inflatie ambitioase incepand cu 2012 doar pentru a transmite semnale pozitive, dar cel mai probabil nu va inaspri politica monetara pentru a le atinge, ceea ce va duce la noi ratari ale tintelor, considera analistii ING Bank Romania, transmite Mediafax.Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, marti, ca tinta de inflatie pentru 2012 sa fie mentinuta la nivelul din 2011, de 3%, plus/minus un punct procentual, si sa adopte o tinta stationara incepand din 2013, de 2,5%, plus/minus un punct.
"In mod normal, cand o banca centrala stabileste tinte de inflatie atat de ambitioase, o concluzie logica ar fi ca masuri dure au fost/urmeaza sa fie implementate pentru atingerea tintelor (in principal majorari ale dobanzii cheie)", se arata intr-un raport ING Bank Romania.
Analistii bancii considera, insa, ca BNR a stabilit tinte de inflatie atat de ambitioase doar pentru a transmite semnale pozitive, de genul: "trecerea la tinta stationara multianuala este o schimbare benefica, dar ambitioasa" (...) care "are menirea de a asigura coborarea ratei inflatiei la un nivel compatibil cu criteriul de inflatie al Tratatului de la Maastricht".
"In realitate, nu a fost si nu vor fi facute multe pentru atingerea acelor tinte, adica nu este probabil ca politica monetara sa devina mai restrictiva pentru atingerea tintelor.
Credem ca noile tinte de inflatie sunt sub-optimale. Atingerea acestora ar necesita o politica monetara foarte... mai mult
Miercuri, 03 Noiembrie 2010, ora 14:00
Analistii ING au revizuit prognoza de inflatie pentru sfarsitul acestui an de la 4,9% la 4,1%, pe fondul masurilor anuntate de taiere a cheltuielilor sectorului public, si considera ca BNR are sanse bune sa-si atinga tinta de inflatie in acest an, relateaza Mediafax.ING mentioneaza ca exista inca riscuri legate de agricultura, un leu mai slab sau preturi mai ridicate la combustibili.
"Un alt risc mare pentru evolutia inflatiei provine dintr-o posibila majorare a TVA", se spune intr-un raport al ING Bank Romania.
BNR a fixat pentru acest an o tinta de inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual, si estimeaza ca rata anuala se va situa la 3,7%.
Pe de alta parte, analistiii anticipeaza ca BNR va reduce dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale in sedinta din 30 iunie, la 6%, urmand sa mentina acest nivel pana la finele acestui an.
Analistii ING Bank au revizuit in ultima saptamana prognoza privind evolutia PIB pentru acest an, de la o crestere economica de 0,9% la o contractie de 1,4%, si estimarile privind evolutia cursului de schimb valutar, unde anticipeaza deprecierea monedei nationale la 4,35 lei/euro in urmatoarele 12 luni, fata de prognoza anterioara de 3,9 lei/euro.
De asemenea, ING a modificat in jos prognoza privind rata somajului la sfarsitul acestui an, de la 9,3% la 9%. mai mult
Vineri, 11 Iunie 2010, ora 11:12
ING si-a revizuit prognoza de inflatie pentru finalul lui 2009, de la 5,7% la 4,8%, in conditiile in care analistii estimeaza ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea cobori dobanda cheie pana la 7,5%-7,75% pana la sfarsitul acestui an, potrivit ultimului raport publicat vineri de ING, informeaza NewsIn.Cu toate acestea, analistii ING estimeaza inca riscuri semnificative pana la finalul anului si sustin ca tendinta dezinflationista este sustinuta in principal de factori temporari si nu de restrangerea cererii, ceea ce ar putea duce la ratarea tintei de inflatie.
"In acelasi timp, admitem ca, in conditiile ultimelor date pe inflatie, sansele ca sa coboare sub 4,5% la sfarsitul lui 2009 au crescut semnificativ", mentioneaza raportul ING.
Pentru luna octombrie, ING mizeaza pe o inflatie anuala de 4,4%, fata de 4,9% anterior, "ceea ce inseamna ca BNR ar putea fi tentata sa reduca dobanda cheie cu 50 de puncte de baza si la sedinta de politica monetara din noiembrie - in prezent mizam pe o taiere cu 50 de puncte de baza pe 29 septembrie si cu 25 puncte de baza pe 3 noiembrie".
Banca Nationala a Romaniei (BNR) tinteste pentru finalul acestui an o inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), iar ultima sa prognoza indica un nivel al inflatiei de 4,3% la finalul lui 2009, revizuita usor in scadere fata de nivelul estimat anterior.
Si Fondul Monetar International (FMI) ia in calcul o inflatie de 4,3% la finalul acestui an.
De asemenea, BNR a revizuit in... mai mult
Vineri, 11 Septembrie 2009, ora 14:35
Produsul intern brut (PIB) al Romaniei s-ar putea comprima cu mai mult de 8,6% in trimestrul al doilea din 2009, ca urmare a inrautatirii situatiei din sectorul constructiilor peste datele luate in calcul in prognoza anterioara, estimeaza analistii grupului ING, intr-un raport publicat joi, relateaza NewsIn. "Datele despre sectorul constructiilor contureaza o imagine mult mai sumbra decat ne asteptam.
In timp ce noi am luat in considerare o scadere cu aproape 15% a activitatii din constructii in trimestrul al doilea al acestui an, informatiile deja existente arata ca scaderea a accelerat, astfel ca in mai constructiile s-au diminuat cu 24,5% fata de luna similara din 2008", se arata in raport.
Analistii ING sustin ca influenta efectului de baza negativ s-ar putea diminua incepand din iunie, "insa pentru a vedea imbunatatiri semnficative in ratele anuale trebuie sa aiba loc o revenire puternica a activitatii de constructii, situatia care este oarecum improbabila".
"Ca urmare, scaderea sectorului de constructii ar putea fi de aproximativ 20% in trimestrul al doilea, ceea ce arata ca prognoza noastra privind scaderea PIB de 8,6% ar putea fi optimista.
Pentru moment, o mentinem, insa am putea-o modifica, daca va fi necesar, doar anterior emiterii comunicatului despre evolutia PIB in trimestrul al doilea", se spune in raportul ING, semnat de economistul Nicolaie Alexandru Chiedesciuc.
Si vanzarile de bunuri au scazut, conform asteptarilor, pe masura ce perspectivele de consum... mai mult
Joi, 09 Iulie 2009, ora 13:35
Inflatia, ce ar fi trebuit sa fie limitata de incetinirea economica, ramane inca un pericol pentru Romania, avertizeaza analistii, care mizeaza, totusi, pe temperarea cresterilor de preturi in partea a doua a anului si pe relaxarea graduala a politicii monetare, dupa contractarea unui credit extern.Datele publicate miercuri dimineata de Statistica au aratat o accelerare a inflatiei in februarie, la o rata anuala de 6,89%, de la 6,71% in ianuarie.
"In martie, am putea vedea o usoara scadere a ratei anuale a inflatiei, insa economia e in recesiune si este foarte dificil sa gestionezi o combinatie intre recesiune cu inflatie in urcare", a spus, pentru NewsIn, Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist in cadrul ING Bank Romania.
Economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, spune ca Romania inca se confrunta cu un pericol din partea inflatiei, cauzat de deprecierea monedei nationale, insa ajustarea cererii in partea a doua a anului ar putea relua procesul dezinflationist.
"Cursul de schimb inca pune presiune destul de mare asupra inflatiei, si pe partea de alimente importate, insa in a doua parte a anului am putea primi un ajutor din partea cererii. Ne confruntam cu doua forte, cea a incetinirii economice, care ar fi trebuit sa tempereze inflatia, insa noi vom primi sprijinul din partea deficitului de cerere abia dupa jumatatea acestui an", a spus Dumitru.
El considera, ca, in aceste conditii, banca centrala nu poate relaxa politica monetara, deprecierea leului... mai mult
Miercuri, 11 Martie 2009, ora 14:36