Premierul Sorin Grindeanu a sustinut in repetate randuri in ultimele zile ca in 2016 Romania a absorbit zero fonduri europene, dar acest lucru nu este adevarat, potrivit datelor oficiale.
Grindeanu a facut aceasta afirmatie cu diverse ocazii, atat in declaratii publice, cat si in timpul unor emisiuni de televiziune la care a fost invitat. De exemplu, in cadrul emisiunii Realitatea Romaneasca difuzata sambata, Sorin Grindeanu a spus de 5 ori ca anul trecut, adica in mandatul lui Dacian Ciolos, rata de absorbtie a fondurilor europene a fost zero.
Mai mult, Sorin Grindeanu s-a folosit de aceasta informatie pentru a-l ironiza pe presedintele Klaus Iohannis, care s-a aratat sceptic cu privire la bugetul pe acest an pregatit de guvernul PSD-ALDE.
"Daca privesc in raport cu ceea ce a fost anul trecut, cand a fost Guvernul respectiv (Guvernul Dacian Ciolos - n.red.), normal ca esti sceptic cand ai zero la fonduri europene. Oamenii ne-au votat sa facem treaba si am propus si avem un program de guvernare ambitios, avem un buget ambitios, care cuprinde o componenta extrem de importanta pe fonduri europene. Sigur, daca compari 5,2 miliarde de euro cat ne-am propus sa atragem anul acesta cu zero, probabil ca pare asa cum a spus domnul presedinte", a afirmat Sorin Grindeanu luni seara, intr-o emisiune la Antena 3, informeaza Agerpres.
Platforma Factual.ro, care verifica politicile si declaratiile publice din Romania, a studiat datele oficiale existente si a constatat ca... mai mult
Marti, 21 Februarie 2017, ora 10:16
Potrivit unui comunicat al MFE, rata de absorbtie curenta este "de 6 ori mai mare decat la inceputul lunii mai 2012 si de 3,5 ori mai mare decat la sfarsitul anului 2012".
Suma solicitata Comisiei Europene pentru a fi rambursata Romaniei a ajuns la aproximativ 10 miliarde de euro. Totodata, suma totala incasata de Romania din fondurile alocate a ajuns la 10,73 miliarde de euro, valoare care include avansurile si rambursarile.
"Anul 2014 a confirmat ca Romania obtine performante. Rata de absorbtie curenta a fondurilor europene a ajuns la aproximativ 52%, in conditiile in care planul de guvernare prevede atingerea unui nivel de 50-80% la sfarsitul anului 2015. O alta realizare: pentru al doilea an consecutiv, tara noastra nu a pierdut niciun euro din fondurile aferente celor sapte programe operationale! Si o a treia performanta remarcabila: sumele incasate de Romania de la Comisia Europeana ...citeste mai departe despre "Rata de absorbtie a fondurilor europene, doar putin peste 50%. Autoritatile spun ca e o performanta" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 31 Decembrie 2014, ora 21:41
Rata de absorbtie curenta a fondurilor europene era marti de aproximativ 47%, suma solicitata spre rambursare Comisiei Europene de catre tara noastra fiind de peste 8,58 de miliarde de euro, potrivit unui comunicat al Ministerului Fondurilor Europene (MFE).
Rata de absorbtie curenta inregistrata la nivelul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) era de peste 33%, suma solicitata Comisiei prin intermediul acestui program fiind de peste 1,15 miliarde de euro. In acelasi timp, rata de absorbtie curenta inregistrata la nivelul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) depasea 47%, suma solicitata spre rambursare fiind de 1,2 miliarde de euro, transmite Agerpres.
Guvernul a aprobat in sedinta de joi un nou imprumut de la Trezoreria statului pentru a pune la dispozitia autoritatilor de management ale programelor operationale resursele necesare pentru plata beneficiarilor de fonduri UE.
"Guvernul Romaniei a aprobat un nou imprumut cu o valoare de 755 milioane de lei din care vor fi facute plati catre beneficiari. Aceste sume care vor fi achitate beneficiarilor vor fi rambursate Romaniei de catre Comisia Europeana, dupa ce vor fi transmise documentele necesare", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Din noul imprumut vor fi efectuate plati catre beneficiarii a trei programe: POS DRU, POS CCE si Programul Operational Regional. mai mult
Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 09:34
Romania va incheia, anul viitor, exercitiul financiar 2007-2013 cu o rata de absorbtie de 80% a fondurilor europene, iar anul acesta rata de absorbtie va depasi 50%, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Actualul cadru financiar va aduce ca, in acest an, sa avem facturi trimise catre Comisia Europeana de aproximativ 3,5 miliarde euro, deci cel putin cat am avut anul trecut, astfel vom evita acel risc de pierdere automata de fonduri. Primim in 2014 cel putin 3,5 miliarde de euro, cu cel putin 700 milioane de euro mai mult decat am primit ca tara in 2013. Desigur, vom depasi acel procent de 50%. Anul viitor vom inchide actualul cadru financiar pe cel putin 80% din ceea ce a primit Romania in perioada 2007-2013, adica 19,2 miliarde de euro", a spus Teodorovici, la Guvern, potrivit Mediafax.
Acesta a adaugat ca, pentru viitorul exercitiu financiar 2014-2020, primele cereri de proiecte pentru finantare vor fi lansate in lunile octombrie si noiembrie. mai mult
Miercuri, 22 Octombrie 2014, ora 15:29
Gradul de absorbtie a fondurilor europene a devenit motiv de mandrie pentru guvernanti. Premierul Ponta si ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, au anuntat un succes fara precedent al Romaniei: rata de absorbtie de 19% la finalul lunii iunie 2013. Totusi, masurile luate de autoritati nu au schimbat cu mult situatia.
Romania a solicitat rambursari de la Comisia Europeana de 3,53 miliarde de euro pana la 30 iunie, din aceasta suma, pana in prezent au intrat in bugetul statului 2 miliarde de euro, potrivit declaratiilor premierului Ponta.
Prin urmare, rata de absorbtie raportata strict la sumele deja rambursate de Comisia Europeana este de 15,3%, iar cea raportata la cererile de finantare trimise la Bruxelles este de 19%, cat a anuntat Guvernul.
In acest an, pe ultima suta de metri, autoritatile au adoptat mai multe masuri pentru a fluidiza procesul de atragere a fondurilor comunitare. Totusi, aceste masuri nu se reflecta foarte mult in rata de absorbtie a fondurilor europene fata de 2012.
Masurile Ministerului Fondurilor Europene pentru cresterea ratei de absorbtie
POSDRU intra in era digitala: Cererile de rambursare si platile, publicate online Beneficiarii POSDRU pot urmari online stadiul procesarii cererilor de rambursare depuse, precum si valoarea sumelor care se achita de Autoritatea de Management.
Angajeaza experti din mediul privat pentru verificarea cererilor de rambursare Cererile de aprobare a proiectelor pentru fonduri... mai mult
Vineri, 12 Iulie 2013, ora 13:31
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, si-a exprimat joi, la Parlament, speranta ca Romania sa aiba la finalul lunii iulie o rata de absorbtie a fondurilor europene de 25%.
"Rata absorbtiei per total perioada Romania 2013 la finalul lunii mai - 15,18%. Imi mentin tinta ca pana la finalul anului sa se ajunga la o absorbtie de 50%. Sper ca pana la finalul lunii iulie sa avem undeva la 25%, ceea ce imi da mari sperante ca pana la final de an putem atinge ceea ce am spus initial - 50%", a spus Teodorovici.
Potrivit ministrului, principala cauza a slabei absorbtii de fonduri a fost birocratia din Romania si lipsa de asumare a raspunderii, dar si faptul ca s-a "actionat lent".
Teodorovici a precizat ca doreste simplificarea procedurilor pentru atragerea fondurilor europene.
Abrogarea Ordinului privind achizitiile publice
"Daca noi, ca administratie, vom fi mai eficienti sau vom actiona asa cum trebuie sa actionam, categoric firmele vor trebui sa lucreze asa cum scrie in contract, daca este sa fim foarte exigenti. Principalul motiv este partea de birocratie pe care Romania inca o are, de care inca Romania sufera, lipsa de asumare a raspunderii. Daca este sa simplificam, trebuie sa asumam aceasta decizie. Punem foarte multe lucruri in discutie si actionam de multe ori foarte lent.
Am dat acum un exemplu si vorbeam zilele trecute de faptul ca vrem sa simplificam, de fapt sa eliminam acea procedura de achizitie la privati. Deja se nasc fel de fel de... mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 13:17
Rata de absorbtie reala a fondurilor structurale si de coeziune a fost, in luna septembrie, de doar 0,01%, Comisia Europeana rambursand direct Romaniei putin peste un milion de euro, in conditiile in care sunt blocate platile pe principalele cinci programe operationale.
Potrivit statisticii publicate de Ministerul Afacerilor Europene (MAEur), la 30 septembrie, rata de absorbtie reala pentru fondurile structurale si de coeziune disponibile prin cele sapte programe operationale a crescut la 9,70% fata de 9,69% la 30 august, in aceasta luna nivelul platilor directe de la Comisia Europeana crescand doar cu 1,19 milioane de euro.
Platile pe care le face Comisia Europeana sunt intrerupte de la inceputul lunii iulie pentru patru dintre cele cinci programe operationale - transport, mediu, regional si cresterea competitivitatii, in timp ce POSDRU a intrat in procedura de presuspendare de la inceputul lunii august.
Platile pentru POSDRU s-ar putea relua, pentru Romania, in luna decembrie, a declarat
directorul general pentru Angajare, Afaceri Sociale si Incluziune din cadrul Comisiei Europene, Zoltan Kazatsay.
Reluarea platilor pentru POSDRU, posibila in decembrie/a>
In prezent, sunt asteptate pentru luna octombrie deciziile Comisiei privind efectuarea de corectii financiare pentru cele patru programe si respectiv suspendarea sau reluarea platilor pe unele dintre axele celor patru programe.
Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, anunta in ianuarie ca... mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 13:20
Rata de absorbtie a fondurilor europene poate fi comparata cu o fotografie in miscare. Se pune intrebarea in ce moment trebuie facuta aceasta fotografie pentru a fi relevanta, a declarat ministrul roman al afacerilor europene, Leonard Orban, intr-un interviu publicat marti de cotidianul austriac Wirtschatsblatt.
Intrebat de ce este foarte scazuta rata de absorbtie a fondurilor europene in actuala perioada de finantare (2007-2013) si de ce nu reuseste Romania sa utilizeze aceste fonduri, Leonard Orban a afirmat ca, in actuala perioada de finantare, Romania a utilizat pana in prezent circa 25% din toate fondurile disponibile - deci aproximativ noua miliarde de euro. La nivelul politicii de coeziune, s-a atins un nivel de 9%.
Leonard Orban a oferit spre comparatie procentele inregistrate in septembrie 2011, in momentul in care a preluat conducerea Ministerului Afacerilor Europene, cand procentul de absorbtie era de 3,7%. "S-a inregistrat prin urmare o anumita crestere. Telul este ca, pana la sfarsitul anului, sa se atinga pragul de absorbtie de 20% al fondurilor structurale si de coeziune", a afirmat Leonard Orban.
Motivele care stau la baza ratei scazute de absorbtie a fondurilor UE in Romania
Intrebat care sunt motivele care stau la baza ratei scazute de absorbtie a fondurilor europene pana in prezent, Leonard Orban a enumerat capacitatea redusa a administratiei, lipsa de experienta a solicitantilor, dar si problemele existente la licitatiile publice, in unele... mai mult
Marti, 29 Mai 2012, ora 17:28
Rata de absorbtiei efectiva a fondurilor europene la nivelul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) este de 17%, a declarat miercuri ministrul Economiei, Lucian Bode, care a adaugat ca acest lucru il "nemultumeste".
"Rata absorbtiei efectiva este de 17%, procent care pe mine ma nemultumeste si vreau sa fac tot posibilul ca in 2012 sa ajungem la cel mai inalt plafon de rambursari pentru beneficiari. Sper si am speranta ca vom reusi", a precizat ministrul Economiei in cadrul IMM Forum.
In opinia acestuia,cauzele care au determinat un nivel de absorbtie scazut sunt legate de achizitiile publice si perioadele lungi de evaluare a proiectelor.
"In Romania, perioadele lungi de evaluare si problemele pe partea de achizitii publice duc la intarzieri nepermise, iar principalul nostru interes este legat de eliminarea oricaror intarzieri si respectarea termenilor procedurali. Problemele sistemice din domeniu pot fi rezolvate prin determinare, cu oameni pregatiti si masuri de eficienta", a mentionat Bode.
Ministrul Economiei a subliniat ca, pana in prezent, peste 1.300 de IMM-uri au fost sprijinite prin programele derulate de MECMA, prin intermediul Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici, mai exact programele Mihail Kogalniceanu si Start-up. mai mult
Miercuri, 14 Martie 2012, ora 16:28