Inca de la inceputul anului, era limpede ca Romania merge cu pasi grabiti spre o dezangajare de 800 de milioane de euro din fondurile europene. Am semnalat acest lucru in presa, din pozitia de disident in cadrul Ministerului Fondurilor Europene. Ulterior, am demascat si o intreaga manopera frauduloasa in ceea ce priveste deschiderea unor apeluri cu dedicatie, prin care se punea la cale acordarea de fonduri nerambursabile prin eliminarea fazei de evaluare.
Atunci faceam paralela cu Ordonanta 13, care a startnit un val justificat de emotie, dar erau si alte sectoare de activitate in care se petreceau aceleasi marsavii, unul din ele fiind gestionarea fondurilor europene.
Iata ca acum, Comisia Europeana avertizeaza oficial autoritatile romane despre iminenta dezangajare a peste 800 milioane de euro, confirmand astfel lucruri deosebit de clare stiute de cei din interior. Fiti siguri ca ce nu s-a putut face din 2014 pana acum nu se va putea intampla in urmatoarele 3 luni. Situatia este grava pentru ca unele programe au fost gandite prost, cu mult diletantism si o imensa lipsa de responsabilitate.
S-au incercat fel de fel de artificii, de vopsiri de gard si de tranzactionari nefericite ale vrabiei din mana cu cioara de pe gard. S-au facut jonglerii cu trecerea unor programe de sub coordonarea unor autoritati in favoarea altora, s-a dat drumul la apeluri fara respectarea minimului de legalitate, s-au umflat cifre si s-au masluit raportari.
Cu alte cuvinte, s-a lucrat... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2018, ora 08:49
Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) va avea o rata de absorbtie de fondurilor europene de 95% la sfarsitul anului 2015, iar sectorul IT&C va reprezenta investitii directe in economie de un miliard de euro in perioada 2014-2020, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de specialitate, Razvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informationala.
'In prezent, exista proiecte de aproximativ 500 milioane de euro aflate in derulare, iar in perioada urmatoare vor mai fi alocate si alte sume. Ministerul pentru Societatea Informationala va avea o rata de absorbtie a fondurilor europene de 95%, la finele anului 2015. In acest sector am avut foarte multe proiecte de unde am ales sa finantam initiative din mai multe zone, potrivit Agerpres.
Pentru perioada 2014-2020 ne vom concentra pe fondurile structurale. Vom avea 500 de milioane de euro alocare de la UE, la care se adauga co-finantare de la bugetul de stat. Estimam, numai pe dimensiunea Agendei Digitale, investitii directe in economie ce vor depasi un miliard de euro, in urmatorii ani. Afacerile in domeniul IT&C in Romania se ridica la 15 miliarde de euro. Practic, vorbim despre a doua industrie, dupa cea auto', a spus Cotovelea.
Potrivit ministrului, in cazul infrastructurii de internet in banda larga, Romania deruleaza proiectul Ro-Net, iar pentru anul viitor se are in vedere stimularea operatorilor privati pentru a investi in broadband.
'Investitiile in infrastructura de broadband sunt foarte... mai mult
Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 11:46
1Dupa ce cu o luna in urma, Ministerul Fondurilor europene dadea vina pe concediul Comisiei Europene pentru rata extrem de scazuta a absorbtiei fondurilor europene, la finalul lunii septembrie, mai precis pe 20 ale lunii, situatia este si mai grava. Am reusit sa facem deconturi doar pentru 64 de milioane de euro, in comparatie cu 195 milioane de euro cat a rambursat CE Romaniei in luna august.
Doar trei programe au reusit sa aduca bani in tara, iar cele mai multe fonduri au fost rambursate prin Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) adica putin peste 57 milioane de euro. Celelalte programe pe care s-au mai facut decontari sunt Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative- 6,9 milioane de euro si Programul Operational Asistenta Tehnica - 460 de mii de euro.
Intre timp, Romania ramane cu o rata de absorbtie de 23,46% si cu "vise" mare in ceea ce priveste fondurile europene.
Eugen Teodorovici a anuntat ca Romania trebuie sa faca rambursari de 2,5 miliarde de euro pana la finalul acestui an pentru a nu intra pe deficit.
"In primul si primul rand, trebuie sa atingem tinta din bugetul de stat ca si intrari, adica suma aceea de 2,5 miliarde de euro. Pana acum ne-au intrat in tara aproximativ 1,5 miliarde de euro, deci ne mai trebuie sa mai intre in tara un miliard de euro. Aceasta este prima tinta pe care trebui sa o atingem ca sa nu intram pe deficit. Dupa aceea cat mai mult in anul acesta este bine ca sa ne incadram in acest an... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2013, ora 15:25
Dupa ce autoritatile s-au "laudat" cu rambursari record de la Comisia Europeana in luna iulie, de peste 700 de milioane de euro, luna trecuta valoarea a scazut la 195 de milioane de euro. Doar trei programe au adus bani in tara. Transporturile au "parcat" la zero lei. Explicatia Ministerului Fondurilor Europene: a fost Comisia Europeana in concediu toata luna.
Romania a primit de la UE in luna iulie peste 730 de milioane de euro, in contextul in care din cele sapte programe operationale unul singur mai este blocat. Cei mai multi bani au fost adusi in tara de Programul Operational Transporturi - 360 milioane de euro. Pentru acelasi program, in luna august s-au incasat zero lei.
Comisia Europeana a rambursat Romaniei doar 195 milioane de euro, in condiile in care banii au venit doar pe trei din cele sase programe operationale care au "liber" la finantare.
Cei mai multi bani au fost incasati de la UE prin Programul Operational Regional - peste 133 milioane de euro pentru 32 de proiecte. Un alt program pe care CE a rambursat bani Romaniei este POS Mediu. Suma este la jumatate fata de cea din iulie adica putin peste 55 de milioane de euro.
Singurul program cu un parcurs liniar in ultimele luni de incasari de la CE este Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PO DA). In luna august, CE a rambursat Romaniei peste 6 milioane de euro prin acest program, iar in iulie peste 5 milioane de euro. Nu este de mirare ca programul a ajuns la o rata de... mai mult
Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 08:02
Rata de absorbtie curenta a fondurilor europene a ajuns la peste 19% la data de 5 iulie, ca urmare a solicitarii de noi rambursari de fonduri Comisiei Europene.
Saptamana trecuta, Romania a transmis Comisiei Europene documentele pentru rambursarea a inca 135 milioane de euro prin intermediul Programului Operational Sectorial Transport (POS Transport).
Astfel, valoarea totala a fondurilor solicitate Comisiei pentru rambursare prin intermediul POS Transport este de peste 655 milioane de euro.
"Succesul inregistrat de Guvernului Romaniei in a debloca recent al treilea program presuspendat de catre Comisia Europeana in trecut, Programul Operational Sectorial Transport, are efectul scontat asupra absorbtiei fondurilor europene.
Suma solicitata pentru a fi rambursata prin intermediul celor sapte programe operationale ajunge astfel la aproximativ 3,7 miliarde de euro in prezent, un avans substantial care ne ajuta sa acoperim riscul de dezangajare automata a fondurilor europene", a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, intr-un comunicat remis Ziare.com.
Citeste mai multe despre Romania atinge un record la atragerea fondurilor europene pe Ziare.com. mai mult
Luni, 08 Iulie 2013, ora 08:31
Rata de absorbtie a fondurilor europene a ajuns la sfarsitul lunii mai la 15,18%. Comparativ cu aprilie 2012, rata de absorbtie a crescut cu 103%.
In acelasi timp, suma totala atrasa de Romania din fondurile structurale si de coeziune a ajuns la peste 2,9 miliarde de euro la sfarsitul lunii mai a.c., in crestere cu 32% fata de valoarea inregistrata in decembrie 2012, respectiv cu 103% fata de aprilie 2012.
"Rata de absorbtie a fondurilor europene si, implicit, valoarea fondurilor atrase de Romania au crescut cu 32% in acest an fata de sfarsitul anului trecut. Totodata, rata de absorbtie este in prezent dubla fata cea inregistrata la sfarsitul lunii aprilie 2012, fapt care demonstreaza ca masurile adoptate in aceasta perioada de Guvernul Romaniei au avut impact", a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
In ultimele zile din luna mai, Comisia Europeana a rambursat Romaniei noi fonduri in valoare de aproximativ 155 de milioane de euro.
Suma mentionata a fost incasata prin intermediul a trei programe:
- Programul Operational Sectorial Mediu - peste 116,4 milioane de euro;
- Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - peste 37,7 milioane de euro;
- Programul Operational Asistenta Tehnica - aproximativ 0,7 milioane de euro. mai mult
Luni, 03 Iunie 2013, ora 16:47
Ministrul Afacerilor Europene anunta o strategie radicala pentru cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene: mai putine programe operationale, mai putini angajati in sistem, mai putine autoritati de management si externalizarea catre mediul privat a unor activitati ce reveneau autoritatilor implicate.
Romania a atras, pana la 25 martie doar 12,82% din banii pusi la bataie de UE. Rata de absorbtie dovedeste ca sistemul nu functioneaza tocmai corespunzator, daca ar fi sa comparam cu tari ca Polonia, unde s-au cheltuit peste 80% din alocarile de 58 miliarde de euro.
Procedurile greoaie si lipsa unui personal specializat in acest sistem sunt o parte din motivele pe care le folosim pentru a ne "scuza" incapacitatea de a cheltui fondurile europene.
"Reducerea personalului se va face la nivelul intregului sistem"
Pentru a nu mai ajunge in postura de a da explicatii la Bruxelles pentru problemele din sistem, ministrul de resort, Eugen Teodorovici vrea sa reformeze instituiile implicate in accesare de fonduri europene.
"In primul rand, simplificarea sistemul. Reducerea termenelor de plata dintre momentul achitarii facturii si rambursarea de Comisia Europeana a acelor sume. In plus, va urma o serie de modificari, reduceri de etape si sisteme inutile care fac sa fie foarte complicata procedura in sine. Reducerea personalului se va face la nivelul intregului sistem", a explicat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici pentru Business24.
Ministrul... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2013, ora 07:46
Cresterea economica anuala a Romaniei s-ar putea majora la 3,5% in perioada 2014-2020, daca gradul de absorbtie a fondurilor europene ar atinge 57%, potrivit unei analize CEROPE. Una ipotetica in orice caz, de vreme ce tara noastra a reusit sa atraga doar 7,2% din totalul pus la dispozitie.
Astfel, conform Centrului Roman de Politici Economice - CEROPE, o crestere de 1% din PIB datorita absorbtiei fondurilor europene in perioada 2014-2020 in Romania ar genera o majorare a veniturilor bugetare de 0,82%, releva studiul "Prioritizarea politicilor UE".
Si Lucian Anghel, presedintele BVB, declara in urma cu ceva timp ca un grad de absorbtie de 100% a fondurilor europene ar determina o crestere economica de 4,4%, in timp ce un grad de absorbtie de 0% va mentine cresterea economica in jurul valorii de doua procente.
Toate acestea par insa de domeniul SF-ului, atat timp cat in acest moment Romania nu a reusit sa atraga decat putin peste 7% din intreaga suma pusa la dispozitie de Uniunea Europeana, peste 19 miliarde de dolari, atat pentru fonduri de coeziune, cat si pentru fonduri operationale. In plus, din cauza neaccesarii acestor fonduri, Romania risca sa le piarda in favoarea Greciei.
Accesarea fondurilor europene, mai facila
Pentru a spori gradul de absorbie e acestor sume, guvernul a adoptat in cursul saptamanii trecute o serie de masuri pentru simplificarea procesului de verificare a cererilor de rambursare aferente proiectelor finantate din instrumente... mai mult
Marti, 05 Iunie 2012, ora 18:05
Pentru a cheltui in intregime fondurile europene alocate Romaniei, numai din finantarea UE, in Romania ar trebui sa se faca plati de cel putin 15 milioane euro pe zi, de acum si pana in 2015, este de parere europarlamentarul Ramona Manescu.
"Daca adaugam si co-finantarea nationala si cea privata sau diferite finantari de la institutiile internationale, practic ajungem la aproximativ 30 milioane euro in fiecare zi", a declarat aceasta intr-un interviu acordat Business24.
In opinia Ramonei Manescu, Romania va continua sa piarda banii europeni din Programele Operationale pe Mediu si Transport unde rezultatele auditului efectuat de expertii Comisiei Europene arata mari nereguli in evaluarea si alocarea proiectelor.
Romania nu a valorificat nici pe departe in acesti cinci ani toate oportunitatile care ar fi fost disponibile pentru o tara nou membra, spre deosebire de Polonia care a profitat din plin de pe urma integrarii in UE, mai ales la capitolul fonduri europene. De ce noi romanii avem o rata atat de scazuta de absorbtie a fondurilor europene?
Polonia se prezinta cel mai bine la acest capitol deoarece guvernantii lor au avut o viziune si o strategie bine gandita in ceea ce priveste accesarea banilor europeni. Concret, si-au pregatit, din timp proiectele majore, si in special cele de infrastructura, tocmai pentru a asigura cadrul national necesar accesarii fondurilor europene.
Guvernul Romaniei si-a permis luxul de a pierde fonduri nerambursabile in valoare de... mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 08:02