Dupa un an de la izbucnirea epidemiei de pesta porcina africana (PPA), in Romania, specialistii Comisiei Europene scriu negru pe alb: in ciuda recomandarilor Bruxelles-ului, autoritatile noastre n-au facut nici pe departe tot ce ar fi trebui ca sa combata rapandirea bolii. Asa se face ca pesta s-a extins necontrolat, in buna parte din tara, si a provocat deja pagube uriase. Din pacate, lupta cu boala n-a fost castigata nici pana astazi si exista riscul sa avem in continuare mult de pierdut din cauza ei.
Primele 2 focare de pesta africana din Romania - aparute inca din iulie 2017, la Satu Mare - au fost lichidate rapid, de autoritati.
Dupa aproape un an - adica in luna iunie 2018 - boala a reizbucnit, insa. Initial s-au depistat doar alti cativa porci bolnavi in gospodarii din Satu Mare si din Tulcea. Dar cum lucrurile pareau atunci sa stea la fel ca in 2017 - cand pesta africana fusese usor de eradicat - nimeni nu s-a alarmat.
Din pacate, din acel moment, autoritatile au scapat lucrurile de sub control. In numai cateva saptamani, boala ajunsese deja in sute de gospodarii. Ba mai mult, a patruns chiar si in cel mai mare complex de porci din Tulcea, unde 48.000 de animale au fost ucise, ulterior, pentru a impiedica raspandirea si mai agresiva a pestei.
S-au infiintat echipe de ucidere, care sa mearga prin ferme si prin curtile oamenilor si sa omoare animale bolnave si sanatoase deopotriva, pentru a pune capat epidemiei de pesta. Asa cum Ziare.com va relatat pe... mai mult
Luni, 17 Iunie 2019, ora 06:46
Pesta porcina africana (PPA), care afecteaza deja 17 judete, risca sa se extinda, in curand, in intreaga Romanie, se arata intr-un document al Comisiei Europene.
Practic, putem numara acum pe degetele unei singure maini judetele in care nu exista, cel putin deocamdata, risc de epidemie.
Pe harta care prezinta modul de raspandire a PPA in Europa se poate vedea clar ca zona de risc acopera acum aproape in intregime teritoriul tarii noastre. Zonele marcate cu rosu, pe aceasta harta, sunt cele in care boala fie evolueaza deja, fie risca sa ajunga in viitorul apropiat. Exista, insa, posibilitatea ca pesta sa apara curand si in asa-numitele "zone tampon", marcate cu albastru. Iar asta inseamna ca au mai ramas doar vreo 5 judete in care, cel putin momentan, nu exista pericol de raspandire a pestei.
Acestea sunt dispuse in diagonala pe harta Romaniei, incepand din nord-estul tarii, de la Botosani si ajungand pana in Timis. In teritoriile inca libere de pesta mai sunt incluse si parti din judete, cum ar fi Arges, Hunedoara si Alba.
Harta intocmita de Comisia Europeana arata ca pesta risca sa cuprinda, in curand, toata tara
In plus, aceasta harta - intocmita in baza datelor comunicate de autoritatile sanitare veterinare din fiecare stat - arata cat se poate de clar ca nicaieri in Uniunea Europeana pesta n-a evoluat mai agresiv decat in Romania, in 2018.
Despagubiri de 44 de milioane de euro
Mai exact, potrivit Autoritatii Sanitare Veterinate si pentru... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2018, ora 12:43
Medicii veterinari din Bihor anunta ca virusul pestei porcine africane a ajuns, in ultimele zile, in gospodarii din 14 localitati din judet. In consecinta, peste o mie de animale urmeaza sa fie ucise preventiv, in incercarea de a opri raspandirea si mai agresiva a bolii.
Pana la jumatatea lunii noiembrie, in Bihor se inregistrasera doar 34 de focare de pesta porcina africana. Or, asta insemna ca boala nu evoluase din cale afara de agresiv, in judet.
Din pacate, saptamana trecuta lucrurile au luat, brusc, o turnura nefericita. Mai exact, prezenta bolii s-a confirmat oficial in 38 de gospodarii si pe un fond de vanatoare. Per total, boala afecta, la finele saptamanii trecute, 14 localitati din judet, potrivit unui comunicat de presa al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bihor.
"Numarul total de animale din specia suina afectate de boala in aceste focare este de 406 capete porcine domestice si un cap mistret. La acest efectiv se adauga un numar de 1.072 capete porcine domestice din gospodariile individuale/fermele din satul Abramut - comuna Abramut, satul Albis - comuna Buduslau si satul Olosig din orasul Sacuieni, unde in cadrul masurilor zoosanitare de prevenire si combatere dispuse de catre Centrul Local de Combatere a Bolilor Bihor, prin Ordin al Prefectului Judetului Bihor s-a dispus aplicarea masurilor de ucidere preventiva", informa DSVSA Bihor, la finele saptamanii trecute.
La inceputul acestei saptamani, intr-una dintre... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2018, ora 12:45
Niciodata, in nicio alta tara din Uniunea Europeana, pesta porcina africana (PPA) nu s-a extins la fel de repede ca in Romania. Asta scrie, negru pe alb, intr-un document de lucru redactat de specialistii de la Bruxelles si aflat in posesia Ziare.com.
In nota de serviciu emisa joi, 11 octombrie, de Secretariatul General al Consiliului Uniunii Europene, se mentioneaza mai intai ca, in afara tarii noastre, boala mai evolueaza acum in alte 9 state din UE. Este vorba despre Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Bulgaria, Belgia si Italia (mai exact Sardinia, unde autoritatile incearca, fara succes, deja de 4 decenii sa eradicheze boala).
Partea buna - dupa cum reiese din constatarile specialistilor - este ca boala se manifesta mai degraba in estul Uniunii Europene si nu s-a extins, pana acum, in alte regiuni. Ingrijorarea europenilor tine, insa, de faptul ca, in Romania, boala a avut o evolutie exploziva.
Mai exact, in document se mentioneaza ca:
"Incepand cu luna iunie 2018, insa, in Romania au fost peste 950 de focare de boala - o situatie fara precedent (in Uniunea Europeana - n.red.) ".
Documentul contine si o harta, intocmita in baza informatiilor oferite de Autoritata Sanitar Veterinara de la Bucuresti. Aceasta harta indica faptul ca boala fie a izbucnit deja, fie ar putea aparea in orice moment in nu mai putin de 15 judete, marcate cu rosu pe harta. Este vorba despre: Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Vrancea, Bacau, Vaslui, Galati,... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2018, ora 13:43
Mai multe documente aflate in posesia Ziare.com indica faptul ca - in ciuda asigurarilor date de ministrul Petre Daea - Romania isi va recupera de la UE doar o parte din suma uriasa cu care trebuie sa ii despagubeasca pe oamenii ramasi fara porci din cauza pestei. Iar pe masura ce boala, deja scapata de sub control, se va extinde, cheltuielile statului vor creste din ce in ce mai mult.
Nu mai putin de 123.400 de porci - adica aproape 3% din efectivele din tara noastra - au fost ucisi preventiv in ultimele 3 luni de medicii Autoritatii Sanitare Veterinare, in incercarea de a opri raspandirea pestei. In plus, in perioada imediat urmatoare, medicii veterinari urmeaza sa ucida alti peste 170.000 de porci din doua mari ferme din judetul Braila, in care s-a depistat boala.
Pe toti proprietarii animalelor ucise - fie ei simpli gospodari sau mari crescatori de porci - statul va trebui sa-i despagubeasca. Mai exact, va trebui sa le plateasca animalele, la pretul pietei, stabilit de mai multe comisii de specialitate.
Spre exemplu - din datele furnizate de DSVSA Tulcea pentru Ziare.com - gospodarii din judet ar urma sa incaseze 6,12 lei pe fiecare kilogram de carne de porc ucis preventiv. Asta, in cazul in care animalul cantarea peste 40 de kilograme, inainte de ucidere. Daca insa animalul era mic si mai usor de 40 de kilograme la sacrificare, gospodarului i se vor plati 10,15 lei pe kilogramul de carne de care nu va mai apuca sa se bucure.
Patronii de ferme zoothenice ar... mai mult
Joi, 30 August 2018, ora 00:00
Un document de lucru al Comisiei Europene - intocmit in baza datelor autoritatilor romane - arata ca pesta porcina africana (PPA) s-ar putea extinde alarmant, in perioada urmatoare, afectand mai bine de jumatate din tara.
Pe o harta intocmita de Comisia Europeana in baza datelor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), sunt marcate cu rosu nu mai putin de 17 judete, dintre cele 41 ale Romaniei.
In 11 dintre acestea - adica in Satu-Mare, Salaj, Bihor, Tulcea, Constanta, Braila, Ialomita, Galati, Calarasi, Ilfov si Salaj - prezenta PPA s-a confirmat deja. Din datele publice, insa, in celelate 6 judete marcate cu rosu pe harta - mai exact in Vaslui, Vrancea, Bacau, Buzau, Prahova si Giurgiu - boala n-ar fi ajuns, inca. De ce sunt, deci, marcate si aceste judete cu rosu, la fel ca toate celelalte in care s-au depistat focarele de boala?
In spatiul public s-au vehiculat, in ultima perioada, mai multe ipoteze potrivit carora numarul de focare de PPA din Romania ar fi mai mare decat cel comunicat oficial de ANSVSA.
In aceste conditii, institutia a emis un comunicat de presa prin intermediul caruia sustine ca nu tainuieste informatii legate de epidemie, ci ca, pur si simplu, "in zona rosie sunt incluse judetele unde PPA evolueaza in exploatatiile de porcine domestice si/sau la populatia de porcine salbatice, dar si judetele limitrofe acestora, in care NU evolueaza focare de PPA, dar sunt considerate ca fiind expuse unui risc... mai mult
Marti, 28 August 2018, ora 18:36
Numarul judetelor in care se inregistreaza focare de pesta porcina africana ar putea creste de mai mult de doua ori, in perioada urmatoare, se arata intr-un document publicat in Monitorul Oficial al Uniunii Europene, in urma cu nici doua saptamani.
Iar daca boala s-ar extinde, alte cateva mii de romani risca sa ramana fara porc in cotet, pana la Craciun. In plus, mai multi mari fabricanti de mezeluri n-ar mai putea sa isi mai exporte produsele, in cazul in care in judetele lor ar izbucni focare de pesta.
Un document al Comisiei Europene, publicat in Monitorul Oficial al UE pe 27 iulie 2018 - deci in urma cu mai putin de doua saptamani - atesta faptul ca in 8 judete din Romania s-au raportat focare de peste porcina africana. Este vorba despre cele incluse in Partea a III-a a anexei documentului, adica Satu Mare, Tulcea, Constanta, Bihor, Salaj, Braila, Ialomita si Calarasi.
Datele au fost facute publice si de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), prin intermediul unui comunicat recent.
In plus, potrivit ANSVSA, de la publicarea comunicatului si pana astazi, pe lista judetelor in care s-au semnalat focare s-a adaugat si Galati.
Documentul emis de CE contine, insa, o serie de informatii care nu se regasesc in comunicatul institutiei de la Bucuresti. Mai exact, CE informeaza ca boala s-ar putea extinde, in curand, pe teritorii mult mai vaste. Alte 15 judete - incluse in Partea I a anexei - risca sa fie rapid afectate... mai mult
Marti, 07 August 2018, ora 09:09
Nemultumiti de modul in care statul roman administreaza criza pestei porcine africane, membrii Asociatiei Pro Consumatori (APC) organizeaza, joi, nu unul, ci doua proteste.
Intre orele 11:00 si 13:00, membri ai APC vor picheta sediul Ministerului Agriculturii. Ulterior, protestul se va muta la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), institutie pe care APC o va picheta intre orele 15:00 si 16:00.
Presedintele APC, Costel Stanciu, a explicat pentru Ziare.com de ce a decis sa organizeze aceste proteste.
"Autoritatile administreaza ineficient aceasta criza a pestei porcine. Tocmai de accea, am si decis sa cerem demisia presedintelui ANSVSA, Geronimo Raducu Branescu. Acesta a iesit sa declare public faptul ca a gestionat eficient criza pestei africane, in conditiile in care in tara e haos.
Vineri erau in jur de 400 de focare, iar acum ANSVSA anunta ca sunt peste 500. Cum e asta o administrare eficienta a crizei?
De fapt, sub pretextul ca incearca sa previna extinderea pestei porcine africane, autoritatile nu fac decat sa ingroape zoothenia din Romania si sa-i condamne la saracie pe micii producatori de carne de porc si pe tarani", a declarat Costel Stanciu.
Presedintele APC a mai spus ca ANSVSA n-ar trebui sa recurga din principiu la sacrificarea preventiva a tuturor porcilor sanatosi din zone cu pesta.
"Noi cerem ca taranului sa i se permita sa isi sacrifice porcul din gospodarie, daca animalul e sanatos, chit ca... mai mult
Joi, 02 August 2018, ora 10:36
Din cauza ca n-a respectat la timp recomandarile Comisiei Europene privind prevenirea aparitiei pestei porcine africane (PPA), statul roman nu reuseste acum sa impiedice raspandirea bolii.
Astfel - in ciuda faptului ca a sacrificat deja preventiv, in doar 2 luni, peste 1% din numarul total de porci din tara - pesta continua sa se extinda.
Disperati, fermierii se gandesc deja sa renunte la cresterea acestor animale. Iar asta ar insemna ca, in curand, s-ar putea sa nu mai gasim in galantare decat carne de porc din import, mai scumpa si poate chiar de o calitate mai slaba decat cea de la noi.
Virusul pestei porcine africane - originar de pe Continentul Negru, din Kenya - a ajuns in Europa in urma cu circa sase decenii. Primele cazuri s-au raportat in 1957 in Portugalia. Apoi, s-au semnalat altele in Spania, in Italia (in zona Sardiniei) si in alte si alte state.
Pesta porcina africana nu se transmite la om. Este, in schimb, incurabila si foarte contagioasa, la porc. Un singur animal infectat cu PPA poate transmite virusul tuturor porcilor cu care vine in contact, imbolnavindu-i mortal.
In consecinta, pentru a preveni decimarea efectivelor de porci din ferme si gospodarii, autoritatile UE au adoptat strategii de prevenire si de combatere a pestei porcine africane. Cum masurile au functionat, la inceput, doar in parte, s-au pus la punct metode tot mai precise si mai eficiente de a izola boala.
In Romania, PPA a fost pentru prima depistata abia in urma cu un... mai mult
Miercuri, 01 August 2018, ora 11:44