Companiile listate pe piata Rasdaq si din piata valorilor mobiliare necotate trebuie sa isi aleaga optiunea de listare pana la 27 octombrie 2015 cand inceteaza de drept activitatea acestor companii, in conformitate cu Legea 151/2014, potrivit datelor publicate pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Legea 151/2014 prevede ca activitatea pietei Rasdaq si a pietei valorilor mobiliare necotate inceteaza de drept la 12 luni de la intrarea in vigoare a legii, respectiv in data de 27 octombrie 2015. Astfel, companiile de pe piata RASDAQ si de pe piata valorilor mobiliare necotate trebuie sa decida in perioada urmatoare daca se vor muta pe piata reglementata sau pe ATS sau daca se vor delista, transmite Agerpres.
'Aceasta schimbare este foarte importanta pentru intreaga piata de capital. Emitentii de pe Rasdaq sunt foarte importanti pentru noi, acei emitenti care vor decide sa deschida acest nou capitol la bursa vor fi sprijiniti cu orice ajutor si sfat care le poate fi oferit de BVB, precum si de Autoritatea de Supraveghere Financiara, Depozitarul Central si specialistii implicati pentru ca aceasta tranzitie sa fie cat mai lina posibil. (...) Atat emitentii care vor ramane pe scena pietei de capital, cat si cei care vor parasi aceasta scena sunt foarte importanti pentru noi', a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB.
BVB a organizat un workshop pe tema noului cadru odata cu intrarea in vigoare a Legii 151/2014, la care au participat peste 100 de... mai mult
Vineri, 30 Ianuarie 2015, ora 10:00
Navrom Galati (COVG), compania cu cea mai mare capitalizare pe piata Rasdaq, se va retrage de la tranzactionare, in contextul procesului de desfiintare a acestei sectiuni a Bursei, pentru ca actionarii au respins transferul pe o alta piata.
Actionarii au respins propunerile de transfer pe piata reglementata sau pe sistemul alternativ de tranzactionare, situatie in care, conform legii, societatea se retrage de pe bursa.
"Ca urmare a hotararii adoptata de actionari la art 1 si art 2 din prezenta hotarare, actiunile societatii vor fi retrase de la tranzactionare, iar societatea se va delista", se arata in raportul cu deciziile AGA transmis de Navrom Galati Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Compania are o capitalizare de 186 milioane de lei (41,6 milioane de euro) la cotatia de 10,9 lei/actiune de la ora transmiterii acestei stiri, in urcare cu 9% fata de marti. Titlurile Navrom au crescut cu 26,6% marti, cand a avut loc AGA in care s-a luat decizia de retragere de la tranzactionare.
Rulajul inregistrat marti cu actiunile companiei, de 137.244 lei, este cel mai ridicat din ultima luna.
Anterior cresterii din sedinta de marti, titlurile Navrom au fost tranzactionate cel mai recent joia trecuta, la 7,9 lei/unitate, pret in urcare cu 31,7%. La cotatia de 7,9 lei/unitate Navrom avea o capitalizare de 135 milioane de lei.
Navrom este controlata de grupul Transport Trade Services (TTS), detinatorul unei participatii de 87,4% potrivit celor mai recente date... mai mult
Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 10:18
Legea privind desfiintarea pietei Rasdaq nu are probleme de fond, dar mai exista elemente care trebuie adaugate si care se refera strict la posibilitatea de delistare fara costuri, a declarat luni, pentru Agerpres, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Mircea Ursache, responsabil pentru piata de capital.
'Au existat trei proiecte de acte normative legate de Rasdaq. Primul se refera la initiativa grupului de senatori reprezentat de senatorul Sorin Bota, al doilea la o initiativa a unor grupuri de deputati, reprezentate de doamna deputat Andreea Paul, a existat si o varianta - la initiativa unui membru al Consiliului, domnul Gheorghe Marcu, fost deputat, in prezent membru neexecutiv - pe care ASF a promovat-o. Pana la urma, asa cum arata actul normativ, el este croit pe osatura proiectului grupului de senatori. Este dreptul legiuitorului de a adopta si de a tine cont sau nu de unele sau altele din observatii. Pe de alta parte, probleme de fond care sa fie contracarate pe legea respectiva nu exista, eu nu am nicio observatie. Spun doar atat: mai exista elemente care trebuie adaugate (...) care se refera strict la posibilitatea de delistare fara costuri. Aceasta va trebui completata, sa vedem acum in ce masura directiile juridice ne dau dreptul s-o facem printr-o legislatie secundara sau prin legislatie primara', a afirmat oficialul ASF, potrivit Agerpres.
Pe de alta parte, presedintele Organizatiei Profesionistilor Pietei de Capital /OPPC/, Cristian... mai mult
Marti, 25 Noiembrie 2014, ora 08:45
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va aplica, incepand cu data de 28 aprilie 2014, un nou bloc de tranzactionare pentru actiunile tranzactionate pe pietele Reglementa si Rasdaq, pe segmentele de piata principala si deal-uri, informeaza, luni, BVB.
Prin aplicarea acestei masuri, BVB intentioneaza sa reduca varietatea de blocuri de tranzactionare care se aplica pentru actiunile tranzactionate la BVB si sa reduca blocul de tranzactionare pentru unele actiuni astfel incat acestea sa devina mai accesibile investitorilor.
Blocul de tranzactionare aplicat actiunilor va fi revizuit periodic, astfel incat sa fie corelat cu dinamica preturilor acestora.
Schimbarea blocului de tranzactionare pentru actiuni se inscrie in initiativele BVB pentru cresterea lichiditatii prin eliminarea fragmentarii pietei. Urmatorul pas in cadrul acestor initiative consta in extinderea blocului de tranzactionare.
Pentru acest an, mai multe masuri operationale care vizeaza cresterea lichiditatii au fost deja luate, printre care extinderea programului de tranzactionarea pana la ora 18:00 incepand cu 3 ianuarie 2014, noul program de market making incepand cu 3 ianuarie, includerea starii de piata "Tranzactionare" la inchidere incepand cu 5 mai, reducerea starii ,"Pre-deschidere" cu 15 minute si, respectiv, extinderea tranzactionarii continue cu 15 minute incepand cu 5 mai, cresterea investibilitatii indicilor din familia BET incepand cu luna iunie si lansarea de noi indici in lunile iunie si... mai mult
Marti, 22 Aprilie 2014, ora 08:31
ASF a transmis Ministerului Finantelor un proiect de ordonanta de urgenta pentru stabilirea statutului Rasdaq, propunerea prevazand dreptul actionarilor de a stabili daca firmele vor fi mutate pe o piata reglementata sau pe un sistem alternativ de tranzactionare.
Statutul incert al pietei Rasdaq este o problema care treneaza de mai multi ani si pe care fosta Comisie Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si Bursa nu au reusit sa o solutioneze. Aceasta situatie a dus la numeroase dispute intre Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC), CNVM si Bursa.
Totul a inceput dupa ce in 2004 au fost schimbate prevederile la nivel european, care stabilesc impartirea pietelor in reglementata si sistem alternativ de tranzactionare. Rasdaq nu mai poate fi considerata piata reglementata, asa cum CNVM a stabilit la infiintarea Rasdaq (in 1996), insa Comisia nu a incadrat Rasdaq nici ca sistem alternativ de tranzactionare.
CNVM a stabilit, totusi, ca firmele si investitorii de pe Rasdaq trebuie sa respecte aceleasi reguli ca pe o piata reglementata, inclusiv lansarea de oferte publice de preluare si dreptul actionarilor minoritari de a se retrage din actionariat inainte de delistare. Clarificarea statutului Rasdaq a fost ceruta chiar si de procurori, pentru a putea stabili daca unele infractiuni sunt de factura penala.
Comisia Europeana a transmis Romaniei ca ar putea primi un avertisment daca statutul Rasdaq nu va fi clarificat, stabilindu-se ca este o piata... mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 16:17
Un grup de senatori au initiat un proiect de lege care prevede desfiintarea pietei Rasdaq si asigura actionarilor dreptul de a alege pe ce piata sau sistem alternativ de tranzactionare vor transfera companiile.
Proiectul este semnat de 28 de senatori din PSD, PDL, PNL, UDMR, PP-DD si UNPR si a fost inregistrat saptamana trecuta la Senat.
In expunerea de motive a initiativei legislative se spune ca proiectul de act normativ a fost supus consultarilor publice timp de 30 de zile pe site-ul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Liste intocmite de BVB
Potrivit proiectului, in termen de 45 de zile de la intrarea legii in vigoare, Bursa de Valori Bucuresti trebuie sa intocmeasca o lista cu firmele care indeplinesc conditiile pentru cotarea pe piata reglementata.
Daca BVB nu va dispune de toate informatiile necesare privind unele dintre firme, in cel mult cinci zile de la intrarea legii in vigoare va solicita detalii suplimentare de la societatile respective sau de la Depozitarul Central.
Informatiile trebuie transmise Bursei in maxim cinci zile de la primirea notificarii.
Ulterior, Bursa va transmite lista catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, iar in cel mult zece zile institutia va publica pe site-ul sau lista respectiva si va anunta firmele ca se pot transfera pe piata reglementata.
Urmatoarea etapa prevede ca in cel mult patru luni firmele sa convoace AGA pentru a consulta actionarii cu privire la transferul pe o piata reglementata,... mai mult
Marti, 26 Martie 2013, ora 15:32
Statutul pietei Rasdaq a revenit in atentia autoritatilor, de la inceputul acestui an, in prezent un proiect de lege pentru modificarea sa fiind analizat la Ministerul Finantelor.
Totusi, toate discutiile au loc mai mult sau mai putin in secret, spre nemultumirea investitorilor, care si-ar dori mai multa transparenta, dar si sa le fie ascultate dorintele in legatura cu aceasta platforma de tranzactionare din cadrul Bursei de Valori Bucuresti.
Deocamdata, nici ministerul, nici Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu dau informatii despre proiect, deoarece nu se afla pe ordinea de zi a guvernului. Insa, atat investitorii, cat si brokerii sunt de acord ca statutul pietei Rasdaq trebuie rezolvat cat mai rapid, pentru a imbunatati piata de capital din Romania.
Citeste mai multe despre Noul statut al pietei Rasdaq - investitorii acuza lipsa de transparenta a CNVM pe Ziare.com. mai mult
Joi, 07 Martie 2013, ora 09:30
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) va transmite catre Ministerul Finantelor Publice o propunere de proiect legislativ pentru restructurarea pietei Rasdaq, care asigura actionarilor firmelor de pe Rasdaq dreptul de a alege pe ce piata sau sistem alternativ de tranzactionare se vor muta.
"Aceasta propunere reflecta procesul de consultare realizat de CNVM cu participantii la piata, operatori, depozitari, emitenti, asociatii profesionale, investitori si are drept principal obiectiv protectia investitorilor in societatile tranzactionate pe piata Rasdaq.
Proiectul initiat de CNVM ofera dreptul si posibilitatea societatilor comerciale tranzactionate pe piata Rasdaq de a alege operatorul de piata sau sistem, respectiv piata sau sistemul alternativ pe care ar urma sa fie tranzactionate, in urma exercitarii optiunii actionarilor acestor societati in cadrul adunarilor generale ale actionarilor", se arata intr-un comunicat transmis de Comisie.
Totodata, propunerea CNVM prevede ca, in anumite situatii specifice, actionarii se pot retrage din actionariatul firmei, la un pret echitabil, "astfel incat sa fie respectate drepturile legitime ale acestora in calitate de investitori in piata de capital".
"Subliniem ca prin acest proiect legislativ, CNVM a intentionat incadrarea pietei Rasdaq in actuala arhitectura legala a sistemelor de tranzactionare din piasa de capital, instituita de normele europene in domeniu si transpuse in legislatia noationala, cu respectarea... mai mult
Joi, 07 Februarie 2013, ora 15:33
Romania ar putea primi un avertisment de la Comisia Europeana daca statutul Rasdaq nu va fi clarificat in sensul ca este o piata reglementata conform directivelor europene sau un sistem alternativ de tranzactionare, potrivit directorului general al BVB, Victor Cionga.
"Este dorinta Consiliului si a Executivului sa accelereze acest proces de modernizare si de aducere la standarde europene a pietei de capital din Romania. Acest lucru nu se poate face singur, ci numai in cooperare cu actorii pietei si reglementatorul (...) Rasdaq, dupa parerea mea, este un caz tipic de reactivitate, deoarece daca nu am fi facut acest lucru, exista un termen in care Comisia Europeana ne-ar fi dat un avertisment. Ar trebui sa actionam pe baza unui proiect. Noi lucram la un proiect de dezvoltare pe termen mediu a pietei de capital", a afirmat, joi, Cionga.
La randul sau, presedintele Consiliului de Administratie al Bursei, Lucian Anghel, a afirmat ca BVB sustine elaborarea unei legi care sa clarifice statutul Rasdaq, iar reglementarile sa ramana aceleasi dupa incadrarea acestei pietei ca sistem alternativ de tranzactionare.
"In urma discutiilor cu Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, cu care am avut o discutie foarte foarte buna, in unanimitate, pe baza unei analize in cadrul Consiliului, am transmis catre Comisie acea solicitare (pentru calificarea si/sau autorizarea pietei Rasdaq ca sistem alternativ de tranzactionare - n.r.) Trebuie sa recunoastem ca Rasdaq-ul este o problema de... mai mult
Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 17:23