Premierul elen Antonis Samaras a declarat luni ca fondurile de pensii din Grecia nu vor lua parte la programul de rascumparare a unei parti din obligatiunile suverane detinute de investitorii privati, destinat sa stearga aproape 30 miliarde de euro (39 miliarde de dolari) din datoria tarii, transmite site-ul ekathimerini.com.
Grecia a anuntat, luni, ca va realiza oferta de rascumparare a unei parti din obligatiunile suverane detinute de investitorii privati, precizand ca nu va cheltui mai mult de 10 miliarde de euro pentru rascumpararea obligatiunilor.
Samaras a explicat ca bancile din Grecia vor beneficia de pe urma rascumpararii obligatiunilor deoarece valoarea din registre a bondurilor pe care le detin este efectiv scazuta.
Premierul elen a declarat ca rascumpararea obligatiunilor detinute de fondurile de pensii din Grecia nu a fost niciodata luata in calcul pentru ca nu s-ar reduce astfel datoria tarii.
Ministrul elen de finante Yannis Stournaras este din nou luni la Bruxelles, pentru a patra intalnire a Eurogrupului din tot atatea saptamani, unde va prezenta detaliile planului de rascumparare a obligatiunilor. mai mult
Luni, 03 Decembrie 2012, ora 17:35
Fondul de salvare din zona euro, constituit sub numele Mecanismul European de Salvare (MES) este vazut de numerosi analisti drept cheia spre salvarea tarilor de criza datoriilor suverane. Care sunt, insa, punctele slabe ale acestuia si ce alte solutii exista daca acesta va fi respins de magistratii germani?
Curtea Constitutionala din Germania se va exprima, pe 12 septembrie, in privinta compatibilitatii MES, destinat finantarii tarilor membre din zona euro aflate in dificultate, cu Constitutia germana, numeroase voci sustinand ca, prin ratificarea Mecanismului, se renunta la o parte din suveranitatea statului german.
In cazul in care judecatorii curtii germane ratifica Mecanismul, cei 500 de miliarde de euro ai fondului de salvare vor putea fi folositi pentru achizitia de titluri de stat sau pentru imprumuturi conditionate pentru statele cu probleme. Cu toate acestea, capacitatea acestuia de ajutor este limitata, mai ales daca situatia in state mari, precum Spania ori Italia, se inrautateste.
Incercarea lui Mario Draghi, seful BCE, de a convinge oficialii europeni sa confere MES capacitati bancare, a esuat. Daca Mecanismul ar fi avut astfel de calitati, atunci BCE ar fi putut asigura un flux continuu de bani in caz de nevoie, sporind astfel cantitatea de fonduri de care acesta dispune.
Pe de alta parte, Curtea Constitutionala ar putea alege sa nu ratifice MES, caz in care Uniunea Europeana trebuie sa gaseasca o alta solutie pentru rezolvarea crizei. Impactul... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 13:52
Grecia va rambursa luni o transa de 3,2 miliarde de euro din datoria catre Banca Centrala Europeana, inlaturand, pentru moment, riscul intrarii in incapacitate de plata.
"Grecia va achita in cursul zilei (n.r. de luni) aceasta datorie, avem banii necesari", a declarat pentru AFP o sursa din Ministerul de Finante de la Atena.
Grecia a reusit sa stranga, in cursul saptamanii trecute, suma de 4,063 miliarde de euro prin vanzarea de certificate de Trezorerie pe trei luni. Banii au fost folositi pentru a acoperi necesitatile curente si pentru a evita intrarea in incapacitate de plata, in asteptarea urmatoarei transa de bani promisa de UE si FMI.
Mai mult, banii obtinuti in urma acestei emisiuni de titluri de stat ii permite statului elen sa ramburseze obligatiunile suverane detinute de BCE, care ating maturitatea la 20 august 2012.
O noua transa de imprumuturi, in valoare de 31,5 miliarde de euro, a fost promisa grecilor in schimbul relansarii programului de redresare convenit cu troica. O decizie in privinta reluarii imprumuturilor urmeaza sa fie luata in septembrie.
Autoritatile elene au cerut un ragaz de doi ani pentru a respecta cerintele UE, pana in 2016, in loc de 2014, cum s-a convenit initial. Seful ministrilor de finante din zona euro, Jean-Claude Juncker, va merge la Atena pentru a discuta cu premierul grec despre aceasta amanare a implementarii cerintelor troicai.
Juncker: Grecia nu va iesi din zona euro
Merkel ar putea relaxa conditiile... mai mult
Luni, 20 August 2012, ora 11:58
Ministrii de Finante din zona euro analizeaza modalitati de a intarzia partial, sau in intregime, al doilea pachet de ajutor financiar pentru Grecia, dar in acelasi timp sa evite o incetare de plati dezordonata.
Intarzierea ar putea dura pana dupa alegerile generale din Grecia, asteptate pentru luna aprilie, relateaza Mediafax.
Chiar daca cea mai mare parte a elementelor pachetului financiar au fost finalizate, ministrii de Finante din zona euro nu sunt multumiti in privinta angajamentului liderilor politici eleni in privinta masurilor de austeritate si reformelor ce conditioneaza ajutorul financiar.
De asemenea, nu este clar daca nivelul indatorarii Greciei raportata la PIB, in prezent de circa 160% din PIB, poate fi coborat la 120% pana in 2020 prin acordul de imprumut, asa cum au cerut reprezentantii UE, FMI si Bancii Centrale Europene.
"Exista propuneri de a intarzia pachetul financiar pentrru Grecia sau de a-l segmenta, astfel incat sa fie evitat un faliment imediat. Vor discuta optiunile. Exista presiuni din partea mai multor state sa nu se faca nimic atata timp cat nu exista un angajament clar al Greciei, care nu ar putea veni decat dupa alegeri", a afirmat un oficial european informat asupra pregatirilor pentru o conferinta telefonica a ministrilor de Finante din zona euro, programata pentru aceasta seara.
Germania, Finlanda si Olanda sunt tarile care preseaza pentru intarzierea pachetului financiar, au afirmat alti doi oficiali. Germania este cea... mai mult
Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 20:37