Fondul Proprietatea (FP) are un potential ridicat de apreciere, existand premisele depasirii pragului de 1 leu/actiune, potrivit analisitilor casei de brokeraj Tradeville.
Acest lucru este posibil in principal pe fondul programelor de rascumparare si al ofertei publice, precum si al listarii secundare pe bursa din Londra, care ar spori interesul si pentru alte companii de pe BVB, considera specialistii.
"Consideram ca potentialul de crestere al Fondului Proprietatea este in continuare atractiv si ne asteptam ca titlurile FP sa testeze pana la finalul anului pragul de 1 leu/actiune, dar in acelasi timp exista argumente suficiente pentru depasirea acestei zone pe parcursul anului urmator", spune Bogdan Gherghe, analist al casei de brokeraj Tradeville.
Principalul argument pentru aprecierea actiunilor Fondului Proprietatea ar fi presiunea actionarilor in sensul reducerii discountului dintre cotatiile bursiere si activul net, tinta actuala fiind trasata la 15%.
Strategia administratorului ramane in continuare axata pe programele actuale de recompensare a actionarilor prin rascumparari sau dividende speciale acordate sub forma reducerii capitalului social. De asemenea, in contextul trecerii spre statutul de piata emergenta, piata locala de capital prezinta un potential important de apreciere ce ar favoriza atragerea de investitori si, implicit, o potentiala crestere a valorii activelor nete din portofoliul FP.
Impactul ofertei publice
Recent, administratorul... mai mult
Vineri, 31 Octombrie 2014, ora 11:54
Fondul Proprietatea a angajat Citigroup Global Markets, Raiffeisen Capital & Investment si Wood & Company pentru a analiza optiunile de a ceda o parte sau toata participatia detinuta la Transgaz, reprezentand 14,99% din actiuni, pachet evaluat pe Bursa la 335,98 milioane lei (75,16 milioane euro).
"Franklin Templeton Investment Management Limited United Kingdom, Sucursala Bucuresti, in calitate de administrator unic si societate de administrare a investitiilor Fondului, doreste sa informeze actionarii ca, in conformitate cu angajamentul sau de a explora modalitati de a creste valoarea pentru actionari si de a creste lichiditatea activelor din portofoliul Fondului, a desemnat Citigroup Global Markets Ltd, Raiffeisen Capital & Investment si Wood & Company Financial Services in calitate de consultanti pentru a evalua optiunile sale strategice privind o parte sau toate participatiile Fondului de 14,99% din Transgaz", se arata intr-un raport transmis miercuri Bursei de Fondul Proprietatea.
FP a vandut in luna mai un pachet de 1,1% din actiunile Petrom pentru 246,6 milioane de lei, pentru a obtine lichiditati necesare finantarii programului de rascumparare a propriilor actiuni. FP a rascumparat in acest an 7,13% din propriile actiuni, pentru 862,2 milioane lei (48,2 milioane euro).
Actionarii FP au aprobat, recent, de principiu in AGA prelungirea mandatului Franklin Templeton cu doi ani, incepand cu 30 septembrie 2014, insa administratorul va trebui sa intruneasca mai... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 19:44
Investitorii institutionali straini si-au majorat participatiile la Fondul Proprietatea (FP) in luna iulie, dupa ce in precedentele doua luni si-au redus expunerile si au retras o parte din banii plasati pe pietele emergente, anticipand ca Fed va reduce programul de stimulare a economiei SUA.
In luna iulie, participatia investitorilor institutionali straini la Fondul Proprietatea a crescut cu 0,37 puncte procentuale, la 56,51% din actiuni, dupa ce in mai si iunie pachetele detinute au scazut cu 0,54 puncte procentuale, de la 56,68% la finele lunii aprilie.
De la listarea Fondului Proprietatea la BVB, in ianuarie 2011, investitorii institutionali straini au fost cei mai mari cumparatori de actiuni Fondul Proprietatea, acestia preluand peste 42% din titluri. La finele anului 2010, investitorii institutionali straini aveau aproximativ 14% din actiuni.
Cele mai mari pachete de actiuni au fost cumparate in anul 2011, cand participatia acestor investitori a urcat la 42,14%. Anul trecut, investitorii institutionali straini au cumparat peste 10% din actiunile Fondului Proprietatea.
De la listarea FP, printre cei mai mari cumparatori au fost fondul american de hedging Elliott Associates si compania de administrare a investitiilor City of London, care au ajuns sa detina peste 18% si, respectiv, 9,43%.
Cele mai recente achizitii realizate de Elliott Associates au avut in prima parte a lunii mai, cand fondul american de hedging a cumparat 0,08% din actiunile FP, pentru... mai mult
Joi, 08 August 2013, ora 09:20
Fondul Proprietatea (FP) a rascumparat, in perioada 13 - 17 mai, peste 22,7 milioane de actiuni proprii, pentru care a platit in total aproape 14,76 milioane de lei, potrivit datelor publicate de FP intr-o raportare transmisa Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Titlurile au fost achizitionate la preturi cuprinse intre 0,6397616 lei/actiune si 0,66740833 lei/actiune.
Fondul deruleaza un program de rascumparare de actiuni care vizeaza preluarea unui pachet reprezentand maximum 8% din titlurile proprii.
Programul de rascumparare a cel mult 8% din actiunile Fondului Proprietatea a fost aprobat de actionari pe 25 aprilie 2012, insa a demarat abia in 2013 deoarece decizia AGA a fost contestata de un actionar al FP, avocatul Ioana Sfiraiala.
La inceputul lunii martie 2013, FP a obtinut o decizie favorabila la Tribunalul Bucuresti.
Programul de rascumparare actiuni proprii se desfasoara pe o perioada de 18 luni, la preturi cuprinse intre 0,2 lei si 1,5 lei. Titlurile rascumparate ar urma sa fie anulate, potrivit deciziei actionarilor. Fondul a derulat un program de rascumparare si in anul 2011, cand a achizitionat 1,7% din actiunile proprii, pentru 120 milioane lei. Fondul a anuntat la acel moment ca doreste sa rascumpere 10% din actiuni.
Potrivit reglementarilor, Fondul poate rascumpara un volum zilnic de actiuni de pana 25% din volumul mediu zilnic de actiuni tranzactionate pe bursa.
FP este un fond inchis de investitii, creat cu scopul despagubirii persoanelor... mai mult
Marti, 21 Mai 2013, ora 09:59
Fondul Proprietatea ii solicita in instanta Ioanei Sfiraiala, actionar minoritar care a chemat Fondul in judecata in aproximativ 80 de dosare, sa plateasca diferenta intre preturile la care s-ar fi derulat programul de rascumparare a actiunilor anul trecut si cele actuale.
"Am comparat pentru inceput doar primele trei zile, dar vom actualiza suma. Am pornit un proces pentru tragerea la raspundere in pricipal pe ideea ca a abuzat de drepturile procesuale si a abuzat si ca actionar minoritar" , au spus joi reprezentatii Templeton in AGA.
Programul de rascumparare a unui pachet de cel mult 8% din actiunile Fondului Proprietatea a fost aprobat de actionari pe 25 aprilie 2012, insa operatiunea nu a putut fi derulata deoarece decizia AGA a fost contestata de Sfiraiala.
La inceputul lunii martie Tribunalul Bucuresti a decis in favoarea Fondului, astfel ca FP a inceput programul de rascumparare pe 12 aprilie.
Actiunile urmeaza sa fie rascumparate pe o perioada de 18 luni, la preturi cuprinse intre 0,2 lei si 1,5 lei. Titlurile rascumparate ar urma sa fie anulate, potrivit deciziei luate in aprilie 2012 de actionari.
In primele trei zile ale programului de rascumparare, Fondul a platit un pret mediu de 0,6642 lei.
Cotatia medie de tranzactionare a actiunilor FP la BVB din ultimul an a fost de 0,5429 lei.
Potrivit prevederilor legale, Fondul poate rascumpara zilnic pana la 25% din volumul mediu zilnic de actiuni tranzactionate pe bursa.
FP este o societate de... mai mult
Joi, 25 Aprilie 2013, ora 12:58
Fondul Proprietatea (FP) a rascumparat in perioada 15-19 aprilie peste 12,5 milioane de actiuni proprii, pentru care a platit in total peste 8,28 milioane lei, potrivit datelor publicate de FP intr-o raportare transmisa marti Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Titlurile au fost achizitionate la preturi cuprinse intre 0,66066516 lei/actiune si 0,66417174 lei/actiune.
Fondul deruleaza un program de rascumparare de actiuni care vizeaza preluarea unui pachet reprezentand maximum 8% din titlurile proprii.
Programul de rascumparare a cel mult 8% din actiunile Fondului Proprietatea a fost aprobat de actionari pe 25 aprilie 2012, insa a demarat abia in 2013 deoarece decizia AGA a fost contestata de un actionar al FP, avocatul Ioana Sfiraiala.
La inceputul lunii martie 2013, FP a obtinut o decizie favorabila la Tribunalul Bucuresti.
Programul de rascumparare actiuni proprii se desfasoara pe o perioada de 18 luni, la preturi cuprinse intre 0,2 lei si 1,5 lei. Titlurile rascumparate ar urma sa fie anulate, potrivit deciziei actionarilor. Fondul a derulat un program de rascumparare si in anul 2011, cand a achizitionat 1,7% din actiunile proprii, pentru 120 milioane lei.
Fondul a anuntat la acel moment ca doreste sa rascumpere 10% din actiuni.
Potrivit reglementarilor, Fondul poate rascumpara un volum zilnic de actiuni de pana 25% din volumul mediu zilnic de actiuni tranzactionate pe bursa.
FP este un fond inchis de investitii, creat cu scopul despagubirii... mai mult
Marti, 23 Aprilie 2013, ora 10:02
Bursa a scazut si joi, cu 0,25%, intr-o piata unde actiunile Fondului Proprietatea (FP) au crescut cu 1,72% si au depasit nivelul de la inchiderea primei sedinte la BVB, din 25 ianuarie 2011, dupa ce administratorul FP a anuntat ca programul de rascumparare ar putea incepe in cateva zile.
Piata locala a incheiat, astfel, a sasea sedinta consecutiva de scadere, desi bursele internationale au fost pe verde. In ultimele zile, indicele general BET-C a coborat cumulat cu 3,2%.
"Cred ca lipsa banilor a dus la decuplarea pietei locale de evolutia burselor externe. Nu sunt stiri care sa aduca bani noi in piata. Punctual, pe unele actiuni mai intra bani, asa cum am vazut si in cazul titlurilor Fondului Proprietatea. Pe termen scurt, unii vor iesi inainte de dividend, altii asteapta preturi mai bune.
Totodata, o explicatie pentru lichiditatea redusa poate fi si faptul ca unii investitori au vandut actiuni din portofoliu si au directionat banii respectivi catre oferta de la Transgaz, anticipand un pret mai mic in oferta.
Totusi, trebuie sa vedem si partea buna pe care oferta Transgaz o va avea asupra pietei, si anume ca va atrage bani noi in piata. Daca ne uitam la efectul pe care l-a avut anuntul privind programul de rascumparare la Fondul Proprietatea, vedem clar ca piata are nevoie de un imbold ca sa intre bani noi", a declarat pentru Mediafax Adrian Ormenisan, seful Serviciului de Intermediere din SSIF Broker.
Compania Franklin Templeton, administratorul Fondului... mai mult
Joi, 11 Aprilie 2013, ora 17:25
Fondul Proprietatea (FP) ar putea incepe in cateva zile programul prin care vrea sa rascumpere maximum 8% din propriile actiuni, pachet evaluat in prezent pe bursa la 704,6 milioane lei (160,5 milioane euro), operatiunile urmand sa fie intermediate de casa ceha de brokeraj Wood&Company si de BCR.
"Franklin Templeton (...) in calitate de administrator unic si societate de administrare a investitiilor Fondului Proprietatea doreste sa informeze ca cel de-al doilea program de rascumparare ar trebui sa inceapa in cateva zile (...) urmare a evaluarii ofertelor depuse in cadrul procesului de selec?ie a brokerilor, Wood&Company Financial Services a.s. ?i Banca Comerciala Romana au fost selecta?i sa furnizeze servicii pentru cel de-al doilea program de rascumparare", se arata intr-un comunicat transmis, miercuri, de administratorul Fondului Proprietatea catre Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Programul de rascumparare a pachetului de cel mult 8% din actiunile Fondului Proprietatea a fost aprobat de actionari pe 25 aprilie 2012, insa operatiunea nu a putut fi derulata, decizia AGA fiind contestata de un mic actionar al FP, avocatul Ioana Sfiraiala.
La inceputul lunii martie Tribunalul Bucuresti a decis in favoarea Fondului, astfel ca societatea poate incepe programul de rascumparare de actiuni.
Actiunile urmeaza sa fie rascumparate pe o perioada de 18 luni, incepand de miercuri, potrivit Fondului Proprietatea.
Titlurile vor fi rascumparate la preturi cuprinse intre... mai mult
Joi, 11 Aprilie 2013, ora 08:48
Fondul Proprietatea a raspumparat un pachet de 36,35 milioane de actiuni, in perioada 25-29 iulie, ce reprezinta 0,26% din totalul actiunilor FP, conform NewsIn. Valoarea totala a tranzactiilor este de 18,77 milioane lei, la un pret mediu de 0,51 lei pe actiune, a anuntat marti Fondul.
Rascumpararile au avut loc in cinci sedinte de tranzactionare si au fost realizate prin firma de brokeraj Wood&Company Financial Services.
Fondul Proprietatea (FP) a inregistrat un profit net de 14 milioane lei in primul trimestru din 2011, fata de o pierdere de 23 milioane lei in aceeasi perioada a anului trecut.
Actiunile Fondul Proprietatea sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti incepand din 25 ianuarie. In primele trei luni de la listare au fost tranzactionate 2,6 miliarde de actiuni FP, reprezentand 19% din capitalul Fondului. Totodata, valoarea tuturor tranzactiilor cu actiunile Fondului a depasit 1,6 miliarde de lei.
Lansat in decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist.
In urma licitatiei internationale anuntate in decembrie 2008, Franklin Templeton a castigat, in iulie 2009, mandatul in valoare de 3,68 miliarde euro al Fondului Proprietatea, fiind selectata dintre sapte companii globale de management al activelor. mai mult
Marti, 02 August 2011, ora 14:48