Dupa ce in zilele precedente am vazut ce inseamna raportul datorie/venit net (RDV) si cum se calculeaza acesta, astazi iti vom povesti despre limitele in care ar trebui sa te incadrezi pentru a vedea cat de solvabil esti in fata unei banci.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", la ce niveluri de RDV trebuie sa fii atent.
Daca ai un raport datorie/venit net de sub 35%, atunci poti spune ca stai foarte bine financiar, iar datoriile tale sunt in limite in care pot fi gestionate destul de usor. Cam asta urmareste si o banca atunci cand te intreaba de venituri si de datorii. O datorie sub 35% ii spune creditorului, dar si tie, ca ai destui bani cat sa iti permiti sa si economisesti daca vrei.
Daca RDV-ul este intre 36 si 49%, atunci esti in "zona galbena" a managerierii datoriilor, adica valoarea este buna, dar s-ar mai putea imbunatatii. In acest caz, ar fi bine sa incerci sa iti mai cobori nivelul RDV pana intri in "zona verde", adica sub 35%. Cand esti cu raportul datorie/venit net intre 36 si 49%, ai face bine sa iti gestionezi mai atent banii, pentru a putea face fata si situatiilor neprevazute.
RDV la 50% sau peste te pune direct in "zona rosie", iar in acest caz ai face bine sa iti tai rapid din cheltuieli. Acest procent ridicat indica faptul ca, lunar, cel putin jumatate din banii tai se duc pe datorii precum chirie si/sau rate, ceea ce nu inseamna o situatie financiara deloc sanatoasa. Cu siguranta, daca te afli in aceasta situatie, nu... mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2020, ora 09:30
In articolul de luni, 12 octombrie, din cadrul rubricii "Profu' de bani", aratam ca in categoria datoriilor nu includem nicio obligatie financiara lunara, precum taxele sau chletuielile cu utilitatile si cele pentru mancare. Vom include doar datoriile catre creditori si chiria, daca aceasta exista.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cum sa calculezi raportul datorie/venit net.
Vom lua, cu titlu de exemplu, cateva sume si vom merge pe cifrele INS, in care veniturile lunare nete ale unui roman sunt de aproximativ 2.000 de lei. La acesti bani, punem cheltuielile cerute de raportul datorie/venit net (RDV).
Vom lua in considerare o rata lunara in valoare de 300 de lei, la un credit de nevoi personale, precum si o chirie. In privinta chiriei, vom considera ca persoana pentru care facem calculul imparte aceasta cheltuiala cu partenera/partenerul de viata. Astfel, pentru o chirie de 800 de lei, persoana in cauza va avea o cheltuiala lunara de 400 de lei. La aceste cheltuieli, mai adaugam o plata de 40 de lei, reprezentand banii pentru un card de credit la care persoana in cauza plateste lunar, sa spunem, doar suma minima necesara.
Datoriile lunare nete, in acest caz, se ridica la 740 de lei si, pentru a afla care este procentul din veniturile nete, inmultim 740 de lei cu 100, iar rezultatul il impartim la 2.000 de lei.
Astfel, in urma calculului, ne va da un procent de 37%. In general, acest scor este unul bun, dar despre cum vad bancile... mai mult
Marti, 13 Octombrie 2020, ora 10:30
Raportul datorie/venit net ti-l calculezi atunci cand vrei sa te pregatesti pentru accesarea unui credit. Acest calcul iti este util atat tie, pentru a verifica daca poti face fata unei datorii noi, cat si bancii, astfel incat sa isi faca, la randul ei, calculele in privinta cheltuielilor tale.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", ce sa iei in calcul pentru raportul datorie/venit net.
In aceasta ecuatie nu sunt incluse cheltuielile tale lunare cu utilitatile, mancarea, taxele, abonamentele sau alte astfel de obligatii financiare. In schimb, vei include aici doar datoriile precum chiria sau rata la casa, pensia alimentara, diferite credite, carduri de credite si alte astfel de datorii.
Creditorii folosesc raportul datorie/venit net pentru a se asigura ca au posibilitatea sa gestionezi platile in fiecare luna si ca poti returna in siguranta banii pe care i-ai imprumutat.
Acestia iti calculeaza raportul datorie/venit net pentru a determina riscul asociat tie cu privira la o noua plata lunara la care te "inhami". O rata scazuta a datoriei pe venitul net arata un echilibru financiar bun. Dar despre cum calculam raportul datorie/venit net vom discuta in episodul de marti, 13 octombrie, al rubricii "Profu' de bani".
Rubrica "Profu' de bani" este sustinuta de BCR
CITESTE SI:
Cum sa scapi cat mai ieftin folosind cardul de credit
Lucruri mai putin stiute despre planul de economii, produsul bancar care te forteaza sa strangi bani
De... mai mult
Luni, 12 Octombrie 2020, ora 08:00