Sa luam un scenariu in care sotul si sotia nu se cunosteau in urma cu 10 ani. Ea a luat un credit pe care, apoi, nu l-a mai rambursat, din varii motive. Acum, cei doi sunt casatoriti, dar creditul ei este inca nerambursat. Apare intrebarea daca, impreuna, in calitate de soti, cei doi pot accesa un credit bancar?
Din cauza ca nu si-a achitat ratele conform contractului, sotia din scenariul nostru este raportata la Biroul de Credit, iar acest lucru face aproape imposibila accesarea unui alt imprumut.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie Financiara,, ce optiuni aveti in cuplu daca vreti un credit pentru o casa, iar unul dintre voi este raportat la Biroul de Credit.
In primul rand, trebuie sa stii ca impreuna nu puteti lua un credit. In schimb, sotul poate accesa, singur, un credit imobiliar, dar numai la anumite banci. In Romania exista banci care iau in considerare doar istoricul celui care face creditul.
La Biroul de Credit exista doua tipuri de raportari, date pozitive (orice credit acordat unei persoane fizice, indiferent de valoare) si date negative (restante mai mari de 30 de lei si cu intarzieri mai mari de 30 de zile).
Consecinte pentru raportarile negative: Iei mai greu alte credite. Dar asta depinde de politica fiecarei banci/IFN. Unele banci nu accepta o raportare negativa, in timp ce la altele depinde de cat de mare a fost intarzierea sau cat timp a trecut de la ea.
Potrivit expertilor bancari, dupa scadenta, toate bancile au cateva... mai mult
Luni, 21 Septembrie 2020, ora 08:30
Romanii care au ales sa isi amane plata ratelor in contextul pandemiei de COVID-19 se vor regasi la Biroul de Credit.
Societatea a anuntat cum se vor inregistra informatiile privind creditele la care se accepta, de catre banci, suspendarea platii ratelor scadente, conform OUG 37/2020.
Precizam ca in aceasta ordonanta data de Guvern pentru a putea fi amanate ratele nu se mentioneaza nimic cu privire la raportarea la Biroul de Credit.
Astfel, raportarea creditelor inregistrate la Biroul de Credit si suspendate la plata va fi realizata prin introducerea comentariului "Suspendare la plata", potrivit Biroului de Credit.
"Avand in vedere prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 37/2020 privind acordarea unor facilitati pentru creditele acordate de institutii de credit si institutii financiare nebancare anumitor categorii de debitori, Participantii la Sistemul Biroului de Credit vor inregistra corespunzator informatiile referitoare la creditele acordate persoanelor fizice carora li se accepta, de catre creditori, cererea de suspendare a obligatiilor la plata ratelor scadente.
In acest sens, pentru toate creditele inregistrate la Biroul de Credit si suspendate la plata, creditorii vor inregistra comentariul 'Suspendare la plata'.
Ulterior, in perioada de suspendare la plata, creditorii vor transmite la fiecare scadenta informatia referitoare la faptul ca rata si valoarea platita sunt zero", potrivit unei informari a institutiei.
Sursa citata mai noteaza ca scorul... mai mult
Marti, 02 Iunie 2020, ora 09:24
Presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, considera ca nu toti clientii cu restante ar trebui tratati la fel de aspru.
In consecinta, el vrea sa propuna reducerea perioadei de interdictie, de patru ani, aplicata clientilor cu restante introdusi in Biroul de Credit, daca acestia au motive obiective cauzate de criza financiara si au colaborat cu institutiile de credit la care au datorii.
"Personal cred ca cei care au dat dovada de constiinciozitate, au colaborat cu banca, ar trebui sa poata beneficia de clementa", a spus Ghetea la un seminar privind retail bankingul.
El a precizat ca inca nu a discutat cu ceilalti bancheri, dar va propune o discutie in cadrul Asociatiei Romane a Bancilor, unde Ghetea detine pozitia de presedinte al Consiliului de Administratie.
Ghetea a tinut sa precizeze ca se refera doar la clientii pentru care s-ar dovedi ca restantele, chiar daca s-au intins pe cateva luni, au fost cauzate exclusiv de criza financiara, care s-a manifestat in intreaga lume si inclusiv in Romania.
Presedintele CEC Bank a aratat ca o decizie va fi luata dupa consultari si cu Banca Nationala a Romaniei.
Potrivit statutului Biroului de Credit, stocarea datelor in sistem si afisarea lor in Raportul de Credit se fac pe o perioada de 4 ani de la data achitarii ultimei rate restante sau de la data ultimei actualizari transmise de catre participant.
Participantii in sistemul Biroului de Credit pot fi banci, societati de credit de consum, societati de leasing si... mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 15:13
Numarul restantierilor inregistrati la Biroul de Credit a crescut, in medie, cu 10% de la o luna la alta, in conditiile in care cei mai mult datornici sunt raportati pentru credite de consum, pe locul doi fiind posesorii de carduri de credit, a declarat marti directorul general al BC, Serban Epure, citat de NewsIn.
"Numarul restantierilor a crescut, in unele luni, cu peste 10%, au existat si luni in care avansul a fost sub 10% si este clar ca nu putem vorbi inca de limitarea acestei cresteri.
Cele mai multe restante sunt la credite de consum, pe locul doi fiind probabil cardurile de credit", a spus Epure.
Reprezentantul Biroului de Credit a reamintit ca restantele la imprumuturile bancare cresteau si inainte de declansarea crizei, dar intr-un ritm normal, corelat cu avansul activitatii de creditare.
"Pot sa va spun ca am mostenit in sistem si persoane inregistrate cu credite la 12-13 banci sau participanti (institutii financiare nebancare sau de leasing, n.r.), insa in cazul multora sunt imprumuturi luate inainte ca bancile sa inceapa sa transmita masiv informatii.
Noi punem la dispozitie date din 2005, dar abia din 2007 sunt informatii consistente", a precizat Serban Epure.
El a mentionat ca, in prezent, Biroul de Credit are inregistrate aproximativ 7 milioane de persoane, atat cu informatii pozitive, cat si cu informatii negative, in conditiile in care nu toti debitorii monitorizati au si restante.
Directorul Biroului de Credit a completat ca, in luna... mai mult
Marti, 20 Octombrie 2009, ora 13:13