Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, a declarat vineri ca pentru somajul tehnic au fost facute plati de peste 4,8 milioane de lei pentru 1,3 milioane de beneficiari, iar cele mai multe au fost facute in Bucuresti, Cluj si Timis.
"La sfarsitul lunii august situatia aplicarii acestor m-suri este dupa cum urmeaza: pentru somajul tehnic la inceputul starii de urgenta, avand o serie de domenii carora ne-am adresat cu aceasta masura si care domenii au presupus o mobilizare extraordinara din partea tuturor angajatilor, am efectuat plati de peste 4,8 miliarde de lei pentru 1,3 milioane de beneficiari. Reamintesc e vorba de salariati avand contractele de munca suspendate si profesionisti", a afirmat ministrul Muncii.
Violeta Alexandru a precizat ca cele mai multe plati au fost facute in Bucuresti, Cluj si in Timis.
"Nu este surprinzator probabil faptul ca cele mai multe plati s-au facut in Bucuresti, in Cluj, in Timis, orase cu mare angajatori cu care am tinut legatura in aceasta perioada si care din cate inteleg de la domniile lor au beneficiat in mod prompt de sprijinul acordat prin somajul tehnic. Au ramas dupa incetarea starii de urgenta un numar redus de domenii, iar acum mentinem masura doar pentru cateva, ca urmare a deciziei de ieri luata in Guvern raman inchise barurile, discotecile, cluburile in spatii inchise, doar salariatilor acestor unitati economice urmand sa li se aplice masura somajului tehnic", a mai afirmat ministrul Muncii.... mai mult
Vineri, 28 August 2020, ora 13:51
Un numar de 1.112 angajati ai transportatorului aerian national Tarom vor intra in somaj tehnic 90 de zile, din 27 aprilie, urmand sa beneficieze de o indemnizatie de somaj tehnic de 75% din salariul de baza aferent postului ocupat, potrivit unei informari semnata de directorul general al Tarom, George Barbu, transmisa angajatilor companiei, intrata in posesia News.ro.
In schimb, se va mentine in activitate aproximativ 30-35% din totalul personalului la nivel de companie. Informarea are data 21 aprilie 2020.
Compania are peste 1.900 de angajati. Castigul mediu lunar pe salariat determinat pe baza cheltuielilor de natura salariala a fost stabilit la 7.835 lei in 2019.
"Avand in vedere lipsa resurselor financiare, materiale si necesitatea conservarii resurselor umane ale companiei, managementul acesteia a decis ca, pe perioada in care activitatea de transport aerian prin curse regulate va fi suspendata, o parte a personalului sa intre in somaj tehnic.
Aceasta forma de protectie si conservare a resursei umane este necesara, avand in vedere ca in acest moment activitatea principala a companiei este practic blocata, insa exista speranta ca odata ce lucrurile revin la normal sa se reporneasca sistemul, iar personalul sa fie rechemat pentru sustinerea activitatilor viitoare.
In acest sens, se vor mentine in activitate un numar de aproximativ 30-35% din totalul personalului la nivel de companie (numar de personal raportat la programul de operare transmis de catre... mai mult
Miercuri, 22 Aprilie 2020, ora 15:32
5.800 de angajatori au facut cereri pentru 70.000 de angajati in vederea obtinerii somajului tehnic, dupa prima si de depunere a solicitarilor, a declarat Victor Picu, presedintele ANOFM.
Potrivit acestuia, in general, cererile se fac de angajatori din HoReCa, prelucrarea confectiilor si comertul cu amanuntul.
Victor Picu a atras insa atentia ca exista angajatorii care fac greseli in sumele pe care le cer.
"Angajatorii trebuie sa urmareasca foarte bine lista pe care o depun. Dupa prima zi sunt cateva greseli, din neatentie sau din lipsa cunoasterii ordonantei. Sumele pe care le cer beneficiarii sunt acelea care se calculeaza de la data suspendarii contractului pe toata perioada starii de urgenta.
Se ofera 75% din salariul mediu brut al angajatului, dar calculul se face de la data suspendarii contractului notificat in REVISAL. Pentru salariatii cu salarii mai mici decat salariul mediu national, calculul se face raportat la 75% din salariul pe care l-a avut salariatul, se trece in lista salariul si indemnizatia se cere la 75% din acest salariu", a precizat Picu, la Digi24.
Presedintele ANOFM a subliniat ca angajatorii care fac greseli sunt sunati si se cere recompletarea lor.
Angajatorii care vor sa obtina indemnizatie de somaj tehnic pentru salariati pot depune, de miercuri, cererile la Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca sau, dupa caz, la Agentiile Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala.
Depunerea documentelor pentru indemnizatiile... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2020, ora 15:47
Reprezentantii Saxo Bank au luat in calcul trei scenarii posibile pe burse, ca urmare a epidemiei de coronavirus, astfel ca in cel mai bun caz se poate ajunge la o recesiune tehnica globala, iar in cel mai pesimist scenariu PIB-ul global intra intr-o scadere fara precedent, care nu a mai avut loc de la Marea Depresiune din anii 1930 incoace.
"Cel mai bun scenariu - o forma in V intarziata. Acesta implica inca o recesiune tehnica globala si o perturbare semnificativa suplimentara in trimestrele al doilea si al treilea, dar devine clar in aceasta perioada ca eforturile de carantina incetinesc suficient evolutia epidemiei, asa incat aceasta va trece de punctul critic in cele din urma. O evolutie-cheie care ar putea determina un scenariu in forma de V este anuntarea unui vaccin de succes care ar putea intra pe deplin in productie in cateva luni - desi nu avem capacitatea de a evalua sansele acestei evolutii", sustin reprezentantii Saxo Bank, intr-o analiza remisa vineri AGERPRES.
Potrivit acesteia, cel de-al doilea scenariu prevede o redresare in forma de U.
"Cazul de baza este acela in care carantina impusa oficial si auto-carantina sub forma unor decizii de a nu merge in vacante sau de a reduce in general activitatea publica inseamna o recesiune accentuata, diferita de orice alt eveniment de la Marea Recesiune incoace", potrivit analizei.
Totodata, al treilea scenariu este si cel mai pesimist, si prevede o redresare in forma de L.
"Nu ne dorim sa ajungem... mai mult
Vineri, 06 Martie 2020, ora 12:23
Comisia Europeana (CE) a prezentat, miercuri, raportul MCV pentru Romania, in care se face referire si la apararea independentei Justitiei de catre Consiliul Superior al Magistraturii, precum si la procesul pe care Laura Codruta Kovesi il are cu Antena 3.
"Unul dintre rolurile CSM este sa garanteze independenta Justitiei. Cand CSM considera ca independenta Justitiei poate fi afectata, notifica Inspectia Judiciara.
In anul 2016, CSM a luat 20 de decizii de aparare a independentei sistemului judiciar si 20 de decizii de aparare a reputatiei profesionale, independentei si impartialitatii magistratilor. Marea majoritate a deciziilor CSM au fost ca reactie la declaratii impotriva procurorilor DNA.
Asa cum a fost mentionat in precedentele rapoarte, putini magistrati au cautat despagubiri in justitie. Procedurile sunt lungi si nesigure - de exemplu, un caz al procurorului-sef al DNA impotriva unui post de televiziune, in legatura cu acuzatii facute in anul 2014, care a avut o prima decizie in instanta in luna octombrie 2015 si la care in continuare se asteapta solutionarea apelului.
Raportul din ianuarie 2016 al CSM a recomandat ca noul CSM ar trebui sa evalueze daca pot fi facute mai multe pentru a sustine magistratii individuali care se confrunta cu critici ce submineaza independenta Justitiei", se arata in raportul tehnic al Comisiei Europene.
Kovesi a dat in judecata televiziunea de stiri Antena3, pe jurnalistii Mihai Gadea, Bianca Nae, Radu Tudor si Razvan... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 14:25
Comisia Europeana consemneaza, in raportul tehnic MCV, faptul ca inconsecventa si lipsa de predictibilitate in jurisprudenta instantelor constituie o preocupare majora pentru comunitatea de afaceri si pentru societate in general, iar activitatea ICCJ va fi cruciala in unificarea jurisprudentei.
Raportul Comisiei Europene se refera la unificarea jurisprudentei in Romania, aratand ca la momentul aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana o vulnerabilitate persistenta identificata a fost inconsecventa in interpretarea si aplicarea legii.
Raportul tehnic, care urmeaza sa fie dezbatut si aprobat miercuri de Comisia Europeana, arata ca de la aderare, prin reformele legislative importante adoptate, s-a tot incercat consolidarea mecanismelor de unificare a jurisprudentei.
Raspunzand in parte recomandarilor Comisiei Europene din 2009 si 2010, prin adoptarea Legii Micii reforme a fost modificata competenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, reducand sfera sa de competenta in calitate de prima instanta si prima instanta de apel, in scopul de a ajuta ICCJ sa se concentreze pe casatie si unificare a jurisprudentei.
De asemenea, s-a simplificat recursul in interesul legii (RIL), cale extraordinara de atac existenta, pentru rezolvarea de cazuri viitoare, a problemelor juridice care decurg din decizii finale inconsistente.
Noile coduri de procedura consolideaza aceste reforme. De altfel, noile Coduri de procedura introduc un nou si mai proactiv mecanism de unificare a... mai mult
Marti, 17 Iulie 2012, ora 19:13
Premierul Emil Boc a afirmat, vineri, la Ploiesti, ca raportul pe justitie al Comisiei Europene este, de departe, cel mai bun raport tehnic pe care il are Romania de cand este in mecanismul de cooperare si verificare pe justitie a Uniunii Europene, informeaza Mediafax. In acest context, Boc a spus ca mai este de lucrat in ceea ce priveste situatiile in care Parlamentul opreste anchete judiciare.
"Raportul pe justitie al Comisiei Europene a aratat ca Romania este pe drumul bun in ceea ce priveste mecanismul de cooperare si verificare pe justitie. Practic avem un raport obiectiv, echilibrat si de departe cel mai bun raport tehnic pe care il are Romania de cand este in acest mecanism de cooperare si verificare pe justitie in UE", a afirmat Emil Boc.
Acesta a spus ca Romania trebuie sa se concentreze asupra situatiilor in care Parlamentul opreste o ancheta judiciara pentru ca parlamentarii nu doresc ca aceasta sa se desfasoare.
Boc a conchis ca raportul Comisiei Europene arata directia buna de reforma de sustinere a statului de drept si a justitiei in Romania. mai mult
Vineri, 18 Februarie 2011, ora 23:39
Membrii grupului de evaluare Schengen (Sch-Eval) au adoptat, vineri, raportul tehnic privind Romania, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.Cele doua rapoarte privind Bulgaria pe SIS/SIRENE si privind mobilitatea terestra nu au fost adoptate de expertii din grupul Sch-Eval, urmand sa fie facute reevaluari pe cele doua componente, a declarat, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat in MAI si sef al Departamentului Schengen, Marian Tutilescu.
Acesta a mai spus ca raportul Romaniei a fost adoptat si ca reprezentantul Frantei si-a retras rezervele in privinta implementarii SIS/SIRENE in tara noastra.
Marian Tutilescu a precizat ca, odata cu adoptarea acestui raport, s-a incheiat faza cerintelor tehnice si a alinierii la standarde europene a domeniilor evaluate de experti, urmand votul politic in Parlamentul European (PE).
Tutilescu a mai spus ca, totusi, faptul ca rapoartele privind Bulgaria nu au fost adoptate constituie un obstacol si pentru Romania, pentru ca cele doua state ar trebui sa adere la Spatiul Schengen impreuna.
Raportul de evaluare Schengen al Romaniei in domeniul SIS/SIRENE a fost prezentat initial in 14 ianuarie, la Bruxelles, de expertul coordonator al misiunii de evaluare Schengen a Romaniei, respectiv reprezentantul Presedintiei Ungare.
In cadrul acelei sedinte, reprezentantul Frantei a cerut un timp suplimentar pentru studierea raportului, rezervandu-si optiunea de a pune mai multe intrebari referitoare la starea Sistemului Informatic Schengen (SIS)... mai mult
Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 14:23
Franta a blocat, vineri, la Bruxelles, adoptarea unui raport tehnic, privind aderarea Romaniei la Schengen, cerand sa reexamineze un raport tehnic privind implementarea in Romania a interfatei umane a sistemului informatic SIS / SIRENE, in baza caruia opereaza Spatiul Schengen, conform RFI, citat de Mediafax. Subiectul va fi probabil inscris pe agenda viitoarei reuniuni a grupului de evaluare Schengen, in 28 ianuarie, cand se va constata daca Franta ridica sau nu vreo obiectie elementelor textului.
Raportul realizat de experti europeni si prezentat in cadrul unui grup de lucru de evaluare Schengen la Bruxelles arata ca Romania este gata si din acest punct de vedere, pentru a se integra in spatiul liberei circulatii.
Alte rapoarte de evaluare a frontierelor terestre si aeriene au fost deja aprobate la Bruxelles in 2010.
Acum, toate statele membre au acceptat raportul, cu exceptia Frantei, care a blocat practic procesul de adoptare formala a documentului, au explicat surse europene, relateaza RFI.
Tot acum au fost discutate si doua rapoarte privind Bulgaria (sistemul informatic SIS / SIRENE) si rezultatele reevaluarii frontierei terestre intre Bulgaria si Turcia.
Aceasta a primit un aviz negativ din partea expertilor UE, prin urmare Franta, Germania si Finlanda au cerut o a doua reevaluare. mai mult
Vineri, 14 Ianuarie 2011, ora 17:15