Perspectiva cresterii economice in Marea Britanie s-a injumatatit in urma votului pro-Brexit din luna iunie, dupa cum arata cea mai recenta prognoza prezentata de economistii Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).
Daca la inceputul verii acestui an perspectiva economica prezentata de OCDE pentru Regatul Unit prevedea o crestere de 2% pentru 2017, in ultimele trei luni situatia pare sa se fi deteriorat rapid, economistii organizatiei din Paris prognozand o crestere cu doar 1% a economiei britanice in cursul anului viitor, anunta The Independent.
Efect intarziat
Votul pro-Brexit va lovi economia britanica abia anul viitor, pe fondul incertitudinii care planeaza asupra relatiilor economice pe care Londra va trebui sa le construiasca odata ce declanseaza procedura de iesire din Uniunea Europeana.
Pentru moment, interventia Bancii Angliei si stabilizarea pietei financiare din regat a dat un mic avant economiei Marii Britanii, prognoza de crestere pe anul in curs fiind revizuita de la 1,7 procente, la 1,8%.
In acelasi timp insa, perspectiva pentru 2017 reprezinta cea mai mare retrogradare din punct de vedere procentual suferita de una din economiile dezvoltate ale lumii.
"Incertitudinea privind politicile viitoare si reactia economiei la acestea ramane la un nivel ridicat, riscurile fiind de asemenea crescute", a apreciat Catherine Mann, economistul sef al OCDE.
In replica, ministrul britanic al Finantelor, Phillip Hammond, crede ca... mai mult
Luni, 26 Septembrie 2016, ora 14:23
Perspectiva economica la nivel global pe anul in curs nu este una incurajatoare, sustin expertii Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).
Economia gloala pare sa fi intrat intr-un cerc vicios al cresterii reduse si chiar si eventualele actiuni de redresare ce pot fi luate in urmatorii ani se confrunta cu o serie de riscuri majore, arata raportul intocmit de analistii OCDE, citat de IB Times.
Mostenire paguboasa
Fara o schimbare a politicilor actuale, cresterea economica, oricum afectata de criza de acum 7 ani, va fi dezamagitoare si lenta, cu efecte dureroase pentru generatiile viitoare, se arata in raportul organizatiei.
Din punctul de vedere al expertilor OCDE, in ultimii ani, economiile dezvoltate s-au zbatut sa obtina un ritm de crestere de doar 2%, iar inegalitatea in distribuirea veniturilor, slaba productivitate si lipsa investitiilor si-au pus amprenta asupra mediului economic din cele mai importante piete de pe glob.
Perioada lunga, de 8 ani, in care cresterea anemica s-a inregistrat pe pietele dezvoltate, a ascuns o capcana pentru aceste economii, considera Catherine Mann, economistul sef al organizatiei.
"Mediul de afaceri a fost prea putin stimulat sa investeasca, printre cauze regasindu-se cererea redusa de pe pietele locale si din economia globala, gradul ridicat de nesiguranta si ritmul lent de impunere a reformelor", mai arata Mann.
Posibil dezastru
Reprezentantii OCDE considera ca instrumentele cu care ar trebui... mai mult
Joi, 02 Iunie 2016, ora 10:44
Scaderea dobanzilor de referinta si noile politici monetare initiate pe pietele dezvoltate pun in pericol sistemele de asigurari si de pensii, prin mutarea investitiilor in active dintr-o clasa de risc superior, arata un raport OCDE.
Specialistii organizatiei sustin ca actualul climat economic ridica provocari serioase in privinta asigurarilor de viata si sistemelor de pensii bazate pe salariul final, care pot merge pana la neindeplinirea obligatiilor fata de detinatori, relateaza ziarul The Independent.
Relaxarea cantitativa, pericolul cel mare
Majoritatea societatilor de asigurari si a fondurilor de pensii prefera investiile in titluri cu venit fix, asa cum sunt obligatiunile de stat cu maturitate pe termen lung.
Profitul oferit de acestea s-a diminuat insa, ca urmare a masivelor programe de relaxare cantitativa initiate de bancile centrale din Statele Unite, Japonia, Marea Britanie si Zona Euro.
Reprezentantii OCDE se declara ingrijorati de faptul ca atat asiguratorii, cat si fondurile de pensii ar putea sa-si directioneze portofoliul de investitii catre titlurile private si produsele derivate si structurate de pe piata.
"Cresterea eonomica anemica si adoptarea unor dobanzi de referinta scazute pun probleme pentru fondurile de pensii si societatile de asigurare. Aceste servicii financiare intermediare se bazeaza pe randamentul investitiilor lor pentru a-si onora obligatiile fata de clienti", a explicat Angel Gurria, secretarul general al OCDE.... mai mult
Joi, 25 Iunie 2015, ora 14:25
2Diferenta intre cei bogati si saracii lumii a ajuns la un record istoric inregistrat in ultimele trei decenii, iar guvernele sunt sfatuite sa reduca cat mai repede diferentele de venit intre clasele sociale pentru a nu inregistra derapaje ale cresterii economice.
Alarma a fost data de un ultim studiu al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, dat publicitatii de catre CNN.
Saracia populatiei are efecte macro
Distributia inechitabila a veniturilor genereaza o scaderea ritmului de crestere economica, sustin specialistii OCDE. In prezent, 10% dintre cei mai bogati oameni ai lumii castiga de 9,5 ori mai mult fata de 10% din patura saraca a societatii.
Redistribuirea veniturilor in mod inechitabil are un efect mai pregnant asupra unor economii decat asupra altora. De exemplu, in Mexic si Noua Zeelanda, cresterea economica ar fi putut sa avanseze cu 10% in ultimii 20 de ani, daca distrubutia veniturilor in cadrul acestor economii ar fi fost echitabila. Din aceeasi perspectiva, Statele Unite inregistreaza un deficit de doar 7%.
In ritmul actual, regresia asupra economiei globale va fi de 8,5% in urmatorii 25 de ani, apreciaza expertii OCDE. O cauza principala a influentei directe existente intre gradul de saraciei al populatiei si performanta economica este lipsa accesului la educatie, ce reduce mobilitatea sociala si submineaza cresterea economica pe termen lung.
Concentrare pe paturi sociale largi
Din punctul de vedere al economistilor... mai mult
Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 09:00
Inegalitatile dintre veniturile brute din tarile membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) au crescut mai mult de-a lungul celor trei ani incepand din 2008, cand a inceput criza economica, si sfarsitul lui 2010 decat in cei 12 ani precedenti, potrivit unui raport OCDE publicat miercuri, preluat de France Presse.
Statul a reusit sa amortizeze socul pentru numerosi cetateni, insa noi reduceri ale cheltuielilor sociale in tarile din OCDE ar putea spori inegalitatile si cresterea gradului de saracie in anii ce urmeaza, avertizeaza organizatia.
Dupa platirea impozitelor si a contributiilor sociale, cei 10% cei mai bogati in randul populatiei OCDE au castigat de 9,5 ori mai mult decat cei 10% cei mai saraci in 2010, fata de 9 ori in 2007. Discrepanta cea mai importanta a putut fi remarcata in Chile, Mexic, Turcia, in SUA si in Israel, in timp ce in Islanda, Slovenia, Norvegia si Danemarca diferentele au fost cele mai reduse.
"Aceasta constatare ingrijoratoare subliniaza necesitatea imperioasa a protejarii cetatenilor cei mai vulnerabili, de a-i ajuta mai mult intr-o perioada in care guvernele isi continua eforturile in vederea tinerii in frau a cheltuielilor publice", a declarat secretarul OCDE, Angel Gurria, intr-un comunicat.
"Politici vizand stimularea cresterii si a locurilor de munca ar trebui concepute pentru a asigura echitatea si eficacitatea. Printre aceste politici, reforma sistemelor fiscale este esentiala pentru a avea grija... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2013, ora 11:35
China va deveni principala putere economica la nivel mondial, pana in 2016, intrecand Statele Unite, potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).
Potrivit estimarilor, economia Chinei se va majora cu 8,5 la suta, in acest an, si cu 8,9 procente, in 2014.
Exista si o serie de probleme care ar putea impiedica dezvoltarea acestei regiuni. Un exemplu in acest sens este infrastructura rutiera si de cai ferate care, in prezent, este sub nivelul altor state. Totusi, potrivit specialistilor OCDE, aceste minusuri nu vor pune bete in roate Chinei, intrucat exista un potential urias pentru dezvoltare prin investitii publice sau private.
Citeste mai multe despre China, prima economie mondiala pana in 2016 - OCDE pe mai mult
Sambata, 23 Martie 2013, ora 11:07
SUA vor pierde locul de prima putere mondiala si vor fi depasite de China in 2016, apoi de India, potrivit unui raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) publicat vineri.
In raportul privind cresterea mondiala pana in 2060, OCDE mizeaza pe o crestere a economiei mondiale in medie de 3% pe an, cu diferente marcante intre economiile de piata emergente si cele din tarile avansate, informeaza AFP.
"Echilibrul puterii economice se va rasturna semnificativ in urmatorii 50 de ani", potrivit organizatiei din care fac parte cele mai bogate state de pe planeta.
"Criza economica pe care am vazut-o in ultimii cinci ani se va incheia, dar lumea copiilor si a nepotilor nostri va fi poate net diferita de a noastra", a apreciat secretarul general al OCDE, Angel Gurria, citat in studiul mentionat.
"Ca urmare nivelului puternic de crestere, PIB-ul total al Chinei si al Indiei il va depasi pe cel al G-7 /Grupul celor sapte mari economii mondiale pana in 2025. El va fi de 1,5 ori mai mare pana in 2060, in timp ce in 2010, acesta nu reprezenta decat mai putin de jumatate din PIB-ul G7", precizeaza OCDE.
Economii vechi, ca Japonia si cele din zona euro, ar urma progresiv sa cedeze terenul in fata unor tari a caror populatie este mai tanara, ca Indonezia si Brazilia. In Europa, Franta ar urma in special sa inregistreze o crestere de 2% intre 2011 si 2030, apoi sa scada la 1,4% intre 2030 si 2060.
Potrivit raportului citat, cresterea franceza ar... mai mult
Sambata, 10 Noiembrie 2012, ora 14:40
Asa cum timp de 20 de ani marile companii multinationale au mutat profitul in tari cu taxe reduse, corporatiile au inceput sa transfere discret pierderile cauzate de situatia dificila din economia globala catre jurisdictii cu impozite ridicate, pentru a beneficia de stimulentele acordate acolo, informeaza NewsIn.Concluzia apartine unui raport publicat recen de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), care noteaza ca pierderile pot fi de asemenea valoroase, deoarece unele tari cu taxe ridicate, precum SUA, ofera deduceri si credite fiscale importante ca valoare companiilor cu pierderi.
Odata cu deteriorarea conditiilor economice globale, marile companii au tot mai putine profituri de ascuns in paradisurile fiscale din Insulele Caraibe, Europa si Asia.
Majoritatea jurisdictiilor cu impozite ridicate, precum SUA, ofera deduceri de taxe si credite fiscale generoase, care pot reduce costurile de ordin fiscal ale companiilor cu pierderi in perioade de dificultati economice, se spune in raportul OCDE.
"Suntem surprinsi de marimea pierderilor. A schimbat natura jocului", comenteaza Jeffrey Owens, directorul Centrului pentru politica si administrare fiscala din cadrul OCDE.
El a adaugat ca "transferarea, in consecinta" a pierderilor companiilor din jurisdictii cu taxe reduse in tari cu o fiscalizare ridicata demonstreaza "scheme agresive de planificare fiscala".
OCDE nu nominalizeaza tari sau companii implicate sau afectate de acest nou trend, insa noteaza ca... mai mult
Vineri, 02 Septembrie 2011, ora 12:10
Economia globala este in pericol. OCDE a intocmit cinci scenarii in care o pandemie, un atac informatic, o noua criza financiara, un conflict socio-economic sau o furtuna geo-magentica ar putea lovi omenirea."Socurile care vor pune la incercare economia globala vor creste, ca frecventa, si vor cauza greutati din ce in ce mai mari", se arata in raportul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.
Potrivit organizatiei, cresterea interdependentei economiilor mondiale si a vitezei cu care oamenii, bunurile, serviciile si informatiile pot ajunge dintr-o parte a lumii in alta conduce la transmiterea mai rapida a socurilor.
Criza financiara din 2008 a fost numai un prim episod. Atunci, Rusia, China si India s-au alaturat unei economii globale marcata de prabusirea Lehman Brothers si de o scadere generala a increderii.
In acel moment, totul de la vanzarile de masini noi in Brazilia pana la valorile actiunilor pe Bursa japoneza au picat in gol.
Raportul OCDE subliniaza si felul in care o pandemie de tipul celei din 2002 - cand Sindromul Acut Respirator Sever (SARS) s-a extins din Hong Kong in toata lumea - s-ar raspandi rapid si ar putea avea efecte devastatoare, mai ales in mega-orasele asiatice, cum sunt Dhaka, Manila sau New Dehli.
Noi antibiotice sunt necesare pentru a tine pasul cu puterea de adaptare a bacteriilor, se mai specifica in raport.
Nu mai putin infricosatoare sunt furtunile geo-magnetice.
OCDE explica faptul ca un astfel de fenomen poate cauza... mai mult
Marti, 28 Iunie 2011, ora 23:58