Romania trebuie sa indeplineasca toate angajamentele asumate atunci cand a fost primita in UE si sa atinga un anumit "nivel de functionare", daca vrea sa fie acceptata si in spatiul Schengen, subliniaza ambasadorului Olandei in Romania, Matthijs van Bonzel (foto), dand ca exemplu negativ incapacitatea statului roman de a confisca averile ilicite.
Intr-un interviu acordat Digi24 inainte de incheierea misiunii sale in Romania, Matthijs van Bonzel a explicat inca o data ca Parlamentul Olandei cere sa vada, la fiecare jumatate de an, raportul MCV, facut de experti independenti, si constata de fiecare data ca Romania inregistreaza progrese, dar mai sunt cateva lucruri de facut.
"Iar Parlamentul nostru spune: 'O, interesant! Deci mai e de munca? Atunci de ce nu face Romania tot ce trebuia sa faca pentru a adera la UE? Nu ar fi mai important sa faca asta inainte de a ocoli problema si a mai cere sa intre intr-un club nou, cum ar fi Schengen sau zona euro'? Dupa cum spunea Churchill, ...citeste mai departe despre "De ce nu ne vrea Olanda in Schengen: Duceti la bun sfarsit confiscarile!" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 26 August 2015, ora 11:06
Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, aflat luni la Bucuresti, a afirmat ca Romania a facut eforturi accelerate de reforma si ca cel mai recent raport MCV recunoaste progresele, asa ca decizia integrarii in spatiul Schengen apartine acum ministrilor de Interne din UE.
"Stiu ca si in Romania eforturile din ultimii ani sunt remarcabile, au fost accelerate. Stiu ca ultimul raport MCV scoate in evidenta progresele atinse, mai ales in ceea ce priveste intarirea independentei justitiei si este acum misiunea ministrilor de Interne europeni sa decida urmatorii pasi. Suntem dispusi sa sprijinim acest proces de discutie in mod deschis", a spus Steinmeier, intr-o conferinta de presa cu seful diplomatiei romane, Bogdan Aurescu.
La randul sau, ministrul roman de Externe a reiterat ca Romania actioneaza deja ca un stat ...citeste mai departe despre "Oficial german la Bucuresti, despre sansele Romaniei la Schengen: Ati facut eforturi remarcabile" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Martie 2015, ora 15:36
Cea mai mare ingrijorare aratata de Comisia Europeana in raportul MCV este ca foarte putine institutii, oarecum izolate, tin Romania pe orbita europeana, impotriva vointei puterii, afirma expertul anticoruptie EFOR Laura Stefan.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Laura Stefan a explicat ca termenii in care este tratat in raport, pe larg, subiectul celor intamplate in "martea neagra" arata ca la nivelul CE aceste evenimente au fost mai mult decat suprinzatoare, de-a dreptul socante.
Nesiguranta pe care o transmite Romania in privinta anticoruptiei si independentei justitiei va avea efecte asupra aderarii Romaniei la Schengen si chiar asupra accesarii fondurilor europene, spune Laura Stefan.
"Penalii vor merge pana la capat, pentru ca sunt oameni care au foarte mult de pierdut, in termeni de libertate personala si de avere. Dar macar stim care sunt taberele, unde se situeaza CE si unde se situeaza penalii romani", apreciaza expertul anticoruptie.
Ministrul Justitiei spune ca ...citeste mai departe despre "Laura Stefan, despre raportul MCV: Romania a socat UE Interviu" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 09:45
Comisia Europeana saluta progresele inregistrate de Romania in domeniul judiciar, dar subliniaza faptul ca au existat si momente mai dificile in ultimul an. Desi considera ca bilantul general al reformelor este unul pozitiv, CE isi exprima, totusi, ingrijorarea pentru independenta justitiei, a declarat Mark Gray, purtatorului de cuvant al Comisiei Europene, in cadrul conferintei de prezentare a raportului Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).
"Bilantul institutiilor-cheie din domeniul judiciar si in materie de integritate a ramas pozitiv, in ciuda unor circumstante uneori dificile.
A continuat adoptarea unor modificari legislative necesare si indelung asteptate, iar spiritul de cooperare dintre institutiile judiciare si Ministerul Justitiei contribuie la solutionarea problemelor de ordin managerial. In acest sens, situatia a beneficiat de atmosfera mai calma din punct de vedere politic din ultimii ani", a spus Mark Gray.
Rezistenta din partea administratiei romanesti la reformele in justitie
Purtatorul de cuvant al executivului comunitar a adaugat ca, cu toate acestea, persista preocuparile legate de independenta sistemului judiciar si sunt multe exemple de rezistenta la masurile in materie de integritate si anticoruptie.
Modificarea expeditiva si netransparenta a Codului penal in decembrie 2013 a starnit o preocupare generala, fiind privita ca o atingere adusa sistemului de combatere a coruptiei si de promovare a integritatii, chiar daca Curtea... mai mult
Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 12:07
Seful statului considera ca afirmatia presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, privind accesul Romaniei in Schengen a fost citita gresit, Traian Basescu mentionand ca urmatoarea discutie pe aceasta tema ar putea avea loc numai in urma unui raport MCV pozitiv.
"Urmatoarea discutie serioasa (privind aderarea Romaniei la Schengen - n.r.), in opinia mea, se poate face in urma unui raport MCV pozitiv. Dl Barroso nu a spus ca Romania nu va intra in Schengen in 2014, ci a spus ca nu va intra in Schengen la 1 ianuarie 2014. Cred ca este o citire gresita a declaratiei presedintelui Barroso", a spus Basescu, inainte de plecare la Paris, unde participa la cea de-a doua editie a Conferintei privind Ocuparea Tinerilor.
Presedintele a precizat ca o discutie pe aceasta tema in Consiliul JAI a fost aprobata deja de Consiliul European.
"Eu cred ca ar trebui sa citim foarte bine sau sa intelegem foarte bine declaratia presedintelui Barroso. Vreau sa stiti ca, din punctul meu de vedere, am obtinut in Consiliul European decizia ca la nivelul Consiliul UE, la JAI, sa se ia in discutie subiectul. Deci, aceasta decizie politica a Consiliului European va trebui dusa la indeplinire de Consiliul JAI, acolo unde este reprezentat Guvernul. Momentul cand va fi luata in discutie subiectul Romania-Bulgaria - acces in Schengen depinde, insa, foarte mult de raportul MCV", a precizat Basescu.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat luni seara, in cadrul... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 13:00
Consiliul ministrilor de Justitie si Afaceri Interne (JAI) din cadrul Uniunii Europene au amanat decizia privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.
Subiectul va fi reluat pana la sfarsitul lui 2013, a anuntat de la Bruxelles ministrul de Interne al Romaniei, Radu Stroe.
"As vrea sa aduc la cunostinta opiniei publice faptul ca ceea ce s-a decis astazi este sa se reia subiectul Schengen pana la sfarsitului anului 2013 in vederea stabilirii cailor de urmat pe baza abordarii in doua etape. Aceasta solutie practic reconfirma continuarea procedurilor privind aderarea Romaniei la Schengen. Aceasta a fost solutia de compromis pe care a acceptat-o toata lumea si ca urmare, cum se spune, mergem inainte", a anuntat Stroe, citat de Agerpres.
Ministrul a precizat ca, in ceea ce priveste data pana la care se va rediscuta aceasta problema, "tragem speranta sa fie undeva in septembrie-octombrie, dar s-a acceptat de comun acord pana la sfarsitul anului, pentru ca de pilda Germania are alegeri in septembrie".
Intrebat despre declaratiile ministrului olandez pentru securitate si justitie, Fred Teeven, la sosirea la Consiliul JAI, conform caruia tara sa se va opune unei decizii privind aderarea inainte de raportul MCV din decembrie, Stroe a precizat ca pozitia acestuia a fost "nuantata".
"A spus ca e clar ca trebuie sa luam o decizie, dar sa vedem si MCV-ul", a spus ministrul roman, insistand totusi ca subiectul se poate aborda inainte de decembrie. "Exista... mai mult
Joi, 07 Martie 2013, ora 16:30
Urmatorul raport al Comisiei Europene cu privire la progresele inregistrate de Romania si Bulgaria in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) va fi decisiv pentru pozitiile pe care statele UE le vor adopta in problema includerii acestor doua tari in spatiul Schengen, a afirmat marti seara ministrul irlandez al Justitiei, Alan Shatter.
In timpul prezentarii prioritatilor in domeniul justitiei ale presedintiei irlandeze a UE, oficialul de la Dublin i-a transmis eurodeputatei bulgare ca presedintia irlandeza face tot posibilul pentru a rezolva aceasta problema la reuniunea Consiliului pentru Justitie si Afaceri Interne din luna martie.
Dar Iliyana Yotova a atras atentia ca mai multe state care au detinut presedintia rotativa a UE au dat asigurari la vremea respectiva ca intrarea Romaniei si Bulgariei in Schengen era pentru ele o prioritate, dar in final acest lucru nu s-a produs ca urmare a rezervelor anumitor tari. In acest context, ea l-a intrebat pe ministrul irlandez ce altceva are tara sa in vedere sa faca atat timp cat va detine presedintia UE pentru a rezolva aceasta chestiune.
Ministrul Shatter a raspuns ca multi dintre omologii sai au afirmat ca vor lua o decizie in functie de urmatorul raport MCV. "Cunoastem ingrijorarile unor state membre. Vom avea mai multe informatii la sfarsitul lunii. Aceasta este realitatea", a spus el.
Dupa cat se pare, ministrul irlandez s-a referit la raportul MCV despre Romania si la raportul oral despre Bulgaria.... mai mult
Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 15:06
Presedintele Traian Basescu a declarat vineri, la sedinta plenului CSM, ca raportul MCV pe care Comisia Europeana il va prezenta la sfarsitul lunii ianuarie va sanctiona Parlamentul pentru situatiile in care a fost "abuziv" privind permiterea cercetarii penale a unor parlamentari.
"Parerea mea este ca raportul MCV de la sfarsitul lui ianuarie va sanctiona Parlamentul pentru asta. Pentru ca aici pare a fi vulnerabilitatea noastra, in intelegerea functionarii justitiei si pentru oamenii politici", a afirmat presedintele Basescu.
Subiectul a fost ridicat de membrii CSM, care au remarcat faptul ca Parlamentul a obstructionat anchetarea penala de catre procurori a unor membri ai Legislativului.
"Nu avem niciun conflict din acest punct de vedere. Si eu consider ca Parlamentul a fost in cateva situatii abuziv", a spus presedintele. El a adaugat ca parlamentarii nu trebuie sa opreasca ancheta procurorilor si trimiterea in judecata, unde cei vizati au si sansa de a-si dovedi nevinovatia.
Traian Basescu a facut aceasta declaratie dupa ce judecatorul Horatius Dumbrava, fost presedinte al CSM, i-a sesizat sefului statului ca exista o problema in ce priveste parlamentarii fata de care Parlamentul nu da aviz pentru perchezitie, arestare, cercetare.
Judecatorul Horatius Dumbrava a precizat ca ar trebui sa se intervina in sensul acesta, poate chiar in textul constitutional.
Noul raport MCV, pe 11 ianuarie
In 17 decembrie 2012, la consultarile cu partidele de la... mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 15:31
Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat, sambata, la Realitatea TV, ca are "sentimentul launtric" ca Romania va adera la spatiul Schengen partial in aceasta toamna, existand sprijinul Frantei, insa decizia se va lua in functie de organizarea referendumului.
Marga a precizat intr-o emisiune ca in privinta raportului CE privind MCV sunt multe tari membre UE care "leaga" acest raport de aderarea la spatiul Schengen.
Ministrul de Externe a sustinut ca ramane "de actualitate" varianta in care aderarea Romaniei la spatiul Schengen sa se realizeze partial in aceasta toamna.
"Ideea aderarii in doua trepte, deci in aceasta toamna spre iarna cu frontierele maritima si aeriana si in primavara cu frontierele terestre, aceasta solutie propusa la origini de Germania, agreata de Franta, sau in orice caz, asupra careia au cazut de acord, solutia ramane valabila. Pana la aceasta ora reprezentantii Frantei au spus ca ei merg pe aceasta solutie, urmeaza sa vedem in zilele viitoare care este opinia de la Berlin", a declarat Marga.
El a mai precizat ca luni se va afla la Bruxelles si va incerca ca discute si cu ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, pentru a vedea care este opinia "cea mai noua a Germaniei" in acest caz.
"Pot sa va spun asa, ca un sentiment launtric, cred ca vom merge pe aceasta solutie, cred ca pe ea se va merge, evident se va urmari derularea cu corectitudine a referendumului si apoi se va lua decizia", a mai spus ministrul de Externe.... mai mult
Duminica, 22 Iulie 2012, ora 10:49