Deputatul ALDE, Varujan Vosganian a declarat sambata la Iasi ca senatorii si deputatii ALDE nu vor fi influentati de concluziile raportului MCV in ceea ce priveste votarea legilor justitiei. Varujan a explicat ca raportul MCV nu este rezultatul unui dialog.
"Opinia noastra, a parlamentarilor ALDE, este ca acest Mecanism de Cooperare si Verificare are utilitatea sa. Avem sentimentul ca el nu este rezultatul unui dialog si cred ca ar trebui si partea romana sa fie mai mult consultata in aceasta privinta. Credem, de asemenea, ca aceste concluzii prezentate in raportul Comisiei Europene nu trebuie sa opreasca procedura parlamentara in ceea ce priveste votarea legilor justitiei.
S-a crezut ca acest raport va intimida parlamentarii si ca va amana dezbaterile din Parlament, sau va cauta sa le influenteze. Cel putin noi cei de la ALDE o spunem raspicat ca optiunile noastre nu s-au modificat si ele merg inainte", a declarat Varujan Vosganian intr-o conferinta de presa sustinuta sambata la sediul ALDE Iasi.
Deputatul iesean a vorbit si despre numirile sefilor de parchet, explicand optiunea parlamentarilor ALDE de a sustine numirea acestora de catre CSM cu faptul ca din 2004 si pana acum ambii presedinti au avut o politica partinitoare.
"Daca in ceea ce priveste numirea capilor procuraturii exista o discutie in care intra in mod firesc si Comisia de la Venetia, noi spunem deschis ca optiunea noastra ca sefii procuraturii sa fie numiti de CSM este consecinta experientei... mai mult
Sambata, 18 Noiembrie 2017, ora 20:36
Fostul presedinte Traian Basescu a scris, pe Facebook, ca isi asuma legalitatea si corectitudinea hotararilor CSAT care au vizat lupa anticoruptie si crima organizata, care sunt acum contestate, afirmand ca raportul MCV arata progresele justitiei din perioada mandatelor sale.
"Eu, Traian Basescu, fost Presedinte al Romaniei, imi asum (asa cum cred ca o face orice alt membru CSAT) legalitatea, corectitudinea si oportunitatea hotararilor CSAT in general si in mod particular a acelora care sunt acum in dezbatere publica si care au vizat consolidarea institutiilor statului, lupta impotriva coruptiei, a evaziunii fiscale, a crimei organizate (inclusiv a traficului de persoane), a spalarii banilor si a criminalitatii transfrontaliere, a traficului de armament etc.", a scris Basescu, intr-o postare numita "Eu, Traian Basescu, imi asum!".
Fostul presedinte sustine ca "CSAT si-a facut datoria pe deplin fata de interesele tarii in raport de nivelul ridicat al coruptiei si al crimei organizate la data luarii deciziilor" si afirma ca "pleava retrograda" care nu mai "pridideste cu acuzatii" ar trebui sa citeasca ultimul raport MCV pentru a avea o imagine cu privire la progresele justitiei in timpul mandatelor sale.
"Justitia a facut progrese, dar, indiscutabil, mai are enorm de facut pentru a fi credibila si, mai ales, deplin cinstita"sustine Basescu.
Fostul sef al statului mai spune ca "niciodata CSAT nu a aprobat protocoale interinstitutionale" si nici el si nici... mai mult
Sambata, 28 Ianuarie 2017, ora 12:47
Comisia Europeana (CE) a prezentat, miercuri, raportul MCV pentru Romania, in care se face referire si la apararea independentei Justitiei de catre Consiliul Superior al Magistraturii, precum si la procesul pe care Laura Codruta Kovesi il are cu Antena 3.
"Unul dintre rolurile CSM este sa garanteze independenta Justitiei. Cand CSM considera ca independenta Justitiei poate fi afectata, notifica Inspectia Judiciara.
In anul 2016, CSM a luat 20 de decizii de aparare a independentei sistemului judiciar si 20 de decizii de aparare a reputatiei profesionale, independentei si impartialitatii magistratilor. Marea majoritate a deciziilor CSM au fost ca reactie la declaratii impotriva procurorilor DNA.
Asa cum a fost mentionat in precedentele rapoarte, putini magistrati au cautat despagubiri in justitie. Procedurile sunt lungi si nesigure - de exemplu, un caz al procurorului-sef al DNA impotriva unui post de televiziune, in legatura cu acuzatii facute in anul 2014, care a avut o prima decizie in instanta in luna octombrie 2015 si la care in continuare se asteapta solutionarea apelului.
Raportul din ianuarie 2016 al CSM a recomandat ca noul CSM ar trebui sa evalueze daca pot fi facute mai multe pentru a sustine magistratii individuali care se confrunta cu critici ce submineaza independenta Justitiei", se arata in raportul tehnic al Comisiei Europene.
Kovesi a dat in judecata televiziunea de stiri Antena3, pe jurnalistii Mihai Gadea, Bianca Nae, Radu Tudor si Razvan... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 14:25
Presedintele Traian Basescu a declarat luni ca Raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) pentru Romania va avea si parti bune, referitoare la activitatea ICCJ, DNA si DIICOT, dar si parti rele, din cauza respingerii de catre Parlament a unor cereri de incepere a urmarii penale care ii vizau pe unii alesi.
"Raportul MCV va fi si bun, si rau. Va fi bun din punct de vedere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, al DNA si al DIICOT. Nu va putea sa nu observe problemele generate de Parlament, care s-au manifestat nu numai in martea neagra, dar si in foarte multe respingeri de urmarire a unor membri ai Parlamentului (...), ceea ce ne va duce la o remarca de genul "lipsa de vointa politica". Si aici va trebui, diplomatic, sa convingem ca aceasta eticheta de lipsa de vointa politica nu trebuie sa mai apara in raport, a afirmat seful statului, luni, la B1TV.
Parlamentul sa renunte la legea amnistiei
De asemenea, Traian Basescu a precizat ca, in opinia sa, Parlamentul trebuie sa renunte la legea amnistiei.
"Vreau sa punem punct acelei legi a amnistiei si gratierii. Sa o uitam in sertarele Parlamentului sau sa fie votata si respinsa, cum ar fi trebuit sa se intample in ultima sesiune", a precizat presedintele.
Cu privire la functionarea justitiei, presedintele a calificat schimbarea anuala a presedintelui CSM drept "o lacuna a legii".
"Este legea de asa natura, ea obliga la schimbarea sefilor CSM in fiecare an. Cred ca este o lacuna a legii.... mai mult
Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 16:20
Presedintele Traian Basescu este de parere ca raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie va fi "foarte prost in ceea ce priveste Parlamentul".
"Raportul va fi foarte prost in ceea ce priveste Parlamentul, pentru ca ce s-a intamplat - daca ati vazut scrisoarea (trimisa presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor - n.r.), cu cei patru sau cinci, pentru care Parlamentul, nu stiu cati la Camera, cati la Senat nu au primit avizul Parlamentului pentru inceperea urmaririi penale. Astazi, modificarea Codului Penal in favoarea oamenilor politici sunt lucruri pe care nu ni le iarta nimeni si eu va si spun de pe acum cum va fi in raport", a declarat Basescu, marti, la Palatul Cotroceni, cu privire la raportul MCV.
In context, el a acuzat Parlamentul ca "nu lucreaza pentru romani".
"Oricum, va exista (in raportul MCV - n.r.) o formulare "lipseste vointa politica pentru lupta impotriva coruptiei". Si eu sunt convins ca e nedrept pentru romani, pentru ca romanii vor sa se lupte impotriva coruptiei, dar Parlamentul face si romanii trag, asta e realitatea. Parlamentul nu lucreaza din acest punct de vedere pentru romani, ci pentru membrii sai, din pacate", a mai spus Basescu.
Presedintele Traian Basescu a transmis, marti, o scrisoare presedintelui Senatului, Crin Antonescu, si presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, in care ii roaga sa identifice "cele mai rapide cai pentru a permite institutiilor statului, inclusiv autoritatii... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 08:45
Seful statului considera ca afirmatia presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, privind accesul Romaniei in Schengen a fost citita gresit, Traian Basescu mentionand ca urmatoarea discutie pe aceasta tema ar putea avea loc numai in urma unui raport MCV pozitiv.
"Urmatoarea discutie serioasa (privind aderarea Romaniei la Schengen - n.r.), in opinia mea, se poate face in urma unui raport MCV pozitiv. Dl Barroso nu a spus ca Romania nu va intra in Schengen in 2014, ci a spus ca nu va intra in Schengen la 1 ianuarie 2014. Cred ca este o citire gresita a declaratiei presedintelui Barroso", a spus Basescu, inainte de plecare la Paris, unde participa la cea de-a doua editie a Conferintei privind Ocuparea Tinerilor.
Presedintele a precizat ca o discutie pe aceasta tema in Consiliul JAI a fost aprobata deja de Consiliul European.
"Eu cred ca ar trebui sa citim foarte bine sau sa intelegem foarte bine declaratia presedintelui Barroso. Vreau sa stiti ca, din punctul meu de vedere, am obtinut in Consiliul European decizia ca la nivelul Consiliul UE, la JAI, sa se ia in discutie subiectul. Deci, aceasta decizie politica a Consiliului European va trebui dusa la indeplinire de Consiliul JAI, acolo unde este reprezentat Guvernul. Momentul cand va fi luata in discutie subiectul Romania-Bulgaria - acces in Schengen depinde, insa, foarte mult de raportul MCV", a precizat Basescu.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat luni seara, in cadrul... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 13:00
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la finalul intrevederii cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, ca a discutat cu acesta despre o "strategie" de iesire a Romaniei din Mecanismul de Cooperare si Verificare, dupa luna decembrie. Analistii spun insa ca iesirea din MCV nu asigura intrarea in Schengen.
"Am abordat in discutiile cu domnul presedinte si problemele de interes direct pentru Romania, problema Schengen, problema MCV si analiza dupa decembrie a unei proceduri de iesire, o strategie de iesire din acest mecanism", a declarat Basescu.
Decembrie este urmatorul termen pentru prezentarea unor noi rapoarte MCV pentru Romania si Bulgaria.
"Am avut o discutie extrem de productiva, care a permis intelegerea fiecarei parti a pozitiilor pe care urmeaza sa le avem la nivelul UE, a pozitiilor Romaniei si armonizarea acestor pozitii pe un set de obiective", a mai adaugat Basescu, intr-o declaratie sustinuta dupa convorbirile avute, la Palatul Cotroceni, cu Van Rompuy.
Alegerile parlamentare din 2014 ar putea anula orice planuri de astazi
Insa orice sperante pentru o iesire a Romaniei din MCV pot fi naruite dupa luna mai 2014, de noua componenta a Parlamentului European, care ar putea influenta si polii de putere ai Comisiei Europene, sustine analistul politic Iosif Boda.
"Singuri ne-am creat stegulete rosii in plus si din cate vedem, Romania nu a fost si inca nu e pregatita sa faca parte din comunitatea europeana, in adevaratul sens.... mai mult
Joi, 25 Aprilie 2013, ora 18:27
Presedintele Basescu a declarat ca raportul CE privind MCV nu cere adoptarea unei legi a presei, ci subliniaza necesitatea mentinerii libertatii presei si, in acelasi timp, solicita instituirea unor solutii de sanctionar si reparatii pentru cei care sunt in mod nedrept atacati, linsati, discreditati.
"As vrea sa va citesc chiar din raport, pentru ca a fost un numar destul de mare de interventii publice si s-a indus o dezinformare a opiniei publice, poate chiar si a ziaristilor care nu au citit raportul, legat de ce ne cere acest raport la comportament fata de magistrati. Raportul nu pune sub semnul intrebarii libertatea presei. Abordarea nu spune nicidecum sa faceti o lege a presei si cenzurati presa, puneti botnita presei. Ar fi fost o respingere categorica din partea mea", a spus Traian Basescu.
El a sustinut ca mesajul documentului este urmatorul: "Gasiti o formula ca, atunci cand se fac excese si sunt linsati magistrati, sunt discreditate institutii, sa existe o solutie reparatorie".
Basescu a mentionat ca documentul CE recomanda sa se dea asigurari CNA cu privire la independenta sa efectiva, iar acesta sa isi indeplineasca pe deplin rolul prin instituirea si aplicarea unui cod de conduita.
"Au fost oameni pentru care nu a existat nicio motivatie sa fie linsati, doar pentru a se exercita asupra lor presiuni s-au facut saptamani la rand emisiuni, au fost tocati. Aceste lucruri se inteleg la Bruxelles, iar ele trebuie prevenite, iar institutia responsabila... mai mult
Duminica, 03 Februarie 2013, ora 15:00
Presedintele Traian Basescu a declarat vineri, la sedinta plenului CSM, ca raportul MCV pe care Comisia Europeana il va prezenta la sfarsitul lunii ianuarie va sanctiona Parlamentul pentru situatiile in care a fost "abuziv" privind permiterea cercetarii penale a unor parlamentari.
"Parerea mea este ca raportul MCV de la sfarsitul lui ianuarie va sanctiona Parlamentul pentru asta. Pentru ca aici pare a fi vulnerabilitatea noastra, in intelegerea functionarii justitiei si pentru oamenii politici", a afirmat presedintele Basescu.
Subiectul a fost ridicat de membrii CSM, care au remarcat faptul ca Parlamentul a obstructionat anchetarea penala de catre procurori a unor membri ai Legislativului.
"Nu avem niciun conflict din acest punct de vedere. Si eu consider ca Parlamentul a fost in cateva situatii abuziv", a spus presedintele. El a adaugat ca parlamentarii nu trebuie sa opreasca ancheta procurorilor si trimiterea in judecata, unde cei vizati au si sansa de a-si dovedi nevinovatia.
Traian Basescu a facut aceasta declaratie dupa ce judecatorul Horatius Dumbrava, fost presedinte al CSM, i-a sesizat sefului statului ca exista o problema in ce priveste parlamentarii fata de care Parlamentul nu da aviz pentru perchezitie, arestare, cercetare.
Judecatorul Horatius Dumbrava a precizat ca ar trebui sa se intervina in sensul acesta, poate chiar in textul constitutional.
Noul raport MCV, pe 11 ianuarie
In 17 decembrie 2012, la consultarile cu partidele de la... mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 15:31