Fostul ministru al Justitiei Raluca Pruna sustine ca Raportul MCV publicat marti este "cel mai prost de la instaurarea mecanismului prin decizie a Comisiei in 2006", iar dupa 12 ani de monitorizare Romania este "nicaieri".
"Dupa 12 ani de monitorizare suntem nicaieri. Suntem nepredictibili ca tara, iar la nivel politic, fara exceptie, suntem in denial. De pe pozitii diferite, dar cu acelasi rezultat", a scris, marti seara, pe Facebook, Raluca Pruna.
Aceasta afirma ca "pentru PSD/ALDE si like minded plimbati prin varii epifanii politice desprinse din acelasi trunchi, reformarea justitiei a fost intotdeauna un moft".
"O pastila amara, pe care au scuipat-o imediat ce Dragnea a dat liber la scuipat. Parte din ei au tarat sistemul judiciar in cele mai mizerabile situatii, au promovat cele mai nereformiste forte din magistratura la carma ei si si-au agatat justitia la butoniera pentru promovarea propriilor interese in justitia penala. Nu toti acesti politicieni s-au lovit de bratul lung al legii, unii sunt inca in Parlament infasurati in mantia imunitatii penale", a mai scris Pruna.
Vezi aici mai multe detalii din raport: Comisia Europeana vrea ridicarea MCV pentru Bulgaria. Romania e aspru criticata pentru masurile luate de PSD (Document)
Aceasta afirma ca pentru alti politicieni "nu e clar deloc ca justitia a redevenit o problema uriasa dupa noaptea de ianuarie din 2017 si cred ca problema se rezolva prin tacere".
"Sau cand lucrurile sunt prea evidente,... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2019, ora 21:22
Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a transmis, marti, o reactie la Raportul MCV, in care face referire la imprejurarile dificile in care procurorii si-au desfasurat activitatea, dar si la atacurile impotriva activitatii lor, modificarile succesive aduse cadrului legislativ aplicabil si posibilitatea punerii la indoiala a autoritatii deciziilor definitive.
"Raportul remarca faptul ca, de la ultima evaluare ce a avut loc in noiembrie 2018, in pofida faptului ca Directia Nationala Anticoruptie si Inalta Curte de Casatie si Justitie au continuat sa investigheze si sa sanctioneze faptele de coruptie la nivel inalt, demonstrand profesionalism in imprejurari foarte dificile, atacurile impotriva activitatii lor, modificarile succesive aduse cadrului legislativ aplicabil si posibilitatea punerii la indoiala a autoritatii deciziilor definitive ridica probleme asupra sustenabilitatii rezultatelor in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt", a transmis, marti, DNA, printr-un comunicat.
Sursa citata precizeaza ca, desi constata ca rezultatele activitatii in combaterea coruptiei la nivel inalt raman solide, "raportul remarca insa semne ca presiunea continua la care au fost supuse institutiile cheie in combaterea coruptiei, intre care DNA, a avut un impact negativ".
"Un exemplu se refera la modificarile aduse legilor justitiei ce au inclus schimbari majore cu privire la cerintele de vechime, cu impact asupra capacitatii DNA de a functiona. Documentul apreciaza conducerea... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2019, ora 17:50
Comisia Europeana precizeaza ca MCV nu are scopul de a pedepsi, ci de a ajuta, iar institutia nu are culoare politica si nici o agenda politica cu privire la acest subiect. Reactia CE vine in contextul in care lideri ai PSD-ALDE au sustinut ca raportul MCV este subiectiv si influentat politic.
"In primul rand, dupa cum a declarat prim-vicepresedintele Timmermans, MCV are scopul de a ajuta, nu de a pedepsi. Obiectivul si motivatia este, bineinteles, de a realiza progrese pentru incheierea MCV.
Dupa cum am spus la prezentare, Comisia Europeana va raporta asupra progresului in timpul acestui mandat. Comisia nu are culoare politica. Intotdeauna ne straduim sa prezentam o analiza cat mai echilibrata si obiectiva a situatiei in cele doua state membre (Romania si Bulgaria - n.red.) ", a afirmat un purtator de cuvant al CE, la solicitarea Mediafax.
Reprezentantii CE adauga ca observatiile din rapoarte MCV facute de-a lungul timpului sunt sprijinite de concluziile Consiliului Europei. Oficialii europeni amintesc si de analizele realizate de Grupul de State Impotriva Coruptiei din Consiliul Europei (GRECO) si de care Comisia de la Venetia.
"Observatiile facute in rapoartele noastre au fost sustinute puternic de concluziile de-a lungul anilor ale statelor membre din Consiliu. De asemenea, puteti vedea analizele facute de GRECO sau de catre Comisia de la Venetia - toate acestea arata inspre aceeasi directie. Nu avem nicio agenda politica pe acest subiect. Ne indeplinim... mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2018, ora 11:23
Viitorul raport MCV al Comisiei Europene va fi mai rau pentru Romania decat precedentele, afirma profesorul Vasile Puscas, fost negociator sef al Romaniei cu UE.
"Ma astept la un raport MCV cu foarte multe semne de intrebare", spune Vasile Puscas la RFI Romania.
El atrage atentia ca Bruxelles-ul este iritat de impredictibilitatea guvernarii actuale de la Bucuresti, fapt evidentiat si de criticile formulate de seful Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, dupa intalnirea de marti cu premierul Viorica Dancila.
"In 2019, riscam sa fim pusi in aceeasi oala cu state precum Polonia sau Ungaria", mai spune fostul negociator sef al Romaniei cu UE, care afirma totusi ca Romania e departe de a fi amenintata cu articolul 7 din Tratatul de la Lisabona, asa cum s-a intamplat in cazul Poloniei.
Marti, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a transmis premierului Viorica Dancila ca, in ceea ce priveste MCV, CE va continua sa monitorize evolutiile Romaniei, insistand ca e esential sa nu se faca pasi inapoi in privinta progreselor obtinute.
Citeste mai multe despre Fostul negociator al Romaniei cu UE: Viitorul raport MCV, mai rau decat precedentele pe RFI.ro
Citeste si:
Romania sfideaza rapoartele MCV: Ministrul Toader e in centrul procedurii de numire a sefului DNA, desi CE a cerut explicit altcevaDancila i-a scris lui Juncker pentru a-i cere socoteala despre "lista lui Gadea". Vrea si ridicarea MCVOficiali ai Comisiei Europene vin la Ministerul... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2018, ora 15:31
Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania afirma ca raportul CE in cadrul MCV, dat publicitatii miercuri, este unul extrem de critic si obliga Parlamentul sa abandoneze modificarea Legilor Justitiei, avizata negativ de CSM, pentru ca Ministerul Justitiei sa poata relua procesul de la zero, in mod transparent si prin cooperare loiala cu magistratii.
Intr-un comunicat postat pe site-ulRevista Forumul Judecatorilor se subliniaza inca de la inceput faptul ca, potrivit raportului, "provocarile la adresa independentei sistemului judiciar din Romania reprezinta o serioasa sursa de ingrijorare pentru Uniunea Europeana".
"In esenta, Comisia Europeana a apreciat ca 'un proces in care independenta sistemului judiciar si punctul de vedere al acestuia sunt apreciate si luate in considerare in mod corespunzator si in care se tine seama de avizul Comisiei de la Venetia reprezinta o conditie prealabila pentru sustenabilitatea reformei si este un element important in ceea ce priveste indeplinirea obiectivelor de referinta stabilite prin MCV'.
Prin urmare, proiectele succesive de modificare a 'legilor justitiei' promovate prin Ministerul Justitiei si prin Parlament, cu ignorarea avizelor Consiliului Superior al Magistraturii si a pozitiei ferme a corpului magistratilor, trebuie imediat abandonate, ridicand intrebari cu privire la necesitatea reexaminarii de Comisia Europeana a tuturor progreselor inregistrate in legatura cu independenta sistemului judiciar", se arata in... mai mult
Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 16:55
Raportul MCV avertizeaza ca presiunile negative asupra luptei anticoruptie pot determina reevaluarea concluziilor cu privire la unul dintre cele patru obiective de referinta in functie de care se analizeaza progresele reformei sistemului judiciar - cel referitor la combaterea coruptiei la nivel inalt, potrivit unui comunicat al DNA.
"La acest obiectiv, raportul subliniaza importanta mentinerii independentei DNA, astfel incat sa poata uza de toate instrumentele de care dispune pentru a-si continua activitatea si insista asupra indeplinirii unei recomandari formulate anterior, si anume adoptarea unor criterii obiective la ridicarea imunitatilor parlamentarilor, spre a risipi orice suspiciuni ca imunitatea e folosita ca scut impotriva actiunii procurorilor. (...)
Concret, prezentul raport subliniaza ca o evaluare pozitiva a progreselor realizate in cadrul acestui obiectiv se bazeaza pe o Directie Nationala Anticoruptie independenta, care sa fie in masura sa isi desfasoare activitatile cu toate instrumentele pe care le are la dispozitie si sa continue sa inregistreze rezultate", se arata in comunicat.
Conform sursei citate, in rapoartele anterioare a fost mentionat drept un semn de sustenabilitate faptul ca DNA a continuat sa inregistreze rezultate, in ciuda faptului ca s-a confruntat cu o presiune puternica. Din acest motiv, Comisia Europeana a facut o singura recomandare in cadrul obiectivului de referinta referitor la combaterea coruptiei.
"Recomandarea se... mai mult
Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 16:40
Procurorul general, Augustin Lazar, a declarat ca raportul MCV, dat publicitatii miercuri, arata ca Romania a inregistrat un regres fata de ianuarie 2017, dar si-a exprimat speranta ca prin cooperare institutionala mecanismul ar putea fi ridicat anul viitor.
Intr-o conferinta de presa sustinuta dupa publicarea raportului, Augustin Lazar a mai subliniat faptul ca in raport se vorbeste despre "cooperare intre institutii". "Nu poate exista cooperare acolo unde se impun niste lucruri din exterior, iar cuvantul magistraturii nu este ascultat", a comentat procurorul general, facand trimitere la cele doua avize negative date de CSM modificarilor propuse de PSD-ALDE la legile Justitiei.
Intrebat de jurnalisti cum se explica faptul ca ministrul Tudorel Toader a sustinut ca raportul MCV evidentiaza un progres, Augustin Lazar a raspuns: "Urmeaza ca dvs sa faceti analize profesioniste si foarte pertinente. Ceea ce v-am spus eu scrie in raport, eu am reprodus. In raport scrie ca fata de raportul din ianuarie, reprezinta un regres, care ar putea determina reconsiderarea unor obiective care au fost considerate indeplinite in ianuarie".
Augustin Lazar s-a aratat increzator si a spus ca toti ne dorim ca MCV-ul sa fie ridicat anul viitor, altfel, "ar fi pacat de munca ce s-a desfasurat in 10 ani".
"Am facut progrese pas cu pas, ar fi pacat sa renuntam la munca de 10 ani, cand de fapt 'malul' este foarte aproape", a mai spus procurorul general, adaugand ca exista conditii in... mai mult
Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 13:57
Daca nu ar fi devenit un politruc in grupul Dragnea - Tariceanu, dupa aparitia raportului MCV, cel mai dur cel putin din 2012 incoace, ministrul Toader ar fi avut un singur cuvant de spus: demisionez!
Raportul CE privind situatia justitiei din Romania este devastator pentru factorul politic, zona in care expertii europeni constata ca actuala putere, de la inceputul anului, pune constant sub semnul intrebarii independenta sistemului judiciar.
Si sunt marcte toate asalturile, de la OUG 13 la modificarile propuse pentru legile Justitiei, sunt mentionate reactia societatii civile si protestul fara precedent al magistratilor.
Concluzia CE este ca nu doar ca reforma a incetinit, ci, extrem de grav, ea a devenit reversibila pe zone care ar fi trebuit considerate inchise:
"Desi punerea in aplicare a unora dintre recomandari progresa bine, in cursul anului 2017 avantul reformelor s-a pierdut in ansamblu, ceea ce a incetinit punerea in aplicare a recomandarilor ramase si, de asemenea, a generat riscul redeschiderii unor aspecte care fusesera considerate ca fiind indeplinite in raportul din ianuarie 2017. Provocarile la adresa independentei sistemului judiciar si punerea acesteia sub semnul intrebarii au reprezentat, de asemenea, un motiv persistent de ingrijorare."
Gravitatea situatiei in care ne aflam este relevata de faptul ca factorului politic i se cere sa ia avizul Comisiei de la Venetia pentru modificarile legilor Justitiei, in special in privinta numirii... mai mult
Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 13:24
Faptul ca infractiunile se repeta sugereaza ca masurile de prevenire a coruptiei, in Romania, nu au fost eficiente, arata Comisia Europeana in raportul MCV publicat miercuri.
DNA investigheaza un numar mare de cazuri si trimite in fiecare an in judecata sute de persoane acuzate de coruptie la nivel mediu si inalt, iar instantele pronunta condamnari definitive intr-un numar mare de astfel de cazuri, insa repetitivitatea unor infractiuni similare sugereaza ca masurile de prevenire a coruptiei nu au fost eficace, se arata in raportul MCV.
Conform acestuia, coruptia este o problema adanc inradacinata la nivelul societatii, cu consecinte atat pentru guvernanta, cat si pentru economie, fiind larg recunoscuta ca o problema majora in Romania, asa cum au aratat periodic sondajele de opinie si, cel mai recent, Eurobarometrul privind MCV.
In raport se arata si ca s-a inregistrat o tendinta puternica in sensul confiscarii bunurilor pentru recuperarea prejudiciului cauzat de infractiunile de coruptie.
Bilantul acestora, care s-a mentinut constant in 2016, este un semn de independenta si profesionalism al institutiilor judiciare.
Raportul mentioneaza ca din 2014, de la intrarea in vigoare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, Romania are cadrul legal cuprinzator pentru combaterea infractiunilor de coruptie, in conditiile in care au existat tentativele periodice de modificare a legilor anticoruptie, adesea fara consultarea institutiilor-cheie ale statului si... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 14:18