Guvernul britanic a publicat concluziile dosarului "Operatiunea Yellowhammer", care evalueaza consecintele cele mai brutale ale unui Brexit fara acord ("no deal") . Documentul releva nepregatirea Regatului Unit in fata pericolelor cu care s-ar putea confrunta pe 31 octombrie: inflatia, penuriile si tensiuni sociale.
Deputatii britanici au obligat Guvernul prin vot, saptamana trecuta, sa publice acest raport, intocmit in eventualitatea unui Brexit fara acord, lucru pe care Executivul l-a facut miercuri, relateaza AFP si Reuters.
Fragmente din document au fost divulgate in august si dezvaluie riscul unor penurii de hrana, carburanti si medicamente, blocaje in porturi si din cauza reimpunerii frontierei fizice in Irlanda.
Situatia pregatirii publicului si sectorului comercial in cazul unui Brexit fara acord ramane "slaba", confirma documentele oficiale.
Traversarea Canalului Manecii risca sa fie deosebit de perturbata in cazul unui "no deal". Pana la 85% dintre gabaritele depasite britanice ar putea sa nu fie in masura sa treaca de controlul vamal francez si sa antreneze o scadere cu "40 pana la 60% a nivelului actual" al circulatiei.
Acest lucru ar urma sa afecteze nu doar traficul intre Dover si Calais, ci si Gibraltarul, un teritoriu britanic situat in sudul Spaniei, din cauza introducerii unor controale vamale la frontiera cu Uniunea Europeana (UE).
Aceste perturbari ar putea dura trei luni si ar "avea impact asupra aprovizionarii cu medicamente si... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2019, ora 12:41
Acordul pentru Brexit negociat de premierul Theresa May va reduce productia economica a Marii Britanii pe parcursul urmatorului deceniu, comparativ cu apartenenta la Uniunea Europeana, potrivit unor economisti.
Acest acord va reduce PIB-ul pe cap de locuitor cu 1,9%-5,5% comparativ cu ramanerea in Uniunea Europeana, potrivit unui grup de cercetatori coordonat de economistul Jonathan Portes. Lipsa unui acord pentru Brexit ar reduce PIB-ul pe cap de locuitor cu pana la 8,7%, scrie Bloomberg.
Economiile obtinute din contributiile la bugetul UE vor compensa doar o mica parte din daunele provocate economiei, potrivit unei analize efectuate de Centre for Economic Performance (Centrul pentru Performante Economice) si institutul de cercetari The UK in a Changing Europe (Marea Britanie intr-o Economie in Schimbare).
Acordul pentru Brexit va reduce si fondurile disponibile pentru serviciile publice.
Barierele comerciale si reducerea numarului de muncitori imigranti "vor face ca Marea Britanie sa fie semnificativ mai mica decat ar fi fost fara Brexit, pe termen mediu si lung", a spus Porter.
"Asta va insemna taxe sau cheltuieli publice mai mari", a adaugat acesta.
Economistii au explicat ca au mentinut marja mare a estimarii referitoare la PIB din cauza incertitudinillor foarte mari.
PIB-ul va fi mai mic cu 0,4% - 1,8% cu acordul lui May si cu 1% - 3,1% in lipsa unui acord, potrivit studiului.
Parlamentarii britanici vor analiza mai multe astfel de date,... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2018, ora 13:46
Unii dintre bancherii de top din Londra au declarat ca si-ar amana sau chiar ar contramanda planurile de mutare a sediilor in Europa continentala, daca va exista un acord care sa permita Marii Britanii sa-si mentina accesul la piata unica europeana, o schimbare semnificativa fata de precedentele avertismente ca nu va exista "cale de intoarcere", se arata intr-o analiza a Financial Times (FT).
Comisia Europeana a recomandat vineri trecerea imediata la faza a doua a negocierilor privind viitorul relatiei dintre UE si Londra, referitoare la comert si perioada de tranzitie.
Perspectiva mentinerii accesului la piata unica europeana este vazuta ca putin probabila, dar posibila, dupa ce, saptamana trecuta, Regatul Unit a promis sa pastreze "alinierea deplina" la reglementarile UE privind piata interna daca nu va putea stabili termenii viitoarei relatii cu blocul comunitar dupa Brexit.
Autoritatile de reglementare, inclusiv Banca Centrala a Germaniei (Bundesbank) si Autoritatea de Reglementare a Pietei Financiare din Marea Britanie (FCA) au avertizat in mod public ca in primul trimestru din 2018 nu va mai exista "cale de intoarcere" pentru banci deoarece ele trebuie sa aiba planuri pentru un viitor in care ar putea sa nu mai aiba acces din Londra la piata UE, dupa implementarea iesirii tarii din blocul comunitar, in martie 2019.
Si marile banci, inclusiv HSBC, JPMorgan si Goldman Sachs, au transmis avertizari similare secretarului american pentru comert, Wilbur Ross,... mai mult
Luni, 11 Decembrie 2017, ora 14:00
Guvernul nipon a anuntat ca vrea sa inceapa discutiile preliminare pentru semnarea unui acord comercial cu Marea Britanie, in acelasi timp in care se pregateste sa faca pasul final in acordul negociat cu Uniunea Europeana.
Premierul Shinzo Abe a afirmat ca intentioneaza sa ajunga la un punct final al negocierilor cu UE in curul lunii viitoare, cu ocazia summit-ului G-20 de la Hamburg, anunta Hurriyet Daily News.
Negocierile dintre Tokyo si Bruxelles se poarta de mai multi ani, oficialii niponi sperand ca acest moment sa fie unul favorabil pentru definitivarea lor.
"Parteneriatul economic dintre Japonia si UE va fi un model pentru secolul XXI", a anuntat premierul japonez in cadrul unei emisiuni TV.
Pe de alta parte, seful guvernului de la Tokyo este direct interesat sa deschida discutiile pentru realizarea unui acord comercial cu Regatul Unit, in contextul in care investitiile nipone pe piata britanica se ridica la 96 miliarde dolari, peste 1.000 de companii japoneze operand pe aceasta piata.
Incertitudinea legata de Brexit i-a fortat pe multi afaceristi japonezi sa ia in calcul retragerea lor din regatul Unit, in special reprezentantii companiilor din industria fianciara temandu-se de pierderea accesului la piata unica europeana.
"Cum Marii Britanii ii este interzis sa demareze negocieri formale cat timp este inca membru al UE, discutiile vor avea un caracter informal si se vor derula in spatele scenei", anunta un raport Nikkei.
Sansele ca acestea sa... mai mult
Luni, 26 Iunie 2017, ora 06:14
Fiecare parte implicata in divortul UK-UE sustine ca despartirea o va avantaja, dar, pana in acest moment, doar blocul continental pare sa marcheze o revenire economica, chiar daca aceasta este inca tinuta in frau de anumiti factori socio-economici.
Pentru moment, zona euro pare sa conduca in competitie, cu o crestere de 0,5% raportata in regiune, in vreme ce britanicii au inregistrat un avans de oar 0,3% in primul trimestru al acestui an, comparativ cu datele din trimestrul IV al anului trecut, anunta CNN Money.
Datele statistice s-ar putea sa ii alarmeze pe sustinatorii Brexitului, dar analistii sustin ca este vorba de simplul efect al reducerii consumului in regat datorita inflatiei aparute in urma deprecierii lirei sterline.
Pe de alta parte, reversal medaliei arata ca, in ultimele 30 de trimestre, cresterea economica din Marea Britanie a depasit-o pe cea din zona euro de 21 de ori, poate si ca urmare a implementarii mai rapide de catre Banca Angliei a unui program de relaxare cantitativa.
Insa, inainte de 1973, pe cand Regatul Unit nu se alaturase blocului comunitar din acea vreme, economia insulara era privita ca una dintre cele mai bolnave de pe continent.
Aceasta ar insemna ca, fara acces garantat la piata unica europeana, britanicii ar trebui sa infrunte o perioada destul de aspra din punct de vedere economica sau sa ii croiasca rapid acces pe o piata de dimensiuni similare celei din UE, asa cum ar fi cea din Statele Unite, de exemplu.
Din punct... mai mult
Joi, 04 Mai 2017, ora 17:23
Cancelarul german Angela Merkel nu se teme ca noi tari vor iesi din Uniunea Europeana dupa Brexit, a declarat ea pentru un ziar german.
Asta in conditiile in care liderii blocului comunitar se pregatesc sa sarbatoreasca 60 de ani de unitate, cu cateva zile inainte ca Marea Britanie sa activeze Brexit, relateaza Reuters.
Iata cand va fi activat Brexitul
"Statele membre individuale au, bineinteles, idei diferite in legatura cu cum sa ne modelam viitorul, dar, in ansamblu, calea inainte este clara: mai multa cooperare", a subliniat ea.
Din punctul sau de vedere, privincipalele domenii de cooperare sunt apararea, controlul granitelor externe ale UE, politica economica si lupta impotriva islamistilor.
Merkel a dat asigurari ca lansarea oficiala a Brexit miercuri nu va umbri summitul aniversar al UE.
"Munca in urmatorii ani va merge in ambele directii. Pe de o parte, negocierile de iesire cu Marea Brutanie, iar pe de alta analiza pentru a face UE in 27 de membri pregatita pentru viitor", a adaugat ea in interviul publicat vineri.
Intrebata daca negocierile cu Turcia pentru aderarea la UE ar trebui rupte, Merkel a raspuns: "Ar trebui sa asteptam votul de la referendumul din Turcia si tot restul".
Turcia organizeaza pe 16 aprilie un referendum pentru modificarea Constitutiei in sensul extinderii prerogativelor presedintelui Recep Tayyip Erdogan.
Citeste si Merkel ameninta Turcia cu anularea tuturor mitingurilor pro-Erdogan, daca vor continua comparatiile... mai mult
Vineri, 24 Martie 2017, ora 08:57
Uniunea Europeana va da in judecata Mare Britanie la Curtea Europeana de Justitie, daca Regatul Unit va incerca sa evite achitarea "notei de plata" pentru Brexit.
Nota de plata se ridica la 50 de miliarde de lire sterline.
Vezi si Brexitul va fi declansat pe 29 martie
Potrivit unui proiect de plan de negociere obtinut de un ziar olandez, citat The Independent, blocul comunitar ameninta cu o lupta indelungata in justitie, pentru a recupera banii pe care-i considera datorii restante dupa cei 43 de ani in care regatul Unit a facut parte din UE.
"In acest caz: Ne vedem la Haga (sediul Curtii Europene de Justitie - n.red.)! ", a declarat un oficial UE in replica la amenintarea premierului Theresa May de a iesi din UE fara nici un acord si fara sa plateasca nimic.
Citeste si Pregatiri pentru Brexit: Tarile care vor sa profite de un exod al talentelor din Londra
Amenintarea vine pe fondul presiunilor tot mai mari exercitate asupra lui May de unii parlamentari conservatori, care i-au cerut sa scoata pur si simplu tara din Uniune fara nici un acord, in loc sa accepte o factura atat de mare.
Avocatii Guvernului au sprijinit un raport al unei comisii a Camerei Lorzilor, potrivit careia Londra ar putea sa plece fara sa plateasca, daca accepta sa nu beneficieze de nici un acord cu UE.
Luni, ambasadorul britanic la UE, Sir Tim Barrow, a avertizat ca Bruxelles-ul are incredere in "alte opinii legale" care au oferit concluzii complet diferite.
O lupta... mai mult
Marti, 21 Martie 2017, ora 21:05
2Unii au reusit din prima, altii vor fi nevoiti sa se zbata pentru acest lucru, concluzioneaza sociologii care au luat in calcul efectele post-Brexit pentru noua generatie de angajati din Marea Britanie.
Nu este un punct de vedere singular, premierul Theresa May anuntand, cu alte cuvinte, acelasi lucru in cadrul unui discurs oficial. "Exista deja o diviziune intre o generatie mai varstnica imbogatita si una mai tnara, care se lupta sa razbata", a anuntat sefa guvernului de la Londra, citata de revista Quartz.
Ca la 20 de ani
Un studiu recent al Institutului de Cercetari Fiscale arata clar cat de dezavantajata este noua generatie de angajati fata de colegii mai varstnici.
Chiar daca nivelul veniturilor intr-o familie a crescut peste cel atins inaintea crizei financiare, banii intrati in posesia tinerilor cu varste intre 22-30 de ani sunt cu 7% mai putini decat salariile de acum 8 ani.
Alte calcule efectuate de expertii think tankului Resolution Foundation au demonstrat ca un tanar de 25-26 de ani ar castiga, in momentul acesta, cu 8.000 de lire mai putin decat un tanar angajat ininte de 2008.
"Cresterile salariale vor fi mult mai mici pentru generatia tanara actuala", apreciaza expertii Resolution Foundation, chiar si in cele mai fericite cazuri, actualizarea cu rata inflatiei aducand doar un spor salarial de 7 procente in buzunarul noii generatii.
Chirii ucigatoare
In plus, sunt cu 50% mai putine sanse ca un tanar din ziua de astazi sa detina o... mai mult
Miercuri, 27 Iulie 2016, ora 14:15
3Iesirea din Uniunea Europeana ar avea un impact colosal asupra comertului exterior al Marii Britanii, conform unui studiu publicat la inceputul acestei saptamani de catre Centrul de Cercetare Economica si pentru Afaceri de la Londra.
Varianta Brexit ar pune in pericol afaceri in valoare de 466 miliarde de lire sterline (670 miliarde de euro) pe care Regatul Unit le intretine cu tarile din UE si de pe alte continente, dezvaluie studiul citat de Bloomberg.
Statutul de membru UE asigura Marii Britanii un acces facil la cele 27 de piete din interiorul Uniunii, dar ii da sansa de a intretine relatii comerciale si cu alte 68 de state cu care Uniunea are semnate acorduri in acest sens.
Raportul a fost realizat la cererea grupului "Marea Britanie, mai puternica in Europa", urmand sa fie folosit in cadrul campaniei care promoveaza ideea mentinerii statutului de membru UE al Regatului Unit.
Premierul David Cameron intentioneaza sa finalizeze joi, 18 februarie, negocierile cu partenerii europeni in vedere obtinerii unor conditii mai avantajoase pentru britanici in cadrul UE, iar un referendum prin care se va decide ramanerea sau iesirea din proiectul european va fi organizat in luna iunie a acestui an.
Campania politica privind pastrarea sau renuntarea statutului de membru UE de catre Marea Britanie este in toi, cele mai recente sondaje de opinie aratand ca scorul devine tot mai strans.
Un sondaj comandat de postul ITV arata 49% dintre supusii reginei opteaza pentru... mai mult
Marti, 16 Februarie 2016, ora 14:00