Reformarea sistemului de justitie din Romania este afectata de masurile din ultimul an, avertizeaza Comisia Europeana intr-un raport prin care recomanda guvernantilor sa ia masuri urgente pentru corectarea deficitului bugetar.
Comisia Europeana a publicat, miercuri, un raport in care transmite un avertisment comun Ungariei si Romaniei, cu privire la existenta unei deviatii semnificative de la traiectoria de ajustare spre obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) in 2017.
Pe baza prognozelor de primavara ale Comisiei si a datelor pe 2017 validate de Eurostat, atat in Romania cat si in Ungaria abaterea de la traiectoria de ajustare structurala in 2017 a fost mai mare decat pragul de 0,5% din PIB, spune raportul.
In privinta Romaniei insa, CE isi exprima ingrijorari privind evolutia sistemului de justitie, ale carui progrese pot fi afectate de masurile din ultimul an.
"Evolutiile din ultimul an au dus la mari dubii privind ireversibilitatea si sustenabilitatea progreselor substantiale inregistrate de Romania in reformarea sistemului judiciar si in combaterea coruptiei la nivel inalt.
(...) Exista presiuni asupra institutiilor judiciare si asupra sistemului institutional de combatere a coruptiei", avertizeaza Comisia Europeana.
Reducerea contributiilor la Pilonul II
Recenta reducere a contributiilor la Pilonul II de pensii diminueaza, pe termen scurt, ingrijorarile fiscale, mai afirma reprezentantii Comisiei Europene in Raportul privind recomandarile... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2018, ora 15:59
GRECO (Grupul de State Impotriva Coruptiei) nu a primit inca autorizarea de a publica raportul privind reformele in domeniul Justitiei din Romania, se arata intr-un raspuns primit de Ziare.com, desi Guvernul anuntase, in 4 aprilie, ca a aprobat un memorandum prin care autoriza publicarea.
"GRECO nu a primit inca autorizarea de a publica raportul. Atunci cand o va face si va fi stabilita o data a publicarii, vom anunta", se arata in raspunsul primit de Ziare.com, la intrebarea daca Grupul a primit din partea autoritatilor romane aprobarea de a publica raportul privind Justitia.
In 4 aprilie, Guvernul a anuntat ca documentul va ramane confidential pana la momentul la care il va publica GRECO, a declarat atunci purtatorul de cuvant al Executivului, Nelu Barbu. Tema memorandumului era publicarea raportului.
"S-a adoptat. In ceea ce priveste publicarea, tine de GRECO. Pana in momentul publicarii, raportul este confidential", sustinea Nelu Barbu.
La sase zile distanta, am intrebat la Guvern ce s-a intamplat de la momentul adoptarii memorandumului si de ce nu a ajuns acordul Romaniei pentru publicarea raportului la GRECO.
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu, ne-a spus ca responsabilitatea trimiterii raspunsului Romaniei la GRECO revine Ministerului Justitiei. Nelu Barbu a reiterat afirmatiile facute in 4 aprilie: Guvernul a adoptat Memorandumul, decizia de publicare va fi a GRECO, iar procedura spune ca Ministerul Justitiei este autoritatea care trebuie... mai mult
Marti, 10 Aprilie 2018, ora 18:35
Presedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, o reactie dupa ce Comisia Europeana a publicat raportul MCV in cazul Romaniei.
"Raportul confirma faptul ca Guvernul instalat in anul 2015 a contribuit major la indeplinirea obiectivelor MCV si a avut un aport decisiv pentru acest raport favorabil.
Raportul MCV confirma ca Romania a mentinut un parcurs sustenabil in ceea ce priveste indeplinirea obiectivelor mecanismului, astfel ca pentru prima data este mentionata modalitatea de finalizare a mecanismului. Astfel, Comisia Europeana a emis 12 recomandari, iar indeplinirea acestora va conduce la incheierea MCV", se arata intr-un comunicat remis de Administratia Prezidentiala.
Seful statului subliniaza si faptul ca in raport "se afirma ca este inadecvata corelarea intre MCV si decizii din alte domenii (precum fondurile structurale europene, aderarea la Spatiul Schengen) ".
Iohannis nu a trecut insa cu vederea semnalele de alarma trase de Comisia Europeana cu privire la modificarile legislative care ar zdruncina lupta anticoruptie.
"Totodata, presedintele Romaniei atentioneaza asupra ingrijorarilor formulate in raport cu privire la faptul ca cele doua proiecte de Ordonanta de Urgenta puse in consultare publica de Guvern in ziua de 18 ianuarie a.c. ar putea afecta cadrul legal pentru combaterea coruptiei.
Finalizarea MCV depinde si de evitarea unor dezvoltari negative care ar pune sub semnul intrebarii progresele care au fost obtinute pana in prezent de... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 13:50
Raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare al Comisiei Europene aprecieaza ca Romania a urmat cateva din recomandarile CE privind justitia, dar trebuie sa continue acest demers pentru a acoperi toate ariile problematice.
Comisia se declara ingrijorata de presiunea permanenta asupra institutiilor justitiei si de lipsa de respect pentru independenta acestora, transmite Euractiv.com, in legatura cu raportul care urmeaza sa fie prezentat azi.
Printre punctele slabe indentificare se numara numeroasele cazuri semnalate de intimidare a magistratilor, campaniile mediatice impotriva institutiilor din justitie, precum si pastrarea in functie a ministrilor pentru care ANI a recomandat in noiembrie demararea unor investigatii privind acte de coruptie.
Dupa ce in vara lui 2012 reprezentantii Comisiei au avut o atitudine severa in legatura cu interventiile mediul politic in deciziile din justitie, tonul acestui raport este, insa, unul diplomat. De altfel raportul de azi este mult mai scurt decat cele mai obisnuite, avand doar 10 pagini.
La nivel general, institutia europeana apreciaza ca numirea unui nou guvern "creeaza ocazia de a implementa complet si rapid" recomandarile sale. mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 11:30
Comisia Europeana va publica la 30 ianuarie raportul privind Mecanismul de Control si Verificare (MCV) in reformarea justitiei si combaterea coruptiei din Romania exact in forma redactata la Bruxelles, renuntand, pentru prima data, la trimiterea prealabila a proiectului documentului la Bucuresti, pentru eventuale ajustari, informeaza RFI, sambata.
Motivul acestei modificari consta in faptul ca oficialii de la Bruxelles au fost deranjati, in anii precedenti, sa constate ca raportul aparea in presa inainte de a fi publicat oficial, relateaza corespondentul RFI in capitala Belgiei.
Mentionand ca este greu de spus de unde plecau, an de an, scurgerile in presa ale proiectului raportului MCV, surse comunitare au declarat ca reprezentantii Comisiei Europene considera ca responsabilitatea revine autoritatilor de la Bucuresti si ca, din aceasta cauza, vor difuza raportul fara un acord final din partea Romaniei.
Cooperarea intre Bruxelles ti Bucuresti s-a pastrat pentru faza initiala a redactarii documentului, ca si pana acum. Unele posibile exprimari sau fraze dure folosite de cei care redacteaza textul la Bruxelles nu vor mai putea fi insa "indulcite" intrucat autoritatile romane nu vor mai avea posibilitatea de a face mici modificari de forma, pe versiunea finala, ca pana in prezent, sustine RFI, mentionand ca niciodata ajustarile efectuate de Bucuresti nu erau de fond.
Conform RFI, romanii se simt nedreptatiti, iar unele surse arata cu degetul Comisia Europeana... mai mult
Duminica, 27 Ianuarie 2013, ora 11:06
Comisia Europeana (CE) va adopta miercuri raportul pe justitie din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) pentru Romania care va analiza progresele realizate in ultimele sase luni in ceea ce priveste cele zece recomandari incluse in precedentul raport, a declarat vineri Frederic Vincent, purtator de cuvant al CE.
"Reamintesc ca in iulie trecut, Comisia a ridicat preocupari serioase legate de situatia tarii legate de statul de drept si independenta justitiei. Saptamana viitoare Comisia va evalua progresele realizate in ultimele sase luni in legatura cu cele zece recomandari incluse in precedentul raport", a anuntat purtatorul de cuvant.
Raportul pe justitie va fi prezentat intr-un briefing tehnic 'on the record' de catre Mark Gray, un alt purtator de cuvant al CE.
Raportul din cadrul MCV va include si precizari legate de legea privind statutul deputatilor si senatorilor adoptata marti de plenul parlamentului roman in raportul de justitie, a anuntat Mark Gray in aceasta saptamana.
Intrebat de presa straina cum comenteaza faptul ca noua propunere privind statutul parlamentarilor adoptata marti de legislativ in Romania ar face mai dificila ridicarea imunitatii senatorilor si deputatilor si ar reduce puterile principalului organism anticoruptie, purtatorul de cuvant a raspuns ca executivul comunitar "va spune ceva despre acest lucru in raportul pe care il va adopta saptamana viitoare".
"Ca sa fiu foarte deschis am vazut deja diferite interpretari a... mai mult
Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 17:59
Raportul CE privind MCV va fi adoptat miercuri, a declarat, luni, purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray, adaugand ca este un raport tehnic, fara o evaluare politica, iar situatia interna de la Bucuresti nu va avea impact asupra adoptarii acestuia.
"Raportul va fi adoptat miercuri", a declarat Mark Gray.
El a precizat ca "evolutiile politice interne din aceasta dimineata nu vor avea impact asupra adoptarii".
"Este vorba despre un raport tehnic, care nu contine o evaluare politica", a reamintit Gray.
CE a impus la data aderarii Romaniei si Bulgariei la UE un Mecanism de Cooperare si Verificare in care a stabilit patru obiective in domeniul justitiei. Comisia publica anual doua rapoarte pe tema MCV - unul intermediar, tehnic, in luna februarie, si unul final, in iulie, care contine si o evaluare politica. mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 22:30
Romania trebuie sa vina cu rezultate convingatoare in lupta anticoruptie si sa adopte o noua lege privind confiscarea extinsa. De asemenea, Romania trebuie sa vina cu rezultate clare in ceea ce priveste urmarirea in justitie a cazurilor de spalare de bani, precizeaza Mediafax.
CE recomanda "imbunatatirea coordonarii politicilor anticoruptie la cel mai inalt nivel si elaborarea unei noi strategii multianuale solide pentru a preveni si a pedepsi actele de coruptie, tinand seama de recomandarile facute intr-un studiu de impact independent".
De asemenea, CE doreste crearea unui grup de monitorizare, impreuna cu societatea civila, pentru a supraveghea punerea in aplicare a strategiei.
Comisia recomanda "dovedirea de rezultate convingatoare in recuperarea produselor infractiunii, urmand cele mai bune practici din alte state membre ale UE si adoptand o noua lege privind confiscarea extinsa si consolidarea practicii judiciare".
"Romania ar trebui sa dovedeasca, de asemenea, ca inregistreaza rezultate in ceea ce priveste urmarirea in justitie a cazurilor de spalare de bani ca infractiune de sine statatoare", mai arata raportul.
CE recomanda totodata "elaborarea de norme pentru prevenirea conflictelor de interese in gestionarea fondurilor publice si in cadrul autoritatilor care reglementeaza, verifica si adopta decizii privind plangerile in domeniul achizitiilor publice", precum si "consolidarea procedurilor si a capacitatii autoritatilor competente, inclusiv printr-o continuare a... mai mult
Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 18:02
Romania trebuie sa adopte masuri suplimentare pentru prevenirea si combaterea coruptiei, in special la nivelul administrariei locale, arata raportul CE, informeaza Mediafax.Comisia Europeana precizeaza ca in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) au fost stabilite pentru Romania patru obiective de referinta.
E necesar un angajament pentru rezultate mai bune in confiscarea averilor
CE noteaza in raportul privind MCV ca va fi necesar un angajament pentru a pune in aplicare noile coduri, pentru a adopta deciziile de restructurare a sistemului judiciar, pentru a consolida politica anticoruptie si pentru rezultate mai bune in confiscarea averilor nejustificate.
"In perioada urmatoare va fi necesar un angajament continuu pentru a pune in aplicare noile coduri, pentru a adopta deciziile necesare restructurarii sistemului judiciar, pentru a consolida politica anticoruptie si pentru a se inregistra rezultate mai bune in confiscarea bunurilor a caror provenienta nu poate fi justificata si in aplicarea de sanctiuni disuasive in cazurile de incompatibilitate", sustine Comisia Europeana.
Lupta impotriva coruptiei ar trebui sa se bucure de sprijinul Parlamentului
Lupta impotriva coruptiei ar trebui sa ramana o prioritate majora si ar trebui sa se bucure de sprijinul Parlamentului, noteaza Comisia Europeana in raportul privind MCV, dat publicitatii miercuri.
"Trebuie intreprinse actiuni urgente pentru a accelera solutionarea unui numar important de dosare de coruptie la... mai mult
Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 17:47