Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat marti ca este sceptic cu privire la gasirea unei solutii prin care s-ar putea ajunge la dobanzi mai mici in cadrul comisiei comune dintre BNR si Ministerul Finantelor Publice.
"Se fac aceste calcule, dar pe baza de nas, daca imi dati voie, pe baza acestui nas si acestei experiente nu cred ca se va iesi mai bine. Dumneavoastra veti altceva si atunci hai sa spunem ce vreti. Vreti sa fim cu dobanzi mai mici in Romania, da? Si noi vrem sa fim si pentru asta trebuie sa facem trei lucruri: venim cu inflatia in jos, sa o aducem la nivelul unu, da, dar nu o aducem noi apasand pe un buton, reducem deficitele. Puteti sa reduceti deficitul de la 2,5% la 1%, ca sunteti cu bugetul in fata, da? Si reducem si deficitul extern. Pai pe asta extern chiar ca nu puteti sa-l faceti....sunt exporturi, importuri, sunt zeci de mii de agenti economici care lucreaza. Pai putem? Noi avem o misiune grea. Am spus-o ieri. Suntem economisti si trebuie sa spunem ce se poate si ce nu se poate. Stim ca suntem cateodata neplacuti. Venim cu vesti proaste. Dar asta este. Nu se poate aduce dobanda si ROBOR-ul in jos daca nu aducem cel putin acesti trei indicatori in jos", a spus Isarescu la audierile din comisiile economica si de buget-finante ale Senatului.
La randul sau, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu a mentionat ca au loc mai multe discutii despre modul de calcul al ROBOR.
"In prezent, Comitetul National de Stabilitate... mai mult
Marti, 12 Februarie 2019, ora 16:45
Mugur Isarescu a prezentat, luni, noul raport trimestrial asupra inflatiei, ocazie cu care a raspuns atacurilor lansate in ultima perioada de consilierul economic al premierului, Darius Valcov, la adresa BNR.
Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, declaratiile guvernatorului BNR, Mugur Isarescu
- Raportul a fost efectuat in noiembrie - ianuarie, a fost discutat in cateva sedinte si aprobat in ultima sedinta a Consiliului de Administratie.
- Oamenii nostri sunt oameni care ar putea lucra in orice banca din Europa, sunt oameni foarte buni. Este o precizare necesara, pentru ca dansii au avut o frustrare. M-au intrebat: "Noi pentru cine lucram? Pentru ca ni se spune ca suntem lipsiti de patriotism". Le-am spus sa nu ia in considerare aceste declaratii.
- Formulari din acestea ca se joaca cineva cu dobanzile, ca le manipuleaza, sunt mai mult decat periculoase. Pot fi taiate de la radacina cu o simpla privire catre teancul de rapoarte. Este dureros ca multi nici nu le citesc si ies in presa si fac diverse acuzatii.
- Rata de inflatie a reintrat in linie cu prognoza noastra. In anul trecut, obiectivul principal al BNR a fost atins dupa o evolutie care prin vara ne descuraja si pe noi. Am avut o politica corecta, bine echilibrata si am ajuns la acest rezultat. Ne-au ajutat si cativa factori externi, cum ar fi declinul puternic al costului titeiului.
- BNR a crescut de la 2,9% la 3% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si a estimat un nivel de 3,1%... mai mult
Luni, 11 Februarie 2019, ora 11:29
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in scadere cu 0,4 puncte procentuale prognoza de inflatie pentru acest an, la minus 0,7%.
De asemenea, pentru 2016, prognoza a fost revizuita in crestere cu 0,4 puncte procentuale, la 1,1%, a anuntat, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul conferintei de prezentare a raportului trimestrial asupra inflatiei.
Calculele Guvernului pentru bugetul pe 2016: Crestere economica, inflatie si curs valutar
In raportul publicat in luna august, banca centrala estima pentru finalul acestui an o inflatie de minus 0,3%, iar pentru 2016 de 0,7%.
Guvernatorul BNR a mentionat ca intrarea inflatiei in teritoriu negativ a fost cauzata de reducerea TVA la alimente la 9% in vara acestui an.
"Fara reducerea TVA, nu se intra in teritoriu negativ in mod categoric. Avem si un intervalul ...citeste mai departe despre "Anunt BNR despre preturi si inflatie: Cat se vor scumpi produsele si serviciile in 2016" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2015, ora 12:28
Banca Nationala a Romaniei a revizuit in crestere prognoza pentru rata inflatiei, de la 3,2%, la 5,1% la sfarsitul anului.
Inflatia medie anuala se va mentine in jur de 3 la suta, iar inflatia CORE 2 ajustat va fi la 2 procente, a adaugat Mugur Isarescu.
Printre factorii care au influentat evolutia neasteptata a inflatiei in aceasta vara se numara seceta, cotatiile internationale ale titeiului, evolutia cursului de schimb si o crestere accentuata a pretului legumelor si fructelor.
"Mai prezint un factor care a contribuit la aceasta evolutie a inflatiei in Romania. Este o comparatie internationala, care arata cum a evoluat pretul produsele agroalimentare. Observam ca, daca dam la o parte doua tari in care au avut loc majorari ale TVA, cresterea preturilor datorandu-se cresterii TVA - Cehia si Ungaria, cresterea preturilor alimentelor in Romania este printre cele mai mari", a declarat Isarescu, in cadrul conferintei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei.
Institutul National de Statistica (INS) a anuntat cresterea inflatiei la cel mai ridicat nivel din ultimul an si jumatate, ajungand la 5,33 la suta in luna septembrie.
BNR nu vede crestere economica in 2013 fara absorbtia fondurilor europene
Romania nu va inregistra crestere economica anul viitor daca nu se va debloca absorbtia fondurilor europene, singurele resurse financiare accesibile in aceasta perioada, care sa inlocuiasca investitiile straine si cele de la buget, considera... mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 11:42
Romania are o inflatie scazuta, care se incadreaza in normele europene, iar prognoza ramane favorabila si in 2013 si 2014, potrivit guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
La sfarsitul anului 2012 inflatia din Romania va ajunge la o rata de 3,2%, iar anul viitor va scadea la 3%, a spus Mugur Isarescu marti, cu ocazia prezentarii Raportului asupra inflatiei.
"Prognoza este foarte apropiata de cea precedenta. Pana in 2014, prevedem mentinerea inflatiei in tinta de inflatie, in conditiile in care tinta se va micsora: la sfarsitul lui 2012 - 3,2% si in 2013 - 3%. Si in prima parte din 2014 inflatia se va mentine in intervalul tintit. Avem o privire pozitiva legata de inflatie, la nivelul undeva in jur de 3%", a afirmat Isarescu.
Guvernatorul BNR a spus ca "nu trebuie sa ne apuce bucuria" ca inflatia in Romania este scazuta, fiindca acest nivel se datoreaza cererii reduse.
"Este pentru prima oara cand Romania are o inflatie relativ scazuta. Este in apropierea normelor europene si trebuie sa ramana in normele europene, pentru ca suntem in Europa. Amplitudinea oscilatiilor este diminuata, in jur de trei la suta, cu exceptia acestei jumatati de an", a spus guvernatorul BNR.
Inflatia in luna martie
Conform BNR, rata anuala a inflatiei a coborat la nivelul de 2,4% in luna martie 2012 de la 2,6% in luna precedenta si 3,14% in decembrie 2011, o tendinta descendenta similara fiind consemnata si la nivelul ratei anuale a inflatiei de baza CORE2... mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 13:15
Mugur Isarescu prezinta Raportul asupra inflatiei in cadrul unei conferinte de presa. Business24 va prezinta principalele declaratii:
"Nu trebuie sa ne bucure ca inflatia in Romania este prea scazuta. Este scazuta din cauza deficitului de cerere".
"Este pentru prima data cand Romania are o inflatie relativ scazuta. Nu este prea scazuta, la 3% nu e prea saczuta, se incadreaza in normele europene si asa trebuie sa ramana".
Banca Nationala a Romaniei mentine prognoza de inflatie pentru finalul acestui an la 3,2%. Pentru 2013, BNR mentine, de asemenea, estimarea de 3%.
Rata anuala a inflatiei a ajuns in martie la un nou mimim istoric, de 2,40%, pe fondul ieftinirii produselor alimentare cu 0,94%, a scumpirii celor nealimentare cu 3,43% si a cresterii tarifelor la servicii cu 5,40% mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 11:35
Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-a revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, la 5,1%, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in conditiile in care anterior estima un nivel al ratei inflatiei de 3,6%, transmite NewsIn.Pentru sfarsitul anului 2012, BNR estimeaza o rata anuala a inflatiei de 3,6%, de la 3,2% cat era estimarea anterioara."Prognoza de 5,1% pentru sfarsitul acestui an nu cuprinde, pentru ca nu s-a putut face evaluarea, majorarea care ar avea loc in toamna la energia termica", a mentionat Isarescu.
Guvernatorul a precizat ca prin comunicatul transmis in urma cu doua zile de BNR, in care se arata ca inflatia anuala va fi in crestere pana in vara acestui an, nu inseamna ca banca centrala se asteapta si la o accentuare a cresterii preturilor.El a explicat ca avansul ratei anuale a inflatiei se datoreaza efectului de baza negativ, respectiv raportarea cresterilor lunare din prima parte a anului la cele din anul anterior, care au fost mult mai mici.In urma cu doua zile, dupa sedinta de politica monetara, BNR a trimis un comunicat in care arata ca rata anuala a inflatiei va continua sa creasca in al doilea trimestru si nu va reveni in acest an in intervalul tintit, de 2 - 4%, ci doar in cursul anului 2012, ceea ce inseamna ca banca centrala va rata tinta pentru al cincilea an consecutiv."Prognoza actualizata a evolutiilor macroeconomice releva o crestere temporara a ratei anuale a inflatiei in trimestrul doi, ca urmare a socurilor... mai mult
Joi, 05 Mai 2011, ora 12:13
Banca Nationala nu e optimista privind revenirea inflatiei in intervalul tintit, dar mizeaza, printre altele, pe o scadere a cotatiilor la petrol, potrivit guvernatorului bancii centrale, Mugur Isarescu, citat de Mediafax."Nu pot spune ca BNR este optimista. Inflatia este o boala extrem de perfida, dar trebuie s-o tinem sub control. (...)
Dupa scaderea din ianuarie, inflatia se va mentine la 7,2-7,5% pana in vara acestui an pentru ca inflatia a fost extrem de scazuta dupa ianuarie 2010 si efectul de baza nu ne ajuta pentru ca apoi, din august-septembrie, sa se duca spre 4% si, speram noi, sub 4%", a declarat miercuri Isarescu, la Forumul Consiliul de Cooperare al Golfului - Romania - Bucuresti: Oportunitati de Afaceri in Europa Centrala si de Sud cu indemnul "Sa accedem impreuna pe drumul spre bunastarea tarilor".
El a aratat ca principalele presiuni vin dinspre preturile alimentelor, unde Romania are potential, dar nu l-a fructificat, si cotatiile petrolului, unde Isarescu si-a exprimat speranta ca trendul se va intoarce.
"Bineinteles ca o crestere in continuare a pretului la petrol va duce la presiuni inflationiste suplimentare. Mizez pe faptul ca Arabia Saudita are capacitati excedentare de trei ori mai mari decat ale Libiei si ca le va pune in functiune. Exista, astfel, probabilitatea unei reveniri a cotatiilor sub 100 de dolari pe baril, probabil spre 80 de dolari daca acesta se va dovedi pretul de echilibru", a mai spus Isarescu.
Guvernatorul BNR a... mai mult
Miercuri, 09 Martie 2011, ora 09:45
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit prognoza de inflatie pentru 2011, de la 2,8% la 3,1%, dupa ce a majorat estimarea pentru acest an, de la 3,7% la 7,8%, ca urmare a majorarii TVA, potrivit Mediafax."Pentru finele acestui an calculele indica o inflatie de 7,8% spre 8%, poate undeva chiar peste 8% in acest an, urmand sa coboare ulterior.
Spre sfarsitul anului 2011, tot ca urmare a efectului de baza, deci dispar cele trei procente care se adauga in urma majorarii TVA, inflatia va intra in intervalul de variatie, in jur de 3%, si va ramane in apropierea acestui nivel", a spus Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa de prezentare a Raportului asupra inflatiei.
El a mentionat ca acesta este un scenariu bazat pe parametrii actuali si in care efectele de runda a doua sunt modeste.
In raportul detaliat al Consiliului de Administratie al BNR de miercuri era indicata o inflatie de 7,8% pentru finele acestui an si reincadrarea traiectoriei preturilor de consum pe o curba descendenta, ajungand in apropierea tintei de 3% la sfarsitul anului 2011. mai mult
Vineri, 06 August 2010, ora 11:52