Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, spune ca a luat act cu bucurie de documentul prin intermediul caruia FMI atrage atentia tarii noastre ca mai bine s-ar apuca de reforme decat sa continue sa scada taxe si sa majoreze pensiile si salariile. Motivul: in paralel cu formularea acestor recomandari, FMI a constat ca Romania a facut si progrese, sustine Teodorovici.
Dupa finalizarea consultarilor cu Romania, sinteza concluziilor comitetului director al FMI a mentionat imbunatatirea starii economiei din tara noastra, rata scazuta a somajului si imbunatatirea sectorului financiar romaneasc, informeaza Ministerul Finantelor Publice (MFP) prin intremediul unui comunicat. In plus, Romania beneficiaza de o crestere economica robusta, de cresterea numarului de noi locuri de munca si de o datorie publica scazuta, apreciaza comunicatul Ministerului Finantelor.
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a apreciat, in plus, ca masurile luate de cabinetul Dancila vor imbunatati si mai mult statutul Romaniei.
"Ma bucur ca, atat Fondul Monetar International, cat si Banca Mondiala si-au imbunatatit prognozele de crestere economica a Romaniei pentru anul 2018, de la 4,4% la 5,1%, respectiv de la 4,5% la 5,1% si se apropie din ce in ce mai mult de estimarile din Programul de Guvernare. Deciziile adoptate in acest an, pentru incurajarea investitiilor - simplificarea legislatiei achizitiilor publice, promovarea proiectelor in parteneriat public privat, infiintarea Fondului Suveran de... mai mult
Joi, 07 Iunie 2018, ora 12:04
Expertii FMI vad un risc crescut pentru stabilitatea financiara globala, ca urmare a pericolelor pe termen mediu ce se intrevad pe pietele din Europa, China si Japonia.
Conform BBC, cel mai recent raport al FMI privind stabilitatea financiara noteaza existenta unor riscuri in crestere pe termen mediu, chiar daca pe termen scurt nu se intrevad deocamdata socuri puternice.
Momentul adevarului
Economistii Fondului sunt usor alarmati de modul in care sistemul bancar evolueaza in prezent.
Pe de o parte, capitalizarea institutiilor de credit ofera un amortizor financiar mai bun decat inaintea crizei globale, iar nivelul lichiditatilor este in crestere, in mare parte si ca urmare a injectiilor de capital efectuate de bancile centrale.
Pe de alta, bancile nu mai reusesc sa fie atat de profitabile, lucru care afecteaza capacitatile lor de a consolida capitalul propriu detinut si de a amplifica programele de creditare.
Problema este, in parte, provocata de nivelul foarte scazut al dobanzilor cu care bancile sunt nevoite sa opereze in prezent, iar efortul lor de a genera profit reflecta si persistenta anemiei economice in statele dezvoltate, fapt care reduce si nivelul cererii de credite.
In acelasi timp, unele bancile mari din zona euro detin un numar impresionant de credite neperformante de care nu au apucat inca sa se ocupe.
Printre acestea se numara bancile din Italia si Portugalia, dar si sucursalele europene ale bancile nipone, nevoite sa migreze catre... mai mult
Joi, 06 Octombrie 2016, ora 14:50
Pentru tarile exportatoare de petrol si companiile de profil, cosmarul pare sa nu se mai termine. Revenirea in piata de energie a Iranului ar putea da semnalul unei prabusiri totale a pretului petrolului, considera analistii FMI.
Din ianuarie, odata cu retragerea sanctiunilor economice pentru Iran, piata de petrol ar urma sa fie inundata cu inca 500.000 de barili zilnic, pretul petrolului putand sa coboare la un nivel cuprins intre 5-15 dolari, conform unui raport FMI de saptamana aceasta, relateaza blogul Fuel Fix.
Prognoza soc
Piata a reactionat la socul retragerii sanctiunilor economice internationale pentru Iran inca de la mijlocul acestui an, cand petrolul a inregistrat o prabusire de peste 30%, in prezent tranzactionandu-se in jurul valorii de 35 de dolari/baril.
Expertii FMI cred, totusi, ca riscul nu a fost atenuat in totalitate, Teheranul avand in plan si dezvoltarea a 70 de noi proiecte in campurile sale petroliere.
De asemenea, Iranul are stocata o rezerva de 36 de milioane de barili in tancurile petroliere din porturile sale, ceea ce inseamna o perioada de cosmar pentru piata de energie, cel putin in primele luni ale acestui an.
In raportul de luna aceasta al Agentiei Internationale pentru Energie, expertii au apreciat ca petrolul suplimentar pe care Iranul il poate adauga in piata anul viitor ar putea ridica nivelul global al rezervelor constituite cu aproape 300 milioane de barili.
In prezent, rezervele de petrol constituite pe intreg... mai mult
Miercuri, 23 Decembrie 2015, ora 14:11
Instabilitatea si semnele de recesiune venite din pietele emergente, ca si lipsa de armonie intalnita in randul economiilor din zona euro pun in pericol stabilitatea pietelor financiare globale, arata expertii FMI in ultimul raport dedicat acestei teme.
Riscul unei noi crize financiare globale a revenit ca urmare a contractiei economiei chineze si a scaderii nivelului comertului global, fapt care pune presiune pe economiile emergente supra-indatorate, considera expertii Fondului, citati de The Guardian.
Risc triplu
Consilierul financiar al Fondului, Jose Vinals, sustine ca amenintarea de instabilitate si recesiunea existenta in economiile Chinei, Braziliei, Turciei si Malaeziei sunt doar un prim punct din "trioul riscurilor" care rezida la aceasta ora in economia globala.
Al doilea risc major este reprezentat de problema datoriilor si dezechilibrul inregistrat in evolutia economica a tarilor din zona euro.
A treia mare amenintare este eprezentata de reactia de contagiune a pietelor, care se dovedesc incapabile sa mai absoarba noi socuri financiare, un eventual dezechilibru propagandu-se rapid la nivel global.
Toti cei trei factori de risc ameninta sa stearga dintr-un foc 3% din PIB-ul economiei globale.
Recomandarea expertilor FMI este ca economiile emergente cu un grad mare de indatorare sa gaseasca rapid solutii de a se proteja in fata unei cresteri a dobanzilor pe piata americana.
In acelasi timp, bancile centrale ar trebui sa fie pregatite sa... mai mult
Joi, 08 Octombrie 2015, ora 11:45
Cresterea dobanzilor de referinta ar putea atrage o noua criza a datoriilor pe pietele emergente, trag semnalul de alarma expertii FMI, indicand spre sectorul corporatist care s-a bucurat de creditele ieftine acordate pana in prezent.
Nivelul datoriilor inregistrate de firmele din sectorul non-financiar a crescut, intre 2004 si 2014, de la 4.000 de miliarde dolari la peste 18.000 de miliarde, conform raportului bianual al institutiei financiare internationale, anunta The Guardian.
China a dat tonul
Excesul in contractarea creditelor si-a pus amprenta si asupra profitabilitatii afacerilor, cota din productia economica rezervata achitarii imprumuturilor crescand de la aproape 50%, in 2004, la 75%, in cursul anului trecut.
Companiile de pe piata chineza au fost printre cele care au dictat noua tendinta in pietele emergente, dar firme din Turcia, Chile si Brazilia s-au bazat, de asemenea, pe creditele acordate in conditii avantajoase pana anul trecut, fiind vulnerabile in fata unei eventuale cresteri a dobanzilor de referinta.
O astfel de miscare este de asteptat in cursul lunilor urmatoare cel putin pe piata americana, unde Rezerva Federala a recurs deja la trei amanari succesive a cresterii dobanzilor in cursul acestui an.
Un astfel de eveniment ar putea genera un numar ridicat de falimente in randul companiilor din pietele emergente, pe masura ce costurile unui imprumut vor urca rapid, cred expertii FMI.
Efectul se va resimti si in sectorul bancar, care... mai mult
Miercuri, 30 Septembrie 2015, ora 15:49
La un an dupa ce a incheiat programul de asistenta financiara, Portugalia continua inca sa fie asfixiata de gradul ridicat de indatorare, absenta locurilor de munca si nivelul imprumuturilor neperformante, releva un recent raport FMI.
Desi au terminat fara incidente programul de bailout de 78 de miliarde, portughezii s-ar putea vedea nevoiti sa recurga la noi reduceri ale cheltuielilor si o noua crestere a taxelor, avertizeaza economistii FMI, conform The Telegraph.
Grad enorm de indatorare
Expertii fondului au cerut guvernului de la Lisabona sa dubleze eforturile facute pentru reducerea poverii datoriei publice si sa se incadreze in limita unui deficit bugetar de maxim 2,7% in acest an.
In total, gradul de indatorare al populatiei, companiilor si autoritatilor din Portugalia a atins 360% din PIB.
In cazul in care guvernul portughez nu va reusi sa reduca cifra cheltuielilor bugetare, deficitul din acest an este asteptat sa ajunga la 3,2%.
Gratie unor circumstante avantajoase, reprezentate de scaderea dramatica de pe piata materiilor prime si de deprecierea monedei unice, economia Portugaliei ar putea inregistra o crestere de 1,65 in acest an, se mai arata in raport.
In balanta cu Grecia
Pe de alta parte, desi evolutia Portugaliei s-a dovedit multumitoare in anii trecuti, riscul rasturnarii de situatie, generat de turbulentele din pietele globale si, mai ales, de criza continua din Grecia, persista inca pentru micul stat iberic.
Dupa patru ani in... mai mult
Vineri, 07 August 2015, ora 17:53
Tarile Europei de Est pot reveni la nivelul de crestere economica si de atragere a investitiilor de dinaintea crizei financiare doar daca-si reduc gradul de indatorare, sustin expertii Fondului Monetar International.
Desi consumatorii, companiile si bancile din regiune au depus serioase eforturi pentru a evita o crestre a nivelului de indatorare, prea putin tari din estul si sud-estul Europei au reusit sa reduca nivelul de indatorare din sectorul privat intr-o masura satisfacatoare, citeaza reporterii Bloomberg din raportul FMI.
Inglodati in datorii
"Pentru a relua investitiile si a asigura o revenire economica robusta, politica economica trebuie sa vizeze sustinerea cererii interne si echilibrarea bilanturilor in sectorul privat", considera reperezentantii Fondului.
Investitiile straine directe si creditele bancare au asigurat o crestere economica de 5 procente in Europa de Est cu un an inainte de declansarea crizei financiare din 2008.
Incepand cu 2009 insa, numarul creditelor neperformante a devenit tot mai mare, afectand rentabilitatea afacerilor din regiune.
Inasprirea conditiilor de creditare si un numar ridicat de credite ipotecare contractate in euro si in franci elvetieni au afectat si mai mult economia statelor din Europa de Est.
Expertii FMI considera ca lichidarea creditelor neperformante, relaxarea pietei muncii si imbunatatirea mediului de afaceri sunt masurile care se impun pentru cateva state din zona, cum ar fi Bulgaria, Croatia si... mai mult
Luni, 11 Mai 2015, ora 11:30
Banca Central Europeana ar trebui sa reduca ratele dobanzilor si sa lanseze o noua runda de masuri monetare neconventionale pentru a sprijini cresterea economiei zonei euro, care inca este afectata de reducerea cheltuielilor, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International dedicat celor 17 state care folosesc euro.
Desi joi compania britanica de analize financiare Markit Economics a publicat rezultatele unui studiu care arata ca activitatea in industria prelucratoare din zona euro a revenit pe crestere in iulie, pentru prima data in ultimele 18 luni, un nou semnal care arata ca economia incepe sa se redreseze dupa recesiune, FMI nu se asteapta la o redresare a regiunii pana in 2014, transmite Reuters.
Eforturile de intarire a finantelor publice ar putea reduce cresterea cu pana la 1,25 puncte procentuale in 2013, avertizeaza FMI, care isi mentine estimarea ca zona euro va ramane in recesiune pentru al doilea an consecutiv, inregistrand anul acesta un declin de 0,6%, si va reveni pe crestere in 2014, cu un avans de 0,9%.
Din cauza riscului stagnarii zonei euro si a presiunilor inflationiste slabe, BCE ar trebui sa sprijine cresterea prin masuri de reducere a fragmentarii pietelor financiare - o metafora utilizata pentru a atrage atentia ratelor dobanzilor diferite pentru companiile din nordul si din sudul zonei euro.
"Masuri suplimentare de relaxare a politicii monetare ar trebui sa ajute la eliminarea acestei fragmentari. BCE trebuie sa asigure... mai mult
Vineri, 26 Iulie 2013, ora 11:10
Decizia autoritatilor de la Bucuresti de a tinti un deficit de 1,9% din PIB pe cash face foarte probabila atingerea tintei de deficit de 3% potrivit metodologiei UE, insa acest lucru va avea anumite consecinte, se arata in raportul elaborat de expertii FMI.
Potrivit FMI, inghetarea pensiilor si salariilor in 2012 va face bugetul mai constrangator, cu efecte negative asupra cererii interne si cresterii economice. Din acest motiv, stafful FMI recomanda ca autoritatile sa ia in considerare o crestere modesta a salariilor pentru angajatii in sectorul public si pensionari in cursul anului 2012, daca conditiile bugetare o permit.
In plus, dat fiind bugetul restrictiv, cresterea gradului de absorbtie a fondurilor comunitare devine si mai importanta.
De asemenea, stafful FMI considera ca in conditiile in care peste 80% din sistemul bancar este controlat de bancile straine (inclusiv din tarile din zona euro afectate de criza) Romania este deosebit de vulnerabila la cresterea incertitudinilor in sectorul bancar din Europa.
Efortul de stabilizare economica ar trebui accelerat
Desi rezerve de capital si lichiditate exista in sistem, autoritatile ar trebui sa-si accelereze eforturile pentru a asigura stabilitatea in viitor. O monitorizare sporita a sectorului bancar ar trebui insotita de planuri de rezerva pentru orice probleme bancare domestice precum si pentru posibila contagiune din zona euro. De asemenea, autoritatile trebuie sa ramana atente la orice dificultati... mai mult
Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 11:07