O verificare a Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Timis a dezvaluit luni, 30 august, mai multe practici incorecte folosite de catre un furnizor de energie electrica si gaz.
Concluziile comisarilor CJPC Timis au fost ca operatorul economic in cauza afisa, pe site-ul propriu, sintagma "BENEFICIAZA DE CEL MAI BUN PRET LA GAZ" care nu a putut fi probata de reprezentantii companiei, comparatorul de oferte demonstrand chiar contrariul, precum si modul in care a fost prezentata oferta consumatorilor la energie electrica si gaz.
Astfel, oferta comerciala preciza ca pretul energiei active este, in februarie 2021, de 239,95 lei/MWh, fara accize si TVA.
Dupa calcularea pretului complet, s-a ajuns la concluzia ca pretul real ajungea la valoarea de 634,03 lei/MWh (avand incluse toate taxele), ceea ce inseamna ca pretul final era de 2,64 ori mai mare decat cel afisat in oferta.
Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul ofertei de gaz, in februarie 2021, pretul prezentat fiind de 63 lei/MWh, fara taxe incluse. Pretul final care continea toate taxele ajungea la 123,88 lei/MWh, adica aproape dublu fata de cel prezentat.
Conform unui comunicat din partea CJPC Timis, operatorul economic avea obligatia, conform legii, sa prezinte in oferta pretul final al utilitatilor furnizate, modul in care a actionat contravenind prevederilor Legii nr. 363/2007.
"Manifestam toleranta zero fata de practicile comerciale incorecte folosite de unii operatori economici... mai mult
Luni, 30 August 2021, ora 11:46
Pretul energiei electrice pe piata spot a bursei OPCOM (Piata pentru Ziua Urmatoare - PZU) a avut o medie de 289 lei pe MWh in luna mai 2021, cu 140,6% mai mult fata de pretul inregistrat in aceeasi luna a anului trecut, respectiv 120 lei pe MWh, potrivit raportului lunar postat pe site-ul operatorului bursier.
Valoarea totala a tranzactiilor a fost de 696,9 milioane de lei, in crestere cu 188% fata de mai 2020 (241,8 milioane de lei).
De asemenea, volumul tranzactiilor a crescut cu 19,4%, pana la 2.366.562 de MWh.
Cota de piata a PZU a fost de 54,8%, in crestere cu 9%. Cu alte cuvinte, peste jumatate din consumul net de energie al tarii a fost tranzactionat pe PZU in luna mai.
Citeste si: Virgil Popescu ii catalogheaza speculanti pe furnizorii de energie care au crescut preturile
Pe piata spot a OPCOM au fost inregistrati 366 de participanti, dintre care activi au fost 275.
Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU) este o componenta a pietei angro de energie electrica pe care se realizeaza tranzactii orare ferme cu energie electrica cu livrare in ziua urmatoare zilei de tranzactionare.
Din 2014, Piata pentru Ziua Urmatoare din Romania functioneaza in regim cuplat cu pietele similare din Republica Ceha, Slovacia si Ungaria. ...citeste mai departe despre "Pretul energiei pe bursa a crescut cu peste 140% in mai 2021 fata de anul trecut" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 13 Iunie 2021, ora 16:43
Pretul energiei electrice pe piata spot a bursei OPCOM (Piata pentru Ziua Urmatoare - PZU) a avut o medie de 309 lei pe MWh in luna aprilie 2021, cu 150,6% mai mult fata de pretul inregistrat in aceeasi luna a anului trecut, respectiv 123 lei pe MWh, potrivit raportului lunar postat pe site-ul operatorului bursier.
Valoarea totala a tranzactiilor a fost de 765,7 milioane de lei, in crestere cu 218% fata de aprilie 2020 (240,2 milioane de lei).
De asemenea, volumul tranzactiilor a crescut cu 26%, pana la 2.438.233 de MWh.
Cota de piata a PZU a fost de 51,9%, in crestere cu 4,2%. Cu alte cuvinte, peste jumatate din consumul net de energie al tarii a fost tranzactionat pe PZU in luna aprilie.
Pe piata spot a OPCOM au fost inregistrati 367 de participanti, dintre care activi au fost 293.
Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU) este o componenta a pietei angro de energie electrica pe care se realizeaza tranzactii orare ferme cu energie electrica cu livrare in ziua urmatoare zilei de tranzactionare.
Din 2014, Piata pentru Ziua Urmatoare din Romania functioneaza in regim cuplat cu pietele similare din Republica Ceha, Slovacia si Ungaria. ...citeste mai departe despre "Pretul energiei pe bursa a crescut cu peste 150%, in aprilie 2021 fata de anul trecut" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 16 Mai 2021, ora 13:50
Capacitatile de productie a energiei nucleare au atins un maximum istoric pe plan mondial, insa numarul de proiecte noi in domeniu este redus, arata un studiu publicat marti.
Conform rezultatelor World Nuclear Industry Status Report (raportul anual privind starea industriei nucleare in lume) pe 2018, preluate de AFP, capacitatea operationala a centralelor nucleare a ajuns la 370 de gigawati, peste maximul precedent de 368 GW in 2006.
Pe de alta parte, in 2018, in intreaga lume au inceput sa functioneze doar noua reactoare noi - sapte in China si doua in Rusia. Ulterior, in primul semestru din 2019, au fost date in exploatare alte patru, dintre care doua in China.
Numarul total de reactoare nucleare functionale din intreaga lume a ajuns astfel la 417, in 31 de tari, la inceputul semestrului al doilea al acestui an. In 1989, erau inregistrate 418 reactoare, insa puterea lor medie era mai mica.
Raportul - de obicei critic la adresa industriei nucleare, potrivit AFP - prezinta o dinamica slaba a domeniului respectiv; la 1 iulie, erau in constructie 46 de reactoare (dintre care 10 in China), cel mai mic numar din ultimul deceniu.
Anul trecut au inceput doar cinci proiecte noi in domeniu, in Bangladesh, Coreea de Sud, Regatul Unit, Rusia si Turcia, iar anul acesta unul singur, in Rusia.
In China, considerata "locomotiva sectorului", nu s-a mai inceput constructia unui reactor comercial din decembrie 2016, subliniaza raportul. Maximul istoric al dezvoltarii a... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 10:30
Abrogarea in Comisia de industrii din Camera Deputatilor a unor articole din OUG 114, care reintroduceau preturile reglementate pe piata de energie electrica si gaze naturale, aduce din nou haos si incertitudine in sector, intr-o perioada in care preturile sunt oricum in crestere, a declarat, marti, pentru AGERPRES, Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER).
"Este foarte bine ca se revine la o situatie de normalitate si ne bucura faptul ca se doreste renuntarea la acele articole care reintroduc in piata preturile reglementate. Insa este foarte deranjanta pentru participantii la piata aceasta alba-neagra cu deciziile. Acest lucru duce la incertitudini in piata, la haos, la distorsiuni", a spus Lungu.
El a aratat ca nicaieri in Uniunea Europeana nu a existat o situatie in care sa se revina la preturi reglementate atat de brusc si fara o consultare cu specialistii, cum s-a intamplat cand a fost aprobata OUG 114 in decembrie 2018.
"Indiferent de ce decizie se ia, este nevoie sa se lase o perioada pentru ca lumea sa se pregateasca. Nu-mi dau seama cum se va face aceasta revenire. Sa asteptam votul final, pentru ca zarurile nu au fost aruncate inca", a continuat Lungu.
Potrivit presedintelui AFEER, toate acestea au loc intr-o perioada cu preturi mai ridicate decat in mod obisnuit.
Astfel, pe bursa de energie OPCOM, pretul spot pentru ziua de miercuri are o medie de 459 de lei pe MWh, fata de 307 lei luni si 405 lei... mai mult
Marti, 27 August 2019, ora 16:15
Romania trebuie sa specifice toate subventiile din energie, in special cele pentru combustibilii fosili, precum si planurile si actiunile pe care le are in vedere pentru a le retrage, se arata in raportul de evaluare al Comisiei Europene a proiectului planului national integrate privind energia si clima (NECP) publicat marti de executivul comunitar.
Comisia Europeana cere Romaniei sa-si clarifice obiectivele nationale si tintele de finantare in cercetare, inovare si competitivitate, legate in special de uniunea energetica, care urmeaza sa fie realizate intre 2020 si 2030, astfel incat ele sa poata fi masurate rapid si sa fie adecvate obiectivului de a sprijini implementarea tintelor din planul national integrat de energie si clima (NECP).
Romania trebuie sa sustina astfel de obiective prin masuri si politici adecvate si specifice, inclusiv cele dezvoltate in cooperare cu alte state membre UE, cum ar fi planul strategic european privind tehnologia energetica (Planul SET), se arata in raportul CE.
De asemenea, Romaniei i se solicita sa-si intensifice cooperarea regionala cu statele vecine membre UE si din grupul CESEC (Interconectarea in sectorul de gaze in Europa Centrala si de Sud-Est), inclusiv in infrastructura din domeniul gazelor si electricitatii, energiei regenerabile, eficientei energetice si cercetarii, inovarii si competitivitatii, si sa sina cont de provocarile comune si de obiectivele impartasite.
In raport se mentioneaza ca Romania trebuie sa-si... mai mult
Marti, 18 Iunie 2019, ora 15:48
Sectorul energiei regenerabile intra intr-o noua faza de dezvoltare fara subventii in toata lumea, potrivit celei de-a 53-a editii a raportului EY Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI).
China continentala si SUA raman pe primele doua locuri in clasamentul celor mai atractive 40 de piete din lume pentru investitii in energie regenerabila, in timp ce Franta urca doua pozitii, pe locul al treilea, datorita atentiei speciale acordate capacitatilor eoliene plutitoare offshore si dublarii tintelor sale anuale pentru extinderea capacitatilor eoliene la tarm.
Alte urcari notabile in clasament s-au inregistrat de catre Coreea de Sud (pozitia a 27-a, cu o urcare de 7 locuri) si Vietnam (pozitia a 26-a, cu o urcare de 17 locuri), generate de planurile lor de a construi noi proiecte de energie regenerabila cu o capacitate de 4 GW si, respectiv, 475 MW.
Norvegia (locul 36, cu o crestere de noua pozitii) si Finlanda (locul 39, cu o crestere de trei pozitii) revin in top in urma unor noi investitii planificate, sprijinite de contracte de achizitie directa de energie (PPA) intr-un mediu aproape fara subventii.
Printre tarile cu evolutii in scadere se numara Mexic (locul al 19-lea, o coborare de sase pozitii) si Taiwan (locul al 33-lea, o coborare de sase pozitii), care au fost afectate de incertitudini politice majore.
"Romania poate reveni pe harta marilor investitori in energie regenerabila odata cu cresterea competitivitatii noilor echipamente, ca urmare... mai mult
Luni, 27 Mai 2019, ora 13:44
Producatorii de energie regenerabila din Romania ar putea, in curand, sa nu mai conteze pe subventii in planurile lor de afaceri, intrucat costurile specifice de investitie in acest sector au scazut, ca urmare a progresului tehnologic, a declarat Valeriu Binig, partener in cadrul firmei de consultanta EY Romania.
"In Romania este posibil, pe fondul cresterii continue a preturilor pe pietele la termen, ca generatorii din surse regenerabile sa vada o revigorare a afacerii, iar in curand, datorita progresului tehnologic ce duce la scaderea costurilor specifice de investitie in astfel de tehnologii si la cresterea performantelor, sa vedem planuri de afaceri ce nu mai conteaza pe scheme de sprijin pentru electricitatea din surse regenerabile", a declarat Binig, potrivit unui comunicat al companiei, remis, joi, AGERPRES.
Mai mult, pretul avut in vedere pentru remunerarea electricitatii produse de panourile fotovoltaice instalate pe acoperisuri individuale poate deveni atractiv in curand, pentru initiative private.
"Pe fondul intarzierii evolutiei proiectelor strategice in noi capacitati mari de generare, e posibil ca presiunea concurentiala necesara in sector sa origineze de la aceste noi capacitati ce folosesc energii regenerabile. Ne asteptam, de asemenea, la posibile integrari pe verticala, intre furnizori si generatori, dar si pe orizontala, intre generatori de diverse tehnologii, in conditiile in care pretul din piata si perspectivele pretului tonei de dioxid de... mai mult
Joi, 13 Septembrie 2018, ora 13:48
Costurile de generare si stocare autonoma a energiei vor fi similare cu costul de achizitie a energiei de la un furnizor, pana in anul 2022 in Europa si 2021 in Oceania, se arata intr-un nou studiu realizat de EY.
Rezultatele acestuia arata ca pietele americane vor atinge paritatea off-grid intr-un orizont de timp mai mare, de exemplu in 2042 in regiunea de sud-est, unde sectorul energetic este complex si foarte regionalizat.
De asemenea, studiul arata ca in toate pietele, pana in 2025, vehiculele electrice (VE) vor ajunge la paritate cu vehiculele traditionale, cu combustie interna, in ceea ce priveste costurile si performantele.
Cercetarea analizeaza rata de adoptie asteptata si impactul acesteia asupra cererii si al costurilor energetice in randul a 10 producatori si distribuitori importanti de energie din Europa, Oceania si SUA. Iar pentru prima data s-a calculat debutul a trei momente critice pentru sectorul energetic:
Momentul in care auto-generarea de energie devine accesibila pentru toata lumea;Momentul in care vehiculele electrice devin o optiune mainstream de mobilitate; siMomentul in care furnizarea de energie prin retele devine mai scumpa pentru consumatori decat cea pe care acestia si-ar produce-o singuri.
Valeriu Binig, Partener EY Romania, spune: "Maturizarea tehnologiilor de productie de energie regenerabila, scaderea abrupta a costurilor stocarii energiei in baterii si optiunile mai clare de alegere pentru consumatorul final indica de multa... mai mult
Luni, 22 Ianuarie 2018, ora 12:46
1