Romania poate deveni mai competitiva din punct de vedere fiscal si nu ar mai fi necesara cresterea de taxe daca s-ar colecta in plus macar jumatate din sumele care reprezinta evaziune fiscala, estimata la 16% din PIB, ajungandu-se la un nivel de colectare de 37-38%, potrivit unui partener Deloitte.
"Daca noi (Romania - n.r.) colectam 32-33% taxe ca nivel din PIB, un raport recent al Consiliului Fiscal arata ca evaziunea fiscala este la circa 16% din PIB. Daca adunam cele doua cifre, ajungem la un nivel potential de colectare de 47-48% din PIB, unul dintre cele mai mari din Europa. Daca numai jumatate din evaziunea fiscala ar fi oprita, daca s-ar colecta banii la stat, am ajunge la nivelul pe care l-a mentionat domnul ministru (Constantin Nita, ministrul Economiei - n.r.), de 37%-38% taxe in PIB, fara probleme", a declarat miercuri Dan Badin, partener coordonator servicii fiscale si juridice in cadrul Deloitte Romania, la o conferinta pe teme de fiscalitate organizata de Ziarul Financiar, potrivit Mediafax.
Ministrul Economiei a afirmat anterior ca, daca statul ar reusi sa colecteze 37-39% venituri din PIB, probabil nu va mai fi nevoie de alte taxe si impozite, precum taxa pe stalp.
"Exista nemultumiri ca fiscalitatea este mare, dar comparativ cu alte tari e mica. Luati Germania, de exemplu, luati state cu economie foarte dezvoltata...", a spus Nita.
Biris: Taxele din Romania nu sunt deloc mici
Acesta fost contrazis de catre avocatul Gabriel Biris, care... mai mult
Miercuri, 15 Octombrie 2014, ora 14:30
Romania are cel mai mare numar de taxe din Europa, dar incaseaza mai putin decat celelalte state din UE, a anuntat Dan Badin, partener in cadrul Deloitte Romania.
Astfel, Romania se plaseaza pe penultimul loc in Uniunea Europeana ca pondere in PIB a incasarilor bugetare din impozite si taxe, a declarat Badin, citat de Agerpres.
"Ponderea in PIB de 27,2% a veniturilor tarii noastre din taxe si impozite se situeaza dupa Lituania, cu 27,1% din PIB, in timp ce media europeana depaseste 36% din PIB, iar in tarile nordice ajunge la aproximativ 50%", spune oficialul Deloitte.
In opinia sa, acest paradox ar putea fi determinat de neimpozitarea unor sectoare mari, precum agricultura. mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 18:24