Criza a inmultit numarul romanilor care muncesc la negru, iar taxele si impozitele par a fi tot mai impovaratoare pentru angajatorii romani. Expertii atrag atentia asupra faptului ca statul roman inregistreaza pierderi de 18 miliarde de euro/an din evaziune fiscala.
Numarul romanilor care muncesc la negru depaseste 2,3 milioane, mai mult de o treime(35,3%) din totalul salariatilor fata de 900.000 in 2008, potrivit raportului intocmit de Consiliul Fiscal.
Raportul arata ca la sfarsitul lui 2011, lucrau in economie 6,647 de milioane de persoane, iar angajatorii au raportat un numar de 4,297 de salariati, rezultand ca 2,348 de milioane de oameni munceau la negru.
In opinia consultantului financiar Ionel Blanculescu, fost ministru al Controlului in guvernarea Nastase, statul pierde 18 miliarde de euro pe an din evaziune fiscala.
"Un angajator practica mai multe sisteme de plata. Cei pe care noi ii consideram la alb, ei de fapt sunt la gri. Nivel evaziunii ajunge la 18 miliarde de euro.
Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, se bazeaza doar pe cifrele pe care le poate obtine de la statistica: CAS, impozit pe venit, TVA. TVA-ul la nivelul veniturilor fiscale reprezinta cam 46%, dar la nivelul veniturilor bugetare are o pondere de aproape 25%", a declarat Ionel Blanculescu, pentru Business24.
Nivelul veniturilor fiscale raportate la PIB in Romania a fost de 27,2% in anul 2011, semnificativ mai mic decat in Slovenia (37,8%), Ungaria (36%), Polonia... mai mult
Vineri, 11 Mai 2012, ora 12:42
S-au implinit doua luni si o zi de cand Mihai Razvan Ungureanu s-a asezat pe scaunul de premier al Romaniei.
Odata cu venirea sa la Palatul Victoria, protestele din Piata Universitatii s-au calmat, iar promisiunile sale in fata Parlamentului pareau sa fi calmat spritele incinse in anii de criza financiara.
Dupa depunerea juramantului, noul premier a facut o prima promisiune: aceea de a prezenta Parlamentului un raport complet al activitatii sale dupa doua luni de mandat. Cum au decurs cele doua luni ale lui Mihai Razvan Ungureanu si ce va prezenta acesta in fata Parlamentului?
Prima tema pe care Ungureanu le-a trasat-o membrilor Guvernului a fost aceea de a aduce venituri in valoare de doua miliarde de euro la buget din evaziune fiscala, o sarcina grea, dar nu imposibila. Incetul cu incetul, promisiunile lui Mihai Razvan Ungureanu nu au incetat sa apara. Scaderea CAS-ului si redimensionarea fiscalitatii pe zona IMM-urilor au fost primele subiecte care au dat o urma de speranta mediului privat. Nu dupa mult timp, presedintele Traian Basescu i-a trasat premierului o sarcina: sa reintregeasca salariile bugetarilor.
Iata ca dupa doua luni de la investirea in functia de prim-ministru, Mihai Razvan Unugureanu se vede nevoit sa se tina de prima promisiune facuta: aceea de a-si prezenta raportul de cativitate in fata Parlamentului.
Iata care au fost principalele obiective ale lui Mihai Razvan Ungureanu:
Reducerea CAS-ului si redimensionarea fiscalitatii pentru... mai mult
Marti, 10 Aprilie 2012, ora 07:59
Inca de la inceputul crizei, am sustinut ca Uniunea Europeana poate deveni cea mai importanta victima a acesteia. Nu m-am referit la toate statele care o compun, in ansamblul lor, ci mai degraba la proiectul comunitar. Ultimele evenimente par sa demonstreze ca birocratia de la Bruxelles se va confrunta cu cele mai dramatice provocari de la inceputul existentei sale.
Si ca deja au fost comise mai multe greseli grave.
Care sunt aceste greseli?
In primul rind, subestimarea crizei de catre birocratii de la Bruxelles. Eu, unul, am aflat de posibilitatea declansarii in scurta vreme a unei crize financiare de proportii dintr-un raport dat publicitatii de Deutsche Bank la inceputul toamnei anului 2007.
Sigur, mai fusesera analisti "apocaliptici", dar de data aceasta era vorba de o voce autorizata de nivel inalt, din insasi interiorul sistemului. Raportul a fost cvaiignorat la Bruxelles. Dupa Marele Razboi, Franta a construit un imens sistem de fortificatii, cunoscuta sub numele de "Linia Maginot".
Nici o Linie Maginot nu a fost construita la Bruxelles in 2007/2008. In cele din urma, fiecare stat s-a descurcat mai mult sau mai putin de capul sau in privinta celor mai potrivite strategii anticriza. Aceste strategii nu s-au coagulat decit vag intr-o "reteta europeana", in afara unor bagi indemnuri la cumpatare.
Nu pentru ca principul fundamental al solidaritatii ar fi fost abandonat. Ci pentru ca pur si simplu nu se stia cum trebuie procedat, in afara unor "ceaiuri de musetel"... mai mult
Luni, 08 August 2011, ora 23:06